Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
maseratisti nagyon jól leírta a gép tulajdonságait, köszönöm!:)
Na most ami Neki nem tetszett az nekem nagyon bejön, mégpedig a mobilitás, a beépített munkakábel. :) Minden hegesztés után csomagolom a gépet és megy be a műhelyből a házba!
Először fostam ettől a beépített munkakábeltől, hogy nem lesz valami facca minőség, de tévedtem! Nagyon nem rossz és nekem a hosszúsága is elég. Könnyű kábel és nem drága! A testkábel is megfelelő nekem, erősen zár.
Én most kék teflonvezetővel használom, ide tényleg csak az ESAB jó. Van valami réz dugóféle a teflonkábel végén, na én azt lecsaptam róla, mert iszonyat sokat tököltem vele. Vártak már rám, úgyhogy levágtam és úgy fűztem be. Hibátlan megy a 0.8 huzal rendesen.
Én már próbáltam Bhöler, Magmaweld és ESAB huzallal. Szerintem a QSET beállítást az ESAB huzalnál lehet a legjobban érvényesíteni, ott tényleg elég a kijelzőre hagyatkozni. Menü nem bonyolult, egyszerű a kezelhetősége. Gombokat könnyű kesztyűben is tekergetni.
Próbáltam ESAB porbelessel, jó volt azzal is.
Szerintem a huzaltoló motor elég erős! Azt hiszem arról is meg a belsejéről is tettem fel képeket ide vagy a másik fórumba.
Nekem elég csendesnek tűnik! Megjárattam max-on is már többször is próbaképpen. 207-214A között van a vége! Még soha nem oldott le nálam.
25A biztosíték van vagyis már 32A-re bővítettem. Soha nem csapta le. Viszont 1.5 hosszabbítóról hegesztettem, úgy 20m lehetett a táv, ott 100A felett 1-2szer újra indult a rendszer.
Nem bántam meg, hogy megvettem. Nekem ez a csúcs 1 fázison, én nem akarok már csak 3 fázisra majd venni valami nagyobb fogyóst. Elég elfogult lettem az ESAB-bal kapcsolatban. Bevont elektródásban is a 180 Buddy-t fogom venni, ha szükség lesz rá. Valamint mágnesek, automata (persze a Speedglast használom) és manuális pajzs, szemüvegek, kesztyűk, salakoló mind mind ESAB nekem.
Hirtelen ennyi, nyugodtan kérdezz még, ha van valami.
Még a mindent nettóban venne valaki akkor is többe van.
80 a gép nettóban, tele co2 palack 20-25 alatt nem nagyon van, huzal 2 munkakábelek... ez nettóban is 120. Akinek ennyit nem ér meg annak hajrá! Lehet megvenni ugyanezt újonnan 2-220-ért bruttóban!
Télen a műhelyből könnyebb lesz melegebb helyre vermelni ha nem használom, mint egy 60kilós trafós gépet.Az Ergus kocsi felső polcára pont elférne,csak duplapalackos tartót kell kialakítani hozzá.
A gép már több mint 5 éve van piacon így már gondolom, eléggé kiforrott megbízható inverter lett.
Néztem, tapiztam, 200-ast próbáltam is, nagyon korrekt gép mindkettő. Kompakt, azt a teljesítményt tudja is. A ház egy nagyon stabil, nem nyekergő egybeöntött műanyag. Az előtoló motorról nem tudok nyilatkozni, mert az nem látszik a gép megbontása nélkül. A 160-asnál nagyon egyszerű a beállítás. A 200-asnál is, de ott vannak szinergikus módok is, anyagcsoport kiválasztás, tehát az annyival több. Ebből a szempontból szerintem (ha van rá mód) akkor inkább a c200 lenne jobb. (a hatvani SKIZ-ben még ha jól tudom van 1db raktáron az akciósból. Az akció ugyan március végén volt, de betároltak belőle, és nem nagyon szokták megemelni az árat a készleten lévő darabokra. Az akkori akciós ár ez volt :"az Esabnál a Caddy Mig C200i a héten akcióban van a gép és egy Warrior-Tech pajzs ára bruttó 305000.-Ft Ennél olcsóbban jelenleg nem találtam, az akciós ár a héten leadott rendelésekre érvényes." Na most ebből a pajzs mondjuk 25-26, tehát 280 maga a gép!!! Én a helyedben megcsörgetném őket és leelőlegezném esetleg azt az egy darabot, ha még megvan! hatvani telephely: 3000 Hatvan Rákóczi út 115. Tel.: 37-342-328 Fax.: 37-541-632)
Nagyon jó fejek, rugalmasak, korrekt a bolt, kérdezd csak Firgabát :-)
Nagyon gondolkoztam rajta pár éve, még bevezető áron. (c160-as 179.000, a 200-as 249 volt bruttóban) Volt benne (vagy inkább bennem) pár dolog ami visszatartott. Elsődlegesen a munkakábel volt az ok. Mégpedig az hogy beépített. Azóta rájöttem hogy hülyeség ezen görcsölni, de nekem akkor a porbeles gép után ez nagyon nem volt szimpatikus :-)
A beépített munka és testkábel minősége nagyon jó. Ha a munkakábelt cserélni kell akkor az nem sokkal drágább mint egy binzel mb 15-ös.
