Huh, de rég nem voltam itt, de visszanéztem, mert elkezdődött 21-én a világbajnokság és gondoltam hátha volt látogató...
...na nem nagyon.
PETYUS: www.netkep.hu/snooker/ oldalt ajánlom. Most már fent van a korrekt nemzetközi szabály, elég érthető formában.
MINDENKINEK, AKI ERRE JÁR: Nincs véletlenül vkinél BBC1 vagy BBC2? (A Magyarországon általában fogható BBC World nem azonos egyikkel sem!!!!) Sajna csak ezeken az adókon adják a vb-t. Szívesen venném, ha vki tudna rögzíteni valamennyit a közvetítésekből.
Hol vagytok már?
Arról van szó, hogy a fiamnak tojt a nyuszi egy snookert (nem felnőtt méret, csak 60*120cm-es a pálya), de nem tudjuk pontosan a szabályokat.
Valaki felhomályosíthatna, hogy kezdésnél milyen sorrendben kell összerakni a golyókat, hova kell rakni a háromszöget, hova a lövőgolyót, milyen lövések érvényesek, milyenek nem, mi a teendő, ha nem koccan, mi van, ha kimegy a golyó, mi van, ha begurul a lyukba a lövőgolyó, mi van, ha nem csak a lövőgolyó megy be a lyukba, számít-e a golyók begurulásának sorrendje, mi van, ha ki is repül meg be is megy, stb.
Boldog Új Évet Mindenkinek!
Már nagyon rég nem volt mozgás ezen a Fórumon, ezért megtörném a csendet, hátha érdekel valakit.
- Jan. 6-7 között a Biliard Art-ban pénzdíjas snooker verseny lesz. Részleteket nem nagyon tudok, csak azt hogy 2001-es MSL (Magyar Snooker Liga: Tényleg mi is ez?) tagság szükséges, de akit érdekel az úgyis érdeklődhet a helyszínen.
- Beszéltünk a pc-s játékokról. Ha minden igaz, akkor már meg is jelent a Codemasters féle "World Championship Snooker". Az előzeteseket meg egy rövid videót látva nagyon klasznak tűnik!!!
- Látta vki a Trick-Shot versenyt(?) a Eurosport-on? Csak nekem tűnik úgy, hogy egyre gyengébb a színvonal? Egyedül a későbbi nyertes lengyel mutatott vmi igazán érdekeset. Kár, mert 1-2 évvel ezelőtt még látványos és klassz "trükklökő vb"-et rendeztek.
Jelentkezem Angliaban tartozkodo ismerosnek, sajnos az osztondijam mar megapadt egy kicsit, de kb.100 GBP erejeig meg hitelezek, december 22-i ferihegyi atvetellel szallitok - akar a karacsonyfa ala....
Probalhatjatok az amazon.com-ot is, de hogyan fizettek? VISA/MasterCard?
Itt vagyok !! Sajna azt már én is tapasztaltam, hogy snooker-könyvekből, videókból nagyon szegényes a kínálat Magyarországon. Szerintem az a legtutibb, ha egy Angliában élő ismerősöddel szerzed be a szükséges dolgokat. Vagy, ami talán még tutibb, rendelj közvetlenül a netről !! A www.amazon.co.uk-n pl. ha beírod a keresőbe, hogy 'snooker', lehoz vagy 30 könyvet, csak a címekből ítélve is, egyik fantasztikusabb lehet, mint a másik. Így szerintem még olcsóbb is.
Amúgy meg a Eurosport nem tudom miért bánik ilyen mostohán a snookerrel, szerintem nagyobb nézettsége lenne, mint némelyik olyan sportágnak, amit már 'hullára untam' annyiszor adnak...
Mi van kihaltunk? Kár lenne, éppen ezért feltennék egy újabb nagyszerű kérdést. Tud vki olyan idegennyelvi könyvesboltról, ahol tudnának kintről behozni nekem snooker-rel kapcsolatos könyveket, videókat, ugyanis sajnálattal konstatáltam, hogy az országban még a biliárd eszközöket forgalmazó cégek sem fordítanak arra energiát, hogy szakkönyveket, oktatóanyagokat szerezzenek be.
