Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Kb azonos méretű a házunk, de a miénk B30-as téglából épűlt és az ablakok is közel 30 évesek.
Tervben van a szigetelés, ablakcsere,felújítás, komplett fűtésrendszer csere, stb. teljes ház generál. De most úgy megindultak az építkezések, hogy felújítással nem akarnak "bajolni" a mesterek. 8-ból 1 adott árajánlatot csak! Na mindegy, kazán csere nagyon szükséges volt.
Pont a két kazán között vaciláltam én is... ide jöttem a fórumra, olvasgattam kb fél évig, tapasztalatot szereztem, hogy melyik a jobb kazán.
Így jutottam el aztán ahhoz a kazánhoz, amiben ki vannak küszöbölve az általad is említettek gyengeségei. (Ladan X 40 kw)
Jó ventilátor, fúvóka alatt víztér, csöves hőcserélő, vízhőfokra és füstgáz hőmérsékletre moduláljon, parázstartó funkció, jó vezérlés. Ja és beférjen az 50 cm-es rönk a tűztérbe.
Ez a Ladan X 40, ami a nevéből is adódik, hogy 40 kw.Viszonylag nagy a tűztér mérete is. (190 l) Így egy megrakással felfűtöd a puffert.
A pufferon is gondolkodtam, hogy mekkora legyen, mert a szakik az 1000-1500 l-t ajánlották maximum.
Viszont, akinek van faelgázosítója az a legalább 2000 l-et ajánlja, de ha fér akkor a 3000 l is jöhet.
Jó kis Prímagáztartály lett átalakítva puffernek ...többek tanácsára. Bár ajzat betont kellett bontani a mérete miatt, de megérte, mintsem 2 db puffert venni + a 2db vezérlés hozzájuk.
Valamint a hőtartás szempontból is szerintem jobb 1 db mint kettő....de lehet ez már csak az én butaságom. :)
3. dolog a kémény.
Nekünk 5 téglás kéményünk van, (9 m) amire hivatalosan már nem adnak bekotési engedélyt új készülékre, amíg nincs béleleve. Ez kb 200-250 eft nálunk, de ismerettség függő.
A 40 kw-hoz nem nagyon ajánlották, vagy, hogy még épp elmehet ez a kémény, de szó mi szó nem akartam utólag megbánni semmit, így döntöttem a 9m szereltkémény mellett, aminek 200-as belső átmérője van.
Láttam itt a fórumon is, hogy bajolnak páran a kémény mérete miatt utólag. Ezt elkerülendően döntöttem a szereltkémény mellett, ami 300 rugó volt.
Lehet van ettől a kazántól jobb is, sőt biztos, de nem ilyen árban az biztos. ;)
Ha esetleg alkatrész kell majd hozzá, azok is olcsóbbak a fent említett 2 márkánál.
ha nem akkor Vigas/Ladan/M.-AH kazánokat is megnézném
A sorrend nem takar semmit, de mindkettő Vigas koppintás. A Vigas egyetlen hátránya az előnyéből fakad a nyomott venti miatt érzékeny az ajtótömítésre. A 2 koppintás létezik szívó ventivel is.
Kérdésedre válaszolva, mármint ami az Attack kazánt illeti, (ugyan nekem nem Attack-om van) van némi rálátásom néhány db-ra. Véleményem szerint (szigorúan magán vélemény!)
van jó néhány gyenge pontja! Ami a repedéseket illeti az információ leginkább a magyarországi forgalmazóktól ered!
1/ Ha megnézed a műszaki paramétereit, /össze hasonlítva más gyártók azonos tudású kazánjaival/ messze a legmagasabb huzatigénnyel bír, tehát extra kéményt igényel! (olyan talán nincs is!)
2/ A gyári ventillátora a vicc kategóriába sorolható, hasonló tudászintü propellereket a vásárokban árulnak gyerekeknek, igaz papírból!
3/ A ventilátor motor finoman fogalmazva is nem egy jól sikerült konstrukció!
4/ Az a tény hogy a ventilátor a primer tér záró csappantyújával közel azonos magasságba került véleményem szerint (magán vélemény) konstrukciós hiba!
Ami az Atmost illeti, - ismét más fórumozó társak véleményét figyelembe véve,- a fapados
kategóriába tartozik. (primitív vezérlés, relatíve magas égéstermék hőmérséklet, stb)
Érdeklődni szeretnék,hogy mi a véleményetek az Attack 35DPX Profi kazánról az Atmos DC 32-vel szemben,melyiket érdemes megvenni?
Egy 2000 l-es puffert,és egy 200 l-es melegvíztárlót fűtenék vele,190-200 M2 lakás,és kb 550 lég m3-ert.A 38-as Porotherm fal nincs szigetelve.A régi 35-ös lemezkazánom kilyukadt és az helyett kellene.Nem volt még ilyen faelgázosítós kazánom és ezért nincs tapasztalatom.
Vagy úgy is mondhatjuk, hogy nem csak az égés jó ,hanem a magas FSG mellett a háromhuzamú rendszerben alacsony marad a távozó füsthő.Nincs ebben semmi ördöngösség, nagy hőátadó felület mellett viszonylag kis szekunder tér és fúvóka(hasonló teljesítményű gyári kazánokhoz képest).
mintha lettek volna anno képek valaki csinált a fúvókára lemez borítást illetve nem is igazán borítást csak lefedte a fúvókát egy lemezzel, talán apríték égetés miatt kellett, hogy ne tudja a fúvókát eldugítani
Kukorica/repceszárral is ezt csinálja,fúvóka nem örül neki leszedéskor ki tudnak törni darabok a fúvókábol,gyári kazánban nem tudom mit csinál,nálunk magasabbak a hőmérékletek
Szóval, amit, a pufferral művelnek, a gyártók, az egy csapda! A felső és alsó kivezetések úgy vannak kiképezve, hogy keringető és szabályozó kelljen hozzá. Egyrészről érthető a faelgázosító kazánoknál, mert normális esetben, a tűz felfelé melegít, így alul mindég hideg van, nincs szükség kazánvédelemre.
A faelgázosító fejjel lefelé működik, lefelé nyomja, a tüzet, a hideg víz, a forróhoz érkezik. Ha már így sikerült,
nem lehet mást csinálni mint, a meleg vizet vissza forgatni. De melyiket, a pufferét vagy a radiátorét. A
radiátorok a vizet a puffer tetejéből kapják, itt van legelőször meleg, tehát fűt! A fűtésből visszatérő víz, a
kazán aljába jön vissza, így az melegíti a kazánt. Ha a vissza keringetett víz már meleg, nyit a puffer alján, így a kazán hidegebb vizet kap, nem melegszik túl! A hideg víz hatására, a radiátorok felé, a víz lelassul, a puffer pedig fogadja, a meleg kazánvizét!
A bálás megoldást én is néztem annak idején. Aztán az egyik ismerősömnél megnéztem és ő maga beszélt le róla; tüzelés előtt és után is temérdek szeméttel jár.