Ez az Mxl 180-as kábel van hozzá, nagyon jó a minősége, fogása, lehetne egy picit hosszabb (3m, de csak 2,5-nek érzed), na de könnyű a gép, akár vállra is akasztható fej feletti munkánál, így ez inkább csak kötözködés részemről :-)
Speckó pisztolyhoz speckó huzalvezető kell, csak ESAB jó hozzá, de ez sem igazán drágább mint a többi (binzel, GCE, és társai) a gázterelő, áramátadó az binzel kompatibilis, tehát ott nem vagy kötve.
Én ennyit tudok mondani, Pete Weld meg lassan másfél éve nyúzza, a használatról majd ő fog beszámolni.
440-et ami a rendes ára az életbe nem adnék érte, de ez a 300 körüli akciós ár az reális egy ilyen gépért.
Nem tudom, hogy milyenek az Ergus alkatrészárai, a fődarabok biztosan nem olcsók, de nem is nagyon mennek tönkre. Tavaly én is szemeztem egy nagytestű Fronius TIG inverterrel. 15 éves volt, előtte cseréltek benne vezérlő panelt. Szakszervizben, 15 ezer Ft volt. A nagyobb márkák esetében biztos lehetsz abban, hogy annak mindig lesz szervize, alkatrész utánpótlása.
Valóban megnyugtató, hogy a Tucana-hoz van a tesztelést igazoló bizonyíték. Szerintem ez az importőr megrendelése alapján történhet. Több néven és színben is lehet látni, nagyon eltérő árakon. Valszeg ilyeneken múlik, hogy melyiket mennyiért adják és melyik márkának milyen a meghibásodási statisztikája.
Teszi adolgát, de nevetséges, bosszantó hibák, megoldások vannak rajta.
A gépkönyv valami régi általános leírást tartalmaz. Egyes funkciók nincsenek dokumentálva, más funkciókat nem tartalmaz a gép. Sajnos próbálgatással lehet csak rájönni, hogy mi micsoda. Karbantartás és beállítás infók nem erre a gépre vonatkoznak, csak találgatunk, hogy mit kell csinálni.
A gép ára ~200 millió volt, szemben a kb. 10 éves olasz géppel (az ára 10 éve ~170 millió volt).
Az olasz gépen minden dokumentálva van az utolsó csavarig. Minden nyomásérték, szíjfeszesség, folyadékszintek, kenőanyag ajánlások különböző gyártóktól... stb.
A kínain pl. a szervízmenüt csak találgatással találtuk meg, míg az olaszon részletesen leírták lépésről-lépésre (ezt minden gépen használni kell, pl. szerszámcsere elakadásnál, de itt egy rossz parancssal össze lehet törni a gépet).
Igaz nem hegesztő, de demonstrálja a kínai terméket és a magyar "importőr" hozzáállását (lefordították magyar nyelvre a géphez kapott -nem a géphez való - doksit, és oda adták .doc formátumban).
Jól összefoglaltad, gyakorlatilag az általad leírt tapasztalatok nagyjából ugyanúgy igaz a többi kínai gyártású gépre, színétől függetlenül.
Nekem 3 BLM gépem volt a jelenlegi ERGUS előtt. A BLM is kínai származású, de talán az különbözteti meg a többitől, hogy a minőségellenőrzésre nagyobb hangsúlyt fektetnek és az importőr nagyon ért a hegesztőiparhoz. Komoly ipari rendszereket is forgalmaznak.
Most, hogy már van némi összehasonlítási alapom egy profi gép és az előzőek viszonylatában, kezdem érteni, hogy miért kerül annyiba egy Fronius, Kemppi, Ergus, Miller és társai.
