Keresés

Részletes keresés

yannick Creative Commons License 2016.07.13 0 0 4211

Szia,

a pénzváltásról Neumban nem tudok nyilatkozni mivel mi még Zenicán váltottunk KM-et egy spéci automatából. A hivatalos árfolyam 1 euro 1,95 KM, de az éttermekben, boltokban egyszerűen 2:1-ben váltják. Neumban az éttermekben, kisboltokban elfogadták az eurot, nagyobb boltban, benzinkúton kártyával fizettünk. Benzinkút egy van csak jelenleg a városban, Dubrovnik felé a városhatárnál. ott 2,01 KM a 95-ös benzin literje. A központban lévő benzinkút jelenleg nem működik. Arra készüljetek fel, hogy a hoteletekből sokat kell lépcsőzni le a strandra és vissza, Ti még egy utcával feljebb lesztek, mint mi voltunk. Mondjuk közvetlenül alattatok van bolt és kávézó is alatta pedig rendes strand. A mi öblünk párszáz méterrel délebbre van onnan.      

Mostarban mi itt parkoltunk, fizetős de nem veszélyes : https://www.google.hu/maps/place/43%C2%B020'20.0%22N+17%C2%B048'40.9%22E/@43.33888,17.8108258,142m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d43.338879!4d17.811373?hl=hu

Innen gyalog 5-10 percre van a Stari Most.

Ha Mostarba mentek és nem a hegyi utat választjátok (ne válasszátok :)), akkor mindenképpen kétszer kell átmenni a határon, egyszer Neum-Klek (bosnyák-horvát) majd Metkovicnál vissza Boszniába.

Előzmény: punk anderson (4210)
punk anderson Creative Commons License 2016.07.13 0 0 4210

Szia!

Köszönjük a részletes beszámolót! Mi 26-án indulunk Neumba, 7 éjre, ide:

http://www.booking.com/hotel/ba/apartments-agava.hu.html?label=gen173nr-1FCAEoggJCAlhYSDNiBW5vcmVmaGeIAQGYARG4AQzIAQ_YAQHoAQH4AQuoAgM;sid=f1261a9345235ed3f82c40948433890f;dcid=1;ucfs=1;room1=A,A;dest_type=city;dest_id=-90058;srfid=d3520e01f07f8c3a78a6fc4f6a39654747a0b116X1;highlight_room=.

Az jó hír, hogy vannak kevésbé zsúfolt öblök is.

Az útvonal kapcsán már sokat segített az itteni csapat. Mostarba egyébként nekem is nem ad a gugli 2 határátlépős lehetőséget:

https://www.google.hu/maps/dir/Neum+88390,+Bosznia-Hercegovina/Mostar,+Bosznia-hercegovinai+F%C3%B6der%C3%A1ci%C3%B3,+Bosznia-Hercegovina/@43.0490859,17.5119408,9.71z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x134ba3b4aab29f65:0x95ae338be172b3a!2m2!1d17.6185727!2d42.9230437!1m5!1m1!1s0x134b43a43b6340a9:0x14f32b2d4e37c5a!2m2!1d17.8077578!2d43.3437748!5i1

Mostar és Dubrovnik nálunk is tervben van. Dubrovniki parkolót szintén ajánlottak már itt, viszont Mostarban is kellene valami a főbb látnivalók környékén. Ti hol parkoltatok?

Illetve ami még érdekelne, hogy Neumban milyen sűrűséggel találok pénzváltót? EUR-t + kártyát viszek csak, szintén itteni tanácsra. Hogy váltják a márkát, kezelési költség van-e?

Előzmény: yannick (4209)
yannick Creative Commons License 2016.07.13 0 1 4209

Sziasztok,

egyéb okok miatt évek óta visszajáró vagyok Boszniába, évente egyszer csoporttal, autóbusszal járjuk meg a Gradiska-Banja Luka-Jajce-Travnik-Szarajevó vagy a Bród-Doboj-Zenica-Szarajevó útvonalat. Már az is megérne egy mesét, hogy a látott tizenpárévben milyen változások voltak évről évre ezen útszakaszokon.

