Keresés

Részletes keresés

lujza Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1374

És ahhoz mit szólsz, hogy van egy csomó behurcolt pionír növény, ami kiszorítja az őshonos fajokat? Az nem zavar?

Valszeg nem, pedig ezek miatt már sok őshonos faj veszélybe került, szemben a macskákkal, akik miatt meg egy se.

Előzmény: Törölt nick (1372)
lujza Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1373

kifejtsem bővebben?

A kertemben a melegvérű állatok közül a macskáknál csak a madarak vannak többen. Egyáltalán nem látom, hogy kárt tennének bennük a macskák. Pedig a madarak rájárnak a macskatányérra. Akkor is, ha raktam ki nekik a madáretetőbe macskakaját, hogy ne kísértsék a sorsot.

Most találtam olyan helyet a tányérnak, ahol a kutya sem éri el, meg a madár se.

Úgy tűnik, a madarak  szeretik az extrém sportot. Most is 3 rigó idétlenkedett a frissen nyírt fűben, jelentem, kutya bajuk. A macskák meg szanaszét hömbörögnek a kertben, rá se rántanak a madarakra, mert tudják, hogy mire odaérnének, a madár már 10 méterrel odébb csipegetne a fűben, gondtalanul.

A természet egyensúlyáról nem hallottál még?

A macskák még egyetlenegy fajt sem irtottak ki Magyarországon.

Szigetekre, ahol a földön fészkelnek a madarak, meg nem kell bevinni őket.

Előzmény: Törölt nick (1370)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1372
Pedig a dolog elég egzakt. Természetes ökoszisztéma: az adott területen őshonos növények és állatok összessége. Ergo ami őshonos, az nem okoz ökológiai kárt (a lótetű és a gyapjaslepke sem), csak az, ami nem őshonos, és az ökoszisztéma nem tud vele mit kezdeni.
Előzmény: guccica (1369)
lujza Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1371

ühüm.

van, aki meg csak saját magát, a pázsitját, meg a tujáit....

Előzmény: guccica (1369)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1370
Kifejtsem bővebben?

A természet nagyon szépen kitalálta önmagát, így aztán az őshonos lótetű annyit ehet, amennyit akar, ökológiai kárt nem okoz. Nem is okozhat, mert a ragadozók kordában tartják (például a vakond vagy a varangyok, amiket a buta kertész szintén irt), nem szaporodhat el mértéktelenül. Legfeljebb gazdasági kár írható a számlájára, ami messze nem ugyanaz, mint az ökológiai. Ugyanis ha egy kertésznek egy darab növényét megrágják a lótetvek, azt már kárként tartja nyilván, míg a természet ennél adakozóbb és kevésbé részrehajló, ő a "randa" lótetűnek is biztosít ugyanannyi lehetőséget az élethez, mint a növényeknek.

Mindez egészen jól működik addig, amíg az ostoba ember mondjuk be nem telepíti a lótetűt egy olyan helyre, ahol nem őshonos. Ezt tette a macskával is, és az már valóban ökológiai károkat okoz.
Előzmény: lujza (1368)
guccica Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1369
Úgy látszik mindenkinél mást jelent a természet. Valakinél csak a növényeket. Valakinél csak a madarakat és a fészkelhető fákat. Valakinél csak az állatokat. Valakinél pedig mindent..a növényeket, az összes állatot, vizeket, amik maguktól vagy akár mesterségesen alakultak ki..
Előzmény: lujza (1368)
lujza Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1368

A lótetű soha nem okoz természeti kárt, akármennyi növényt is pusztít.

???????????????????????????

Előzmény: Törölt nick (1366)
guccica Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1367

Jajj..mondom..az én cicáimról beszéltem. Akik nem végzik kinn a dolgukat semilyen esetben sem (sajnos), akik nem hajlandók megfogni egy egeret és egy madarat sem vadásztak még le.. Talán a két lótetű van a rovásukon, de azokat is éve hozták. :-(

Na jó, egy-egy fűszálat letapostak..de gyanítom azok is visszaálltak. :-)))

Tudom..nem minden cica ilyen...

Előzmény: Törölt nick (1366)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1366
Más a fogalmunk a kárról. Te az emberi, gazdasági kárt említed (ezt okozza a lótetű), én pedig a természeti, ökológiai kárt (ezt a macska és persze az ember). A lótetű soha nem okoz természeti kárt, akármennyi növényt is pusztít.
Előzmény: guccica (1365)
guccica Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1365

Megint kezdhetnénk a vitát előről mert nálunk a macska még nem okozott kárt.  A lótetű viszont igen.

De ne vitázzunk persze, mert elhiszem, hogy van olyan hely ahol ez fordítva van...

Előzmény: Törölt nick (1363)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.25 0 0 1364
Egyébként én nem csak azt tudom kedvelni, amit szépnek tartok, ilyen egyszerű.
Előzmény: nozomi99 (1362)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.25 0 0 1363
Valami funkciója azért neki is van a természetben. Még mindig kevesebb kárt okoz, mint a macskák. :-)
Előzmény: nozomi99 (1362)
nozomi99 Creative Commons License 2006.05.25 0 0 1362
Fura egy izlésed van, azt a ronda lótetűt szereted? lépek rá ha sikerül kiöntenem. Mindent tönkrerág, azt csak dölnek ki a virágok.
Előzmény: Törölt nick (1359)
guccica Creative Commons License 2006.05.23 0 0 1360

Hát bocsi a madaraktól, de nálunk a wc nyelte el végül mert nem akartunk velük mégegyszer szembetalálni magunkat.

