Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Ez egy nagyon egyszerű trafós gép, emiatt viszont nagyon megbízható (örök darab).
Az elektronikája tulajdonképpen egy kicsi panel, egyszerű mint a faék, sima régi IC-k tranzisztorok, stb. van benne. Semmi SMD. Nagyon könnyű megjavítani ha esetleg tönkre menne. Rajzom nincs hozzá, de néhány óra alatt vissza lehet rajzolni a kapcsolási rajzot a panelről.
A trafót egy nagy mágneskapcsoló kapcsolja, ez is egy elég örök darab.
A trafója és a fojtója rézzel van tekercselve, jó nagy darab nincs kispórolva belőle az anyag.
(Újabban a kínaiak előszeretettel tekerik a trafókat alumíniumból.)
Az előtolója is elég masszív, nem kis játékmotorral. Én négy méteres munkakábellal használom, semmi problémám nem volt vele eddig.
A hozzá adott földkábel szerintem egy kicsit rövid érdemes megtoldani.
Nekem is valami ilyesmi van, van mikor egész nap tolom vele, és nyugodt szívvel ajánlom.
Annyit hozzátennék, hogy ez egy elég nagy szerkezet, főleg palackkal, tehát nem kifejezetten egy mobil ide viszem oda viszem darab.
Egy nagy 15...20cm-es ventilátor van benne, ami hűti a diódákat, trafót, fojtót.
Van egy olyan funkciója (nagyon vékony lemezeknél jól jön, ha már megszoktad a használatát)
hogy folyamatosan adja a gázt, meg az áramot, viszont az általad beállított ütemben szakaszosan adagolja a huzalt.
A régebbi hozzászólásban látható hogy a két szélső 5 éves gép, meg az új közt (középen) nincs brutál különbség annak ellenére hogy kaptak eleget, szóval megbízhatók.
A FEIN sarokcsiszolói legendás gépek. Tényleg elnyűhetetlenek, különösen a régebbi, gyorsszorítós kivitel. Az újabbak azok a szopott banán formájúak már állítólag nem ilyen jók.
A KRESS, megint jó családból származó gépek. Nagyon széles a termékpalettájuk. Én gyakran vásárolok annak a cégnek az üzletében, akik ellátják a magyarországi vezérképviseletet. Ott szoktam csorgatni a nyálam. De jó drága gépek azok is.
Továbbá a tudomány mai állása mellett a legjobb minőségű varratokat az AWI adja. Tény, hogy nehezebb megtanulni a technikáját, drágább és lassabb is, de több mindent meg lehet vele csinálni. Én néha nagyon apró, finom dolgokat is hegesztek. Ott jól jön, hogy nem kell hozzáérinteni semmit és hozaganyag nélkül is működik. A termelékenység nálam nem szempont, nem normában dolgozom, anyahajót, vasúti hidat nem csinálok. Az aluhegesztés az ellenben jól jön, egy AC/DC awigéppel ezt is remekül meg tudom oldani. Elvileg keményforrasztásra is alkalmas, ezt éppen most akarom kipróbálni.
Persze ha kellene csinálnom 300 méter temetőkerítést, akkor ahhoz kellene a fogyós CO. De nem kell efféléket csinálnom :-)
Ezekről a Fein gépekről még rosszat nem hallottam. Muther barátjának van egy Fein multimasterje, brutálisan jó! Sarokcsiszolót még nem láttam belőle.
Kress márkáról már hallottam meg láttam egy SDS fúrót panelbetonban ügyködni. Gond nélkül belevágott 12db 10es furatot. Nem olcsó mulatság, ha csak a sarokcsiszoló árakat nézzük.
Mégis a Makita után a Milwaukee-ra hajazok leginkább.
Annyit tudok neked mondani hogy a metabo-k jók. Nekem a W2000-es nagy 230-as, meg a pici 650-es W6-125-ös is 5 éves.
A kis 125-öst nagyon sokat használom, csiszolni is, végigcsinálta velem a hegesztő tanfolyamot is (vittem magammal) vágott, csiszolt sokat. Látszik rajta hogy használt, de használati értéke mint az újé.
A 820-as ugyanaz a széria, ugyanaz a markolat vastagság csak ugye erősebb, a 1080-as sokkal erősebb motorerőre, a kérdés hogy észreveszed-e.
Metabo W6-125Rendelési azonosító: 606112000
Csiszolótárcsa átmérője 125 mm Nyomaték 1,8 Nm Üresjárati fordulatszám 10.000/min Súly 1,5 kg
Ezek a kis 650-es adatai!
a 820-as ugyanúgy 1,8 Nm!
