Keresés

Részletes keresés

gumidani Creative Commons License 2014.11.03 0 0 1205

Köszönöm a képeket. Annak idején, még filmre fényképezve, csak egy felvételt készítettem róla.

Előzmény: Blue Monday (1204)
Blue Monday Creative Commons License 2014.11.03 0 0 1204

Sajnos nem jutottam be a templomba,mert pont gyászmise volt.

Az obeliszket én is kiszúrtam :

Előzmény: gumidani (1203)
gumidani Creative Commons License 2014.11.02 0 0 1203

Sikerült-e bejutni a templomba? Nekem még sohasem.

A templom mögötti parkaban levő obeliszket láttad-e?

Előzmény: Blue Monday (1202)
Blue Monday Creative Commons License 2014.11.02 0 0 1202

Újabb nyári emlék,ezúttal Szepesszombatról :

Blue Monday Creative Commons License 2014.10.15 0 0 1201

Akad még,mint például a kőröshegyi emlék :

Előzmény: Jesper Olsen (1200)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.10.15 0 0 1200

Köszönjük a friss képeket! Ha van még nyári templomos emléked, ne fogd vissza magad!

:-)

Előzmény: Blue Monday (1199)
Blue Monday Creative Commons License 2014.10.14 0 0 1199

Most,hog ősz lett,jól esik visszagondolni a nyárra.

Mint például a zalaszántói templom,olanra :

Biztos volt már de már nem mostanában.

Onogur Creative Commons License 2014.09.22 0 0 1198

Akkor nyitott kapukat zörgettem.

:o)

Előzmény: Jesper Olsen (1197)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.09.22 0 0 1197

Egy ideje kiterjesztettük a fórum témáját a középkori templomokra is, tehát mindenképpen itt a helyük!

(Csak a fórum címében és leírásában nem tudjuk ezt jelezni. :-( )

Előzmény: Onogur (1196)
Onogur Creative Commons License 2014.09.21 0 0 1196

Ha nem is teljesen románkori, de középkori és mindenképpen felkeresendő templomok.

Középkori templomok útja

Jesper Olsen Creative Commons License 2014.09.12 0 0 1195

Kedves fórumtagok!

Ezúton tudatom, hogy létrehoztam a facebook-on egy zárt csoportot kedvelt témánk népszerűsítése érdekében. Aki szeretné megtalálni, annak szól az alábbi link:

https://www.facebook.com/groups/717245804978783/

Aki tud hasonló érdeklődésű emberről, azt kérem, hogy hívja fel a figyelmét a csoportra.

Remélem ki tudjuk használni az "új pálya" előnyeit.

Jesper Olsen Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1194

Friss hírek az almádi monostor feltárásáról

Korábban is írtak már róla ezen az oldalon

Geoláda is van a közelben

Ezzel az utóbbival kapcsolatban: érdekes (érdemes) lenne egyszer összegyűjteni azokat a középkori templomokat és romokat, melyek a geocaching.hu oldalon szerepelnek. A geoládászok jóvoltából friss információkat kaphatunk, főleg a romos épületek állapotáról, akár még fényképekkel is.

Jesper Olsen Creative Commons License 2014.08.06 0 0 1193

Ádánd, Pusztatorony

Őszintén szólva idén –eddig- nem sikerült túl sok középkori templomhoz eljutni. Ráadásul még a fórum 4. születésnapjának megünnepléséről is megfeledkeztem. Mindez arra indított, hogy újabb terveket kovácsoljak és az év hátralévő részében szorgalmasabban látogassam kedvenc korszakom épületeit.

Ennek jegyében jártam tegnap Ádánd határában, ahol egy középkori templomnak megmaradt tornya árválkodik a szántóföld közepén. (A helybeliek „törökhagyásnak” is nevezik.)

