A 232-est megneznem szivesen (azaz meghallgatnam, mit tud..) Egyebkent megfordult a fejemben, hogy veszek egy ilyen lok-soundos kutyut, de mivel csapnivalonak iteltem a kulsejet, elvetettem a dolgot; maradt a BRAWA ohne lok-sound...de gyonyoru kaszni.
Egyebkent a Wintrack nekem is bejott. Azzal rajzoltam az alapokat; de a valosagban persze minden mas, kiderul, hogy az az epulet nem is jo igy, nem lesz szep a domb ha oda teszed...szoval inkabb csak palyat lehet vele jol tervezni, a tobbi meg nem teljesen OK..
(Lasd a keptaramat: a tervek es a valosag)
-Ti melyen programmal tervezitek (tétek) a pályát.
Nekem a Wintrack 5.0 3D bejött.
-Redelt valaki a Conrad német nyelvű modell katalógusából? (állítólag minden behoznak)
Nekem hasít a DB232 128 fokozatban, olyan lassulást lehet beállítani, hogy ful gázról kb. 30 mp alatt áll meg.
A dekóder locksoundos, ha jól tudom nem a LENZ csinálja. (A Conrad-nál láttam szabadon tölthető locksound dekódert, nem piskóta)
A leglassab tempója kb 1 cm/perc szinte úgy tűnik áll.
Baromi jók a gumírozott kerekek, elhúz egy ökröt.
Viszont a max sebességet ez a dekóder nem tudja. (pedig load regulated, hivatalból illene tudnia)
Milyen dekóder van a Sziszidben?
Szia CsíkostáTTú!
Amiről az előbb firkáltam az 5 polusú ROCO motor.
128 ban is szépen megy, tud nagyon lassan is, csak a dekóder (vagy a fejem) programozásával van bajom.
Egyébként lehet gratulálni. Nemrég sikerült elölnöm egy régi 742-es dekóderem. A gyilkos egy 3 p. Bühler motor.(rövidzárási árama 0,6 A)
Üdv BT.
Szia Facsiga!
Az új dekóderrel nagyon szépen megy a Sziszim 28 lépéses módban, de 128 -asban a lassulást, gyorsulást nem tudom prog.ni. Úgy áll meg a gép mintha betonfalnak...
Nekem is ROCO a motyó, ezét is volnék kíváncsi, hogy Nálad mit csinál a 128 lépéses módban!
Üdv BT.
És én is szívtam egy 10745-ös dekóderrel, mert most más nem a régit adják (talán az LE100 volt nem emlékszem) vissza is vittem és a Modell&Hobby azt mondta, hoy eddig nem volt velük gond. Én meg mondtam hogy ezentúl lesz, mert az új nekem rángatta a moznonyt és bizonytalanul működött. Ezek szerint tényleg hibásak.
Elnézést, hogy eltüntem (egy topic indítótól ez nem szép dolog), de mivel nem láttam mozgolódást az első hetekben azt hittem leáll a dolog, de le vagyok nyűgözve, hogy mások is hasonló cipőben járnak mint én.
Pár szóban arról, hogy hol tartok.
Kezdésnek ROCO ICE2-vel indultam, amit mindenkinek tudok ajánlani. (Én még 49.900-ért tudtam venni sajnos ez ma már minimum 65 e Ft)
Gyönyörűen suhan az ICE és 2 dekóder van benne. (egy mozdony + 1 hang)
+close couplung, ami szerintem állat. (kanyarodáskor távolódnak a szerelvéynek, egyenesben szinte összeérnek)
Amit még tudok ajánlani az a ROCO DB232 digitáls hanggal (locksound), valami félelmetes (sebességfüggő diesel hang).
128 fokoatú dekóder van benne és hangtalan a motorja.
Megpróbáltam úgy válogatni a mozdonyokat, hogy lehetőség szerint kihasználjam a digitális rendszer lehetőségeit, ezért összekuporgattam egy uncouplung-os ROCO DB 365-ös tolatómozdonyt. (azon túl, hogy gyönyörű lekapcsolja a vontatmányt)
Ami szerintem még mindenkinek meg kell hogy legyen és kezdő készletben 20 eFt körül kapható (trafóval és sinekkel) az a BR 85-ös gőzös. 3eFt hozzá a füstölő és nagyon látványos a füstje. (kb 15 percig bírja 1 adag olaj)
A DB E10 villanymozdony szerintem a legszebb, ami valaha is futott így ebből is rendelkezem eggyel.
A fenntekből kiderült hogy ROCO párti vagyok. Nagyon tetszik a cég filozófiája, miszerint az elsők között tette le a voksát a digitális rendszer mellett (sőt a Lenz-el együtt fejlesztették ki, ami ma már szabvány) és igyekszik minden téren megoldást kinálni.
(locksound, uncouplung, konténer átrakó, daruk, dekóderek, stb.)
Remélem a napokban megérkezik a számítógépes vezérlés, amit a LENZ gyárt és gond nélkül lehet illeszteni a ROCO rendszeréhez.
Röviden a pályáról:
2x4 m-es (sajnos a 2x5 m nem fért el apámék pincéjében, így is trükközni kell majd)
3 függetelen körrel, 4 sínes pályaudvar, 4 sínes ipari övezet, 1 mozdonyforgató, 2 emelet, stb)
2.1 es ROCO LINE sinrendszer parafa ágyon és szórt aljzaton.