Más: egy ideje lejárunk a Gold-Crown klubba. Egész kultúrált, tudom ajánlani mindenkinek.
Most láttam, hogy az Interplay féle fantasztikus "Virtual Pool 2"-nek kijött egy "Virtual Pool Hall" című újabb változata, ami az előző verzióval teljesen megegyezik csak éppen kibővítették snooker-rel (amit akár normál pool asztalon is lehet játszani) és karambol biliárddal is, meg egy-két technikai újítással. Ja, és készül a "VP 3" is...
Virtual Snooker (Interplay)- szerintem az egyik legjobb ebben a témában, bár nem mai darab, így nem támogatja a csúcsszuper 3D-s kártyákat, de van benne egy néhány oktatófilm Steve Davis-szel és slussz poénként elég jó minőségben meg lehet nézni az első tv-ben élőben közvetített 147 break-et (természetesen Mr.Davis előadásában)
Jimmy White's Cue Ball 2 (vagy vmi hasonló) - azt hiszem tavalyi cucc. A snooker-en kívül van benne pool biliárd, meg darts meg talán dáma, de a fő irányvonal a snooker. (Megjegyzem nem nagyon ragadott magával így nem is foglalkoztam vele sokat, lehet hogy hiba volt mert sokan szeretik)
+ Virtual Pool 2: bár ez kifejezetten pool biliárd, de minden idők legjobb zöld-posztón-sok-golyó szimulátora. Teljesen bele lehet élni magad. Fantasztikus a fizikai rész és az, hogy olyan erővel lövöd a golyókat, ahogy az egeret rángatod, nagyon klassz feeling-et ad (ez egyébként a Virtual Snooker-ben is így van) Miért nem tudnak ilyen minőségű snooker-progit gyártani mostanában???
Jimmy White nekem is (és szerintem mindenkinek) a kedvenc játékosa, az élet nagy igazságtalansága, hogy soha nem volt világbajnok (hatszor volt második !!!!). Amikor ő van az asztalnál, szinte ordít, hogy az egyébként teljesen szolíd és általában semleges közönség is kinek szurkol... Egyébként még aktív, remélem legalább egyszer még úgy istenigazából összekapja magát !
A jó öreg Screensport, plusz a heti két snooker-közvetítés, ne is mondjátok...
Amúgy én már nagyon régen snookereztem Pesten, még a Fáy utcában lévő Madisonban nyomtam nagyon sokat (általában összekötve egy Vasas-meccsel), és bár nem messze lakom a fővárostól, sajna egyre ritkábban jutok el valami jó helyre.
Amúgy van PC-re egy nagyon régi snooker játék, a neve: Jimmy White Whirlwind Snooker, mindössze néhányszáz Kilobyte, lehet vagy 8 éves, de szerintem nagyon, de nagyon élvezetes ! Sajna vagy egy éve véletlenül letöröltem, és azóta nem sikerült megszereznem, pedig már itt a neten is kerestem. Ha valakinek megvan, örömmel fogadnám én is, egy sima mail-mellékletként el lehetne küldeni a kicsi mérete miatt.
Jimmy White nekem is az egyik kedvencem. Félelmetesen tud falsokat tenni a lövéseibe...
Mellesleg úgy tudom, hogy a scottish masters-en éppen a későbbi győztes O'Sullivan búcsuztatta az első fordulóban. Kár érte, mint ahogy az áprilisi vb-n sajnáltam mikor kiesett, pedig megérdemelné, hogy végre világbajnok legyen.
Más: mit tudtok a köv. klubbokról. Működnek még, normálisak?
Rex Williams
Budapest, Ménesi út 1
Billiard Art
Budapest, IV. ker. Elem u. 5-7
DDF
Budapest, XIII. ker., Tüzér u. 43.
Pool Harbour
Budapest, XVIII. ker., Üllői út 661 (Lőrinc Center)
Nekem Jimmy White volt a kedvencem,de már rég nem láttam snookert. De azért tök jó,hogy az Eurosport adta a skót masters-t.
