Keresés

Részletes keresés

t Creative Commons License 2009.04.29 0 0 392

Még mindig, bármennyit, bármi áron ;-) sürgősen, bárhonnan....

Autumn Bliss-t keresek megvételre, több tövet, akár postai úton is érdekel.

Ajánlatokat ide a fórumba kérek.

Revontulet22 Creative Commons License 2009.04.28 0 0 391
Hát még gyökérsarjak nincsenek... De ezek a tövek kb 1,5 méter magasak, és tele vannak hajtásokkal meg bimbókkal, szóval sajnálnám őket kivágni, meg szerintem a méretükből ítélve nem az első, de nem is a második tavaszuk a mostani... Úgyhogy úgy tervezem, csak akkor metszem ki őket, ha már "elfáradtak" és csak azután kapnak esélyt az új sarjak, ha jönnek... :)
Előzmény: Törölt nick (390)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.28 0 0 390
Nem akarom az örömödet rontani,de új ültetésnél ha megjelennek az első gyökérsarjak a régi vesszőt ki szokás tőből metszeni,hogy a sarjaktól ne vegye el az energiát.
Előzmény: Revontulet22 (389)
Revontulet22 Creative Commons License 2009.04.28 0 0 389
Nagy örömöm van. Szinte pont egy hónapja ültettem el a piros málna töveimet, és nagyon szépek, egészségesek, és sok-sok bimbó van rajtuk! :D Már alig várom, hogy megkóstolhassam... A 16 tőből 15 szépen megeredt, de azt az egyet is meghagytam, ami nem, hátha a gyökeréből még nőnek új sarjak...Sikerült szereznem folyton termő sárga málnát is, 6 tövet, azokat a postai küldés kicsit megviselte, de most reggel lementem hozzájuk, leszedtem az elszáradt leveleket, és már jó bőrben vannak, ráadásul egyiken másikon már ott vannak a bimbók is! :)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.20 0 0 388
Köszi,ez már úgyis csak ősszel lesz aktuális,de akkor majd visszatérünk rá.A tavaszi szerzeményem 10 tő Tulameen fajta,erre is fájt már régóta a fogam.
Előzmény: pz07 (387)
pz07 Creative Commons License 2009.04.20 0 0 387
Közel? 40 km-re, de minden nap arra járok munkába. Megbeszélhetjük, csak szólj rám időben.
Előzmény: Törölt nick (386)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.20 0 0 386
Nekem az van sárgából,sztem nagyon finom,bár kicsit lehetne bőtermőbb...persze még csak pár tő van,de sok sarjat hoz,úgyhogy 1-2 év múlva már lesz agy sorom belőle.Közel laksz Fertődhöz,mert esetleg ősszel egyezkedhetnénk pár tő újfajta fertődi málna beszerzéséről : Vénusz,Zenit,Kármin.
Előzmény: pz07 (385)
pz07 Creative Commons License 2009.04.20 0 0 385
Kösz, akkor inkább kihagyom. Ha már málna, akkor legyen az íze is az. Sárgát meg most vettem a Fertődi Kutatóban. Korábban volt anyáméknál is vaalmi apró gyümölcsű sárga, de az íze szuper volt, édes és aromás. Remélem, a Fertődi aranyfürtű is  lesz olyan jó, csak nagyobb.
Előzmény: Törölt nick (383)
groowe Creative Commons License 2009.04.14 0 0 384
én is vadászok fekete málnára lassan 1 éve,de sajnos sehol nem kapok...
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.14 0 0 383
A pozitívum : fejdugványozással is szaporítható,amúgy nem túl sok sarjat hoz.Ezen kívül ?... a gyümi nem túl nagy,kemény,jellegzetes málnaíz nélkül,csak édes.Szóval nem nagy szám,de kuriózumnak megteszi /az amiknak biztos jó,hát csak egyék.../.Egy-egy bokor elmegy,de nagyobb mennyiségben nem lenne érdemes vele foglalkozni.Persze ez csak egy vélemény.

Ui:ha finom málnát akarsz van a pirosak között több is ill.a Fertődi aranyfürt n. sárga az pl nagyon finom./...és ráadásul magyar !/
Előzmény: pz07 (382)
pz07 Creative Commons License 2009.04.14 0 0 382

Atifoci!