Az idén úgy adódott, hogy a nyaralásunkat is ide fókuszáltuk, az egyetlen tengerparti településükre, Neumba, ahonnan pár napja érkeztünk haza.Természetesen elsősorban a várható kedvező ár volt a mérvadó, amiben nem is csalódtunk. A "lemenetelt" két naposra terveztük, közben megnézve egy-egy látnivalót is, zenicai alvással. Belefért Jajce, Travnik, Szarajevó. Mostar is, igaz, most kizárólag csak a főbb látnivalók. Mostarból Neumba nem a kétszeri határátlépést választottuk Metkovic felé, hanem a  Hodbina-Poprati-Stolac-Cerovica-Gradac belső utat. Nem mondom, hogy nem értünk oda, azonban elsősorban a kalandot kereső, türelemmel ellátott utazóknak ajánlatos. Kb 35 km-en egysávos vagy közel egysávos az út megspékelve szerpentinekkel, hajtű kanyarokkal. Szerencsére a forgalom, feltehetően pont ez miatt, nem olyan nagy, ezért csak kb 15-20 alkalommal kellett megállva lehúzódni. Persze a táj csodálatos, de azért már vártuk nagyon, hogy megpillantsuk a nagy vizet ... Neum nekünk nagyon bejött, a Bookingon foglalt szállásunk teljesen rendben volt, az erkélyes, légkondis, hűtőszekrényes szobáért fizettünk 6 éjszakára 180 eurot. A part nagyon meredek, mindenhonnan lépcsősorok vezetnek le a partra, ami kavicsos. Mi egy kis öbölnél voltunk, ahol nem volt zsőfoltság, a tenger tiszta volt, a strand mellett két bolt is volt, a hazaiaknál kicsit olcsóbb árakkal, pl a hűtött Sarajevsko vagy a 1,5 l-es Jana is 1 KM volt, ajándék ... Az éttermekben egy korsó sör 5 KM, egy pizza 9-12 KM, a cevap 10 KM, a halas ételek 14-30 KM, teljesen elfogadható.

Tudom, hogy az Adrián számtalan szebb partszakasz van, de nekünk pihenésre, strandolásra nagyon megfelelt, Dubrovnik közelsége pedig plusz jó pont volt. Ami meggyőző volt, hogy társaságunk minden tagja - a finnyásabbja is - megvolt nagyon elégedve.

The_Rible Creative Commons License 2016.07.13 0 0 4208

OK, már nem emlékeztem, hogy szombaton fogtok odaérni. A bosnyák oldalon ki van táblázva Slano is, de nem tudom, hogy az milyen határátkelőhöz vezet (az út arra rövidebb lenne).

Ezt a Cepikuce határátkelőt többször használtam tavaly (idén még nem).

Előzmény: DIE_ROBOTER (4207)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2016.07.13 0 0 4207

Mert itt a fórumban többen ezt a határátkelőt javasolták, mint legkevésbé zsúfolt (szombat kora délután fogok a határra érni kb.)

Előzmény: The_Rible (4206)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.13 0 0 4206

jónak tűnik, de akkor miért nem mentek végig Trebinje felé?

Előzmény: DIE_ROBOTER (4205)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2016.07.13 0 0 4205

Üdv!

Csak ellenőrzésképpen az általatok ajánlott átkelővel, ez az útvonal megfelelő?

LINK

Azért írtam visszafelé, mert a googgle szarakszik a Cepikuce határátkelővel, nem akar tovább vinni hanem visszafordít. De fordítva beírva és beiktatva a két határtelepülést, arra visz.

Köszönöm!

Előzmény: The_Rible (4117)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.12 0 0 4204

Mi elmentünk mellette,de nem igazán láttunk semmit.Vagy csak valahonnan felülről látszik vagy elrontottunk valamit...

Előzmény: SM Tréning (4203)
SM Tréning Creative Commons License 2016.07.12 0 0 4203

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy volt-e valamelyikőtök idén a Boszniai piramisoknál? Látogatható-e?

Köszönöm előre is a választ!

SlatkaVila Creative Commons License 2016.07.12 0 0 4202

Szia Bosanac! :)

Tudomásom szerint tavaly Január óta jut el a trafi a központba, tehát elvileg helyszínen már nem lehet "elintézni"... 

