Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Én úgy gondolom kezdőnek a mig/mag a leggyorsabban elsajátítható eljárás. Kezdőként vékony lemezt sem az egyik, sem a másik eljárással nem egyszerű hegeszteni.
Zártszelvényhez, idomacélhoz 2-5 falvastagság közt a fogyós a legkönnyebb és leg haladósabb.
Awiban én ezeket az egyszerű gépeket nem szívesen ajánlom főleg kezdőknek nem.
Az alfa 185+reduktor+co2 20kg töltött palack+1-2 tekercs huzal, egy doboz bevont elektróda, tartalék gázterelők, áramátadók, jó kesztyű, meg egy olcsó automata pajzs megvan 150-ből. Szerintem ne variálj máson.
Ezért is jó ez a fórum. Mielőtt bele ugrik az ember a vásárlásba érdemes meghallgatni a tapasztalattal rendelkezők véleményét. Jó kis üzlet a Hatvani. Emlékeztek mindenre. Köszi.
Bocs, az előző nem csak bord30-nak hanem zolko8402-nek is szólt (dragonmig) gondoltam összevonom a két választ egybe :-) mert hasonló a kérdésre daandó válasz.
Sziasztok!awi vagy Mig gépet érdemes venni vékonyabb lemezek hegesztéséhez kezdő hegesztőnek (későbbiekben melyiket lehetne jobban kihasználni pl.zártszelvény hegesztés) keret max 100000.
A dragon mig-et valahol az 1980-90-es hozzászólások körül kitárgyaltuk, hogy azért nem javasolt, mert pont annyival kevesebb, mint amennyivel jobb a 165-ös amire rákérdeztél.
A dragonnak műanyag az előtolója, beépített a munkakábele, és ez árban pont annyi mint amennyivel egy 165-ös pocketmig többe kerül a megfelelőbb felszereltséggel. Pluszban a pocketmig még tud bevont elektródát is! Összességében egy nagyon jó vétel a 165-ös, vagy 185-ös pocketig, vagy ugyanez a gép picit más külsővel, alfaweld 185 néven 2 év garanciával.
Nekem 2,5 éve van 165-ös iweld gorilla pocketmig-em. Nem cserélném le, mert mindig van olyan gép ami "csak egy picivel drágább, és egy kicsivel erősebb, vagy okosabb", meg "jobb lenne több funkció, meg szebb/informatívabb kijelző, mint a 205-ös iwelden" a valóság viszont az hogy ezt a teljesítményt és tudást sem használom ki teljesen.
3 gép közt kell döntened, ami valójában kis különbségek (165 vagy 185A) ellenére szinte ugyanaz a gép.
165-ös 92.000
A nagy tesója a 185-ös kerek 100.000 bőven megéri a 8000 Ft-ot a kis teljesítmény különbség
Az alfa 185 is több embernek van, 98 bruttó+ szállítás pár ezer, tehát 100-102 körül ez is az ajtódnál landol ha nem vagy közel a forgalmazóhoz, viszont mellette szól a 2 év garancia:
Van különbség huzal, és huzal közt, de nem sok. Én annyit vettem észre, hogy nagyon profi gépen, a nagyon profi bevonatmentes (afc bevonatos) ESAB (12.50, 12,63) huzallal álom volt hegeszteni.
Ez otthon nem fog soha előfordulni, így ezt lehet is elfelejteni, teljesen lényegtelen információ. :-)
A gorillához kaptam anno valami "no name" lengyel huzalt ajándékba, ami ugyanolyan jó volt mint az ESAB 12.51-ese, amit most használok.
Tanfolyamon sok fajta huzal (lengyel, török, olasz ... askaynak, esab, lincol, filo, magmaweld, oerlikon...stb) megfordult 9 hónap alatt a gépeken, egyedül ez az eurosup volt szar. A trafós trakisoknak nagyon lágy hangja volt hegesztés közben minden huzallal, de ezzel teljesen véletlenszerű módon, "köpködött' ingadozó volt a hegfürdő terülése, meg a felúszó salak is érdekesen dermedt, szerintem itt valami gyengébb/szennyezettebb anyagösszetételű volt a huzal.
Otthonra én azt javaslom, hogy olyan huzalt kell választani ami sokaknak bevált, és megkeresni a legolcsóbb beszerzési forrást.
Szivesen csinálnék,de félő lenne hogy a kis Einhell em tolója besz@rna ha meglátná,közeljövöbe 1-2 év mulva tervezem hogy egy komolyabb gépre cserélem,na majd ahhoz!
