Keresés

Részletes keresés

digicat Creative Commons License 2009.02.21 0 0 1129
Mert fából van és magas a hőmérséklet?
Előzmény: letze (1126)
babyteve2 Creative Commons License 2009.02.21 0 0 1128

Sosem fogjuk megtudni?...:o(

Kérdésem van ismét. :o)

Megy a párátlanítógép (11 óra alatt lett tele a 4.7 literes tartály, 22.5 fokon, 65 nm-es lakás..na, mennyi volt a páratartalom? De nem ez az igazi kérdésem...), hétfőn szerelik be a résszellőzőket, mit lehet még tenni az ügy érdekében? És mikor lehet újrafesteni a szobákat? A mennyezet gipszkarton, pár helyen csodaszépen penészes lett, ezeket le kell cserélni, vagy maradhat? (A penészgombák "kidöglenek" egy idő után?...)

Köszi...

Előzmény: babyteve2 (1127)
babyteve2 Creative Commons License 2009.01.31 0 0 1127

Nem én csináltam, megtették helyettem...szívesen kihagytam volna... :o)

És tényleg, miért nem penészedik?

Előzmény: letze (1126)
letze Creative Commons License 2009.01.31 0 0 1126
"Na ezért van tele az ország penészes lakásokkal, mert mindenki befőttesüveget csinál a lakásából..."

Ki jár az itt topikolók közül gyakrabban szaunába?
Van ám pára rendesen,meleg is,még egyikőtök sem gondolkozott el rajta,hogy miért nincs tele penésszel?
Előzmény: Ariadne12 (1116)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.30 0 0 1125
Sziasztok!

Tavaly nyáron szereltem fel én is a két szoba ablakára hygroszabályzásos Aereco-t. Ennek lényege, hogy kb. 30%-nál kezd nyitni, és valahol 60% körül nyit teljesen, tehát nem azonnal telibe! Zárhatókat vettem, mert én is féltem, hogy hideg, szeles idő esetén nagyon lehűti a szobát. A gyerekszobánál (kb. 14 nm) néha érezhető is, ilyenkor este ezt lezárom. A nagyobb szoba 24 nm, itt még egyszer sem volt zavaró. Ha a sötétítő függönyt behúzom, szinte észre sem lehet venni, csak az ablak közvetlen közelében.

Attila
Előzmény: Ariadne12 (1118)
Axióma Creative Commons License 2009.01.30 0 0 1124
Abban is hypo van, festektol fugg hogy milyen nyoma marad...
Előzmény: Ariaden (1123)
Ariaden Creative Commons License 2009.01.30 0 0 1123

Kéthetrnte egyszer főzünk, így nem a tűzhelytől van a pára ez biztos, hanem attól, hogy műanyagablak lett és ott nincs direkt fűtés. Néztem ezt a Bref penész ellenit, ezzel lekezelem, s naponta szellőztetek, gondolom a nyomát csak festéssel lehet majd eltüntetni. A tavasszal kiírtom és nyáron újrafestünk, aztán már csak vigyázni kell rá.

Előzmény: miszter07 (1122)
miszter07 Creative Commons License 2009.01.30 0 0 1122

A Cerezit szerintem semmit sem ér ilyen helyen, nem tud nagytömegű párát hirtelen eltüntetni.

Inkább egy páraleszívó a tűzhely felett?

Előzmény: Ariaden (1120)
Axióma Creative Commons License 2009.01.30 0 0 1121
Hypo, vagy valamelyik dragabb valtozata (domestos is, meg a peneszolok is azt tartalmazzak). Ruhara vigyazz!
Előzmény: Ariaden (1120)
Ariaden Creative Commons License 2009.01.30 0 0 1120

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Az albérletünkben nemrégiben lettek kicserélve az ablakok műanyagra (befőttes üveg), s mivel a konyhában nincs direkt fűtés az egyik sarokban penész alakult ki. Sajnos, balga volta, nem vettem rögtön észre. Azóta természetesen ügyelek rá, szellőztetek naponta, vettem Cerezitet s a folt nem is terjedt tovább. Az lenne a kérdésem, hogy szeretném eltüntetni a foltot, tudtok erre jó megoldást? Milyen penészölő kell oda, esetleg újrafestés? Szívesen megoldom, tényleg nagyon ügyelek a lakásra, bánt ez a dolog. Előre is köszönöm!

cszoli Creative Commons License 2009.01.27 0 0 1119
Egyetértek.
Fontos azonban, hogy a nem higroszabályzású (olcsóbb) , ne adj isten nem elzárhatóban (amit elvileg előírnak gázkészülék mellé) igenis húz mint állat és full kihűti a helyiséget.
A higroszab nem, bár nálunk nagyon alacsony a pára, 30% és az alatti, úgyhogy mostanság majdnem mindig zárva van. Nyáron volt így félig nyitva, de akkor ugye nem probléma.
Előzmény: ceva_sony (1115)
Ariadne12 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 1118

Köszönöm szépen az infót. :)

Azért nem gondoltam volna, hogy a katicák ennyire ügyesek, bár még mindig ők legyenek a legveszélyesebb állatok, amik bejönnek a lakásba... :D

A kinti zajosabb környezet miatt ilyen akusztikus zajvédő bigyót gondoltunk kérni rá, de akkor ezek szerint a bogárvédő is mindenképp kell. Nem szeretnék hívatlan soklábú vendégeket. :)

Előzmény: ceva_sony (1117)
ceva_sony Creative Commons License 2009.01.27 0 0 1117

A negy kozul egynel van esovedo/rovarracs. Nalunk katica van sok a kornyeken, ok ugyesek, es gond nelkul bejonnek a nyilason.

