Megy a párátlanítógép (11 óra alatt lett tele a 4.7 literes tartály, 22.5 fokon, 65 nm-es lakás..na, mennyi volt a páratartalom? De nem ez az igazi kérdésem...), hétfőn szerelik be a résszellőzőket, mit lehet még tenni az ügy érdekében? És mikor lehet újrafesteni a szobákat? A mennyezet gipszkarton, pár helyen csodaszépen penészes lett, ezeket le kell cserélni, vagy maradhat? (A penészgombák "kidöglenek" egy idő után?...)
"Na ezért van tele az ország penészes lakásokkal, mert mindenki befőttesüveget csinál a lakásából..."
Ki jár az itt topikolók közül gyakrabban szaunába? Van ám pára rendesen,meleg is,még egyikőtök sem gondolkozott el rajta,hogy miért nincs tele penésszel?
Tavaly nyáron szereltem fel én is a két szoba ablakára hygroszabályzásos Aereco-t. Ennek lényege, hogy kb. 30%-nál kezd nyitni, és valahol 60% körül nyit teljesen, tehát nem azonnal telibe! Zárhatókat vettem, mert én is féltem, hogy hideg, szeles idő esetén nagyon lehűti a szobát. A gyerekszobánál (kb. 14 nm) néha érezhető is, ilyenkor este ezt lezárom. A nagyobb szoba 24 nm, itt még egyszer sem volt zavaró. Ha a sötétítő függönyt behúzom, szinte észre sem lehet venni, csak az ablak közvetlen közelében.
Kéthetrnte egyszer főzünk, így nem a tűzhelytől van a pára ez biztos, hanem attól, hogy műanyagablak lett és ott nincs direkt fűtés. Néztem ezt a Bref penész ellenit, ezzel lekezelem, s naponta szellőztetek, gondolom a nyomát csak festéssel lehet majd eltüntetni. A tavasszal kiírtom és nyáron újrafestünk, aztán már csak vigyázni kell rá.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Az albérletünkben nemrégiben lettek kicserélve az ablakok műanyagra (befőttes üveg), s mivel a konyhában nincs direkt fűtés az egyik sarokban penész alakult ki. Sajnos, balga volta, nem vettem rögtön észre. Azóta természetesen ügyelek rá, szellőztetek naponta, vettem Cerezitet s a folt nem is terjedt tovább. Az lenne a kérdésem, hogy szeretném eltüntetni a foltot, tudtok erre jó megoldást? Milyen penészölő kell oda, esetleg újrafestés? Szívesen megoldom, tényleg nagyon ügyelek a lakásra, bánt ez a dolog. Előre is köszönöm!
Egyetértek. Fontos azonban, hogy a nem higroszabályzású (olcsóbb) , ne adj isten nem elzárhatóban (amit elvileg előírnak gázkészülék mellé) igenis húz mint állat és full kihűti a helyiséget. A higroszab nem, bár nálunk nagyon alacsony a pára, 30% és az alatti, úgyhogy mostanság majdnem mindig zárva van. Nyáron volt így félig nyitva, de akkor ugye nem probléma.
Azért nem gondoltam volna, hogy a katicák ennyire ügyesek, bár még mindig ők legyenek a legveszélyesebb állatok, amik bejönnek a lakásba... :D
A kinti zajosabb környezet miatt ilyen akusztikus zajvédő bigyót gondoltunk kérni rá, de akkor ezek szerint a bogárvédő is mindenképp kell. Nem szeretnék hívatlan soklábú vendégeket. :)
A negy kozul egynel van esovedo/rovarracs. Nalunk katica van sok a kornyeken, ok ugyesek, es gond nelkul bejonnek a nyilason.
Kerdeztem a gyartot, hogy jelentosen romlik-e a legcsere, ha a nyilasra teszek szunyoghalot. Nem javasolta, illetve csak ugy ha rendszeresen tisztitom, mert ha a por/kosz miatt "eltomodik" akkor azert romlik a hatasfoka a szellozesnek.
Na végre valaki, aki nem csak ismeretlenül fikázza a légbevezetőket, hogy "ömlik rajta a hideg", hanem ki is próbálta. Én is ilyet tervezek minden ablakba, de azért elszomorító, hogy az árajánlat kérésnél az ablakosoknak eszükbe sem jutott megkérdezni, kérünk-e ilyet. Na ezért van tele az ország penészes lakásokkal, mert mindenki befőttesüveget csinál a lakásából... Remélem nálunk is bejön. Mondjuk kerestem volna más márkát is, hogy lássam, melyik mit tud mennyiért, de elég monopolnak tűnik ez a gyártó.
Van rajta nálad ilyen akusztikus bigyó meg bogárvédő? Számít vajon valamit?
Nalunk van Aereco higroszabalyozasu legbevezeto minden szobaban.
Azert ezt ne ugy kepzeld el, hogy dol rajta be a hideg. Ha a kezemet odarakom, erzem ahogy aramlik be kintrol a (most) hideg levego, de a lakasban azert meleg van, nem huti le egyaltalan a lakast.
abszolut egyéetértek a félelmeiddel, sztem a pára-érzékeny szellőzteteőben az a nem jó, hogy a hőmérséklet szerint nem potimális (ha itthon vagyok, nyilván a nap legmelegebb szakában szellőztetek télen) és hajlan/késő este a nyári melegben. Ehhez képest a folyamatos légcsere... számomra ez 50 évet vissza az időben, a rosszul záró ablakokhoz.
