Varom tovabbra is magyarazatod a felrebeszeles helyett.
Tehat irtad:
"A matematika alkalmazott matematikai részéhez az átlagnál valószinűleg lényegesen jobban értek. Maga a tananyag, a tankönyv minden olyat tartalmaz, amit egy magyar gimiben tanulnak. "
Erre kerdeztem:
"Az alkalmazott resz alatt mit ertesz? Kivancsian varom valaszod."
Erre Te:
"Numerikus analizist például."
Kivancsian vartam hogy High Schoolban numanal alatt mit tanitanak.
De a vegen kiderult hogy ahhoz sem ertesz amire itt verted magad.
Rossz napod lehetett ma. Alaposan olvass át mindent mondatról mondatra. Koncentrálj. A válasz szerintem kézenfekvő. Az elsős műegyetemi tananyag véletlenszerű felsorolása nem segit. Ne add fel !
Az igazi tanulság most nekem az, hogy az idő csodálatos, két napja itt a nyár, lemegyek a gyerekkel a partra. Jó az idő, jó a suli, a dolgok nem állnak rosszul. Mire visszajövünk, szerintem Neked is meglesznek a válaszok a kérdéseidre. Ha nem, kérdezz tovább.
Azt mondtad hogy pl. numerikus analizis. Kivancsian vartam valaszod de sajna nem jott. Erdekes...
Kerdesed masodik felehez:
Miert lennenek eloiteleteim Amerikaval szemben?
En csak a tenyeket irom le. Mar azt sem lehet? Te viszont ahelyett hogy ervelnel amikor kerdezek akkor azzal jossz hogy eloiteletem van. Hat kivancsian varom tovabbra is a numerikus analizisbeli amerikai oktatasrol a peldakat. Pl. hogy tanitjak-e az Upwind modszert, milyen hataretekeket tanitanak, csillapito tagok, konvergencia, karakterisztikak, esetleg, vagy Taylor-polinom.
Vegul pedig egy tanulsag szamodra: ne beszelj olyanrol amit nem tudsz alatamasztani.
Az lehet, hogy értesz a numerikus analizishez. A figyelmes olvasást illetően azonban néha hibázol.
Ovasd csak át mégegyszer az eddigieket, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb Te is meg fogod érteni: azért bátorkodtam véleményt nyilvánitani a matematika oktatásról , mert valamennyire járatosnak érzem magam a dologban. Azt nem állitottam, hogy amerikai high-schoolokban numerikus analizist oktatnak. Ha még egy kicsit gondolkodsz, akkor talán azt is észre veszed, hogy nem általánositottam. Nekem egy sulival vannak tapasztalataim, nem tudom hogy a szomszéd városban mi van. Ez az egy suli viszont szuper, úgy, ahogy van. Értelmes és igyekvő tanárok, három tornaterem, csodálatos uszoda, körülötte pálmafákkal. Sikeres, nyugodt szülők és sikeres diákok. A szinjátszó kör a múltkor egy magyar darabot adott elő hatalmas sikerrel. A szereplőkön semmiféle előitélet nem látszott a magyarokkal szemben. Neked sincs az amerikaikkal szemben, ugye ?
En ertek a numerikus analizishez. Eppen ezert most meg azt varom kivancsian hogy a numerikus analaizis melyik teruletet oktatjak amerikai High-Schoolokban? Newton-Raphson modszer? MacCormack?
Fourier-sor (ez analitikus, nem numerikus) Gallorkin? Melyik? Kivancsian varom szakerto valaszod. Esetleg C-ben programozzak? Milyen kezdeti- (hatar) ertek feltelekkel? Legkisebb negyzetek modszere? Matrixegyenletek megoldasa?
ezt vartam toled. Dohogjal csak nyugodtan magadban tovabb szenilis baratom. Igyad a Coca-Colat es orditsd hogy az amerikai egyetemek a legjobbak. Toled erveket varni, plane vitazni - elegge irrealis.