Ha a kék/sárga dobozos "eurosup" akkor meg ne vedd, mert az nagyon nem fasza huzal! Tanfolyamon alig vártuk hogy elfogyjon. Bármi jobb volt nála amit hoztak.
miért nem csinálsz egy külső dobtartót amire rámegy a 15 kg os huzal? és onnan bevezetnéd a gépbe az előtolóhoz mint norbi. egyszerübb lenne mint tekergetni mindig a huzalt, ráadásul nem is tudod olyan precizül áttekerni ahogy azt kellene így az előtolás sem lesz majd egyenletes.
Olcsóbb és nem annyira fogyós mint a Corgon. Ez okból is tanácsolta a CO2-t Batri Guszti. A huzallal kapcsolatosan annyit, hogy jól lehet hegeszteni a Böhler-rel, mesteremnek sem volt vele problémája.
Nagyon jó árba van az Olasz akkor. Meg kell tapasztalni neked is hegesztés közbe. Aki használt már olyat az tudja milyen minőségű.
Hááát nem értek hozzá de szerintem huzal és huzal között nem sok különbség lehet ha a tömörhuzalokról beszélünk,pl:Esab és Böhler között nem hinném hogy észrevehető különbség lenne,max azt tudom elképzelni hogy ha ezek mellé egy neve nincs nagyonolcsó ismeretlent vesz az ember,de majd vannak itt hozzá értők és felvilágositanak.
Én most akarok venni majd,de természetesen ésszerű lenne a 15kg ost venni és át tekerném egy üres dobra,csak nincs üres 5kg os dobom.
Most találltam nagyon jó áron 5500ft ér 15kg os 0,8 ast,valami olasz márka!
Gombelemeket(cr2032) kellett cserélnem a Würth-ös(Optrele670) pajzsomba.Rajatahagytam a köszörű funkciót(piros led) aztán nem használtam vagy másfél hónapig, meg ráadásul szekrényben volt sötétben.Üzemelt így is rendesen, csak a villogó zöld led ami az elemmerülést jelzi égette a szemem mikor lehajtottam a pajzsot.Ezek azért tudják hogy hova kell elhelyezni figyelmeztető ledeket.
Tegnapelőtt Firgabánál beüzemeltük a lengyelből hozott kombi gépét fogyós üzemmódra.Jól sikerült, a gép, pöpec és jól hegeszt.Firgabának adtam pár tanácsot, és gyakoroltunk is.A lenti hsz-t nézve elég jól csinálja,jól ráérzett pár napos kezdő co-s ként.Persze rengeteget kell gyakorolnia, de csak így tovább.
Kadvet kapva a gyakorláshoz én is, tegnap próbálgattam a formigemet teljes terheléssel, csutkára csavarva.Kértem a havertól 1mm drótot és max fokozaton(7) üzemmeleg gépen 25 centinként megállva és újraindulva majdnem 2métert tudtam hegeszteni mikor a hőkioldó lekapcsolt.Kb, 1percet pihent sekép se hang(mert nincs rajta hőfok leoldó visszajelző lámpa) csak a venti járt amikor ujraindult.
Utána már kb 40 centit tudtam varrni a kövatkezö leoldásig max fokozaton.Érdekesség az hogy hőleoldáskor a gépen kévő ki-be kapcsoló is hatástalan, nem állítja le a gépet addig míg vissza nem hült.
Szóval ha 0,8-as huzallal használod a gépet nem tudod megölni, mert ott a 6 és7-es fokozat már nem nagyon játszik.
Igen maseratistiis megerősítette és más is, hogy ugyan az mint az Iweld Gorilla. Igen 0,8-s Böhler EMK 6 huzal elektródával használom jelen pill. amíg el nem fogy. Semmi kifogásom nincs ezzel a huzallal. Azért fogalmaztam így mert másik típust is kiszeretnék majd próbálni. Gázt igen a Corgont használom. Bár Batri Gusztitanácsára későbbiekben CO2 használom majd ha ez elfogy. Jóval olcsóbb és megfelel az is.
Bevonatos elektródával sokat használtam. Huzal elektródával még csak a napokba kezdtem el. Biztosan nem használtam még el 1 kg-t. Fogalmam nincs mennyi huzal elektróda ment el mert nem mérem súlyra. Nem rég szereztem be a palackot, reduktort és a tömlőt hozzá.