A zöldoltást lehet csinálni ékoltásként és héj alá oltásként is. A lényege, hogy az alany már legalább 30-40 cm-es hatással rendelkezzen, a nemesen pedig a hónaljhajtások megindultak legyenek.
Én a következőképpen csinálom: a nemesről a jól fejlett hajtást kitöröm (hajtásválogatás) és az alsó kicsit már fásodottabb részéről vágom az éket. Lehetőleg minél hosszabbra (a vessző átmérőjének minimum 4x-esére) a kiválasztott rügy felett hosszú csonkot hagyok, hogy mire a csonk beszárad, addigra az oltás kihajtson. Fontos, hogy a nemesről a levelet levágom és csak a hónaljhatás egy kicsi levélkéjét hagyom meg. Az alany hajtását olyan hosszúra vágom vissza, amilyen hosszú az oltócsap teljes hossza. Az alany hajtását a tövéig kettéhasítom és így tolom bele a nemest(az alany zöldhajtása is visszaszárad ezért kell hosszabbra vágni).
Az oltást azután fóliacsíkkal kötözöm be a szem fölött kezdve (a szem pesze kimarad) egészen a tövéig.
Úgy időzítem az oltást, hogy az oltást követő napokban ne legyen túl meleg, napos időjárás (a meteorológiai oldalakon ezt már előre lehet látni).
Az oltást egyébként a tűző nap elől árnyékolni kell.
10-14 nap múlva a jól készített és gondozott oltások kihajtanak (amíg a nemes zöld, reménykedhetünk az oltás megeredésében).
Jobb minál előbb elkészíteni az oltásokat, hogy télire elfásodjanak és beérjenek, így a fagy nem tudja őket károsítani.
Egyébként az alanyról a vadhajtásokat ugyanúgy le kell szedni, mint a zöldre-fás oltások esetében.
Tavaly zacskózás nélkül csináltam. Idén csináltam megint néhány napja zacskózással próbaképpen(nem volt eltéve fás vesszőm, mind felhasználtam az oltványkészítéshez).
Tavaly június elején eloltogattam a maradék hűtött vesszőimet, és maradt még egy vastag Hamburgi vessződarab egy szemmel, amit sajnáltam eldobni. Megfelelő vastagságú zöld hajtás nem volt, a legvastagabb is a Hamburginak a fele volt, ráadásul a földtől fél méter magasságban lehetett csak oltani, alatta már túlságosan megöregedett a hajtás.
Mivel a különféle oltogatásoknál szoktam tenni vastag ágba vékonyat, fordítva viszont nem, ezért úgy gondoltam, ezt is kipróbálom. Sikerült.
Sajnos, a telet az alany (elfagyós borszőlő) nem bírta, így újra kellett próbálkoznom a héten.
Ezt azért mutatom be, hogy mindent lehet, ha néhány alapvető dolgot betartunk, pl. itt azt, hogy az egyik oldal színeljen.
Letisztogattam egy kicsit, hogy jobban látszódjanak a dolgok.
A balra lévő Hamburgi oltócsap ékének fele a levegőben van.
Az alany őszre vastagodott, ezért nem olyan feltűnő a különbség.
A színelő oldalon szépen össze van forradva a két növény. Ha nincs ilyen hideg tél, két év múlva már nem lehetett volna megmondani, hogy nem szokványos oltással készült.
A két piros vonal között jó szemű emberek felismerik az alany és a nemes részeit, a nemes hosszában csíkos, a kiszáradás utáni repedések pedig csak az alanyon láthatók.
Miért használsz komposztot trágya helyett? Biztos jó a komposzt is, de az érett marhatrágyának nincs párja.
Milyen magas nálad a szedermálna? Honnan szerezted? Gubacsok képződnek-e a szárán, ha igen, akkor mivel védekezel ellene? Nálam vannak gubacsok, de nem tudom, hogy a karcsúdíszbogár vagy a málnavessző szúnyog okozza-e.
Attól függ milyen hosszú vesszők maradtak. A virágkezdemény megmaradt-e? A jövőévi vesszőknem viszont nem lett volna rossz ha még fejlődnek. Vigyázni kell az ilyen dolgokkal mert akár a jövő évi termést is lerendezhetjük...
A virág kötődni fog. ( ha egyébb probléma nem jelentkezik.) Termés is lehet azért még.
