Legutóbb írtam, hogy két árbóc maradt, és ezek közül is az egyiket nemrég kidobtam, mert a szára beszáradt. A másik kakaóárbóc még tartja magát, de sok esélyt nem fűzök hozzá.
Vanília esetében azt figyeltem meg, ha nem kap elég nedvességet, akkor leszáradnak a kapaszkodó gyökerei (vékonyak és a levél tövénél nőnek), illetve vastagabb léggyökeret meg nem növeszt szárazabb körülmények között. Lényeg, hogy egészen laza állagú ültetőközege legyen.
Amit leirtál az alapján nem különböző a tapasztalatunk. Én is ezt tapasztaltam csak gondoltam a kollegának, igy is(laza talajban) érdemes kevesebbet locsolnia, hátha jobban megmarad akkor nála is. Ha jó talajban van tényleg nem árt neki a sok viz, de mivel kevéssel is jól nő, minek kockáztatni a sokat, ha nem muszáj. Egyébként az régen is irtam hogy a legnagyobb ellensége a hűvös talaj, ha hűvösben van tartva kevés viz is végzetes tud lenni, én porszárazon is tartottam és nem lett baja, de azért ezek szélsőséges dolgok, a legjobb ha optimálisan van tartva.
Apropó kakaóid hogy vannak?
nálam egész nagy már bár mosz jól néz ki, most jön még csak a gyér fényes időszak, majd meglátjuk..
Nekem ellenkezőek a tapasztalataim. Laza erősen savanyú ültetőközegben - Rhododendron-talaj - van immár évek óta. Sok vizet adok neki, szinte tocsog benne, de a gyökérzet nem rohad ki, és a léggyökerek nem száradnak le. A kirohadás szerintem a túlzottan kötött talaj miatt történik, amit valóban elősegít a locsolás. Laza ültetőközegben a nagyobb mennyiségű víz nem okoz gyökérrothadást. Sőt, a vanília kirohadás esetén vízben gyökereztethető simán. Ez saját tapasztalat. Negyedik éve van vanílián, és már több mit 3 méteres. Sajnos, mint a kakaók a vanília sem kap elegendő fényt, de a kakaónál sokkal jobban bírja.
Koszonom az infot , akkor nekem ezek szerint nem a tellel lesz gondom hanem a nyarral, mert mediterran orszagban elek. Node sebaj! Valahogy meg fogom oldani .Koszonom megegyszer !
Salt Lake City környékén őshonos a növény, ahol téli olimpiát rendeztek párszor, és nem kellett műhó a síugrósáncra :)
Tehát a kicsi is körberöhögi a mi telünket.
Az a lényeg, hogy ne tocsogjon a földje, mert azt utálja. Csak nyáron kell locsolgatni, ha eszeveszett kánikula van, mert a saját hazájában a hegyekben szokatlan a hosszú ideig tartó kánikula.
Télen pedig az ónos esők, meg jeges esők miatt kell takargatni, nem a hőmérséklet miatt. Mert a hazájában nincs ónos eső télen, meg ilyenek, csak hó, az pedig nem hatol le a gyökérzónába.
Ja, és nyáron locsolgatni kell, mert elég vízigényes, és napos helyre kell rakni.
Ne lepődj meg, mert tavasszal elég későn indul be, ne hidd azt, hogy tönkrement. A szalmatakarást már márciusban le lehet venni róla, amikor már nem lesznek -10 fokok éjjel.
Ültesd egy dézsába, amit süllyessz le a földbe a kertben. Az "A" betűs virágföldet szereti. Azért ne ültesd ki szabadföldbe, mert szétrágják a rizómáját a pockok, cickányok, meg a többiek. Télen takard le vastagon szalmával.
Multkor mar erdeklodtem ebben a topikban egy noveny miatt es kaptam is segitseget, ezert gondoltam, hogy kerdezek megint egy masik novennyel kapcsolatban. Asclepias cryptoceras magokat szeretnek majd ultetni . Azt szeretnem megkerdezni, hogy eleg neki a rendes viragfold vagy valamilyen specials dologra van szuksege? Illetve, minden erdekel a tartasaval kapcsolatban. Ha valaki valaszol nagyon megkoszonom!
Cserépben nem fejlődik szépen, nekem is ez a meglátásom. Ha a fóliában lesüllyesztetted a cserepét, biztos nem lesz baja. Amugy havas, tiszta éjjeleken biz' a fólia csak kb. 2 fokot ,,tud" pluszban!
Nekem is két cserepes jo 5-6 éves tövem volt,de már tavaly is alig fértek be az üvegházba.Ráadásul az egyik most tavaszra valamitöl tönkrement,igy csak egy maradt,jo másfél méteres.Most ezzel probálkozom.Kint még nem merem hagyni de a fütetlen foliában talán még az ilyen minusz 12 fokokban sem lehet minusz 5-6 nál több éjszaka remélem.A nagyobb leánderek még birják mellette.
