Nagy banzaj bizony :) Festa de Santo Antonio... arrafele munkaszuneti nap is. Aztan majd 23.-an csatlakozik Porto a sajat szentjenek 'nagy banzajaval' :)
Hali, most érkeztünk, nagyon sokat segitett a topik, de csak kevés időnk volt.
A hülye automatát a rossiónál nem értettem meg igy hagyományos sorállással vettünk jegyet. pedig tényleg eccerű kell, hogy legyen mivel csak Sintrába megy a HEV.
A körjárat sztem csak 5 euró, de amikor utoljára beszáltunk a központba a soförnél maradt :-).
Ma valami nagy banzáj van este mert már 3-korle volt zárva a SÉ kolostor, 28-as villamos se közéekedett egy darabon. majd volytatom.
Tud valaki tényleg olcsó repülőjegyet Lisszabonba? Július végén mennénk kb. 1 hétre, de mindenhol csak kb. 70-80 ezerért látok jegyet. Én ennél olcsóbban szeretnék utazni, biztos van is, csak nem jó helyen keresem. Előre is köszi a segítséget!
Bocsánat! Férevezettelek! Estoriálból Cascaisig sétáltunk el - nem Sintráig. Sintra tényleg egy egésznapos program. A HÉV a város központjából, a Rossiotól indul. Első este, már sötétedés után érkezve, elindultunk sétálni. Láttunk egy gyönyörű épületet, mi lehet ez, tanakodtunk: múzeum, kastály stb. csak az volt a gyanús, hogy elég sokan járkáltak ki-be. Ez a gyönyörű épület a pályaudvar. Magára az indulási helyre mozgólépcső visz fel - jó magasba. Cascais is egy gyönyörű kisváros, amit érdemes/érdemes lenne megnézni.
Sintra tényleg egy egész napot igénybe vesz, főleg ha az ember körbe akarja járni kastélyokat/várakat, és ráadásul a Cabo ca Rocca-hoz is kiakar ugrani. A HÉV végállomása Sintra, s a végállomástól indul a minket érdeklő két busz. 1) Európa legnyugatibb pontjához visz ki egy busz (azt hiszem retur 5 euro), szédületesen szűk és kanyargós utcákon. 2) 10 euroért pedig a másik busz körbevisz a kastélyok között, és Sintra egész területén korlátlanul utazhatsz vele.
Közbiztonság olyan, mint Bp-n. Ellpoták a pénztárcám, volt benne 3 €. Hirtelen fékezett a busz, idős mozgássárült bácsi nekem dőlt, majd leszállt. A táskám zipzárja nyitva volt és eltűnt a pénztárca. Én csak ruha alatti övtáskában tartok pénzt, a pénztácában max 10€ van. De persze így is rossz érzés volt.
Ahol mi jártunk, ott sosem éreztük veszélyben magunkat. De mi belterületen járkáltunk és 10 kürül már mindig a szállodában voltunk.
Hmmm, akkor lehet, hogy szombaton ki kellene menni az óceánhoz (honnan indul a hév?) és vasárnap a város a visszaindulás előtt? (plusz a szerdai körbekukucskálás)
Az első 3 órás tartózkodásnál maradnék a belterületen. Rossio- Baixa -Praca do Commercio- Se, esetleg egy kis séta az Alfama negyedben.
A másik két napnál vedd figyelembe, hogy vas du 2-ig ingyenesek az állami múzeumok.
Én most május közepén írtam részletesen lisszaboni utazásunkról.
A Jeromosok kolostora kötelező program, a kilátópontokra lehet este is menni. Ha a művészetek érdekelnek, akkor szerintem is a Gülbenkian a legjobb. Igaz hogy az messzebb van a központtól és nem a portugál művészeteket mutatja be, az Arte Antigua és a Azulejos könnyebben megközelíthető és inkább Portugáliáról szól. Ha nem érdekelnek a művészeetk akkor az Oceanium. Sintra egész napos program, viszont nagyon gyönyörű, Queluz csak félnapos, de csak nagyon szép
ma foglaltam szallast a http://www.waytostay.com/ -on. a kreditkartyanal kert egy securecod-ot amivel nekem egy kis kavarodas van ( elvesztettem a jelszot).
feladtam. gondoltam holnap bemegyek a bankba es elintezem.
erre 10 perc mulva hiv egy tünder, h latja nem sikerült a kartyas fizetes, de nem erdekes nala telefonon keresztül mindent elintezhetek.
majd elajultam! meg ö kert elnezest!
van ilyen is ...