Ha gyorshajtásért lekapcsolnak valakit, akkor elkérik az iratokat, leadminisztrálnak mindent és utána a páciensnek irány a legközelebbi posta, majd a befizetést igazoló papírral visszaadják a jogsit.

50-es táblánál, 65-tel kb. 20 márka a bünti ( márciusi személyes tapasztalat :))) de akkor csak a papírt kaptuk meg, nem kellett postára menni, talán azért mert a közelben nem volt vagy talán azért mert "ismerős" volt a zsaru, de a már meglévő sztárfotóval nem tudott mit tenni, benne van a rendszerben és kész )

Olyan is van itt ( legalábbis Trebinjeben, azaz a Republikában ) szóval jogosítvány készítésnél ha bűne van valakinek, amit nem sikerült behajtani (???) akkor bizony addig nem kapja meg az új jogsit, amíg be nem fizette a levegőben lógó büntetéseket és ezt csak akkor mondják meg, amikor mész átvenni az új jogsit!! ( szintén tapasztalat, férj részéről, noha 1 fia büntetés sem jött meg... de papíron nekik ott volt 2-3 gyorshajtás ) szóval érdekes itt ez a dolog :)))

Külföldieken nem hiszem, hogy ezt behajtanák... meg a feketelistát sem hiszem, különösen nem más országokra kiterjedően, nincs itt akkora és olyan apparátus és azt hiszem meglehetősen rühellnék is a szitut az itteni zsaruk ( akik egyébként tök jó fejek!!! )

Előzmény: Bosanac (4199)
Direkt_ Creative Commons License 2016.07.12 0 0 4201

Szia. Hivatalos választ nem tudok írni és szerintem más sem, kivéve ha pont egy itt forumot olvasó ottani hivatalban dolgozik, de erre kevés esély van :) Én azt mondom ne foglalkozz vele. Van néhány helyen ilyen fix telepítésű mérő az országban, ezek lehetnek önkormányzati vagy rendőrségi üzemeltetésben is. Amelyikről te írsz, abba sajnos már 2-3 alkalommal belefutottam. Egy ismerősöm szerint ezt önkormányzati szinten üzemeltetik, majd a hasonlóan a magyarországi gyakorlathoz továbbküldik a behajtásra az üzembentartó lakcímére. Ezt egy maglaji ismerős mondta. Hogy ez igaz vagy sem, fogalmam sincs, tehát ez csupán a magánvéleményem, ne vedd készpénznek. Viszont a saját tapasztalatom is az, hogy ha nem állítanak meg a szabálysértés helyszínén akkor nem kell vele foglalkozni. Nyugodtan menj és ne aggódj ilyen miatt, nincs ilyen központi adatbázis. Illetve van, de a hazai példánál maradva Magyarországon is van, ennek ellenére sokáig nem tudtak mit kezdeni a szabálysértőkkel.

Megkérdezhetem, hogy ezt hol olvastad?

The_Rible Creative Commons License 2016.07.12 0 0 4200

Nekem kb. 20 ajróba fájt a helyszínen, amikor benéztem egy 60-as táblát.

A többi kérdésedre nem tudom a választ. De azt sejtem, hogy nincs központi adatbázisuk, legfeljebb az adott kantonban, vagy az adott "köztársaságban" (pl. a szerbek nem hiszem, hogy kiadják az infókat a bosnyák-horvát föderációnak). De a fene se tud kiigazodni azon, hogy mi megy ott. Szerintem a helyiek sem. Egy-egy kanton, vagy enklávé gyakorlatilag egy kiskirályság. Pl. ezért nem tudnak autópályát sem építeni, mert a helyi kanton ott tud keresztbe tenni, ahol csak akar.

Bosanac Creative Commons License 2016.07.12 0 0 4199

Szervusztok Veteránok!

Tavaly februárban (2015.02) valahol Zenica-Zepce között "belterületen" (=préri :-) lekapott egy útmenti fix traffipax. (Villant egyet - szerintem rám. Mondjuk olyan 65 körül mehettem 50km/h helyett). Nyáron tán ismét BiH felé járnék.

