A zellert nem szoktam pikírozni, hanem kis "csokrokban" kiültetem a veteményesbe. Rövid időn belül gyönyörűen magához tér, megerősödik, s akkor palántázom szét. Mindig gumósodik.
köszi a tanácsot, azt hiszem vettem is én szárzeller magot, aztán nem vetettem már el, majd megnézem, idő van....
vegetát már ebben az évben nem készítünk, szerintem 3 évre elegendő mennyiség készült belőle, bár ahogy számolgatok szinte mindenből nagyon sokat sikerült eltenni
Nalunk a szár zeller a divat - a gumost ritkan latni. Magban is...
Ha csinalod a vegetadat, nyugodtan darald bele a szárzellert! Finom ize van. Nem annyira jellegzetes mint a gumoe - de finom. En hasznalom levesekbe sokat - no meg nyersen is esszuk, salatakban.
a képek alapján szép nagy fűszerpaprikáid vannak és ha hasonlít az enyémre akkor vélhetőleg vastag a húsuk is, ez jó dolog lenne, de nem a mi esetünkben, ezzel a hagyományos módszerrel, azaz eresz alatt szárítva, ráadásul jönnek a ködök is, nem fog rendesen megszáradni, inkább penészedni fog
ne legyen igazam
én bevittem a lakásba az ablak elé felfűztem, és szépen száradnak, süti is a nap rendesen őket
a ceruzapaprikák ma kerülnek ugyanarra a helyre, azzal mondjuk amúgy sem lenne gond, hiszen jóval kisebbek
a zellert valóban nem szabad mélyre ültetni, mert locsolásnál kirohad, szereti a meleget, és néha nem árt sós vízzel meglocsolni, én vettem 2 árustól is zellert, az egyiktől 10 db-ot a másiktől 12 db-ot
az első 10-ből egy kirohadt, a többi gyönyörűen megfejesedett így ment is a 9 db a Vegetámba, képek sajnos nem készültek
a másik 12 db semmire nem haladt, csak levelük van, ahogy nálad is, az olyan fajta sajnos, nem is tudom mit lehetne tenni az ügy érdekében, hiszen a piacon mindent rád sóznak, nekik aztán mindegy milyen növény lesz az adott palántából :(
annyit még megjegyzek, hogy tavaly szintén ettől az árustól vettem a zellert, és tavaly is megfejesedett( gumósodott)
ezzel nem vagy előrébb, de talán érdemes lenne jobban tanulmányozni a fajtatulajdonságokat és annak az alapján választani, azt hiszen van prágai óriás nevű is
magról megnevelni is lehet saját magunknak, de a zellert pikírozni az nem egyszerű dolog
Szinte biztos voltam benne, hogy mar irtal rola, es nekem elkerulte a figyelmemet. Koszonom ha leirod - oszinten, azt sem tudom, hogy hol keressem itt a topikon...
hát én leírnám, csak nincs pontos receptem, de ha lesz időm akkor részletesebben írok a dologról, bár egyszer már ezen az oldalon ezt megtettem, de nem gond :)
a topic aktivitásából úgy látom mindenki a ketben tüsténkedik, ma nagyon szépen süt a nap, így aki teheti a szabadban töltse az idejét :)
én is küzdöttem eddig, a sok dudva között megkerestem a krumplit, csak az volt a baj, hogy nem igazán találtam
ha pozitív akarok lenni, akkor azt mondom némi számolgatás után, hogy egy picivel több értékű termett , mint a vetőmag ára volt, mondjuk szinte mindegyik darabot megrágta valami, vagy elrohadt :(
na így sem jártam még
a következő lendülettel leszedtem a fűszerpaprikát, na itt szintén kapufa
egyszerűen ebben az időben már nem érik be, rengeteg van még a töveken, de zöld, az is marad :(
végül elkezdtünk csinálni vegetát, ez még folyamatban van, kb. 6 kilónyi lesz, ebben biztosan nem lesz hiány a jövő évben, hiszen eddig készült már vagy 10-12kg., nem is tudom pontosan, bár nincs is jelentősége
ja és megküzdöttünk egy céklaleves elkészítésével is, hát a végén ehető lett :)