1. A hangja. Nálam a BLM AC/DC hűtése nagyon hangos volt. Az ív szintúgy. Már DC-ben is hangosan pattogott, sercegett, de AC üzemmódban kimondottan zavaró volt. Ugyanazt tapasztaltam, mint Te, hogy előre fújta a hűtőlevegőt, ami nem jó, mert ha a hegesztés irányába volt fordítva, akkor közelebbről turbulenciát keltett a gázburok környékén. Márpedig hegesztésnél a kijelzőnek, kezelőszerveknek a dolgozó felé kell állnia, ha állítani kell valamit közben. Az Ergus ezzel szemben olyan csendes, hogy a ventillátort alig hallani, az ív is éppen csak pattog. Pedig mindkettőben ugyanakkora ventillátor van, ugyanúgy 200A-es. Az olaszoknak volt annyi eszük, hogy a kifúvó rostélyokat a burkolat oldalára rakták. A gép körül bóklászva lehet érezni, hogy van rendes hűtőteljesítmény, mert rendesen mozog a levegő, de oldalra tol ki mindent.
2. A bekapcsolási idő. Ugyanakkora mindkét gép, az Ergus egy kicsivel még kisebb házban is van, ez ugye meghatározza az alkalmazható hűtőbordák méretét. A BLM és a kategóriájának többi tagja általában 25%, Az Ergus 40%-ot tud. Kisebb házban, alig hallható hűtéssel, azonos teljesítménnyel.
3. Kezelési útmutató, műszaki adatok, technikai támogatás.
Na itt a kínaiak csúnyán elvéreznek. Mindig kiakadtam a gépkönyveken. El nem tudom képzelni, hogy az importőrök miért nem szánnak rá egy nappal többet és akkor nem lenne ennyi hibás műszaki adat, érthetetlen, hevenyészett leírás. Abból az aspektusból szemlélem a dolgot, hogy ezeket a kategóriájú gépeket azért általában nem a profik vásárolják, akiknek kisujjában van a hegesztési elmélet. A magamfajta amatőrök igen meg lennének tisztelve, ha legalább két bővített mondatban le lenne írva pl. hogy mi is az az AC balansz, hogyan legyen beállítva. Aztán a megadott paraméterek. Az simán bent van mindegyikben, hogy pl. hegyesztőáram 5-200A, de hiába tekered le, 10A-nél nem megy lejjebb. Az impulzus frekvencia a könyv szerint pl. 300 Hz, de 150-nél nem tudod feljebb tekerni. Nem nagy csapás, csak nem értem, ha forgalomba hozok egy gépet, ott van nálam, meddig tart lecsekkolni ezeket az adatokat, mielőtt a nyomda legyártja. A komolyabb gépeknél ilyenek nem fordulnak elő, sőt nagyon alapos leírás található olyan hegesztési technikákról, amit egy profinak nem kell elmesélni, pedig ezeket a gépeket általában nem az amatőrök vásárolják. Rendes kapcsolási rajzok vannak, csatlakozó bekötések precíz jelölésével, cikkszámmal, fotóval, rajzzal azonosítható alkatrészek, az esetleges rendelést megkönnyítendő. Tegnap rendeltem egy speciális csatlakozót, alig nyomtam meg az entert, már jött is vissza az üzenet, hogy a futárnál van, ma itt is van. Telefonon lehet beszélni hozzáértő szervizessel, kaphatsz szaktanácsot megbízható forrásból. Ha mégis megmekken a profi gép, azonnal jön érte a futár, 1-2 nap és már hozza is vissza. A 10 éves géphez is kapsz mindent.
4. Az ára. No itt dől romba a fentebb épített diadalív, mert itt aztán nincs kecmec. Mig egy 200-as DC HF AWI távolkeleti gép 150 ezer körül van, ugyanez a kékvérű családból 6-700 ezer körül kezdődik. Ekkora különbség láttán hajlamos az ember megbocsátani a zúgó ventillátort, a hibás, felületes gépkönyvet, az egy hónapos garanciális javítást, a logikátlan menürendszert. Valamit valamiért :-)
Ráadásul, ha minden rendben működik, akkor az olcsóbb gép is megcsinálja ugyanazt, mint a profi. Csak a profi valszeg tíz év után is ugyanúgy dolgozik, mint új korában, simán bírja a két műszakot nap mint nap. Hiába, a minőségnek ára van.
Igen.....lehet, hogy kár volt összeragasztózni. Igen, van hátulról hely, ahonnan ez a drótos megoldás működhet. Holnap leszedem és csinálok képet, hogy lásd miről is van szó. Úgy szerintem könnyebben tudsz majd segíteni.
