Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
1 - Úgy oldották meg a Mig/MMA funkciók különválasztását hogy +, - az MMA-nak, a MIG-nél a centrál aljzat fölött lévő aljzat meg a MIG test, azaz -.
2 - ez lenne a szerencsésebb megoldás hogy az előtoló a centrál aljzat fölötti aljzatra van kötve. Így egy kis mindkét végén dugós kábellel saját magad tudod az adott polaritásra akasztani MIG/MAG funkcióban (csak önvédő porbelesnél van jelentősége)
Van használati útmutató, elolvasom és jelentem hogy 1 vagy 2 :-)
Igen, a külön kiemelt "kétgörgős" (minimum annyival lehet megoldani :-) 1 nyomó, egy vezető görgő, a komolyabb gépek 4 görgősek) megjegyzés max annyit jelent hogy semmi extra.
Amint látom ez nettó 90. (az 115 bruttó) A tartozék "ajándék" néven fut, amire a gari nem terjed ki. (tehát ha van egy hibás testkábeled, vagy pláne mig munkakábeled, akkor nincs más megoldás, veszel egyet saját pénzből)
Adatait nézve 165-ös gorilla pocketmig. A doboz masszívabb, ez plusz pont. A garancia ugyanúgy 1 év mint az IWELD-re, a + gari regisztrációhoz kötött. (ki tudja ez mit is jelent)
A Mastro Weld szervizháttért nem ismerjük, az iweldé, alfaweldé jó.
Az iweld pocketmig 165/185 itt sok embernek van, bizonyított. Az alfa 185 szintén
Hát igen, az ergonómia nagyon felértékelődik az awinál. Nem mindig lehet megtámasztani a kezet. Én is sokat variálok, amíg sikerül egy megfelelő pozíciót találni a munkadarabnak, hogy rá is lássak, hozzá is férjek. Tegnap este jó negyedórát mókoltam, amíg sikerült úgy befogni a vasat, hogy rendesen oda tudjam hegeszteni. Maga a hegesztés 15 mp volt. A szalagfűrészhez csináltam egy rugótartó konzolt. A feladat az volt, hogy egy 5-ös lemezbe egy 20 mm-es furatba behegesszek egy apró éket. Ékpálya van a tengelyen, ahhoz kellett alkatrészt gyártani. A végére sikerült, de nem volt egyszerű.
1,6-os arannyal. A zsanérnál azért olyan széles mert kétszer kellett csinálnom.
Az elsőnél beleért a wolframba az awipálca és utánna össze-vissza csapkodott, de végig kellett csinálni mert az ajtó be volt állítva. Utánna kiköszörültem a wolframot és végigmentem rajta 120 amperral mégegyszer.
Rájöttem, hogy asztalnál ülve hegeszteni sokkal könnyebb, mint térdelve megtámasztás nélkül:)
Mert a potméterek, karakterisztikájuk szerint kétfélék lehetnek. Lineárisak és logaritmikusak. A lineáris az egyenletesen (arányosan) változtatja a kimeneti jelszintet, a logaritmikus pedig nem. Ez nem probléma, ez tervezői koncepció.
szia, örülök hogy végre rendeződött. a potméter nekem is olyan volt mint most neked. az szerintem mind olyan. nem arányos a skálához. de végül is lehet látni az értéket a kijelzőn
Ma megjött a csere alfaweld mma 130. Ez már jól működik. Bár a potméter lehet, hogy nincs teljes összhangban a kijelzővel, mert 100 és 110 amper közt nem 10% különbséget érzek, de lehet csak bebeszélem. Meg ami érdekes, hogy félig feltekerve már 100 amper, utána lassabban emelkedik ahogy tekerem. De a lényeg, hogy jó. 130 amperen nem is lehet folyamatosan hegeszteni a 3-as anyagot mert elolvad.
20.000 alatt tényleg nem lehet csodát várni erőben. (én mondjuk 5 éve nyúzom a W6-125-ös metabómat - 650W, ha sokat csiszolok akkor melegszik de bírja) Az viszont tuti hogy amikor egy einhell, vagy extol (nem fikázás mert azoknak is rendben van a nagyobb szériája) 14-15000, na akkor tuti az akciós Metabo, DeWalt, Makita-t kell megvenni 16-20 közt. + év IPARI gari az azért nem mindegy.
Ha makita van, vagy az tetszik akkor tökéletes választás, ebben az árkategóriában tuti nem lesz nagy különbség a nagy márkák közt minőségben.
Metaboban akciós még a 820-as (vékonyabb a készülékház mint a makitáé)
Ha nálad 3éve bírja akkor nem adja meg magát 1-2használat után és 5percnél tovább bírja anélkül, hogy felmelegedne. :) Akkor azt hiszem ezt fogom választani. Túl drágát nem akarnék venni, de nagyon gagyit se.
Jó régen melóban BOSCH-t kaptunk (ha jól emlékszem még koffer is volt hozzá) ....na az elpusztíthatatlan volt. Már nem emlékszem sajnos melyik típus volt, de még a lakatosok is órákig tudtak vele dolgozni anélkül, hogy meg kellett volna állni melegedés vagy bármi miatt. Csak korongot cseréltek és már mehetett is tovább a munka....
Ha elég kisebb gép is, meg a kijelző is szimpatikus, akkor alfaweld MMA 130 (annak ellenére hogy egy fórumtárs pár napja abból is kifogott egy hibás darabot)