Vam még egy dolog amit kifelejtettem, de nagyon tetszik:
Ezek a tankönyvek. Kitűnően vannak elkészitve, mind tartalomban, mind kivitelben. A Geometria könyv 672 oldal, a Biológia 1114 oldal terjedelmű az idén. A geometrián végig is vesznek minden fejezetet. Bilógiából nem mindent. De a könyv önmagában nagyon profi munka.
Egy hasznos ötlet, amit itt lát az ember: a könyvek használatra vannak a gyerekeknél. Kötelesek megőrizni a minőségét, jövőre mások fognak tanulni belőle. Igaz, ez egy szegény hely, nem jut pénz könyvre, mert tavaly átlépte az eladott ingatlanok ára a milliót dollárban.... Ennek ellenére Mo-n is érdemes lenne megfontolni a dolgot esetleg. Sose lehet tudni, hátha nem mindig megy ott sem olyan jól...
Numerikus analizist például. Néha szoktam eladni technológiákat ebből a körből. Elég jó vagyok nagy méretű lineáris egyenletrendszerek megoldásában talán és még néhány főleg mérnöki matematikai területen. Csak a high-school szinthez képest persze.
A teaching assitantnak nincs joga jegyet adni. De a prof megbizasabol van joga tanitani s a vegso jegyet a prof adja. Az egyetem az elso 25 kozott volt meg 5 eve. Sajnalom hogy fajnak a tenyek, pazolc de hat ez van.
Es te ezt honnan tudod hogy en nem tanitottam?-)))) pazolckam, Teaching Assistant voltam az egyik egyetemen 2 evig. Volt szerencsem undergrad course-okat tanitani, ugyhogy tudom mit beszelek. Mondom, megkertek hogy B-nel rosszabbat be adjak mert fizetnek erte. A legroszabb amit adtam B+ volt ezert, de nagyon vigyaztam ra nehogy rasszizmussal vadoljanak meg (tudod, affirmative action nevu ostobasag).
Zavarba hozol mert csak a személyes tapasztalataimra, benyomásaimra vagyok kénytelen támaszkodni. Mindig szoktam is hangsúlyozni, hogy nem vagyok abban a helyztetben, hogy általánositsak. De voltam diák és szülő is Mo-n, USA-ban főleg szülő vagyzok, de egy rövid ideig dolgoztam egy neves magánegyetemnek is, igaz, csak kutatóként.
A matematika alkalmazott matematikai részéhez az átlagnál valószinűleg lényegesen jobban értek. Maga a tananyag, a tankönyv minden olyat tartalmaz, amit egy magyar gimiben tanulnak. És ez kőkeményen számon is van kérve. A legnagyobb (kellemes) meglepetés számomra a tanár volt. Ez a pofa egy T A N Á R. Ebből a fajtából Mo-n mára nem sok maradt. Sajnos. Nem akarok neked ellentmondani semmiben. De azt sem szeretném, hogy egy átlag magyar olvasóban az a kép alakulna ki, hogy az amerikai oktatás egy értéktelen valami. Nagyon sok meglepően jó tapasztalatom van. Igaz, százszor is végig gondoltam, hova költözök, és mindig az iskola alapján választottam.
Csak azt nrm tudom továbbra sem, ha mi Mo-n olyan okosak vagyunk mindenben, pl matekban is, miért csak itt visszük valamire ?
ex-AVH-s besugotol, mint Te, ellenervet hiaba var az ember. Johetsz nyugodtan a sz...s miami school districtes kemiatanaroddal akinek PhD-je van, a teny megis teny marad, kicsim.
Engedjetek meg hogy hozzaszoljak a temahoz, mivel volt szerencsem amerikai egyetemen gradstudentkent tanulnom.
Ugyan miert epulnek "iskolak, epuletek" az USA-ban? Miert van nagy technologiai haladas?
Meg lehet nezni s ezek tenyek hogy a graduate schoolok 98-99%-a kinai vagy indiai vagy kelet-europai (ez kb. 2%). Brain Drain! Ez a kulcsszo! Ezert van az USA a topon.