ha vkit erdekel akkor ez az apartment 8 ejszakara 540 euro;
Elővettem tavalyi utam emlékeit. A 24 órás kártya 24 óráig érvényes. Rá kell írni a kezdeti időpontot - különben azt mondják dá-dá-dá -, függetlenül attól, hogy a közlekedési eszközön "be kell dugni' a jegykezelőbe, ezzel is mutatva, Te nem bliccelsz. Ha lejárt, a gép ugysem fogadja el. Feltétlenül érdemes megnézni a Jeromos kolostort (ezzel szemben a "Tezso" partján van a Belém torony, de ha nagyon hosszú a sor, nem igazán érdemes kivárni, ha ennyire kevés időd jut Lisszabonra), felsétálnék a St. Jorge kastélyba (tényleg gyönyörű a kilátás és még melegben is találhatsz hűs helyet a fák alatt). Általában megszokták nézni a Felfedezők emlékművét (ez is megközelíthető a 15-ös villamossal), bár ez nem okozott számomra nagyobb élményt, mint a fotókon. És természetesen, ha már Lisszabonban jársz, nem hagyható ki a Csempe múzeum sem! (Igaz, én sokkal többet vártam tőle! Helyette más programot ajánlanék, ld. lentebb!) Ez utóbbinál nem kellett egyedül sortállni. És, ha szereted a múzeumokat, nem hagynám ki a Gulbenkian-t (ide vasárnap délelőtt ingyenes a belépés). Adhatok ötletet? Én szombat délelőtt megnézném a Jeromost, Belém tornyot, illetve felülnék utána a vonatra (amire szintén jó a jegy) és elmennék Estoriálig, s onnan az óceán parton sétálnék (sétáltunk) végig Sintráig, ami egy csodálatos kisváros (itt több csempét lehet látni, mint a Múzeumban). Vasárnap de. meg irány a Gulbenkian, s onnan fel a kastélyba.
Üdv, "egyszerű" és praktikus kérdésem lenne a tapasztaltakhoz :-).
Szerdán délután lesz kb 3 órám Liszabonban a városban utána Santarém-be visznek. Innen szombat reggel hoznak vissza és vasárnap este megy a repülő. Azaz, jóindulattal lesz 2 napunk. Mit érdemes, lehet ennyi idő alatt megnézni, a 24 órás jegy az tényleg 24 óra, vagy csak napi jegy. Gondoltam itt arra, hogy pl. szombat déltől, vas délig, de lehet, jobb venni 2 24 orásat. Metró mellett van a szállásunk.
Előre is köszi. Cserébe majd csinálok fotót parafa szüretről.
Én is nagyon köszönöm az összefoglalót. Júliusra tervezek egy három hetes utat kocsival, persze ebből min. 3 nap az út oda és 3 nap az út vissza. Már régóta gyűjtöm az infokat, nagy segítséget jelent a beszámolód. Nagyon jó, hogy beleírtad a belépő árakat is.
Gondolom itthon szeretnél főzni ilyet. Bár személyes tapasztalatom nincsen róla, de ezen a címen lévő recept az itthoni alapanyagokból gazdálkodik, remélem tényleg olyan lesz...
Remélem, hogy továbbra is számíthatok a tapasztalataitokra. Az utóbbi hónapok során az egész topikot kiolvastam, mert nagyobb utazásokhoz eddig is bevált így felkészülni. Temérdek tippet, infót kaptam, köszönet értük.
Augusztusban készülünk menni - autóval és kempingezve - oda-vissza úttal együtt négy hét (azaz ott három).
Az autózásról sok szó esett, ezzel kapcsolatban még az érdekelne, hogy az ország belső, tengerparttól távolabbi mellékútjai milyenek, a benzinkúthálózat arra is elég sűrű-e és van-e jelentős árkülönbség a kutak árai közt?
Nem találtam a fórumon semmilyen infót a kempingekről. Sok országban sátraztunk már, változatos feltételekkel találkoztunk. A portugál kempingekben adnak-e áramot a sátrakhoz, a vizesblokkok milyenek, augusztusban mennyire telítettek? Van-e olyan rendszer, mint a franciáknál az Aire Naturelle, ahol ugyan csak az egyébként igen jó alapszolgáltatások vannak, de az olcsón és főleg bármikor lehet érkezni (mert a többi kempinget ott többnyire esténként bezárták). Külön érdekelne a Lisboa Camping valamint az, hogy innen hogyan lehet bejutni a városba legcélszerűbben, no meg este/éjjel vissza. A városi tömegközlekedés lapját néztem, de nem igazán sikerült megértenem.