A kertemben a melegvérű állatok közül a macskáknál csak a madarak vannak többen. Egyáltalán nem látom, hogy kárt tennének bennük a macskák. Pedig a madarak rájárnak a macskatányérra. Akkor is, ha raktam ki nekik a madáretetőbe macskakaját, hogy ne kísértsék a sorsot.
Most találtam olyan helyet a tányérnak, ahol a kutya sem éri el, meg a madár se.
Úgy tűnik, a madarak szeretik az extrém sportot. Most is 3 rigó idétlenkedett a frissen nyírt fűben, jelentem, kutya bajuk. A macskák meg szanaszét hömbörögnek a kertben, rá se rántanak a madarakra, mert tudják, hogy mire odaérnének, a madár már 10 méterrel odébb csipegetne a fűben, gondtalanul.
A természet egyensúlyáról nem hallottál még?
A macskák még egyetlenegy fajt sem irtottak ki Magyarországon.
Szigetekre, ahol a földön fészkelnek a madarak, meg nem kell bevinni őket.
Pedig a dolog elég egzakt. Természetes ökoszisztéma: az adott területen őshonos növények és állatok összessége. Ergo ami őshonos, az nem okoz ökológiai kárt (a lótetű és a gyapjaslepke sem), csak az, ami nem őshonos, és az ökoszisztéma nem tud vele mit kezdeni.
A természet nagyon szépen kitalálta önmagát, így aztán az őshonos lótetű annyit ehet, amennyit akar, ökológiai kárt nem okoz. Nem is okozhat, mert a ragadozók kordában tartják (például a vakond vagy a varangyok, amiket a buta kertész szintén irt), nem szaporodhat el mértéktelenül. Legfeljebb gazdasági kár írható a számlájára, ami messze nem ugyanaz, mint az ökológiai. Ugyanis ha egy kertésznek egy darab növényét megrágják a lótetvek, azt már kárként tartja nyilván, míg a természet ennél adakozóbb és kevésbé részrehajló, ő a "randa" lótetűnek is biztosít ugyanannyi lehetőséget az élethez, mint a növényeknek.
Mindez egészen jól működik addig, amíg az ostoba ember mondjuk be nem telepíti a lótetűt egy olyan helyre, ahol nem őshonos. Ezt tette a macskával is, és az már valóban ökológiai károkat okoz.
Úgy látszik mindenkinél mást jelent a természet. Valakinél csak a növényeket. Valakinél csak a madarakat és a fészkelhető fákat. Valakinél csak az állatokat. Valakinél pedig mindent..a növényeket, az összes állatot, vizeket, amik maguktól vagy akár mesterségesen alakultak ki..
Jajj..mondom..az én cicáimról beszéltem. Akik nem végzik kinn a dolgukat semilyen esetben sem (sajnos), akik nem hajlandók megfogni egy egeret és egy madarat sem vadásztak még le.. Talán a két lótetű van a rovásukon, de azokat is éve hozták. :-(
Na jó, egy-egy fűszálat letapostak..de gyanítom azok is visszaálltak. :-)))
Más a fogalmunk a kárról. Te az emberi, gazdasági kárt említed (ezt okozza a lótetű), én pedig a természeti, ökológiai kárt (ezt a macska és persze az ember). A lótetű soha nem okoz természeti kárt, akármennyi növényt is pusztít.
:-) dejó. Ennek örülök. A fióka tényleg jól fejlett volt, úgyhogy akkor megnyugodtam.
Mindenesetre ha a mami a közelben lesz este is, akkor a cicók szobafogságon lesznek ma. Nem mintha kárt tennének a fiókában, de mivel az ördög nem alszik...
Tegnap mellesleg a drága bársonytalpúak 2 lótetűt hoztak nekünk. Élve..be a házba..
Letették aztán már mentek is tovább..
Húú nagyon csúnyák voltak és büdösek is! (már a lótetűk)
Ez már egy kirepült fióka volt, valószínűleg a testvérei is ott mászkáltak a közelben. A mama meg miattad pánikolt, illetve nyilván fel akarta magára hívni a figyelmet, hogy a fiókái helyett rá figyelj.
Attól függ, mekkora volt. Tollas? Ezek a fiókák mostanában repülnek ki (bár van olyan is, ahol még csak pár naposak, jól szétcsúszott idén az egész költés).
Képzeljétek ma mikor indultam volna el otthonról egy ici-pici fiókát találtam a kapunk alsó peremén ülve. Rögtön felfigyeltem a mamájára is mert éktelenül csattogott szegénykém. Egy rozsdafarkú volt...
Gondoltam bemegyek dobozért és behozom a fiókát, hátha találok valamelyik fórumon egy emberkét aki felneveli. De mire kijöttem a házból a fióka eltűnt. Igaz a mamája még mindig ott csattogott és pánikolt a környéken. De a fiókát nem találtam, hiába keresetem. (nagyon terepszínű volt....)
Szerintetek van esélye a túlélésre?
A cicáim nincsenek természetesen kiengedve, a kutyám felől meg akár a fején is fészket rakhatnának..
Ismerem, persze... Node én aztat akartam elmakogni itten, hogy a sünik minden éjjel tizenegy körül megjelentek a macskatejért. Azért azt nem hiszem, hogy naponta cserélődtek... Mindenesetre nem kockáztatunk, jön a lekvárkúra. (Tej nélkül. : ) )
Charlie Bood (ismered?) is írja, hogy a sün elpusztulhat, ha tejet kap.
Attól még megissza, persze. A lakásban tartott sün pedig belekóstol a kint felejtett hypóba vagy fagyállóba. Pénzes Bethen is óva inti a süntartókat, hogy ha kiengedik a sünt a szobába, minden tisztítószert és egyéb vegyi anyagot zárjanak el.