(Nagyon kezdő vagyok, csak 3 tőkém van a kertben.)
Ma letetejeztem a szőlőt és lecsíptem a hónajlrügyek nagy részét. Utána szólt egy ismerős, hogy nem lett volna szabad, csak virágzás után. Igaz ez? Lehet, hogy emiatt nem fognak beérni a fürtök?
A napokban alkottam 7 drb. zöldbe fás oltást. Ebből három hűtött vesszővel (a hűtőben voltak), a másik négy meg megjött hajtásokkal. A megjött hajtásokat a legalsó levél felett elvágtam. Tettem naylon zacskót is az egyikre, a másikakat csak árnyékoltam papírral vagy nagyobb lapival. Kíváncsi vagyok az eredményekre. A végükre csepegtettem gyertyát, hogy szigetelje.
Nálam a kert egy elhagyott szegletében van, hogy csak akkor kelljen a közelébe mennem, ha szüretelem. A talaj? Nos van itt kavics, homok, agyag, meg amit még el tudsz képzelni. Az ásó eltörik benne, a csákány szikrázik, valamikor folyómeder lehetett, a második világháborúban pedig lövészárok. Trágyát nem használok csak komposztot és próbálom takarni a talajt, hogy ne száradjon ki, mert akkor kezelhetetlen.
Sajnos fogalmam sincs milyen fajta, de bök mint a hétszentség.
Én abszolút nem vagyok fajta rajongó sok gyümölcsömről azt sem tudom mi fajta, egy részüket kaptam másokat magam szaporítottam, Sokszor ha látok értékes gyümölcsű fákat, akkor kérek róluk szaporítóanyagot, sokszor az idős nénik, bácsik akiktől kérem a szaporítóanyagot, már nem emlékeznek a fajtára-
Fajtaazonos gyümölcsöket ritkán vásárolok, de olyat is hallottam már, hogy valaki vásárolt és mást kapott, mint, amit kért. :-(
A zöldbe fás oltást most kell csinálni, ha van eltéve nyugalomban levő oltóvessződ. Eredési % változó, nálam volt 100, 50, és 0 %-os is. Igaz sohasem oltottam túl nagy számban. Tavaly pl. 1 sem sikerült 3-ból ezért zöldoltással pótoltam ami 100%-os lett.
Imkerei, a másik topikban írtad, hogy van szedermálnád, megkérdezhetem milyen fajta? Az enyém ismeretlen fajta tüskés, magasra növő (4 méteres). Nem tudom honnan lehetne kideríteni a fajtáját. Mivel nálunk a Tayberry és a Fertődi bőtermő a legelterjedtebb, valószínűleg a kettő közül az egyik lesz.
Bocs az offért.
Csak, hogy topiknál maradjak, a szőlő zöldbe fás oltást mikor kell csinálni és hány % ered meg kb?
Én az idén próbáltam először a zöldbe-fást, 6-ból 2-3 már reményre ad okot, a többi is mintha indulna...
A zöld oltásról, ha egy kezdő is adhat tanácsot, nekem tavaly bezacskózva elsőre sikerült. Idén kettőt próbáltam, kb. egy hete, és azt hiszem ezek is sikerülni fognak, bár a zacsi olyan párás, hogy nem sokat látok belőle. A zacsi alja az oltás alatt kb. 3-4 ujjnyira van megkötve és kis lyuk (~2 cm.) szakítva rá, hogy valamennyire szellőzzön, fent azért kötöttem le hogy nagyobb szél nehogy kihúzza a földből :)
Van valakinek sikerélménye? Sajnos én gyengén szerepeltem az idén is a fásoltások terén. Vagy négy- öt indult meg egyelöre a több tizből. Most zöldoltásokkal probálkozok
Oltáshoz keresek tubot/csövet, amit az oltás köré kell tenni (itt van egy szemléltető kép:link .) Itt PWC csövet ír, de az azért NEM jó, mert ahogy nőne a fa(rész) nem tud, mert a PWC cső nem engedelmes anyag. (Esetleg van valamilyen speciális PWC cső ami engedi??)
Tehát az oltáshoz szűkséges csövet keresem, hol tudok ilyet venni??
(Bp. vagy Nyíregyháza vonzáskörzetében lenne a legjobb..)