Az undergrad. oktatas egy kalap szar. En tanitottam amerikai egyetemen s nekem megmondtak hogy B-nel rosszabbat ne adjak (mert fizetnek erte). Nevetseges, pofan rohogtem a profomat! Ez az egyetem annak idejen az elbolyban volt az USA-ban. Talakoztam olyan MS-es tanuloval aki nem tudta mi a szinusz-tetel diploma-vedeskor! Mernok letere! Amit Magyarorszagon altalanos iskolaban tanitanak!
Talalkoztam olyan fekete sraccal aki az NCAA-ben kosarazott de olvasni nem tudott folyekonyan! Nevetseges!
Kedves Kiraly,
A grad. oktatas nehany helyen (kb. 6) igenis szinvonalas. Pl. MIT, Illinois, Michigan, stb. A tobbiben egyetertek Veled.
Irod: "A matek szintúgy, ez itt nem gyengébb semilyen magyar elit sulinál."
Tenyek? Miben nyilvanul ez meg? En 7-ik altalanos iskolaban tanultam meg matekbol azt amit az USA elso 30-helyezett egyetemeben (akkoriban) egy 2-os undergrad tanult matekbol. Ezek a tenyek!
Nem értjük egymást. Még mindég.
Arra akartam rávilágtani, hogy két meröben más kultráról van szó, s azt mindenki maga döntse el magnak - a másik alámerítése nélkül - hogy kinek mi a jobb.
Mivel a cubicle-ket emlegeted azt is illene elmondani, hogy azokhoz milyen ebédló, exrecise room, légkondicionálás, bagómentesség tarozik.
Foglakozásomnál fogva száz számra tudnék neked ilyen képeket ide rakni, ha erre itt lenne mód.
Meg aztán van élet a cubicle-kon kívül is. :)
Sok mindenben igazad van Azért azt vedd figyelembe, hogy Magyarországon is tudnak nagyon szép épületeket épiteni. A szinházainknak nem kell szégyenkezniük egyáltalán, sem kivül, sem belül (az előadásokra is értem ezt). És ott is telt ház van mindenhol. Hogy görcs és izzadságszag nélkül menne az élet ? Az egyik utolsó dolog amit kivánok magamnak, hogy egy átlag amerikai cubicle-ben töltsem az életemet. A szabadság meg a legrövidebb a világon. Karácsony másnapján itt már mindenki dolgozik. Európa ilyenkor meghitten ünnepel és ki sem nyit egy hétig. Ugyanez van augusztusban is. Németország ilyenkor egységesen nyaralni indul. Lehet, hogy úgy látszik, az ameriakiak boldogok. Még az is lehet, hogy tényleg azok. De ez azért is van,mert nem tudják, hogy esetleg más életmódok is vannak. A kapitalizmus nagyon is kifinomult módszereket dolgozott ki az emberek hatékony kihasználására. Hogy egy merev amerikai korporáció milyen szabadságot hagy az embereinek, azt most hagyjuk. Az ég nálunk itt Kalifoniában tényleg kék. Ennek ellenére sajnos sok dologban Amerika nem Európa (bár szeretne az lenni)
Szóval vannak akik képtelenek tudomásul venni, hogy Amerika más mint amit megszoktak. Lehetne itt vitetkozni az - europai - egyedül üdvözítö útról, meg az - amerikai - minden út Rómába vezte-en. Nagyon sokan képtelenek felfogni, hogy van kultúrlis differencia, mindenütt van fontossági sorrend, van cél és nem utolsó sorban van ilyen olyan eszköz.
Az amerikai oktatásban nem kell a gyereknek eldönteni 16 éves korában, hogy melyik egyetemre jelentkezzen. S amikor egyetemre jár szabadon vltoztathat a célján. Igy tudják elkerülni, hogy végül is az emberek a munkájikat hivatásként teszik. Soha nem láttam Magyarországon olyan lelkesedéssel, szivesen és odaadással dolgozó embereket mint itt. Lehet, hogy nem tudják, hogy hol van Máriabesnyö, lehet hogy csak papíron tudják megoldani hogy mennyi 6x7, de csodálatos épületeket tudnak teremteni, fantasztikus jó hatásfokkal megy a munka, szinházak, koncerttermek a legkisebb városokban is tele vannak. Görcs és izzadtság szag nélkül megy az éllet. Az emberek nem irígyek egymásra és úgy l5tszik, hogy boldogok. Ha hagyják öket. Ettól aztán az ég is kékebb lesz. Na, szóval itt nem vagyunk Európa.