Kerdeztem a gyartot, hogy jelentosen romlik-e a legcsere, ha a nyilasra teszek szunyoghalot. Nem javasolta, illetve csak ugy ha rendszeresen tisztitom, mert ha a por/kosz miatt "eltomodik" akkor azert romlik a hatasfoka a szellozesnek.

Nalunk a racs AEA 731, ha jol emlekszem.

Előzmény: Ariadne12 (1116)
Ariadne12 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 1116

Na végre valaki, aki nem csak ismeretlenül fikázza a légbevezetőket, hogy "ömlik rajta a hideg", hanem ki is próbálta. Én is ilyet tervezek minden ablakba, de azért elszomorító, hogy az árajánlat kérésnél az ablakosoknak eszükbe sem jutott megkérdezni, kérünk-e ilyet. Na ezért van tele az ország penészes lakásokkal, mert mindenki befőttesüveget csinál a lakásából... Remélem nálunk is bejön. Mondjuk kerestem volna más márkát is, hogy lássam, melyik mit tud mennyiért, de elég monopolnak tűnik ez a gyártó.

Van rajta nálad ilyen akusztikus bigyó meg bogárvédő? Számít vajon valamit?

Előzmény: ceva_sony (1115)
ceva_sony Creative Commons License 2009.01.27 0 0 1115

Nalunk van Aereco higroszabalyozasu legbevezeto minden szobaban.

Azert ezt ne ugy kepzeld el, hogy dol rajta be a hideg. Ha a kezemet odarakom, erzem ahogy aramlik be kintrol a (most) hideg levego, de a lakasban azert meleg van, nem huti le egyaltalan a lakast.

Előzmény: Tutivesztes (1112)
zsuli83 Creative Commons License 2009.01.26 0 0 1114

igen, 40-60 % között ideális, 

és még ezt akartam belinkelni, ha a bérlés mellett döntesz:

www.paramentesito.fw.hu

üdv!

zsuli83 Creative Commons License 2009.01.26 0 0 1113

abszolut egyéetértek a félelmeiddel, sztem a pára-érzékeny szellőzteteőben az a nem jó, hogy a hőmérséklet szerint nem potimális (ha itthon vagyok, nyilván a nap legmelegebb szakában szellőztetek télen) és hajlan/késő este a nyári melegben. Ehhez képest a folyamatos légcsere... számomra ez 50 évet vissza az időben, a rosszul záró ablakokhoz. 

Nem tudsz többet szellőztetni? Sztem a páramentesítőt érdemes lenne megpróbálni, ha csak néhány napra is, nem vesztesz vele sokat, ha kipróbálod (bérlésnél csak néhány ezer Ft-ból kipróbálod)

Tutivesztes Creative Commons License 2009.01.25 0 0 1112

Sziasztok.

Megkiséreltem visszaolvasni, de a vérremenő vitákon kívűl nem nagyon találtam a választ... Megrendeltem az aereco szellőztető rendszert, nem aktívat, passzívat. A korábbi ablakcserék "szakszerű" beszerelésének köszönhetően csak a falba lehet a légcserélőket beépíteni, de páromnak (és most már nekem is) az a félelmem hogy "húzni" fog befelé a hideg, nem igazán értem hogy ha a rendszer 30akárhány százalékos páratartalomnál nyit (úgy tudom 40-60% között van a jó érték) akkor állandóan nyitva lesz a normál érték közben is, addig míg 30% alá nem esik a páratartalom? Mert az aztán tényleg lehűtené a lakást, ennyi erővel jégverembe tehetem a gyereket aludni, ugyanaz a hatás. Ebben az évben párásodtunk először, és bár átolvastam (vagy azt hittem) a lehetőségeket és megoldásokat, mégsem vagyok biztos hogy ez kell nekünk. Van itt olyan aki már beépítetett ilyet, és tud róla mesélni? Tényleg vesztes vagyok.

r0226 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 1111
Nézd meg a 1047 hsz-ben a táblázatot és megtudod hány fokos felületnél csapódik ki a pára.
Előzmény: Freezer2 (1110)
Freezer2 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 1110

Sziasztok!!

Egy 2002- ben épített 3 szintes házban lakom az elsőn!

Páratartalom átlag 40-50% műa ablakok de szellőztetünk bőven és mégis penészesedünk!!

Azt olvastam valahol hogy 60% pára felett penészesedhet!

Mitől lehet a baj?

Köszi

zsuli83 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 1109

sziasztok!

