De azért annyit még mondok: ezek a levelek sosem lesznek szépek, egyértelműen atkatámadás áldozata a növény, én ilyen esetben megoldásnak csak a totális metszést látom, amikor nulláról indul az egész növény. A leanderek szeretik az ilyen műveleteket, szeretnek újjáéledni. De sajnos az atka nagy ellenség, mindenképpen olvasnod kell róla több írásban, nem lehet pár szóval elintézni. Sajnálom! Én magam is már sokszor jártam így..., sőt, szinte pont így, és akkor fedeztem fel azt, hogy egy leandernek mekkora áldás egy alapos metszés! :-) De persze ez sajnos nem elég, állandóan figyelni kell a továbbiakban, és lehetőleg szellős helyen tartani..., és ez csak a rövid bevezető lenne a témához. Most kúszom az ágyba...
Bonnita kedves, én most rettenetesen fáradt vagyok, a téma meg hosszú, mert úgy tűnik, valóban nem nagyon tudod, mi a helyzet. De a lényegét tényleg elmondták, ezen el tudsz indulni. Sok honlap is van, amin vannak tanácsok, itt a fórum tetején is van kettő belinkelve. Érzem én is, hogy több infó kellene, mint amennyit kaptál, de én erre most képtelen vagyok. Bár könnyebb napokon éjfélig is fenn vagyok, de most mindjárt kúszom az ágyba. És még pár napig sajnos ez így lesz. Kérlek, nézdd meg azokat az oldalakat, a növényvédelmet, atka a lényeg.
(Meg egy emlékezetes fagyosszentek 2004-ben, mert akkor született 32. hétre a fiam május 16.-án és akkor olyan hideg volt, hogy majd megfagytam a mentőben míg egyik kórházból átvittek a másikba.)
Az idei évet a " nagy karbantartásnak" szentelem. Na meg a szelektálás is lesz bőven.
Sokat elcserélek más növényekre, gránátalmákra, barackra,és egy hatalmas agavéra. No meg jön az év vége és a tanárnénik is leandert fognak kapni, tavaly és tavaly előtt is nagy sikere volt a leandereknek a tanárnéniknél.
Három gyerek, van épp elég tanár, úgy hogy nem nagyon izgulok,hogy nem fogy el a felesleges leander.
Jövőre meg ballag Lilikém, az osztályfőnöknek, igazgatóknak, már tavaly óta alakítgatok fácskát magoncokból.
Ez a május eddig rosszabb, mint a március volt, talán ha két nap volt valami kis napfény, folyamatos a hideg eső és az erős, sokszor viharos szél, már nagyon nagyon unom!!!
Húhhh,Nálad aztán nem semmi gyökereztetésre alkalmas a hely,hőmérséklet... :)Nálam ez a gond,most,hogy se meleg,se hideg...nem süt be a nap,ahol gyökereztetek,nem ad meleget,deeee,a fűtés sem indul el,szóval patt helyzet van....a másik ágát levágtam egyébként,úgyhogy áznak,tán most kezd dagadni a bokájuk,de van amelyik semmi...muszáj volt clonexezni,mert....pedig anélkül akartam...
Én most amit vágtam,egy csomót odaadtam ismerősöknek,ha kell,gyökereztessék ki ők,stb...elmondanám,volt akinek nem tetszett,miért nem én,és úgy mint tavaly,gyökerestől,beültetve adom oda....hát ja....ki se mondom,milyen szépet gondoltam...Csak anyunak,és a tesóméknak van most vízben pár fajta:)
Hát csak úgy le vannak téve a földre egy használaton kívüli fürdőszobában, nem is nagyon lenne időm ültetgetni őket, szóval nem bánom, de furcsállom. Valószínűleg fáznak.
Anyunak próbálkozom így a Barcikával,hogy ne kelljen sokat várnia a virágzásra,hát ha így halad,akkor a végén el is virágzik,mert őrült tempóval hozza a bimbókat...várhatok akkor még egy darabig a gyökérre :( Köszi! :)
Látom sok tapasztalt és hozzáértő van itt a fórumon.
Tudnátok abban segíteni, hogy Nerium Atlas ’Nain de Tidili’-t honnan lehetne beszerezni.
Nem találom kertészetekben, és magyarországi internetes áruházakban sem.
Azért ezt a fajtát szeretném, mert jól tűri a fagyot, és kisebb növekedésű.
Nem tervezem kiültetni, de mivel korlátozott a teleltetéshez a helyem, ezért ha rövid ideig kell telelteni, és nem túlságosan nagy, az mindkettő előny.
Már tavaly nyáron kicsit gyanús volt, aztán ősszel iszonyatos mészárlást végeztem, nagyon megnyírtam őket, pincében teleltek, eddig azt hittem poros, lemostam a leveleket, most meg kiraktam a felhőszakadásba
Sajna nálam is hasonlóképp viselkedett,az első ki is ment,a másik kettő hála megmaradt a kutyák ellenére is,de nagyon kis gyönge ágakkal,fura elágazással,a másik felment az égbe,atka,gomba minden volt....de szerencsére a metszés után most szépen hajt,ott is,ahol nem hozta az elágazást,na most kénytelen volt valahol :)Fura mód az egyetlen,aminek az ágai szépen gyökeresednek,a többiek nem nagyon akarnak,pedig Anyuéknak szeretnék belőlük,hát kíváncsi leszek....kénytelen voltam egy kis clonexet adni nekik a vízbe...
A Barcival eljátszottam a légbujtást....na arra is kíváncsi leszek...már vagy egy hónapja is van szerintem,de ugyanúgy,mint az ágak,nem látok semmit... :(Mennyi idő kéne annak elvileg?Innen próbálta már Valaki?
Érdekes, amiket írtok, én eddig ilyesmiket nem tapasztaltam a VV bársonynál, a kicsinyeim is életerősek, csak az elágazásai miatt neheztelek rá.
Hanem nem tudom mi van, talán megsértődtek a metszett hajtásaim, hogy nem nézegetem őket naponta, de vannak vagy 10 üvegben, és gyakorlatilag egyetlen egyen láttam eddig egy szál gyökérkét ( este néztem). Pedig Clonexbe is bemártottam őket. Nem mintha annyira hiányoznának, de azért kár értük.