Nekünk nagyon nem tetszettek..Még amellett sem, hogy a párom nagy horgász és tudja, hogy a harcsák is buknak rá..

Előzmény: Törölt nick (1359)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 1359
A lótetű igen érdekes állat, én kedvelem. A madaraim is szeretik, de másképp. :-)
Előzmény: guccica (1358)
guccica Creative Commons License 2006.05.23 0 0 1358

:-) dejó. Ennek örülök. A fióka tényleg jól fejlett volt, úgyhogy akkor megnyugodtam.

Mindenesetre ha a mami a közelben lesz este is, akkor a cicók szobafogságon lesznek ma. Nem mintha kárt tennének a fiókában, de mivel az ördög nem alszik...

Tegnap mellesleg a drága bársonytalpúak 2 lótetűt hoztak nekünk. Élve..be a házba..

Letették aztán már mentek is tovább..

Húú nagyon csúnyák voltak és büdösek is! (már a lótetűk)

Előzmény: Törölt nick (1357)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 1357
A fiókák elhagyják a fészket, és kis ideig még bújkálnak, a szüleik meg etetik őket. Ennek ez a rendje, ne aggódj.
Előzmény: guccica (1356)
guccica Creative Commons License 2006.05.23 0 0 1356

Persze, tudom, hogy miattam volt..de valjon fel tud majd repülni biztonságos helyre? Vagy etetni fogják a szülők ha jól el tud bújni valahol a földön?

Sajna annyira nem értek hozzájuk, de aggódom értük..

Csak kanárim volt eddig meg rigót próbáltam felnevelni, sajnos sikertelenül.. :-(

Előzmény: Törölt nick (1355)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 1355
Ez már egy kirepült fióka volt, valószínűleg a testvérei is ott mászkáltak a közelben. A mama meg miattad pánikolt, illetve nyilván fel akarta magára hívni a figyelmet, hogy a fiókái helyett rá figyelj.
Előzmény: guccica (1354)
guccica Creative Commons License 2006.05.23 0 0 1354

Igen, már egészen madár formája volt. Szép tollas volt. Épp csak a faroktolla nem volt hosszú. Olyan kis gömbőcke volt...

Azért reménykedem mert hihetetlenül hamar eltűnt...

Bár biztos a földön maradt mert a mama, mint meséltem még mindig pánikolt. :-(

Előzmény: Törölt nick (1351)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 1353
A Föld légköre is jó nagyot koppant rajtuk.
Előzmény: Törölt nick (1348)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 1352
Oké.
Előzmény: Dogfüggő (1349)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 1351
"Szerintetek van esélye a túlélésre?"

Attól függ, mekkora volt. Tollas? Ezek a fiókák mostanában repülnek ki (bár van olyan is, ahol még csak pár naposak, jól szétcsúszott idén az egész költés).
Előzmény: guccica (1350)
guccica Creative Commons License 2006.05.23 0 0 1350

Sziasztok,

Képzeljétek ma mikor indultam volna el otthonról egy ici-pici fiókát találtam a kapunk alsó peremén ülve. Rögtön felfigyeltem a mamájára is mert éktelenül csattogott szegénykém. Egy rozsdafarkú volt...

Gondoltam bemegyek dobozért és behozom a fiókát, hátha találok valamelyik fórumon egy emberkét aki felneveli. De mire kijöttem a házból a fióka eltűnt. Igaz a mamája még mindig ott csattogott és pánikolt a környéken. De a fiókát nem találtam, hiába keresetem. (nagyon terepszínű volt....)

Szerintetek van esélye a túlélésre?

A cicáim nincsenek természetesen kiengedve, a kutyám felől meg akár a fején is fészket rakhatnának..

Dogfüggő Creative Commons License 2006.05.23 0 0 1349
Ismerem, persze...
Node én aztat akartam elmakogni itten, hogy a sünik minden éjjel tizenegy körül megjelentek a macskatejért.
Azért azt nem hiszem, hogy naponta cserélődtek...
Mindenesetre nem kockáztatunk, jön a lekvárkúra. (Tej nélkül. : ) )
Előzmény: Törölt nick (1344)
nozomi99 Creative Commons License 2006.05.22 0 0 1346
Nem figyeltél a 1933-ban mit írtam: "a kivétel erősíti a szabályt"!
Előzmény: Törölt nick (1345)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.22 0 0 1345
De azért azt ugye tudjátok, hogy az ilyen példák meghökkentésre, szenzációnak, érdekességnek jók, de azért nem ez a jellemző...?
Előzmény: nozomi99 (1341)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.22 0 0 1344
Charlie Bood (ismered?) is írja, hogy a sün elpusztulhat, ha tejet kap.

Attól még megissza, persze. A lakásban tartott sün pedig belekóstol a kint felejtett hypóba vagy fagyállóba. Pénzes Bethen is óva inti a süntartókat, hogy ha kiengedik a sünt a szobába, minden tisztítószert és egyéb vegyi anyagot zárjanak el.
Előzmény: Dogfüggő (1332)
csabaje Creative Commons License 2006.05.22 0 0 1343
csabaje Creative Commons License 2006.05.22 0 0 1342
A mi macsekjaink. Jótestvérek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!