Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.01 0 0 2474

ez örömteli hír, talán másnak is sikerül

Előzmény: krnemarika (2473)
krnemarika Creative Commons License 2014.10.01 0 0 2473

A zellert nem szoktam pikírozni, hanem kis "csokrokban" kiültetem a veteményesbe. Rövid időn belül gyönyörűen magához tér, megerősödik, s akkor palántázom szét. Mindig gumósodik.

Előzmény: Törölt nick (2468)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.01 0 0 2472

köszi a tanácsot, azt hiszem vettem is én szárzeller  magot, aztán nem vetettem már el, majd megnézem, idő van....

vegetát már ebben az évben nem készítünk, szerintem 3 évre elegendő mennyiség készült belőle, bár ahogy számolgatok szinte mindenből nagyon sokat sikerült eltenni

Előzmény: ZsuR (2471)
ZsuR Creative Commons License 2014.10.01 0 0 2471

Nalunk a szár zeller a divat - a gumost ritkan latni.  Magban is...

Ha csinalod a vegetadat, nyugodtan darald bele a szárzellert!  Finom ize van.  Nem annyira jellegzetes mint a gumoe - de finom.  En hasznalom levesekbe sokat - no meg nyersen is esszuk, salatakban.

Előzmény: Törölt nick (2468)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.01 0 0 2470

főzött vagy sós darált paprikakrém ha sok van, vagy elrakod konzervnek esetleg

Előzmény: Andrea555 (2465)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.01 0 0 2469

ja a fokhagyma téma lemaradt, azzal ne siess még

Előzmény: TINTUS (2466)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.01 0 0 2468

Tintus,

a képek alapján szép nagy fűszerpaprikáid vannak és ha hasonlít az enyémre akkor vélhetőleg vastag a húsuk is, ez jó dolog lenne, de nem a mi esetünkben, ezzel a hagyományos módszerrel, azaz eresz alatt szárítva, ráadásul jönnek a ködök is, nem fog rendesen megszáradni, inkább penészedni fog

ne legyen igazam

én bevittem a lakásba az ablak elé felfűztem, és szépen száradnak, süti is a nap rendesen őket

a ceruzapaprikák ma kerülnek ugyanarra a helyre, azzal mondjuk amúgy sem lenne gond, hiszen jóval kisebbek

a zellert valóban nem szabad mélyre ültetni, mert locsolásnál kirohad, szereti a meleget, és néha nem árt sós vízzel meglocsolni, én vettem 2 árustól is zellert, az egyiktől 10 db-ot a másiktől 12 db-ot

az első 10-ből egy kirohadt, a többi gyönyörűen megfejesedett így ment is a 9 db a Vegetámba, képek sajnos nem készültek

a másik 12 db semmire nem haladt, csak levelük van, ahogy nálad is, az olyan fajta sajnos, nem is tudom mit lehetne tenni az ügy érdekében, hiszen a piacon mindent rád sóznak, nekik aztán mindegy milyen növény lesz az adott palántából :(

annyit még megjegyzek, hogy tavaly szintén ettől az árustól vettem a zellert, és tavaly is megfejesedett( gumósodott)

ezzel nem vagy előrébb, de talán érdemes lenne jobban tanulmányozni a fajtatulajdonságokat és annak az alapján választani, azt hiszen van prágai óriás nevű is

magról megnevelni is lehet saját magunknak, de a zellert pikírozni  az nem egyszerű dolog

Előzmény: TINTUS (2466)
Rhéman Creative Commons License 2014.10.01 0 0 2467

A ledarált paprika 20-25 % sóval szinte korlátlan ideig eltartható, és főzésnél felhasználható.

Előzmény: Andrea555 (2465)
TINTUS Creative Commons License 2014.09.30 0 0 2466

Sziasztok !

Az eresz alatt lengedeznek a felfűzött fűszerpaprikáim. Meddig kell érlelni-szárítani őket, mik zörgősek nem lesznek??

 

A másik kérdés: Milor kell az őszi fokhagymát dugdosni??

 

Harmadik : Mi a holdkóros izéért nincs gumója a zellerjeimnek ? Mélyen ültettem? A levélzettel semmi bajom de egy tökömnyi gumója sincs.

 

Elnézést a vulgarista kiszólásért de tavaly is így jártam s ez mindegyik zelleremre igaz. A szomszéd okossága szerint mélyre ültettem.

Andrea555 Creative Commons License 2014.09.30 0 0 2465

Beértek a chilik a kertben.Tabasco-ból van a legtöbb,de akad más is. Tudtok valami jót a tartósítására a szárításon kívül?

ZsuR Creative Commons License 2014.09.30 0 0 2464

Koszonom! :))

Előzmény: Törölt nick (2463)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.30 0 0 2463

oké, sok sikert

Előzmény: ZsuR (2462)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.30 0 0 2462

Koszonom szepen!  Azt hiszem kiprobalom...

