Húúúúúúúúú! Az csak egy galléria. Oda nem lehet. De végülis a pistike.hu-n van hely... Csak ezen gondolkodnom kell, hogy hogy csináljuk. De gondolkozom rajta... Ha megrágtam, akkor vagy üzenek itt, vagy írok e-mailt...
A Sokolban az volt a fárrasztó, hogy sokat kell gyalogolni hozzá. Az első létra valóban ijesztő volt, de csak azért mert addig még nem próbáltam a Piecky 15 méteres létráját. Azon tényleg féltem. (5. emelet létrán)
Nem lenne jobb, ha az állandó bemásolgatás helyett felraknád valami ingyenes tárhelyre (pl. extra) azokat a túrákat amelyeket bejártál? És akkor nem kellene újra és újra bemásolgatnod... A weblap címét berakatnád a moderátorokkal a topic címe alá?
Szóval szerinted nem vészes a Sokolia dolina? A Piecky létrájának a felétől remegett a lábam, de felmentem, aztán büszke voltam magamra. Az nagy segítség volt, hogy kértem a húgomat, közvetlenül előttem menjen, így nem volt olyan nagy a látóterem, és ahogy mondod, a falat néztem. Mi egyébként Hrabusicében szoktunk megszállni egy panzióban, amit ügynökségen keresztül foglalunk. Mivel sokan vagyunk (most 16-an mentünk), muszáj előre foglalni. Ezt a helyet már ismerjük, jó és nem drága kb. 2300 ft-nyi volt egy éjszaka. Ja, és nem utolsósorban egy isteni kisvendéglő van vele szemben príma csapolt sörrel, sztrapacskával és knédligombóccal....
Ja, még egyszer elolvastam, mit kérdeztél. Hrabusicétől pár km-re van Podlesok, itt lehet parkolni az autóval. Innen kezdődik az áttörés, ez a nyugati vége. Cingov a keleti, a kettő között van az áttörés, ami 16 km hosszú. Ha elindulsz benne, úgy tudsz visszajutni, hogy visszafordulsz, és ugyanazon az úton visszajössz. Ha elkerülő utat akarsz választani visszafelé, azok mind sokkal hosszabbak, és magasan kikapaszkodnak a völgyből. Igaz, hogy ezek a legszebb részekre vezetnek el, ezért érdemes úgy tervezni a túrát, hogy ne ugyanazon az úton kelljen visszajönni. Tanulmányozd Műhód túraajánlatait, érdemes! Hogy tömegközlekedéssel hogyan lehet visszajutni, nem tudom, gyanakszom, nem könnyen....
Ha Cingov felől mész be, egy darabig nincsenek láncok és tálcák, ez kb 3 km. Addig tudsz menni kényelmes sétaúton, amíg egy túristaút csomópontba nem érsz. Innen fellátni a túloldalra a Tamásfalvi kilátóra is. Ha a csomópontból továbbmész, ott már vannak, onnan kb. 3, nagyjából egyforma részre osztható a tálcás, pallós szakasz, mindegyik szakasz kb. egy óra alatt járható be, azaz összesen 3 óra alatt. És vissza is kell jönni... Ha a másik oldalon, Podlesok felől mész be, akkor rövid kényelmes séta után már a Hernád elérése előtt van egy rövid vaslétra (úgy 7-8 fok), és ahogy eléred a Hernádot, átmész egy hídon, és rögtön kezdődnek a tálcák és a pallók.
Olvastam pár oldalt vissza a fórumon, de a kérdésemre nem találtam választ.
A Hernád áttörésnél szeretnénk túrázni. Ha jól tudom Hrabusice nevű településnél kezdődik. A kérdésem a következő: Ha itt leparkolunk és a Hernád áttörésen végig megyünk, akkor hogyan jutunk vissza a parkolóban lévő kocsihoz? Ugyanazon az útvonalon kell visszafelé menni vagy más úton?