Olvastam, hogy a rendőrök egy ideig adatbázisban "gyűjtögetik" a külföldi gyorshajtók szabálysértéseit és a külföldi kocsikat módszeresen megállítják, és lecsekkolják, hogy nincsenek-e rajta a feketelistájukon.

- Tudjátok, hogy pontosan mennyi az ilyen gyorshajtás elévülési ideje?

- Mennyi lehet kb. a fizetendő hivatalos bírság? Ennek kifizetését meg tudja oldani ez ember a helyszínen EUR-val v. bankkártyával? Ha nem, akkor hogyan? (És gondolom, "okosba" sem éri meg megoldani, mert a gyorshajtás ténye ugyanúgy benne marad az adatbázisban és a másik rendőrnél megint kezdődik elölről a hercehurca...)

- Hol lehet ezen ellenőrzések várható helye? Közúton vagy már esetleg közvetlenül a határon? (Ez azért is lényeges, mert közvetlenül a határon laknak ismerőseim, és ha csak őket megyek meglátogatni, lehet, hogy inkább HR-ban hagynám az autót és átvitetném magam velük BiH-be.)

Kösz a segítséget.

Bosanac Creative Commons License 2016.07.12 0 0 4198

Kicsit megkésve, de tán hasznos: Osijek - Sarajevo busszal

https://www.balkanviator.com/en/bus-timetables/osijek-cro/sarajevo-bih/

Átszállással:

https://www.rome2rio.com/s/Osijek/Sarajevo

Osijek to Doboj
One-Way approx: 2 300 Ft - 3 300 Ft  (RSD 900 - RSD 1300) 

Schedules & Bookings Schedules at http://www.severtrans.rs/

Departs Osijek once daily
approx. 3hrs 11min (136.7 km)
Arrives Doboj

http://www.biss-tours.ba/v3/index.php?nid=36&view=redVoznje

Departs Doboj every 30 minutes
4 stops approx. 2hrs 34min (220.1 km)
Arrives Sarajevo

Előzmény: portugéza (4004)
JAWA-CZ/SK Creative Commons License 2016.07.11 0 0 4197
The_Rible Creative Commons License 2016.07.09 0 1 4196

Alkonyatkor illetve este 10-ig kell nagyon résen lenni. A földekről késve hazatérő mezőgazdasági járművek nem mind vannak kivilágítva. Este tíz után már kisebb a forgalom is. Szombat esténként, illetve egyéb ünnepnapokon a fiatalokra kell vigyázni. Az út szélén gyalogolnak buliba, vagy hazafelé. (járda kevés helyen van).

Előzmény: Mieuw (4194)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.09 0 1 4195

IGEN!-múlt hétvégén értünk haza.Abszolút segítőkészek! 2x3x volt közúti ellenőrzésünk,de semmi atrocitás.Megnézik az iratokat és mehetsz tovább.

Ideiglenes igazolvánnyal játszottam le a szabit.Voltak kalandok,de mindenhol elfogadták!

Előzmény: Mieuw (4194)
Mieuw Creative Commons License 2016.07.09 0 0 4194

Sziasztok!

3 gyerekkel megyünk Peljesacra nyaralni, és bizony Bp. felől egyértelműen rövidebbnek tűnik az út BIH felé. Viszont a férjem hallott külföldiekre vadászó rendőrökről (vannak?), ill. a konzulátusi honlapon is azt írják, hogy éjszaka inkább ne. 3 gyerekkel épp ésszel viszont csak úgy úszható meg ekkora táv, ha nagyobbrészt alszanak. A kérdésem az lenne, hogy főútvonalakon, Bp. mellől este indulva ajánlanátok-e keresztülvágni Bosznián? Mire ügyeljünk?

ufonauta2 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 4193

Ehh... már meggyőztetek. :)

Euró lesz nálam (és minden eshetőségre kártya is), de majd úgy fizetek, hogy ne kelljen hazajövet sok KM-et visszaváltani. Hazafelé jövet, majd elfagyizzuk, vagy ilyesmi. Egyébként Budaörsön 170-ért adják és 158-ért veszik.