A gillesii nekem kint van, fal mellett, általában jól kitelel. Persze nem a magonc lett kiültetve, hanem ugy 4 évesen. Tavaly a -19-ben szinte tövig fagyott, de kihajt, mint a füge. Így kiültetve 4-5 m magasra is megnő.
Nálam a pulcherrima évek ota kipusztul ősszel,igy szinte csak egynyári:((igy kicsit elegem lett belőle.
C.mexicanam szépen nő,de nagyon lassan,tavaly egy brazil liánfajtája szépen kikelt,de nem birta a csapadékos nyarat:((
Gillesiim idén szépen virágzott,most nem vittem be az üvegházba mert tavasszal mindig tul korán kihajtott és csak megnyult,most a fütetlen foliasátorban probálom meg mi lesz vele tavaszig mert én is ugy hallottam hogy elvileg átteleltethető.Hát most ez lesz a proba.Ha nem sikerül,nevelhetek egyet ujra előlről majd magrol:((De remélem áttelel.
Nem feltétlenül kell neki az ennyire levegős közeg, én pl. agyagcserépben tartom, több mint 10 éve. Nyáron mehet neki bőven viz, hamar elszivja, kb. 3 naponta öntözöm. Orchitáp jó, Wuxal is jó, és olcsó, de kb. a felére higitva, mint az előirás. Visszavágni nem célszerü, mert mindig a csucs közelében hozza a virágot. Inkább ha öreg, az alsó levéltelen rész felett kell levágni, és legyökereztetni. Ez se fontos, de a mérete miatt célszerü. Nekem is aktuális lesz tavasszal, már van vagy 3 m, amin nincs levél :-))
Csak karbamid- és klórmentes táp jó neki, mint az összes orchinak. Én a kölyök orchiknak 1 ezrelékes Wuxal Supert permetezek a léggyökereire, nyáron 2 hetente, télen 4-6 hetente.
A "classic" orchitáp igazából a virágzóképes orchiknak való. Majd ha virágzóképes lesz, akkor a virágzási szezonban jó lesz neki.
A virágzás pedig nem siettethető metszéssel, mint a maracujánál. A metszés csak a szaporításra jó.
Az orchideaföld perlittel bőven elég lett volna, nem kellett volna a luggatás. A lényeg vaniliánál is ugy mint a kakaónál, nem kell agyonöntözni, akár ki is lehet szárítani baja nem lesz mivel húsos a növény. Inkább a levegőből szereti a párát felvenni, ezért a gyökete csak kiegészitő a vizfelvételben, tehát párás helyen a legjobb tartani, enyhe öntözéssel. Én laza perlites fenyőkérges talajban föleg ilyenkor 1-2 hetente locsolom. Úgy nő igy is mint a gomba már párszor ide oda kellett tekergetnem hogy elférjen.
Ha a Caesalpinia pulcherrimára gondolsz, akkor az szabadföldben felejtős. Dézsában viszont vannak, akik tartják, itt a topikban is, most így konkrétan nem emlékszem kicsoda, olvass vissza pár hónapot.
Viszont Caesalpinia gilliesii-t tart egy ismerősöm szabadföldben, védett helyen áttelel.
Szándékos, mert hosszú volt a főgyökere, és csak mély edénybe lehetett beültetni, ami nem biztos, hogy a gyökérzónában is kiszárad, amikor a teteje száraz, és így látom, hogy hogy áll a gyökérzóna, mielőtt adok neki vizet.
Nálam a kakaóból jön az új eresztés.
Ha gondolod, majd cserélhetünk, mert tea+fahéjból csak egy növényem van, és kellene pár backup, neked meg ahogy látom, kakaó+vaníliából kéne backup.
A Cinnamomum Zeylanicum is nagyon szép, egészségesek a levelek.
Nekem most hajtottak ki újból az új eresztés. Míg a kínai fahéjaim még bírják, a ceyloniak kimúltak. Újból próbálkozok, tudva, hogy nagyon nem bírja a túl öntözést.
Az átlátszó ültető közeg valamilyen okból szándékos?
Való igaz, a hadilábon állok a vaniliával is . ( ezen kívűl borssal, kakaóval stb).
Több éve veszegetem itt-ott a vanília növénykéket. Rendszeresen bedöglöttek (volt már kb 1,5 méteres is).
Ezt követően szaporítottam (ami egyszerű dolog) és újból indúlt a bedöglés (gyökér korhadás).
Folyamatosan egyre inkább szellős talajba, orhidea -kaktusz föld keverékbe, majd utóbb orchidea -perlit keverékű talajba ültettem.
Megnéztem az albumodon a növényeidet, nagyon szépek. A kakaó csodásan néz ki, a vanília is.
Sajnos igen nehezen látni az edényen a kilyuggatást.
Gondoltam egyet, van nekem -lévén van kerti tavacskám- vizi növény ültető edény -telis-tele lyukakkal-, átültetem ebbe a még jelenleg szép vaníliámat, az általad leírt ültető közeg kombinációba.