Nem tudsz többet szellőztetni? Sztem a páramentesítőt érdemes lenne megpróbálni, ha csak néhány napra is, nem vesztesz vele sokat, ha kipróbálod (bérlésnél csak néhány ezer Ft-ból kipróbálod)
Megkiséreltem visszaolvasni, de a vérremenő vitákon kívűl nem nagyon találtam a választ... Megrendeltem az aereco szellőztető rendszert, nem aktívat, passzívat. A korábbi ablakcserék "szakszerű" beszerelésének köszönhetően csak a falba lehet a légcserélőket beépíteni, de páromnak (és most már nekem is) az a félelmem hogy "húzni" fog befelé a hideg, nem igazán értem hogy ha a rendszer 30akárhány százalékos páratartalomnál nyit (úgy tudom 40-60% között van a jó érték) akkor állandóan nyitva lesz a normál érték közben is, addig míg 30% alá nem esik a páratartalom? Mert az aztán tényleg lehűtené a lakást, ennyi erővel jégverembe tehetem a gyereket aludni, ugyanaz a hatás. Ebben az évben párásodtunk először, és bár átolvastam (vagy azt hittem) a lehetőségeket és megoldásokat, mégsem vagyok biztos hogy ez kell nekünk. Van itt olyan aki már beépítetett ilyet, és tud róla mesélni? Tényleg vesztes vagyok.
Látom felmerült a C Stop, nekünk is elektromos páramentesítő volt. Első télen nálunk is nagyon magas volt a páratartalom, fullasztó trópusi levegő.
Elektromos páramentesítővel néhány hét alatt kiszedtük a vizet a levegőből, ami az építés során ment be (a vakolat és a batonozás beviszi a vizet és a ház utána dolgozza ki magából, de a szigetelés miatt kifelé nem tudja, csak befelé). lényeg , napi 5-10 litert a tartályban gyűjtött össze a gép. Szerencsére így nem penészedtünk.
Mi 20 liter/nap kapacitású gépet haszbáltunk a 95m2-es házba.
Ha új a lakás, elég pár hét használat, hogy az építési nedvességet kivonja így a bérlés gazdaságosabb lehet. üdv, Julia
Örülök, ha tudtam valamit segíteni. Eddig kétszer találkozam a lábazat szigetelés elmaradásából keletkező falpenészesedéssel, eszerint viszonylag ritkán okoz ilyen gondot. Szerkezeti problémát, kifagyást, stb. sem. Sajnos, fölös energiaveszteséget viszont biztosan okoz. Érdemes megnézni a hőszigetelés topikban Bediiii 18196 és 18337 hsz-it. Az ábrái nagyon szemléletesek! Szvsz én hagynám a mészfestéket. Azzal még soha nem volt baj.
Köszi a segítséget. De ha esetleg télen kicsit át is nedvesedne, az nyáron kiszáradna nem? Tehát szerkezetileg nem károsodik. Lábazat szigetelés esetén a padlófűtés is kevesebb energiát igényelne ugyan olyan padlóhőmérséklet esetén, vagy az oldal szigetelés miatt nem annyira érezhető a különbség? Azt észrevettem hogy amikor megfogom a falat alul, akkor nem csak hidegebbnek érzem, hanem nyirkosabbnak is, bár vizet nem érzek, és nem is párás. Lehet a sima mészfesték beszívja? Ha diszperzittel festeném le akkor kicsapódna rajt a pára?
Porotherm N+F tégla és normál falazó habarcs esetén sem az 5, sem a 10 cm vastag EPS nem problémás páratechnikailag, viszont a szomszéd 5 cm-es hőszigetelésének nincs értelme. 5 cm helyett 10 cm használata egészen minimális költségnövekedés, viszont a fal hőátbocsátása kb. 28%-kal csökken. Ahol viszont komoly problémát látok, az a hőszigetelés nélküli lábazat, ami már eleve komoly hőhíd volt. A fal hőszigetelése után a hőhíd még durvább lett, a hővesztesége durván 10-szerese a falénak. A fal aljánál erős hőáramlás indul a lábazat felé, a fal alsó része erősen hűl, itt biztosan párakicsapódás lesz előbb-utóbb, a fal teljes keresztmetszetében, és belső felületén is. Hogy térdmagasság alatt még nem hűlt a fal hőmérséklete a harmtponti hőmérséklet alá, az valószínűleg csak annak köszönhető, hogy a padlófűtés emeli a levegő belső hőmérsékletét alul, a pára telítődéséhez pedig hosszú idő kell. Biztosan szép a kő lábazat, de a lábazat hőszigetelést (XPS-ből, alapra is kiterjesztve) mindenképpen meg kéne oldani. Ezen is lehet szép felületképzést csinálni.
Erre én is gondoltam, az ács meg csak otthagyta abba a fa "dobozban". Se víz se levegő nem tud se ki se be menni a dobozolás miatt. Kár hogy annak idején nem jártam utána hogy kell csinálni, rábíztam az ácsra.