Mi a Javorina tipust szoktuk választani. Ez: - Olyan 6000 HUF/éjszaka. - 4 személyes. - WC, fürdőszoba van benne, konyha nincs. (Habár a fürdőszoba is inkább csak jelzés értékű, ámbár ha keservesen is, de le lehet zuhanyozni. - Alap. Illetve még annál is alapabb. Ágynemű van. Elektromos fűtőtestek is. Egy dupla ágy lent, két sima ágy fent, lent egy asztal, négy szék. Ennyi. Vadromantika.
Szia! Már két éve nem írtam, csak olvasom a fórumot. Mi július 13-16-ig voltunk a Pariban az idén, és akkor működött a csigás csúszda. Mi ugyan nem mentünk vele, de a lányomék látták, amikor lecsúszott valaki. Ők még fel tudtak menni a toronyba, és nézelődtek, ők mondták, hogy 100 korona egy csúszás. Mire mi a húgommal odaértünk, és felmentünk az első szintre, lejött a fazon, aki üzemelteti, és se szó, se beszéd, az orrunk előtt belakatolta az ajtót, ami továbbvisz a másodikra. Próbálok betenni egy képet, amit a lányom fényképezett fentről. Egyébként két napot túráztunk, első nap Podlesokban hagytuk a kocsikat, felmentünk a Sucha Belán, aztán Klastorisko (sörözés), onnan le a piroson, és a Hernád-áttörésen vissza Podlesokba. Szép kis kör volt, kb. 19 km és 8 óra sok fényképezéssel egy 10 fős csapattal. Második nap már csak a kemény mag vállalta a túrát, így heten vágtunk neki. Szerencsére elvittek minket Pilába kocsival. Piecky, Klastorisko, Kysel, majd a Maly Kyselen vissza a fennsíkra, onnan le Podlesokba. Már harmadik éve rabjai vagyunk a Paradicsomnak!!! :):) Megyünk jövőre is, már csak a Sokolia dolina van hátra, amit az én tériszonyom miatt halogattunk eddig. A többi szurdokot már bejártuk, van, amit többször. Mivel csapatunkban "nem túraképesek" is vannak, ezért mindig kell olyan program is, ami nekik meggfelel. Így voltunk a Kékkői várban, Krasznahorkán, Szepes várában, Füleken, a Gombaszögi barlangban, Dobsinán, az Ochtinai aragonit barlangban, stb. Mind tetszett
Műhód, a csigás csúszda szerintem működik, de nem próbáltuk. Délelőtt még ilyen volt, mint a képeden, de délután, mire visszaértünk a túrából, rászereltek két személynek alkalmas hevedert, meg volt ott valami üzemeltető-féle emberke is, de sajna nem láttuk működésben a szerkezetet.
És valami borzasztóan laza adminisztrációval. Tavaly mentünk egy hétre, kifizettem előre interneten keresztül a felét, érkezéskor a maradékot - aztán fél hét után, sajnos vissza kellett jönnünk. Kb. egy órán keresztül turkáltak a papírok között, mire ki tudták bogozni ezt a bonyolult szituációt. :) Pedig még a főnököt is kirángatták valahonnan Káposztafalváról. De tényleg kedvesek.
A Hernád áttöréssel és kevés gyaloglással kapcsolatos igényednek a következő
rövidtúra felel meg:
Autóval CINGOV parkolója.
Ez magyarul Csingó.
Itt elindultok a parkolóból tovább a sárga jelzésen.
Amikor leértek a Hernádhoz egy gyalogos hídhoz, ott ti jobbra felsétáltok a sárgán a Tamásfalvi kilátóhoz, -Tomasovsky vyhlad- Ez kényelmes tempóban 1 óra.
Ott majd fizetni kell 40 sK belépődíjat a felnőtteknek.
Innen -ha a hátatok mögött van a szakadék- a zöld jelzésen mindig balra tartva
lesétáltok a Hernádhoz. 20-30 perc.
A Hernádnál a kék jelzésen folyásirányba haladva két kis hídon átkelve, a Hernád áttörésben gyönyörködve kb. 50 perc alatt vissza lehet jutni Csingóba.