Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Passzolok.... annak ellenére hogy rosszul indult az alfával a kapcsolatod, szerintem maradj annál, sokak szerint jó gép!
A BLM TM nem sokkal erősebb, van liftes awi funkció, hibás BLM-ről még nem hallottam de lehet lesz előbb-utóbb olyan is, csak el kell érni egy kritikus példányszámot :-)
Havernak ilyen van már 3 éve és teljesen jól működik. Kicsit szegélyes a varrat, cserébe tud vele alut hegeszteni. Lattam a saját szememmel és többen ki is próbálták. 1-2mmes alu lemezt simán lehet vele hegeszteni. Érdekes gép :-)
Az M-et néztem, de már kevés helyen árulják. A TM most 44ezer és az is működik aggregátorról, de nincs kijelzője mint a DTM-nek, meg máshogy is néz ki mint a másik kettő. De, hogy tudásba mennyire térhez el azt nem tudom.
100A-on ha valóban 40-50-et érzel akkor ott valami tényleg nem gömbölyű,az én alfám (205 stl) pont az ellenkezője volt ennek szinte,70-80A-t mutatott amit 90-100A-nak éreztem.
Ma megérkezett az mma 130. 100 amperra csavarva tud kb 40-50 ampert. 120nál már elég jól olvaszt, de köpköd, meg gyenge a varrat. Ennyit a 220/380as einhell 160asom is tud 220on, pedig azt eddig minősíthetetlennek tartottam. Lehet kifogtam a sokból egy rosszat.
köszi a választ. Kicsit keresgéltem, ez a kraftdele márka teljesen felejtős valaki ismeri, szídja. lehet jó lenne TIG funkció is ezért jött képbe, meg az ára miatt.
Na meg azért ha jól tudom porfestés sokkal időt állóbb és strapabiróbb.
Tényleg nagyon frankó lett,viszont a tetejét nem porfestettem volna hanem rozsdamentes lemezből csináltam volna ( csak ugye akkora darabot talállni),egy tábla meg nem olcsó mondjuk az 1,5 milkásból.30.000ft.
Azert, mert ahhoz meg nem ertek, csak most tanulom. Gondoltam, hogy awi-val csinalom, aztan, mire kesz lesz, bele is jovok, de mondom inkabb nem benazok egyszerre sok mindennel. Igy is eleg idot elvitt. Mikor kesz lett a kocsi, akkor kezdtem el csak awi-zni - meg sok ido, mire beletanulok.
@rfse2: aluval is probaltam, igazabol jobban ment, mint rozsdamentessel, valamit ott meg nagyon benaztam. De egyelore teljesen az alapoktol akarom kezdeni, multkor osszeszedtem minden alkalmas hulladekdarabot a muhelyben es megtisztogattam: alu, szenacel, rozsdamentes. Most varjak, hogy osszehegesszem oket :).
Kovetkezo melo? Hat, egy kallantyu a tyukudvar kapujara :D Egyelore nincs komolyabb a lathataron. De most az awi-zasra akarok idot forditani, hogy megtanuljam. De arra is csak a hetve marad, meg jon szuret, stb., szoval kicsi az idokeret.
A gep 318 brutto volt, sajnos en nem tudtam megszerezni nettoban. A porfestes 16e volt (+ 1 ezres borra). Alapozas + szin. Ecsetelni nem is akartam, mert mire lealapozom, meg 2x ramegyek szinnel, forgatom ossze-vissza azt a sok feluletet nagyon sok ido elment volna meg vele, meg nem is lett volna olyan szep.
Üdv urak!Rendeltem egy esab eco arc ii fejpajzsot,még soha nem volt fejpajzsom de a gond a következő,hogy a francuba kell beálítani,hogy ne az szám tartsa meg a pajzsot?oldalt van valami kis luk de oda semmi sem kattan vagy pattan bele az tartaná?Nem tudom.
Ez igen! Nagyon szép munka.Többe került meg + időbe mint ha boltba vetted volna az biztos.De így lehet sokat tanulni.Egyéni elképzelés alapján leméretezni,méretre vágni,összeálítani,összehegeszteni,csiszolni festeni.
700x700x510 a mérete (+ a magasságához még hozzájön 110 kerék).
A négy oszlop 30x30-as zártszelvény, szerencsére volt a még a műhelyben. A többit venni kellett: alsó-felső keret: 40x15-ös zártszelvény (- jó, mert pont fele a 30x30-as oszlopnak), a fióktartók 30x10-es zártszelvények (1-1 szálat vettem mindkettőből). Lényeg volt, hogy minél könnyebb legyen, mert együtt így ís van súlya, és nagyobb nem kell: kantra tartanak rendesen.
Minden lemez (a fiókok is) 1 mm-esek. Egy táblát vettem (alig maradt). Elején 1.5-esből akartam, de Apu azt mondta, fölösleges - igaza is volt -, úgyhogy 1-esnél maradtam. (Na meg az is fontos volt, hogy könnyen meg tudjuk hajtani a fióknak.) A felső lemez közepén alulról van egy merevítés, az egy kis pálca 20x10-es zártszelvényből - szintén találtam valahol a sarokban. A lemezek alulról vannak csak hegesztve, befeszülnek a keretbe.
Négy csomólemez a kerekek alá, 4-es v. 5-ös hulladéklemez a fal mellől az is. 8-as menetesszárat raktam bele, átfúrva, túloldalról lyukhegesztve.
A fiókok 470x375x105-ösök, csak 2 oldala van hajtva, a homloklemezt és a fenéklemezt külön hegesztettem rá. (Kívülről pöttyintgetés 2-es pálcával.)
Csak a csomólemeznél használtam 2.5-es pálcát, máshol 2-eset.
Egy-két apróság, tapasztalat:
- A keretnél volt egy kis elhúzódás, ott rá kellett egyengetni kalapáccsal (fát kell alárakni, hogy ne sérüljön se a betontól, se a kalapácstól).
- Hegeszteni csak ott szabad, ahol hozzá is tudsz férni köszörűvel - ha Apu nem szól, körbehegesztem mindenhol, mint a h.lye gyerek :) -, ill. ahol tartó vagy takaró funkciója van a varratnak (máshol fölösleges, ill. ha nem lehet leköszörülni, csúnya lesz).
- Ha menetesszár közelében kell varrni, a menetet védeni kell a cundertől: anyát kell rá tekerni v. inkább: letakarni vmivel (én pl. egy darab laposvasat tettem rá). Erre is Apu hívta fel a figyelmemet. Apróságok, de magamtól tuti nem jutott volna eszembe egyből, aztán leshet az ember, amikor tekerné rá az anyát.
- Augusztus 20. körül csináltam, amikor esett az eső, elég párás volt az idő. Mikor kész lett, lecsiszoltam. Másnap észrevettem, hogy porrozsdás, hiába volt a műhelyben, a párás levegő elég volt neki. (Azért nem nagyon lett olyan, egy-két helyen). Nem a legjobb porszórás előtt... Szóval, mielőtt elvittük festeni, kicsit meg kellett újra dörzsölni.
Kerék OBI-ból méregdrágán :), övtáskacsat a Röltextől, gumiszőnyeg a lemezekre bagóért :) egy autósboltból + pár apróság. Olyan 40-50 ezer volt az anyag (porszórással).
Az egyik munkavédelmi szaküzletben, itt Zalaegerszegen, de a többiben is láttam, sőt a Praktikerben is, de ott nem szabad ilyeneket venni, mert minden duplájába kerül.