Mit tudunk erről az épületről? (Ludwig Emil cikke nyomán)
- a település központjától kb. 3,5 km-re található, az egykori Hetye falu temploma lehetett
- a megmaradt rész a templom harangtornya volt egykoron
- a lapos téglákból épített, forró mészhabarccsal egybeforrasztott fal vastagsága egy méter
- a négyzet alaprajzú torony magassága 12 méter, az emeleti rész nyugati oldalán egyszerű, déli oldalán pedig kettős félkörívű ablaknyílás körvonalai láthatók (befalazva)
- keleti oldalán még kirajzolódik az egykor hozzá csatlakozott hajó dongaboltozatának íve
- ez a dongaboltozat és az ikerablakok támasztják alá, hogy a templom építése a 13. századra keltezhető
- az épület további részei feltáratlanok, a felszínen falmaradvány nem látható (csak egy kincskeresők által mélyített gödör csúfítja el a képet)
- 1888-ban Szabó István régész végzett itt ásatást, az Árpád-korra datálható leletek (emberi csontok, kerámia, vas és ezüst tárgyak) a MNM régiségtárába kerültek

Régebbi fotókról és leírásokból tudom, hogy korábban facsoport vette körül a romot, melyet tavaly vághattak ki, a tönkök még most is ott vannak körülötte. Sajnos elég gazos rész övezi most, a kiszáradt kórók lehangoló látványát csak néhány vadvirág szépsége enyhíti. Laikus szemmel is látható, hogy a torony megóvásáért hamarosan komoly lépéseket kellene tenni, hogy még sokáig hirdethesse az egykori falu emlékét.

Jesper Olsen Creative Commons License 2014.08.04 0 0 1192

:-)

Erre van egy absz. ide passzoló mondás: Kinek a pap, kinek a papné...

Előzmény: gumidani (1191)
gumidani Creative Commons License 2014.08.04 0 0 1191

No, akkor örülhetek, hogy akkor jártam arra. Talán majd egyszer a templom belsejébe is bejutok.

Előzmény: Jesper Olsen (1190)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.08.04 0 0 1190

Fent el volt kerítve, talán alulról még nagyobb ívben kerülve közelebb lehetett volna férkőzni. :-(

Előzmény: gumidani (1189)
gumidani Creative Commons License 2014.08.04 0 0 1189

Régen voltam ott. Lehet, hogy hülyeséget írok. De megtévesztő lehet, hogy ez támfal és nem kerítés.

Annak idején errefelé akadálytalanul be lehetett sétálni a parkaba.

Ha ezt a részt is elkerítették azóta, akkor tárgytalan a fenti szövegem.

Előzmény: Jesper Olsen (1188)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.08.01 0 0 1188

Mielőtt még valaki rákérdezne: jártunk Andocson is. Most már úgy látom, hogy nem véletlenül nem ötlött sokak szemébe a középkori rész - egyszerűen nem sikerült hozzáférnünk, mindenfelől körbe volt kerítve az épület. :-(

Előzmény: Blue Monday (1180)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.08.01 0 0 1187

Néhány kép a teljesség igénye nélkül:

Előzmény: Jesper Olsen (1186)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.08.01 0 0 1186

Somogyvár bencés apátságának romjairól

- a település északi végén emelkedő Kupavár-hegy sáncain belül már a 11. században kisméretű templom állt

- Szent László 1091-ben alapított itt bencés apátságot, melyet kezdetben francia földről meghívott szerzetesek népesítettek be

- már a 13. században magyar vezetés alá került az apátság, majd a 15. századtól kezdve hanyatlásnak indult (Zsigmond király eladományozta a kolostort)

- 1553-ban még említik apátját, de 1556-ban a várrá átalakított kolostor török kézre került

- 1799-ben még magasan álltak a templom és  a kolostor falai

- az 1820-as évektől kezdve végeztek itt ásatásokat, de a szakszerűtlen kutatások sok rombolással is jártak

- az igazán nagyarányú (máig befejezetlen) ásatások 1972-ben kezdődtek

- a kolostor temploma két homlokzati tornyos, háromhajós, félköríves szentélyzáródású volt, 57x25,2 méter alapterülettel

- a templomtól északra épített kolostor diszudvara 24x25 méteres volt

- a 14. század során történt egy átépítés, melynek során a kolostort is bővítették