- Alapvetően meg vagyok elégedve vele - a hegesztési tulajdonságaira semmi panaszom. (A plazmavágót még nem próbáltam.)
- Én a hangjától féltem a legjobban - mondtátok itt, hogy olyan, mint a tornádó (az analóg típus). Olyat azért nem akartam. Viszont egész elviselhető, persze hangosabb, mint a kis inverteremé, de egyáltalán nincs vele problémám. (Azért eléállni nem jó, mert megfagysz :D)
- Jól, könnyen állítgatható és tényleg egy csomó paramétert tud.
- Az egyik dolog, ami nem tetszik, hogy indulásnál szinte mindig levágja a C16-os kismegszakítót. Ezt már a boltban is megcsinálta. Az ürge azt mondta, a kondik feltöltődése miatt van. Ezt elképzelhetőnek is tartom: valóban 25 A-es lomha biztosítót írnak neki - attól azért messze van a C16. De ilyet csak bekapcsolásnál csinál, utána visszanyomom és dolgozok vele órákat, semmi gond. Viszont zavaró a dolog - kénytelen vagyok csinálni egy "lágyindítót" hozzá (folyamatban).
- A használati utasítás elég "low cost" - néhány fénymásolt lap, pár helyen önellentmondásos adatokkal. De azért kb.-ra stimmel :) Amúgy egész értelmes és összeszedett.
- A plazmavágó áramát csak 40 A-ig tudom feltekerni, a honlapon szereplő 50 A helyett. (Asszem a használati már 40 A-t ír.) Különösebben nem izgat, de azért az igazsághoz hozzátartozik.
- A memóriahelyekből nekem csak 1-9-ig használható, holott tíz hely, 0-9-ig lenne a logikus és ezt is olvastam az adatlapokon. Bug-os lenne az enyém? Kb. semmit nem számít mert bőven sok a 9 is, de nem fért volna már el az a tizedik?! Szúrja a szemem...
Most ennyi jut eszembe. Jó gépnek tartom és egyáltalán nem bánom, hogy megvettem. A boltban (Vaspály u.) meg korrektek, segítőkészek voltak.
Szerintem mindegy, "masterólomlábú"-nak volt régebben AC/DC tucanája, de az sem az órás volt, az még régebbi. Az újakkal hosszútávú tapasztalat nincs. A régi meg hogy kapott hideget/meleget ... jó, az is igaz, csak kérdés mik az elvárások. Hangosabb volt, mint a BLM, alacsony áramon a stahli stabilabb volt, tuningolt jasic még inkább, viszont a tucana volt a legolcsóbb.
Az átlag felhasználó ezeket a különbségeket nem fogja észrevenni, főleg mert nem tudja kipróbálni az összes gépet egymás ellen :-)
Nyugodtan kérdezz, nyilván nem azért nem jött válasz, mert nem akarna veled itt bárki is szóba állni, csak valószínüleg az itt aktív fórumozók nem rendelkeznek tapasztalattal ezzel a konkrét típust illetően.
Az biztos, hogy a Tucana azon kínai gépek közé tartozik, amiket már ipari körülmények között is használnak. Szerintem nem lehet rossz. A kínai gépek esetében általában nem a tudásukkal szokott gond lenni, mert szinte mindent tudnak mint a nagyok és mindezt minimum fele áron. De ennek az az ára, hogy olcsóbb alkatrészekből állnak, minek következtében az üzembiztonságuk, a megbízhatóságuk közel sem olyan. Ezért fontos a megbízható forgalmazó és szerviz.
Nem tudom, hogy mennyi most az Alfaweld-nél, de ugyanez zöldben és Astra felirattal 205 ropiért láttam, mert a forgalmazó beszünteti a saját márka importját. A szervizt és az alkatrészellátást továbbra is biztosítják.
Nekem Alfaweld gépem még nem volt, de vásároltam már ezt-azt tőlük. Korrekt, szimpatikus csapatnak ismertem meg őket, nem utolsó szempont.
Szerintem azért nem kaptál sok választ, mert én itt a fórumon az új gépnél 1 tulajt tudok akinek nemrég van ilyen + még egy felhasználó akinek ilyen csak zöld színben (astra) Mindketten ismerkednek a saját gépükkel, és hosszútávú tapasztalatuk nincs vele.
az első jasic mig 200 külső dobosnak csináltam hegesztőkocsit palacktartóval, de eladtam vele együtt. nem nagyon tudom tologatni a műhelyben mert egyik része földes a másik része betonos de lejtős. nem szoktam mozgatni műhelyen belül , egy asztalon van az asztalhoz közel. máshova nem viszem.