Szerencsére.
Lehet hogy válságban van az oktatás itt Amerikában, lehet hogy nincs. Mint szülő (elsős a nagyobbik fiam egy középiskolában) az adott helyen ezt én nem tapasztalom. Sőt! Pl-az egyetemre való felkészités itt különösen alaposnak és jól szervezettnek tűnik. Az első tájékoztatást az iskola már a 8. évben megtartotta. Most volt éppen egy év múltán a második, hatalmas arányú szülői részvétellel. Meg vagyok lepve az egésznek az alaposságán, mit mondjak. Azt hiszem, minden elképzelhető információt megkaptunk. Ez többek között gyakorlatilag hónapokra lebontott teendőket jelent a tanulást illetően, évekre előre. Az iskola egy külön személyt alkalmaz, aki csak ezzel foglalkozik (college advisor). Igaz, ezt itt mi szülők külön finanszirozzuk, nem volt rá állami keret. Az egész SAT és SATII vizsgákra való felkészülés eredménnyel kell, hogy járjon. Minden nagyon szervezett, a gyerekek is nagyon sokat tanulnak. Most éppen siszünet van, de csak ami házifeladatot erre feladtak... Ma a fiam egész nap Shakespeare-t elemzett. A matek szintúgy, ez itt nem gyengébb semilyen magyar elit sulinál.
Az általad idézett felmérésekhez hasonlóakat sok országban lehetne találni.
Ami viszont feltehetőleg tényleg válságban lehet az a mérnöki terület. Alig láttam amerikait múltkor egy detroit-i út során fontos mérnöki vállalatoknál. Ugyanaz lehet programozóknál is. Ennek nem tudom, mi az oka. A fiam iskolájában sem érdeklődnek a gyerekek ezek iránt a dolgok iránt.
Vata, hozzászolásodhoz csak annyit szeretnék hozzáfüzni, hogy egy nagyon közeli ismerösöm orvos itt Amerikában.
Nem vagyok benne biztos, hogy a lejjeb emlitett kérdésekre pontosan tudna felelni.
Viszont abban biztos vagyok, hogyha komolyabb beteg lennék, esetleg korházba kerülnék , nagyobb tudásu, lelkiismeretesebb orvost nehezen tudnék találni mint ö.
És amikor ott fekszem élet halál között, biztos, hogy nem az lesz az elsö gondolatom, hogy vajjon tudja-e hogy - "who is the father of the constitution"?
Szoval mi a problémád az inteligenciával?
Különben SZVSZ inteligenciával vagy születik valaki, vagy nem. Tudomásom szerint azt nem lehet megtanulni. Elvégezhetsz minden féle egyetemet, de ha nincs veled született inteligenciád, továbbra is taho maradsz.
A müveltség az egy más kérdés.
De ez is kizárolag attol függ, hogy mi az érdeklödési területed.
Szerinted ki dönti el, hogy a millio informáciobol ami manapság rendelkezésünkre áll , mi az amit kivülröl kell tudnia egy müvelt embernek, és mi az amire adott esetben tudja majd , hogy hol kell keresse a választ?
Szerintem a kettö ugyan az.
Negy "Szegeny emigrans" ,"nyomorgo","humanitarius vedelemre szorulo" marokoiaknal talalt a romai rendorseg egy mas celal (ilegalis bevandorlas) miatt tartott razzian 4 kg.arzent es egy a romai vizelatast szolgalo csovek es az amerikai kovetseg helyet megjelolo varosterkepet.Azota meg harom "szegeny kecskepasztor" vagy minek titulalhato szemelyt is letartoztattak akiknel hasonlo eletfontosagu helyeket megjelolo terkepeket es merget talaltak...ennyit a kotelezo humanitasrol.