A váltók (30 db) vezérlése asztal alá épített vezérlővel történik. (szerintem ez a legprofibb, erről is lehetne egy litániát írni)
Vezérlés:
Ezzel elég sokat tököltem de 90%-osan kiforrott a dolog. Szerettem volna hagyományos vezérlést is (kapcsolópult) és autómatikus menetet is.
Ezért megcsináltam a vezérlőket 3*16 kapcsoló szalagkábellel szóval szerintem kultúrált, amik egy-egy relét húznak meg. Ezeket a reléket a PC-ről is meg lehet huzatni egy PC I/O kártyán keresztül.
A vezérlő szoftver a Railroad, ami szerinem egy nagyságrenddel veri bármelyik vezérlőt a piacon.
Én kiprópálatm legalább 10-et de a többivel nem szabad foglalkozni.
Egyéb: A napokban jutott eszembe, hogy a LENZ gyárt távirányítót de azt csak a saját rendszeréhez lehet illeszteni, viszont volt egy
elfekvő infra vevőm (UIR) így a mozdonyvezérlést meg tudtam oldani egy TV távirányítóval.
Mivel az asztalt csak jövőre tudom felállítani szinte mindennel kész vagyok de még sincs kész, szóval alakul.
Bocs hogy ilyen terjedelmes voltam, de mivel 3 éve szüttyögök a dolgokkal kb. 10-szer ennyit is tudnék írni a tapasztaltakról.
Digital is COOL!!!
ui: máég anno lefordítottam egy 25 oldalas német leírást a digitális rendszerről majd előkerítem és közkinccsé teszem.
Az az igazság, hogy a legjobb lenne egy ICE start-szett. Benne van az egér, a trafó, az erősítő, 50KHUF körüli áron.
A többi számomra felesleges, esetleg a járműből kitermelhetem a dekódert és máris egyel kevesebbet kell vennem...
Szerintetek?
A próba mindenképp tanácsos, de nehéz keresztűl vinni.
Az Erkel utcából, Modell kit 1001- től vettem a dekóderek egy részét. Próbát csak a visszavitt motyóval csináltunk, és nem ROCO, hanem Itelibox vezérlővel. Állitólag univerzális, de én kezdek tamás lenni. (Hitetlen) Ma a dekóder darabja 10400 Ft. Boostert és az egeret a Váci úton a Modell & Hobby -nál akcióban vettem 30-35 ezerért, már nem emlékszem pontosan.Ezek első perctől tökéletesen működnek, annak ellenére, hogy nem lettek kipróbálva.
Üdv: BT.
Szia Matiz!
A ROCO dekódereivel vigyázz a vásárlásnál!
10745-ös dobozban eddig LE 130-as dekóder volt, és nem csak nekem nem akart működni. Bekapcsolt világításnál a motor vagy nem is indult el, vagy jelentős sebességváltozás volt a lámpa nélkülihez
képest. Ezenkívül sokszor indokolatlanul megállt. (nem pálya és áramell. hiba). ROCO-ék kicserélték a dekódert az ESU cég termékére. Okosabb, jobb szerkezet és még csendesebb is. Tehát vásárlásnál nézd meg mi van a dobozban, mert semmi nen utal rá.
Üdv: BT.
Én a meglévő pályámat analógként épitem, és november-december tájékán fogom "digitalizálni". Minden adott hozzá, előkészitett gépek, ROCO 2.1 pálya...
Anno JSB-nél kipróbáltam a digital startszettet, de csak megerősitett, hogy ez kell nekem :-)
Inkább lesz 3-6 mozdonyom, de azok állandó világitással, esetleg hanggal, élethű mozgással (gőzöst nem tervezek - füst nem lesz ;-) )
Én ROCO rendszert akarok venni, két egér+trafó+erősitő na meg a dekóderek.
Sziasztok !
Még csak kacérkodom a gondolattal, hogy egyszer majd nekem is összejöhet. Addig is kutatom a leírásokat, de sajnos nem sok sikerrel.
Facsiga tőled kérdezném, hogy Te milyen gyártó melyik rendszerét akarod kiépíteni és mik kellenek hozzá, mit fog tudni, miket lehet házilagosan elkészíteni? Tudtok-e magyarnyelvű teljes és persze laikus számára is érthető leírást?
Igen, tudom, hogy van már egy vasútmodell topic, de úgy gondoltam, hogy külön téma a digitális vasútmodellezés így talán nem bánjátok, ha nyitok egy újat.
Sokan úgy gondolják, hogy a digitális modellezést csak a gazdagok engedhetik meg maguknak így ezzel magyarországon nem kell foglalkozni.
(sajnos ezt látom börzéken, terepasztal kiállításokon)
Ez egyáltalán nincs így. Persze egy jó digitális pályát nem lehet PIKO sinekből egy hétvége alatt összeütni és leszögelni a műfűre és valóban 10x annyiba kerül, mint az analóg, de szerintem játékélményben nem lehet az analóghoz hasonlítani és ez a lényeg.
Én 3 éve gyűjtök a digitális asztalomra és jövő év elején minden együt lesz.
Ez idő alatt elég sok cuccot és infót gyüjtöttem össze (pályatervező progik, vezérlők, DCC vezérlő progik, locksound, stb)
Ha úgy gondoljátok, hogy a témában tudunk egymásnak segíteni írjátok meg eddigi digitális tapasztalataitokat.