Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Fene tudja, hirtelen ránéztem a "normál" vasanyag árakra. 40x20x2-es zártszelvény 6m bruttó 2670Ft. A jófogásos linken 150Ft+áfa/kg, tehát ott ugyanez a szál zártszelvény (6x1,8kgx150Ft)1,27 = 2057 Ft. Ha közel van, vagy nagy mennyiség kell akkor megéri.
Jónak néz ki...... ezt a márkát nem ismerem. Még nem jött meg a pénzem.......ha meglesz a csávónak még a hét vége fele vagy jövő hét eleje körül akkor hívom. Elmentettem a hirdetést.
Az én vastelepem áraihoz számitva igaz hogy 20%-al olcsóbb de másod osztályról van szó!!
Igy is van mikor a telepról olyan 40x40-es zártszelvényt hozunk hogy rátéve a derékszöget a 40mm en van benne 1mm.
Ha helybe van és nem számit a másod osztály akkor jól be kell vásárolni,vannak dolgok aminál nem számit ugye ha toldott vagy hosszvarrat hibás épp az anyag.
Azért köszi, hogy szóltál.....Reméltem ha eladó sorba kerül érkezési sorrendben lehet rácsapni, de ezek szerint a kolléga gyorsabb volt. Hát így jártam.....majd lesz másik.
Teljesen jól számoltál,csak ugye én kisebb előtolásra számoltam,na de ne számoljunk hanem hegeszünk mert ugye itt ez csupán a motor adat,ebből az erőből még lecsippant a ford szabályzás is.
Pesze igy számoltam,csak én 10m/perces előtolással,30m mm es a görgő tehát durván egy fordulatra 10 cm huzalt tol ki,igy ugye 100 as fordulat kell egy közepes előtoláshoz ( kb 7 es állás a potin),és igy bizony majd 5Nm-t számoltam,sokakkom.
Mindig gyenge voltam matekból :-) Mondjuk szerintem semmi jelentősége, mert a nagy dobot sem nehezebb forgatni mint a kicsit, hisz a kicsinél a kisebb átmérő miatt az erőkar is kisebb :-)
Tapasztalati úton is azt vettem észre hogy a rendesen megfékezett nagy dobtartón a huzalt könnyebb kézzel meghúzni (csapágyazott dobtartó) mint a gorilla sajátján a félig lefogyott 5 kg dobot.
A görgő átmérőjéből kiszámolod a kerületét,majd egy közepes 6m/perc huzaltolásból osztva, a görgő fordulata megvan.a 100 fordulat egy 3 centis gőrgőnél kb 10métert jelent.
Érdekes adatokat számoltam,8000-et pörög az a kis motor (én sokallom),közép előtolás körül 100 at forog az előtoló görgő,ha jól tudom a fordulat át tételes csökkentése egyenesen arányos lesz a leadott nyomatékkal,tehát 8000÷100=80.
0,06×80=4,8Nm
Kicsit sokallommde ha ennyit tud akkor nagyon erős és simán rángatni fogja a 15 kg os dobodat!
Ha valamit netán nem jól számoltam akkor valaki javitson ki.
Mint MIG/MAG gép, paraméterei alapján simán tudja azt amit a gorilla. (MMA funkciója ugye nincs)
Az hogy nem sokkal drágább ... hát épp másfélszer annyi. gorilla 100, ez 150, de ha tudja amit ígérnek akkor megér 150-et bőven.
Egy dolgot tudsz csinálni, rákérdezel arra a forgalmazónál hogy ezeket hogyan tudja, esetleg kérsz géptesztet mielőtt megveszed. Nem lenne rossz ha valaki kipróbálná, mert az ára, és a beígért tudása alapján elég korrekt/ajánlható vétel.
Néztem róla (no nem pont erről hanem a 150-es kistesó van a youtube-on) videót, korrekt sarokvarratot csinált, CuSi keményforrasztása is korrektnek tűnik bár paramétereket nem mutatnak csak varratot.
Van külön kábel és szár is, ebayen elszöszölsz vele és a CK katalógusból nézd ki a cikkszámokat.
A kínai single kábel is ha megmelegszik jól kezelhető, de a CK az alapból csuklóra is tekerhető akár. Persze ettől nem tudunk majd jobban hegeszteni, de nekem próbálkozni sokkal jobb volt, mint a pisztoly amit te is használtál.
Ja, igen. Ezt szoktuk írni, hogy az a 1,5m-es szett amit adnak hozzá az arra jó kb hogy kipróbáld a gépet. Kell hozzá, mondjuk 2x3m kábel, meg egy jó testcsipesz.
Nem tudom neked megmondani hogy hány bar-ra állítsd. Kéne venned egy átfolyás mérőt, és a pisztoly végén azzal mérni az átfolyást. (olyan 2000 FT, egy műanyag cső, kis golyóval)
Porbeles? A polaritás váltás valóban macerás, belül az előtoló kábelét kell egy csavarral fentebb rakni (13-as kulcs + nőgyógyászt megszégyenítő mutatvány) Én szeretem a porbelest, a megfelelő helyre, és feladathoz. Igazából ha van ez embernek palack, gáz, meg még a bevont is megy, akkor nem görcsölnék vele.
Megnéztem Linde palack 99,5 százalék tisztaság, kb.45 bar van venne (nem tudom mennyi a teljes töltet?)
Sajnos a vendéglátós reduktor nem az igazi mert csavarhúzóval lehet állítani a kimeneti nyomást (kb mennyinek kéne lenni?) és bar kiosztású a kimeneti nyomás skála. Elhoztam az IWELD GORILLA POCKETMIG 185 gépet is csináltam néhány próbát vele 0.8 as huzallal. Úgy látom már ezen is spórolnak mert a test csipesz szerintem egy vicc, jobb van az aksitöltőmön és a hossza 1,5 körül van ,rövidebb mint az elektróda fogó az van 2 méter (a pajzsról már nem is beszélek) összességében az MMA kábelcsomag szerintem gyengébb mint az EM-1300 géphez adtak
Saválló pálcával bohóckodtunk vele , 22A körül vitte de amikor fröcskölt felment 60A körül,lemezt ki is lukasztotta ,persze lehet a pálca sem volt megfelelő valami kukta féleséghez (talán 1,5mm -es) és mi is nagyon bénák voltunk.
Olyan kérdésem viszont lenne érdemes hozzá porbeles huzalt venni (ha jól tudom fordított polaritás kell hozzá és nem nagyon látok fordítási lehetőséget)
A másik kérdésem a 0,6 huzalt érdemes beszerezni hozzá ha vékonyabb lemezeket hegesztek vele csak akkor huzalelőtoló görgőt is cserélni kell mert ez 0,8 és 1-es.
A lelkiismeretem úgy kívánja,hogy szóljak a kollégám rácsapott az inverteres hegesztő gépemre és megvette 25e magyar forintért. A típusát is rosszul mondtam EM-1300 típus volt.
Pedig itt azt irja hogyc10 fuggveny szerint figyeli a parametereket es allitja. Itt is kifejezetten hivatkozik a brazingre ami ugye a cu kemenyforrasztas.
Itt csak az a kerdes a reszemrol hogy tud e annyit mint egy gorilla mert nem sokkal dragabb.