Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Azért köszi, hogy szóltál.....Reméltem ha eladó sorba kerül érkezési sorrendben lehet rácsapni, de ezek szerint a kolléga gyorsabb volt. Hát így jártam.....majd lesz másik.
Teljesen jól számoltál,csak ugye én kisebb előtolásra számoltam,na de ne számoljunk hanem hegeszünk mert ugye itt ez csupán a motor adat,ebből az erőből még lecsippant a ford szabályzás is.
Pesze igy számoltam,csak én 10m/perces előtolással,30m mm es a görgő tehát durván egy fordulatra 10 cm huzalt tol ki,igy ugye 100 as fordulat kell egy közepes előtoláshoz ( kb 7 es állás a potin),és igy bizony majd 5Nm-t számoltam,sokakkom.
Mindig gyenge voltam matekból :-) Mondjuk szerintem semmi jelentősége, mert a nagy dobot sem nehezebb forgatni mint a kicsit, hisz a kicsinél a kisebb átmérő miatt az erőkar is kisebb :-)
Tapasztalati úton is azt vettem észre hogy a rendesen megfékezett nagy dobtartón a huzalt könnyebb kézzel meghúzni (csapágyazott dobtartó) mint a gorilla sajátján a félig lefogyott 5 kg dobot.
A görgő átmérőjéből kiszámolod a kerületét,majd egy közepes 6m/perc huzaltolásból osztva, a görgő fordulata megvan.a 100 fordulat egy 3 centis gőrgőnél kb 10métert jelent.
Érdekes adatokat számoltam,8000-et pörög az a kis motor (én sokallom),közép előtolás körül 100 at forog az előtoló görgő,ha jól tudom a fordulat át tételes csökkentése egyenesen arányos lesz a leadott nyomatékkal,tehát 8000÷100=80.
0,06×80=4,8Nm
Kicsit sokallommde ha ennyit tud akkor nagyon erős és simán rángatni fogja a 15 kg os dobodat!
Ha valamit netán nem jól számoltam akkor valaki javitson ki.
Mint MIG/MAG gép, paraméterei alapján simán tudja azt amit a gorilla. (MMA funkciója ugye nincs)
Az hogy nem sokkal drágább ... hát épp másfélszer annyi. gorilla 100, ez 150, de ha tudja amit ígérnek akkor megér 150-et bőven.
Egy dolgot tudsz csinálni, rákérdezel arra a forgalmazónál hogy ezeket hogyan tudja, esetleg kérsz géptesztet mielőtt megveszed. Nem lenne rossz ha valaki kipróbálná, mert az ára, és a beígért tudása alapján elég korrekt/ajánlható vétel.
Néztem róla (no nem pont erről hanem a 150-es kistesó van a youtube-on) videót, korrekt sarokvarratot csinált, CuSi keményforrasztása is korrektnek tűnik bár paramétereket nem mutatnak csak varratot.
Van külön kábel és szár is, ebayen elszöszölsz vele és a CK katalógusból nézd ki a cikkszámokat.
A kínai single kábel is ha megmelegszik jól kezelhető, de a CK az alapból csuklóra is tekerhető akár. Persze ettől nem tudunk majd jobban hegeszteni, de nekem próbálkozni sokkal jobb volt, mint a pisztoly amit te is használtál.
Ja, igen. Ezt szoktuk írni, hogy az a 1,5m-es szett amit adnak hozzá az arra jó kb hogy kipróbáld a gépet. Kell hozzá, mondjuk 2x3m kábel, meg egy jó testcsipesz.
Nem tudom neked megmondani hogy hány bar-ra állítsd. Kéne venned egy átfolyás mérőt, és a pisztoly végén azzal mérni az átfolyást. (olyan 2000 FT, egy műanyag cső, kis golyóval)
Porbeles? A polaritás váltás valóban macerás, belül az előtoló kábelét kell egy csavarral fentebb rakni (13-as kulcs + nőgyógyászt megszégyenítő mutatvány) Én szeretem a porbelest, a megfelelő helyre, és feladathoz. Igazából ha van ez embernek palack, gáz, meg még a bevont is megy, akkor nem görcsölnék vele.
Megnéztem Linde palack 99,5 százalék tisztaság, kb.45 bar van venne (nem tudom mennyi a teljes töltet?)