Előzmény: Törölt nick (2461)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.30 0 0 2461

na szóval, Vegeta recept, mi elneveztük Vegamixnek

semmi extra, ami van otthon zöldség, vagy ha nincs akkor van a piacon :)

sárgarépa, petrezselyem gyökér-levél, zeller gyökér-levél, pasztinák, karalábé, lestyán, hagyma, fokhagyma

és bármi( na jó, szilvát ne tegyünk bele:) )

pl. rozmaring is mehet még

és persze só , a legyártott mennyiség 1/8 része

pontos arányokat nem tudok írni, mert nincs ilyen

nálunk van benne bőségesen répa, de az ízt a zeller, a pasztinák, a petrezselyem és a lestyán adja

így önmagában szerintem nem nagyon lehet megenni, de az ételbe rakjuk, sózással óvatosan, hiszen ez önmagában is nagyon sós, van szárított változat is

mi robotgéppel dolgozzuk fel, van aki húsdarálóval, kinek mi van otthon

szerintem nagyon megdobja az étel ízét, húslevesnél nyilván leszűrjük a végén mert érdekesen néznének a az apró zöldségdarabok :)

a végeredmény ugye látható a képeken egy korábbi hozzászólásomban

de teszek fel újra, a szárított változatról is

Előzmény: ZsuR (2458)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2460

nekem semmi problémám nincs a szerénységeddel :)

Előzmény: TINTUS (2459)
TINTUS Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2459

2424-es hsz-en a kifliképek. Szerénységem tiltja, hogy újra hivalkodjak vele  :))))

Előzmény: Törölt nick (2449)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2458

Kedves vagy - koszonom!

Előzmény: Törölt nick (2456)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2457

hát oké, nekem még répa és cékla van földben, jó helyen vannak

Előzmény: Apóca polca (2453)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2456

semmi gond, leírom :)

ez a topic erről szól

Előzmény: ZsuR (2455)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2455

Szinte biztos voltam benne, hogy mar irtal rola, es nekem elkerulte a figyelmemet. Koszonom ha leirod - oszinten, azt sem tudom, hogy hol keressem itt a topikon...

Előzmény: Törölt nick (2454)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2454

hát én leírnám, csak nincs pontos receptem, de ha lesz időm akkor részletesebben írok a dologról, bár egyszer már ezen az oldalon ezt megtettem, de nem gond :)

amúgy rám egyszerű, csak sok a meló vele

Előzmény: ZsuR (2452)
Apóca polca Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2453

Én már a krumplit rég fölszedtem.

Most zöldbabozok. Már huzgálom ki a töveket és ezért jó sok zöldbablevest főztem.

Amúgy szeretem nagyon:))

 

A földben még cékla van kelkáposzta és sárgarépa.

ZsuR Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2452

Ez (is) nagyon tetszik nekem - leirnal mennyisegeket?

Előzmény: Törölt nick (2450)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2451

ez pedig a tegnapi céklaleves némi tejföllel megbolondítva, ezért a halványabb szín, ízlésesen műanyag edényben tálalva:)

azért tegnap szép cserépedényben fogyasztottuk

kicsit sokat sikerült főzni, így 3 napra biztosan megvan az ebéd :)

"kertből a gyomrába" altopic

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2450

na én tegnap nagyon takarékos üzemmódban működtem, de a már korábban említett vegetát(a családban a neve VEGAMIX) csak elkészetettük

csináltam pár képet ízelítőül

valahogy így indult, zöldségek tisztítás után, mennyiség megmérve, aztán jöt a gépezet, felszelte, aztán még apróbra vágtuk, végül ilyen lett

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2449

bár kép nem készült a kiflikről, gondolom nem volt idő mert a család felfalta :), a beszámoló alapján az eredmény nem lehet kétséges, gratulálok

Előzmény: TINTUS (2448)
TINTUS Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2448

Gratulálok ! A burgonyától nem szikkad meg.

 

Előzmény: rzsoka (2447)
rzsoka Creative Commons License 2014.09.28 0 0 2447

Köszönöm a receptet, kicsit nehezen, de sikerült elolvasni és meg is sütöttem.

Pici módosítás történt nálam, a szükség törvényt bont elv alapján:) tej helyett kefír ment bele, tojás csak a tetejére és kapott tejfölt is.

Fincsi lett, aki kóstolta az repetázott:) hamarosan meg kell ismételnem

 

Előzmény: TINTUS (2441)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.28 0 0 2446

a topic aktivitásából úgy látom mindenki a ketben tüsténkedik,  ma nagyon szépen süt a nap, így aki teheti a szabadban töltse az idejét :)

én is küzdöttem eddig, a sok dudva között megkerestem a krumplit, csak az volt a baj, hogy nem igazán találtam

ha pozitív akarok lenni, akkor azt mondom némi számolgatás után, hogy egy picivel több értékű termett , mint a vetőmag ára volt, mondjuk szinte mindegyik darabot megrágta valami, vagy elrohadt :(

na így sem jártam még

a következő lendülettel leszedtem a fűszerpaprikát, na itt szintén kapufa

egyszerűen ebben az időben már nem érik be, rengeteg van még a töveken, de zöld, az is marad :(

végül elkezdtünk csinálni vegetát, ez még folyamatban van, kb. 6 kilónyi lesz, ebben biztosan nem lesz hiány a jövő évben, hiszen eddig készült már vagy 10-12kg., nem is tudom pontosan, bár nincs is jelentősége

ja és megküzdöttünk egy céklaleves elkészítésével is, hát a végén ehető lett :)

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.28 0 0 2445

Tintus

ne szerénykedj :)

soha nem jutok el a szintedre

Előzmény: TINTUS (2434)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!