Előzmény: pityy palko (4192)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.08 0 0 4192

Visszaolvastam a 2013-as évi hsz-eimet. Már akkor is elfogadták az eurot, de csak a papír pénzt. Én érmével akartam fizetni, ezért kártyás fizetés lett belőle. Többször dolgoztunk pár napokat Gradacacban, s emiatt volt KM-ünk, de tényleg nem lehet mit kezdeni vele máshol, Budimörsön is nagyon keveset adnak érte.

Előzmény: ufonauta2 (4191)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 4191

:)

Előzmény: fekvőrendőr (4190)
fekvőrendőr Creative Commons License 2016.07.08 0 0 4190

Ezt már néhányan, néhányszor elmondtuk neki, de ha így érzi magát biztonságban...

Előzmény: potika (4189)
potika Creative Commons License 2016.07.08 0 0 4189

Ne görcsölj ezen szerintem, fizess kártyával az autópályán és a benzinkútnál is, tuti elfogadják. Ha megmarad a KM, nem tudsz vele mit kezdeni.

Előzmény: ufonauta2 (4188)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 4188

Köszi!

Rendes vagy, de van már Euróm. Kicsit félreérthető voltam. Van már mindenféle címletű Euróm. Inkább azért akarnék nagy címlettel fizetni az autópályán, mert ott gondolom hivatalos rögzített árfolyamon számolják (1.96) és akkor mindjárt megoldódna a pénzváltás a tankoláshoz. Annál jobban egyetlen pénzváltó sem váltja. (gondolom én)

Egyébként ha "Ricsfild" Gazdagrétet takarja, akkor valóban nem lakom messze (Lágymányos), de még közelebb dolgozom. (Budaörsi Repülőtér mellett.)

Előzmény: pityy palko (4186)
gyori4 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 4187

Bijelában kempingeztünk, két napja értünk haza. Azt a kempinget ajánlom. Sok kutyás volt ott. Van saját tengerpartja, közepes méretű kemping. Mi 22 Eurót fizettünk naponta, hárman, nagy sátorral.

Előzmény: SM Tréning (4131)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.07 0 0 4186

Csak írd meg nyugodtan, hogy mennyi és milyen címletek kellenek euroban és holnap vagy szombaton átviszem neked. Ha jól sejtem, itt laksz "Ricsfild"-del szemben. :-))

Előzmény: ufonauta2 (4185)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 4185

Majd megpróbálok az autópályán Euróval fizetni és ott remélem kapok vissza KM-et. De valaki Írta, hogy 2,5 KM Banja Lukáig a pálya, ami igen csekély összeg. Nem tudom, hogy nem kapnak e hülyét, ha 50, vagy 100 Euróssal fizetek. ( oszt végszükség esetére ott a kártya) Egyébként azért vagyok ilyen aggódós, mert még nem mentem át Bosznián. A horvátoknál már nem aggódom ennyit. Meg hazafelé Bosznián át is már könnyebben veszem az akadályt. (szerintem) :-)

Előzmény: pityy palko (4184)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.07 0 0 4184

Jajj, dehogy! Ott van, hogy túlzott kp. használat. Kétlem, hogy drága jó anyósod túlzott kp használatot végezne!:-))

Ez olyan rovar-bogár dolog.

Egyébként meg sok mindenben egy a véleményem, én sem szeretem ha kigyullad a tartalék, pedig akkor még bő 200 km van hátra, amelyik országban vagyok, ott mindig van nálam nemzeti valuta, hiszen az az egy, amit kötelesek elfogadni és utálom a bank kártyát! Egyedül akkor szeretem, amikor éppen ATM-et "fosztogatok" vele.

Bosznia-Hercegovina meg nagyon izgi. Egyrészt érezni a feszültséget, hogy bármikor megint egymás torkának esnek, másrész nagyon lazák tudnak lenni. Az olcsóság nagyon kellemes, de igazán nem lehet kihasználni, hiszen tartálykocsi üzemanyagot vagy rákiját nem hozhatsz ki.

Előzmény: ufonauta2 (4183)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 4183

Ehe... Sok nyugdíjasnak még bankszámlája sincs, nemhogy kártyát használjon. (például anyósomnak sincs) Akkor most ők adócsalók?  :eek:

Előzmény: pityy palko (4178)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 4182

Noh marad az Euro (vagy a kártya), mert nagy lett volna a bukta. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!