- 1983-ban nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánították Somogyvárt, azóta minden évben, Szent László napjának közelében Kupavári Napok címen rendezvénysorozatot tartanak

- 1998-ban avatták fel Szent László szobrát

- a romterületet, az épületek elhelyezkedését legjobban a 2003-ban épített kilátótoronyból lehet szemügyre venni, innen jó időben a balatoni tanúhegyeket is látni

(forrás: Kolostorok Magyarországon c. könyv)

Jesper Olsen Creative Commons License 2014.07.31 0 0 1185

Előzmény: Jesper Olsen (1184)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.07.31 0 0 1184

Illusztrációként pedig "néhány" kép:

Előzmény: Jesper Olsen (1183)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.07.31 0 0 1183

Néhány bekezdés a somogyvámosi „pusztatemplomról”

- a falut déli irányba elhagyva, az Ihász-dűlőnek nevezett dombhátra felkapaszkodva azonnal magunkra vonja a figyelmet a magas és karcsú torony (a faluban elhelyezett két tájékoztató tábla és számos iránymutató nyíl segíti odajutásunkat)

- az 1200-as évek végétől áll ott a szabályos alakú, keményre égetett téglákból álló templom

- a torony és a nyugati oromfal közti részről kibányászták és elhordták építőköveit, de még így is sejthető, hogy nagyszerű épület állt itt egykor

- a romos templom helyén korábban már állt egy kisebb, félköríves szentélyű kápolna (a 12. században) – állapították meg az 1968-as ásatáskor

- a kora gótikus stílusú átépítés során ennek északi falát foglalták bele az újba, a hajót megnagyobbították mindkét irányba, a kis szentély helyett pedig jóval tágasabbat emeltek, ötszög záródással

- a boltozatokról a külső támpillérek árulkodnak

- az épület legfeltűnőbb része természetesen a torony, mely a sekrestye szokott helyén épült, átjáróval a karzatra

- alul 4x4 méteres négyzet alaprajzú boltozott térből indul, majd keresztmetszete a második emelet felett átalakul szabályos nyolcszögletűvé

- az alsóbb szintjein keskeny, lőrésszerű nyílásokat láthatunk, felül félköríves ablakok nyílnak a négy égtáj felé

- írott források nem szólnak a templomról, még a közelében a török időkben elpusztult falu nevét sem ismerjük (Valter Ilona ásatásvezető az Árpád-kori Csopak falut lokalizálta e helyre)

- Kozák Károly régész szerint a templom kora gótikus átépítésének köze lehetett a magyarországi keresztes-ispotályos lovagokhoz, mivel ez a ritka toronytípus a 13-14. századi Magyarországon jellemzően a rend birtokain és építkezésein fordult elő (pl. Csurgó, Szeged, Aracs,  Bács)

(Ludwig Emil cikke alapján)

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.08 0 0 1182

Ez tényleg sokat változott, bár én volt már vagy 8-10 éve amikor ott voltam. Akkor még pecsétgyűjtő s voltam :-).

Előzmény: Jesper Olsen (1181)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.07.07 0 0 1181

Miskolctapolcán járva megnéztük a korábban már emlegetett régészeti feltárást. Tavalyhoz képest egészen más képet mutat a 12. századi bencés apátság romjainak állapota. Néhány kép itt látható.

Blue Monday Creative Commons License 2014.06.27 0 0 1180

Meg kellett volna nézni a hátulját...

Előzmény: gumidani (1179)
gumidani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 1179

Előzmény: Blue Monday (1176)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.06.26 0 0 1178

Állitólag a szentélye gótikus. Majd jelentkezem, ha megnéztük.

Előzmény: Blue Monday (1176)
Blue Monday Creative Commons License 2014.06.26 0 0 1177

Legközelebb nem fogom kihagyni....

Előzmény: Törölt nick (1175)
Blue Monday Creative Commons License 2014.06.26 0 0 1176

Ez lenne az ? 

Pedig még jól meg is néztem,hogy érdemes-e átmenni a másik oldalra.

Sima barokknak néztem...

Előzmény: Blue Monday (1173)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!