Csak egy kérdés: mit tud ez a fekete málna? Már több helyen összefutottam vele, de azon kívül, hogy málnát terem és fekete nem tudok többet róla. Oszd meg velünk a tapasztalataidat, légyszi!

Kösz

Előzmény: Törölt nick (368)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.09 0 0 381
Nem tudom kostóltad-e ,de sztem sokkal jobb ízű fajták is vannak,max az a jó benne,hogy folytontermő/bár ez is csak féligazság,mert meleg őszön hamar lemegy a másodtermés is/
Előzmény: t (379)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.09 0 0 380
Hú...hát ez nem ilyen egyszerű.A kérdéses faiskola a Palestis faiskola /van honlapja/,de ők nagybani faiskola,csomagban nemcsak hogy nem küldenek,de nekem ősszel még a levelemre se válaszoltak...aztán elkezdtem fórumozni és itt futottam össze egy másik segítőkész faiskolással.Ő ismeri az említett faiskola tulaját ,ő vette meg nekem amit lehetett és elküldte csomagban.Szóval nem egyszerű...
Előzmény: Revontulet22 (378)
t Creative Commons License 2009.04.09 0 0 379

Autumn Bliss-t keresek megvételre, több tövet, akár postai úton is érdekel.

Ajánlatokat ide a fórumba kérek.