Régi szép idők,mikor a Screensport állandóan nyomott valamit.
Kenus: O'Sullivan nyert, egyébként jó meccs volt !
Szababa: nekem három könyvem is van róla: az egyiket Peterdi Pál írta, és olyan sportágakat mutat be, amelyek Mo-n kevésbé ismertek, így a snooker mellett van egy kis baseball, rögbi, krikett stb is, nagyon jó könyv, tele Peterdi-sziporkákkal. A másik kettő már kimondottan Snooker-szakkönyv: az egyiknek a címe Biliárd és Snooker, a másikat előbb még meg kell keresnem... Angol nyelvű szakkönyvek engem is érdekelnének !!!
a www.tsnsnooker.com -on pedig a Marco Fu 147-es linkre kattintva láthattok egy maximum break-et. Elvileg van még egy is, majd megnézem azt is, az egy Hendry 147-es.
Sziasztok!
Annyira megörültem, hogy végre valahol elindult egy fórum erről a gyönyörű játékról, hogy ne hagyjuk eltünni a mélyben. Rögtön feltennék egy-két kérdést:
1., Tud vki olyan klubo(ka)t Budapesten vagy környékén, ahol nyugodt körülmények között és jó asztalokon lehet játszani. Nem üvölt a wurlitzer, nem füstös a hely és a közönség is olyanokból áll, akik tényleg játszani mennek nem pedig balhézni. (Esetleg egy privát klub?!)
2., Lehet vhol kapni az országban snooker-rel kapcsolatos könyveket/videókat, akár angol nyelven is?
3., Milyen a magyar versenyélet? Van egyáltalán?
4., Cida: videókat honnan lehet letölteni?
Végtelenül örülök, hogy vannak itt rajtam kívül is rajongói ennek a csodálatos játéknak. Abszolút egyetértek az általad írtakkal, a taktikát tekintve kicsit szerintem olyan játék a snooker, mint a sakk, azaz mindig jó pár lépéssel előre kell gondolkodni. Peter Ebdon meg nekem is kicsit furcsa kinézetű volt, amikor még évekkel ezelőtt először láttam, még hatalmas lófarka volt, remélem nincs komoly baj.
Egyébként, tudok pár helyet a neten, ahol 147-es break-ek vannak, igaz sajna, elég tré minőségben.
Ja, és egyszer láttam egy 8 nyert frame-ig tartó meccset, ahol Steve Davis három (!!!) "total clearence"-t, azaz "letakarítást" hajtott végre, a közönség tombolt rendesen !!!
Ne felj, nem vagy egyedul, csak nem vagyunk nagyon hangosak!
Mas is irta mar masutt, hogy kedveli es nekem is nagyon tetszik, mert nagy a "taktika-tartalma", es nem eleg, ha ugyes vagy, de gondolkodni is kell. Mar majdnem annyira, mint a curlingben :-)
De az en kedvemert nem muszaj leirni a szabalyokat :-)
Valamelyik hetvegen lattam itt a BBC2-n, ahogy a lotenyesztesbol visszatert es sokkal rovidebb haju Peter Ebdon dakot ragadott es nyert. A fejet nezve felmerult bennem, hogy kihagyas nemcsak lonemesitesi, hanem esetleg kemoterapias celzatu is volt, de ne legyen igazam.
Ma este 9-kor a Eurosporton Stephen Hendry-Ronnie O'Sullivan mérkőzés. Ha valaki igényli, pár sorban leírom a szabályokat, hogy akinek tetszik, élvezni is tudja a játékot. Bár, ahogy nézem, ezzel eléggé egyedül vagyok...
Ja-ja, nézni fogom !!! Remélem jó kis meccs lesz !
Mellesleg - és ezt kevesen tudják - a snooker-játékosok a világ legjobban kereső sportolói közé tartoznak, együtt a golfozókkal, teniszezőkkel. Kár, hogy nálunk nem igazán népszerű. Mellesleg a Eurosport magyar "szakkommentátora" nem igazán érti a sportágat, sajna sok szarvashibát ejt.