Sajnos a vendéglátós reduktor nem az igazi mert csavarhúzóval lehet állítani a kimeneti nyomást (kb mennyinek kéne lenni?) és bar kiosztású a kimeneti nyomás skála. Elhoztam az IWELD GORILLA POCKETMIG 185 gépet is csináltam néhány próbát vele 0.8 as huzallal. Úgy látom már ezen is spórolnak mert a test csipesz szerintem egy vicc, jobb van az aksitöltőmön és a hossza 1,5 körül van ,rövidebb mint az elektróda fogó az van 2 méter (a pajzsról már nem is beszélek) összességében az MMA kábelcsomag szerintem gyengébb mint az EM-1300 géphez adtak
Saválló pálcával bohóckodtunk vele , 22A körül vitte de amikor fröcskölt felment 60A körül,lemezt ki is lukasztotta ,persze lehet a pálca sem volt megfelelő valami kukta féleséghez (talán 1,5mm -es) és mi is nagyon bénák voltunk.
Olyan kérdésem viszont lenne érdemes hozzá porbeles huzalt venni (ha jól tudom fordított polaritás kell hozzá és nem nagyon látok fordítási lehetőséget)
A másik kérdésem a 0,6 huzalt érdemes beszerezni hozzá ha vékonyabb lemezeket hegesztek vele csak akkor huzalelőtoló görgőt is cserélni kell mert ez 0,8 és 1-es.
A lelkiismeretem úgy kívánja,hogy szóljak a kollégám rácsapott az inverteres hegesztő gépemre és megvette 25e magyar forintért. A típusát is rosszul mondtam EM-1300 típus volt.
Pedig itt azt irja hogyc10 fuggveny szerint figyeli a parametereket es allitja. Itt is kifejezetten hivatkozik a brazingre ami ugye a cu kemenyforrasztas.
Itt csak az a kerdes a reszemrol hogy tud e annyit mint egy gorilla mert nem sokkal dragabb.
Neked is köszi Norbi,ami még érdekelne hogy hány Nm-es?Esetleg azzal az adattal is tudsz szolgálni?
Kis Einhell-embe 1Nm-es és a hajtómű fém és fém fogaskerekek vannak benne,ez eddig korekt is lenne,de maga a csapágytartó/feszitő része az műanyag,és gondolom nektek nem 1Nm-es a mocitok benne.
Még mindig ezen a CK Superflex kábelen agyalok. Te hogyan vetted, külön-külön a kábelt, a dinse adaptert, a pisztolyt, vagy komplett szettet rendeltél? Eszméletlen választéka van a CK-nak, szinte el lehet veszni a rengeteg tartozék között. Tudnál adni valami linket, konkrétan azt, ahonnan Te rendelted?
Elolvastam a használatit, nem lettem okosabb. Gyakorlatilag a 2 poti az összes kezelőszerv. Nincs rá lehetőség hogy (kacsolóval, vagy egyéb módon megadd a huzaltípust, anyagcsoportot a gépnek) Majd ha valaki vesz ilyet akkor írja meg hogy van ez, mert nem fogom fel :-)
(érdekes hogy a telwinnek van a géphez saját CuSi, és CuAl huzalja is a géphez a rendelhető tartozékok közt)
Nem akarok senkit lebeszélni a gépről, csak nekem kicsit több a marketing a szóróanyagban, leírásban mint kéne. Megnéztem az ESAB c160i kézikönyvét is - hasonló a két gép beállítása - na ott nem említi alu, meg cusi huzal alkalmazását, csak a tartozékoknál van felsorolva vezetőgörgő, meg teflon. Ebből a szempontból az ESAB korrektebb hogy nem csábít olyasmivel, amit esetleg a gép nem olyan egyszerűen tud, mint ahogyan azt a marketing alapján feltételeznéd.
Ne látom hol lehet a gépen "kiválasztani" a huzaltipust. Keresek már egy használati útmutatót mert most már érdekel. (ha 500-ba kerülne simán elhinném hogy pár másodperc hegesztés után önbeállóan ismeri fel a paramétereket a beállított vastagság függvényében, de ez ebbe a kategóriába nem szokott beleférni)