Revontulet22 Creative Commons License 2009.04.06 0 0 378
Meg tudnád írni, hogy a barackos fórumozó melyik faiskolát ajánlotta neked? Vagy online nem lehet tőlük rendelni, csak újságból? Köszi
Előzmény: Törölt nick (377)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.05 0 0 377
A málna bírja a postai szállítást,az ár meg relatív...elég egyet megvenni és néhány év alatt rendesen elszaporodik.Szívesen küldenék én is,de nekem is csak egynek a szaporulata van és erre az évre már elég sokat elígértem belőle.Ha mégis lesz ősszel majd visszatérünk rá jó ? Egyébként tegnap ültettem el a csütörtökön kapott Tulameen töveimet,ezt is postán kaptam,nagyonn korrekt csomagolásban.Ez piros,de nagyon nagy bogyójú és már régóta fájt rá a fogam.Egy az őszibarackos topicban író faiskolás segített hozzá/+ néhány gyümölcsfa újdonsághoz/
Előzmény: Revontulet22 (376)
Revontulet22 Creative Commons License 2009.04.05 0 0 376
Néztem neten is, csak egyrészt elég drágán láttam,másrészt jobb szeretem ha nem kell postára adni. Málna, ribizke, josta volt, gondoltam hátha lesz sárga málna is...
Előzmény: Törölt nick (375)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.05 0 0 375
Hát ...javaslom málnatövet ne a barkácsboltokban keress,lehet,hogy ott is van,de inkább növényes helyeken próbálkozz.Én pár éve a ...hát vagy a Starkl v. a Sieberztől rendeltem.Fertődi aranyfürt,tényleg nagyon finom,de teremhetne többet is és a vesszők erőssége is lehetne jobb.
Előzmény: Revontulet22 (374)
Revontulet22 Creative Commons License 2009.04.05 0 0 374
Na a málnatövek úgy néz ki jól érzik magukat, szépen hajtanak... :) Most a sárga málnára fáj a fogam, aki eddig kóstolta, mindenki dicsérte. Voltunk ma a miskolci nagyáruházakban (OBI, Bricostore, Baumax), de persze sárga málna sehol. Sőt még sima málnából is csak egy csenevész tő volt... Szép kínálat mondhatom. Majd próbálkozom a piacon is, bár a málnát általában ősszel ültetik, lehet most nem kapok ott sem :(
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.29 0 0 373
Az agyag-ha nem vöröslik a környék-nem feltétlenül rossz a málnának.Ha tudsz szerezni szerves trágyát ,azt meghálálja a málna és tartsd egészségesen/ vesszőbetegségek,málna-vesszőszúnyog stb/ Most pl én is nyomom rá a rezet / a fákkal együtt /.Így is lesz néhány kimenő vessző,de ez lehet az időjárás hozadéka is,mert a málna ha megindul már nem viseli el a nagy mínuszokat.
A fénykoromban/amikor málnáztunk / volt időszak amikor 10 fajtám is volt,de aztán felszámoltuk,most már csak a kertben van családi ellátásra.Igaz most is van 4 piros,1-1 sárga és fekete fajta /Gradina,Fertődi bőtermő,Lucana,blissy ill. Fertődi arany és Bristol/ és jövő héten még érkezik 10 tő piros Tulameen.Lassan újra lesz több fajtám,de már csak pár töves verzióban.
Előzmény: Revontulet22 (372)
Revontulet22 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 372
Én ma ültettem málnát, nem sokat vagy csak 16 tövet... Sajnos a talajtól félek, mert annak ellenére, hogy fel lett töltve 2 éve, mikor ideköltöztünk, mégis elég agyagos... :( De igaz, hogy eddig amit ültettünk minden megmaradt, pedig pl. a barackra is azt mondták itt ugyan nem fog teremni, ehhez képest roskadozott. Hát majd elválik. Sajnos a fajtáját nem tudom a málnának, majd (remélem) lesz gyümölcs, és akkor lefotózom. Én nagyon szeretem ezt a gyümölcsöt, úgyhogy örülök, hogy már van nekünk is egy kis ágyásnyi. :)
Flanell Creative Commons License 2009.02.16 0 0 371
Hát legfeljebb apám kertjébe...
Ez a Lucana tényleg érdekelne.
Köszi!
Előzmény: Törölt nick (370)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.15 0 0 370
Rád erőszakolni nem akarok,de ha őszig találsz neki helyet szívesen küldök 1-2 db-ot amelyik fajta érdekel.
Előzmény: Flanell (369)
Flanell Creative Commons License 2009.02.15 0 0 369
Hát majd ha sikerül valahonnan kapni. :)
Ez is azért van, mert ajándékba kaptam. Nem nagyon van helyem itthon, és már leginkább csak olyan növényeket szerzek be, amiket rám erőszakolnak. :)
A fajtaajánlatnak azért örülök. Esetleg ha meglátom valahol, szembe jönni, mégis veszek egyet, majd elszaporodik.
Előzmény: Törölt nick (368)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.12 0 0 368
Nekem is van Blissy-m/Autumn Bliss/ de én sem vagyok az ízétől elájulva.Viszont ha finom másodtermést hozót akarsz javaslom a Lucana/Resa/ fajtát. Erőteljes hajtású,nagy , gömbölyyded termésű és finom /a másodtermése is/.Egyszertermők közül van Fertődi bőtermőm,Gradinám ,Fertődi aranyfürt/ez sárga és sztem finomabb mint a pirosak/ és fekete málnám/valszeg Bristol/.Régebben amikor még nagyban málnáztunk volt többféle is /mert gyüjtöttem/,de a kevésbé jók kikoptak.Most próbálok szerezni Tulameent és Glen Ample-t.
Előzmény: Flanell (367)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 367
Dehogyis. Akkor tőben vágnám ki őket, mint az árutermelő málnások.
Így viszont a pár megmaradt rügyből méteres hajtások nőnek, elég bő terméssel. De nem szeretjük túlságosan, nagyon erős a vadmálnaíz, az egyszertermő jobb. Viszont ősszel már nem nagyon van gyümölcs, akkor már ez is jó.
Előzmény: taormina1 (366)
taormina1 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 366
Ezexerint lemondasz az elsö termésröl?
Előzmény: Flanell (365)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 365
Az egyszertermő csak az előző évin terem, de ez kétszertermő. (Az első termés az öreg vesszőkön az egyszertermővel együtt, a második meg az azévi hajtásokon július végétől a nagyobb fagyokig.) Nézd vissza a 334-es hsz-t, és előzményeit.
Előzmény: taormina1 (363)
kertészboy Creative Commons License 2009.02.10 0 0 364

Sajnos több kórkozója is van a málnának. Kifejezetten a vesszők felső harmadában károsít a málna elzínoés betegsége, és a málna botrítiszes betegsége.

A lisztharmat ellen a kéntartalmú szerek hatásosak, a fentiek ellen viszont a réztartalmúak, ezért lehetett hatástalan a védekezés.

Előzmény: Laci a kezdo (357)
taormina1 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 363
De akkor min terem, ha ilyen kicsire visszavágod? Nem az elözö évi vesszökön szokott?
Előzmény: Flanell (362)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!