"irod: "rombolni könnyu, nem kell hozzá nagy ész"
Pistagazda Te erösen naiv vagy. Ha olyan könnyü lenne rombolni mint ahogy te képzeled akkor nemcsak Palesztinában de Izraelben is már mindenki beszart volna, mert sok arab ellenségük van akik terroristák és állandóan rombolnak.
Ŕllitásodnak az USA egész harciereje ellent mond. Légy szives gondolkoz. Avval a hatalmas inteligenciával millió tonnányi bombával a világ leggelrettentöbb hadigépezte a mai napig; se čszak Koreában, se Vietnámban, se Irakban ... miért nem tudta lerombolni amit célul tüzött ki ?
Nagyon tévedsz amikor azt hiszed nem kellett ész olyan épületek lerombolásához amit úgy épitettek, hogy az ISTEN se tudjon kárt tenni bennük.(WTC)
Sajnos a sátáni erökkel nem számoltak, de reméljük többet nem lessz alkalmuk. "
Nem gondolom, hogy USA célja az volt, hogy lerombolja Afganisztánt. Ezt egyrészt meg tudná tenni másrészt nem invesztálna bele százmilliókat egyidejűleg. Osama úr maga nyilatkozta, hogy maga sem számitott ekkora rombolásra. Neki egyébként van köze az épitészethez.
"Végul a védencedre tett célzásomban is tévedtél. Čn nem azt feltételezem, hogy terrorista hanem azt, hogy turista (volt). Talán valahol az USA-ban bújkál és bevan szarva, hogy kitoloncolják . Feltételezni lehet ezért hord össze ennyi badarságot.
Gondolja ha horogra akad ezzel majd fogja bizonygatni milyen nagy USA hazafi lett. Láttam még ilyen "hösmagyar" kapaszökevényeket. "
Ragika rendkivül következetesen - számomra sem teljesen világos okok miatt - magyar létére hazáját szerető amerikai hazafi. Nekem sem turisztikai sem terrorisztikai szempontból csak ezért nem gyanús.
"Megjegyzem tudom a szakmámat és megkeresem a kenyeremet. Senki elött nem kell magalázkodjak mint egy koldus és nem kell senkinek se nyaljak ."
Ezekkel talán én is igy vagyok. Főleg a kapálásban (ez mostanság hiányzik egy kicsit, ilyenkor már borsót szoktam vetni, ezt a szörfölés nem pótolja) de a matek is megyeget .
Subj: Welcome to the Townhall.com Conservative Alert
Date: 8/20/02 3:27:53 PM Central Standard Time
From: ListManager@maillists.townhall.com
To: Ragika@aol.com
Sent from the Internet (Details)
Welcome to the Townhall.com Conservative Alert.
The Conservative Alert is a regular email from Townhall.com, which will
keep you informed of the latest news from the conservative movement.
Nem tudom ki vagy, nem tudom hol élsz. Még csak nem is érdekel. Annyit tudok, hogy ha imformációid súrolnák az elgseges alsó határát (itt D minus-nak titulálják) akkor hozzátennéd azt is, hogy köztudott, hogy a liberál demokrácia két melegágya közül az egyik azokban a bizonyos collegokban fészkel, burjánzik amiröl Debbi (akit mellesleg nagyon kedvelek, azt is tudom, hogy nem mucsai)beszél. A másik az Hollywood.
Igy semmi csodálatos sincs benne, hogy Debby - aki egy conservativ media person - akkor húzza rájuk a vizes lepedöt amikor csak teheti. Ez nem jelenti azt, hogy nincs igaza, de azt sem, hogy Debby nem politizál.
Ez is Amerika.
Én ezt szeretem benne a legjobban.