Cikkszám606728000Műszaki adatok
Csiszolótárcsa: 125 mm
Nyomaték 1,8 Nm
Üresjárati fordulatszám 10.000 /min
Fordulatszám névleges terhelésnél 6.500 /min
Orsómenet M 14
Súly hálózati kábel nélkül 2 kg
A 1080-as viszont már 3Nm!!! Az csiszolni is korrekt!
Műszaki adatok
Csiszolókorong-Ø 125 mm
Névleges teljesítményfelvétel 1.080 W
Üresjárati fordulatszám 10.500 /min
Fordulatszám névleges terhelésnél 7.000 /min
Nyomaték 3 Nm
Orsómenet M 14
Súly hálózati kábel nélkül 2,1 kg
Kábelhossz 2,6 m
Ha egy mindenre használható darabot keresel akkor TUTI hogy a W 1080 megéri a 8000 Ft többletet!
Amit én most csiszolni vettem WEV 10-125 36000 volt akciósan (+5000 az antivibrációs MVT fogantyú) tehát 41, és az is csak 2,7 Nm! Duplájának érezni a kis 6-oshoz képest. Mondjuk nekem kellett a fordulat szabályzás, különben én is egy 1080-at vettem volna csiszolós kisflexnek!
Régóta olvasom a fórumot, és felmerült bennem egy kérdés:
Láttam az általatok készített dolgokat (hegesztő kocsi, ajtó, tartó konzol, stb.).
És a legtöbbnél leírtátok hogy AWI-val készítettétek.
Miért?
Én úgy gondolom, hogy mivel ezek általában sima zártszelvényből, laposvasból, szögvasból készültek a legegyszerűbb és leggyorsabb a CO(MIG) lett volna.
Vagy rosszul gondolom? Mi előnye van az AWI-nak ezeknél a munkáknál?
Én úgy gondolom, hogy CO(MIG)-val (ami inkább Corgon) sokkal gyorsabban, szép esztétikus varratokat lehet készíteni, nem kell az esetek nagy részében lecsiszolni a varratot.
Amúgy Gratulálok mindenkinek a munkájához, különösen ahhoz, hogy a végén le is lettek festve! (Nálam a festés a mumus.)
Az EINHELL-el túl sok jó tapasztalatom nincs. Azt biztos sose vennék, vagy ha igen akkor csak ahogy írtad ipariban.
Nem konkrétan a Makita tetszik.....csak hirtelen ahogy nézelődtem ez akadt elém.
Ezen a keskeny házas Metabo-n viszont elgondolkodtam.......kényelmesebb a fogása. Viszont az 1080W-os meg talán még jobb választás mert akkor másra is lehetne használni, lehet azzal jobban járnék.
Na igen, ha ész nélkül nyomják neki akkor nem bírja sokáig.
Hááát igen, most, hogy így mondjátok.....csiszolásra is kellene majd de arra gondoltam veszek majd másikat viszont az meg pénzkidobás.
Most hogy behalt a flex nagyon hiányzik.....főleg daraboláshoz (meg majd hegesztések köszörüléséhez) ehhez ugye elég lenne 700-800W körüli, viszont ha már pénzt adok érte akkor érdemesebb lenne 1000W vagy afölötti teljesítményűt venni.
Még nem volt se DeWalt-om se Metabo-m, ezért ezekről tapasztalatom nincs.
Régen ahol dolgoztam melóban BOSCH gépek voltak, azok nagyon bírták, viszont az utóbbi időben többen mondták, hogy a BOSCH gépektől óvakodjak vagy csak iparit vegyek, azok meg rohadt drágák ugye.
1 - Úgy oldották meg a Mig/MMA funkciók különválasztását hogy +, - az MMA-nak, a MIG-nél a centrál aljzat fölött lévő aljzat meg a MIG test, azaz -.
2 - ez lenne a szerencsésebb megoldás hogy az előtoló a centrál aljzat fölötti aljzatra van kötve. Így egy kis mindkét végén dugós kábellel saját magad tudod az adott polaritásra akasztani MIG/MAG funkcióban (csak önvédő porbelesnél van jelentősége)
Van használati útmutató, elolvasom és jelentem hogy 1 vagy 2 :-)
Igen, a külön kiemelt "kétgörgős" (minimum annyival lehet megoldani :-) 1 nyomó, egy vezető görgő, a komolyabb gépek 4 görgősek) megjegyzés max annyit jelent hogy semmi extra.