Látom felmerült a C Stop, nekünk is elektromos páramentesítő volt. Első télen nálunk is nagyon magas volt a páratartalom, fullasztó trópusi levegő.

Elektromos páramentesítővel néhány hét alatt kiszedtük a vizet a levegőből, ami az építés során ment be (a vakolat és a batonozás beviszi a vizet és a ház utána dolgozza ki magából, de a szigetelés miatt kifelé nem tudja, csak befelé). lényeg , napi 5-10 litert a tartályban gyűjtött össze a gép. Szerencsére így nem penészedtünk.

Mi 20 liter/nap kapacitású gépet haszbáltunk a 95m2-es házba. 

Ha új a lakás, elég pár hét használat, hogy az építési nedvességet kivonja így a bérlés gazdaságosabb lehet. üdv, Julia

Előzmény: babyteve2 (1079)
dpek Creative Commons License 2009.01.21 0 0 1108
Köszi.
Akkor egyelőre hagyom, és idővel majd azt is leszigetelem.
A pf-t meg járatom folyamatosan kemény hidegekben.
Előzmény: Nevem Vanek (1107)
Nevem Vanek Creative Commons License 2009.01.21 0 0 1107
Örülök, ha tudtam valamit segíteni.
Eddig kétszer találkozam a lábazat szigetelés elmaradásából keletkező falpenészesedéssel, eszerint viszonylag ritkán okoz ilyen gondot. Szerkezeti problémát, kifagyást, stb. sem. Sajnos, fölös energiaveszteséget viszont biztosan okoz. Érdemes megnézni a hőszigetelés topikban Bediiii 18196 és 18337 hsz-it. Az ábrái nagyon szemléletesek!
Szvsz én hagynám a mészfestéket. Azzal még soha nem volt baj.
Előzmény: dpek (1106)
dpek Creative Commons License 2009.01.20 0 0 1106
Köszi a segítséget.
De ha esetleg télen kicsit át is nedvesedne, az nyáron kiszáradna nem?
Tehát szerkezetileg nem károsodik.
Lábazat szigetelés esetén a padlófűtés is kevesebb energiát igényelne ugyan olyan padlóhőmérséklet esetén, vagy az oldal szigetelés miatt nem annyira érezhető a különbség?
Azt észrevettem hogy amikor megfogom a falat alul, akkor nem csak hidegebbnek érzem, hanem nyirkosabbnak is, bár vizet nem érzek, és nem is párás.
Lehet a sima mészfesték beszívja?
Ha diszperzittel festeném le akkor kicsapódna rajt a pára?
Előzmény: Nevem Vanek (1105)
Nevem Vanek Creative Commons License 2009.01.20 0 0 1105
Porotherm N+F tégla és normál falazó habarcs esetén sem az 5, sem a 10 cm vastag EPS nem problémás páratechnikailag, viszont a szomszéd 5 cm-es hőszigetelésének nincs értelme. 5 cm helyett 10 cm használata egészen minimális költségnövekedés, viszont a fal hőátbocsátása kb. 28%-kal csökken.
Ahol viszont komoly problémát látok, az a hőszigetelés nélküli lábazat, ami már eleve komoly hőhíd volt. A fal hőszigetelése után a hőhíd még durvább lett, a hővesztesége durván 10-szerese a falénak. A fal aljánál erős hőáramlás indul a lábazat felé, a fal alsó része erősen hűl, itt biztosan párakicsapódás lesz előbb-utóbb, a fal teljes keresztmetszetében, és belső felületén is. Hogy térdmagasság alatt még nem hűlt a fal hőmérséklete a harmtponti hőmérséklet alá, az valószínűleg csak annak köszönhető, hogy a padlófűtés emeli a levegő belső hőmérsékletét alul, a pára telítődéséhez pedig hosszú idő kell.
Biztosan szép a kő lábazat, de a lábazat hőszigetelést (XPS-ből, alapra is kiterjesztve) mindenképpen meg kéne oldani. Ezen is lehet szép felületképzést csinálni.
Előzmény: dpek (1075)
dpek Creative Commons License 2009.01.19 0 0 1104
Erre én is gondoltam, az ács meg csak otthagyta abba a fa "dobozban".
Se víz se levegő nem tud se ki se be menni a dobozolás miatt.
Kár hogy annak idején nem jártam utána hogy kell csinálni, rábíztam az ácsra.
Előzmény: r0226 (1103)
r0226 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 1103
És a jó fóliázásnál még a fóliát bele vezetik a csatornába is.:-)
Nehogy már a cserép hibájából ázzon el az ereszdeszkázat.:-))
Előzmény: r0226 (1102)
r0226 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 1102
Így van.
Van egyébként a cserép alá egy gyári lezárófésű ezt teszik a cserép és a deszka közé.

Ez itt pl. bramac
Előzmény: dpek (1101)
dpek Creative Commons License 2009.01.19 0 0 1101
Ja ok, akkor a függőleges deszkát ami neki van szorítva a cserépnek.
Előzmény: r0226 (1100)
r0226 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 1100
Ne alul hanem az ereszcsatorna alatt ( cserép alatt).
Előzmény: dpek (1099)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!