Korábban szó esett az amerikai oktatási rendszer állitólagos válságáról. Debbie Schlusselnek jelent meg ezzel kapcsolatban egy cikke a townhall.comon, ami szerintem elég érdekes és ezúton hivnám fel a figyelmeteket rá. Idéznék is belőle néhány részletet (Ragika és Palozc legnagyobb bosszúságára, bár a hölgy nem mucsai magyar vidéki-pesti miépes csurkista amerika gyűlölő, hanem sokak által tisztelt amerikai konzervativ személyiség, újságiró, ráadásul holokauszt túlélők leszármazotta :)).
"Contemporaneously, a new book, “Non Campus Mentis: World History According to College Students,” by Shepherd College History Professor Anders Henriksson, hit the New York Times miscellaneous best-seller list. Described by Henriksson to AP as “the crčme de la crčme of student vacantness,” it is Exhibit A in the case against the stupidity, ignorance, and intellectual vapidity of America’s “educated” class. From thousands of college students’ papers, the book culls these empty-headed gems of inventive history: --“Judyism [sic] was the first monolithic religion. It had one big God named ‘Yahoo.’ Old Testament profits include Moses, Amy and Confucius, who believed in Fidel Piety.” --“Victims of the black death grew boobs on their necks. Death rates exceeded 100 percent in some towns.” --“History, a record of things left behind by past generations, started in 1815. Thus, we should try to view historical times as the behind of the present. This gives incite [sic] into the anals [sic] of the past.” --“Zorroastrologism was founded by Zorro. This was a duelist religion. The three gods were ‘Good,’ ‘Bad,’ and ‘Indifferent.’ These beliefs later resurfaced among the Manatees.” Henriksson blames the ignorance of college students on “an element of students getting into college without managing to absorb some basic things.” No kidding. A college history course “can be a daunting swirl . . . for those who start from near ground zero” with “limited vocabulary.”"
"In 2000, the Center for Survey Research and Analysis at the University of Connecticut administered a 34-question high-school level American history test, to college seniors at 55 top colleges and universities. Nearly 80 percent failed, including those from Ivy League schools like Harvard and Princeton. More than a third didn’t know the Constitution established the U.S. government’s division of power, and most couldn’t identify the “Father of the Constitution” (James Madison), the speaker of “Give me liberty or give me death” (Patrick Henry), or the half-century in which the Civil War took place (1850-1900). But a stunning 99% could identify their similarly intellectually-challenged MTV cartoon counterparts, “Beavis and Butthead” and rapper “Snoop Dogg.” It’s easy to see why today’s collegians are contemporaneously more stupid and more liberal: buh-bye Shakespeare, hello . . . Drew Barrymore? Trending toward Hampton’s “Miami Vice,” and Berkeley’s live sex shows, courses emphasizing facts, formulas, classics, and great writers (a/k/a “dead, old White men”) are banished to make room for dumbed-down ideological joke courses like “The Life and Times of Drew Barrymore,” (Oberlin College), “How to be Gay: Male Homosexuality and Initiation,” (University of Michigan), “Ebonics” (Wayne State University, Detroit), and “Oprah” (an Illinois state university). Oprah, herself, was a “prof” at elite Northwestern. Ditto for singer Sheryl Crow at Dartmouth, as its 2000 Montgomery Fellow—normally reserved for real intellectuals."
Miert van az, hogy kulfoldiek akik itt America egyetemein tanultak, kesob visszajonnek mint elleseg.
Azoknak a kecske pasztoroknak nagy resze is itt tanult America-ban.
Jelenleg a Muzulmanok elvannak foglalva; Banjak a buneiket Mecca-ban. Masiroznak korbe-korbe egy fekete kocka epulet korul es imadjak a fekete kovet benne, ami semmi mas mint egy lehult meteor.
Bocs umo; En tevedtem; A Magyar aki Svedorszagban emigral soha sem lesz Sved. Szoval akkor nem hivhatlak Sved-nek.
Nalunk az elenkezoje van; ha valaki America-ba emigral az amerikainak mondhatja magat.
Emlekszem a kommunizmusra es annak tanittasaira.
Hogy lehetne azt elfelejteni?!