Keresés

Részletes keresés

Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 274

interjú egy katolikus pappal:

(részle)

Ambrus: Akárhogy élt valaki, az utolsó pillanatban megmenekülhet?

G.H.: A teremtés és az üdvösség nem az ítélet, hanem a végtelen szeretet világa. Csak az emberen múlik, hogy az Istennel való találkozás pillanatában igent mond-e vagy nemet.

Ambrus: Ki az, aki ott képes nemet mondani Istenre?

G.H.: Talán senki. Ezért reméljük, hogy üres a pokol. Persze eleve nem üres, hiszen a sátán már a lakója. De azt, hogy lesznek-e "lakótársai", nem tudhatjuk. Szenteket avatnak, de kárhozottakat nem. Azért nem közli velünk Isten, hogy kik lakják a poklot, mert akkor lehetőséget adna arra, hogy ítélkezzünk.

Egy alkalommal egy haldoklóhoz mentem. Láttam összevissza tetovált kezét, bűnben megtorzult arcát, már beszélni sem tudott. A füléhez hajolva mondtam neki, hogy pap vagyok, és azért jöttem, hogy az Úristen irgalmát közöljem. Bánja meg élete bűneit, és valahogyan adjon jelet. Pislantott egyet, és a szeme sarkában megjelent egy könnycsepp. Elmondtam a feloldozás szövegét, és közben azon gondolkodtam, hogy milyen szédítően hatalmas az Isten irgalma. Ez az ember ki sem tudta már mondani a bűneit, csak egyet pislogott, és ezzel az élete minden bűne megbocsátatott, és üdvözül. Ez szinte hihetetlen. Ez történt a jobb latorral is.

Ambrus: De ezt egy kicsit igazságtalannak érzem azokkal szemben, akiket egész életükben gyötört a bűntudat.

G.H.: Pontosan ez a jellemző. Az emberek általában azon morfondíroznak, hogy az nem járja, hogy valaki itt is jól él, ott is jól él. Itt kiélvezi a bűnt, ott meg élvezi a mennyországot. Aki így gondolkodik, az nem az üdvösség kategóriája szerint gondolkodik. Mit néz az ilyen ember? Azt, hogy mi esik jól. És a mennyországot is a "jólesés" kategóriájába sorolja. Ha valaki a saját üdvösségét a másik üdvösségének a kárára építgeti - azt tekinti jutalomnak, hogy ő bejut, míg a másik kiszorul -, annak a farizeus és a vámos példabeszédét érdemes elolvasnia.

http://magazin.ujember.katolikus.hu/Archivum/2002.02/16.html

Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 273

Jelenleg itt tartok:

Isten amikor megpróbál, az iránta való bizalmunk minőségére derül fény.  Jób könyvében is ez történik. Ha Isten nem próbál meg, nem tudhatjuk, mennyire bízunk benne.

Előzmény: Jávorfácska (267)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 272

Köszi a  fordítást, hát ha már irodalmi párhuzamot keresünk, akkor a mondanivalójuk szerintem Adys.

Előzmény: nazuna (270)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 271

Azt, hogy Jézus mit írt a porba , honnan lehet tudni?

És a "sors könyvéről", hogy az konkrétan mit tartalmaz, valójában még sehol sem olvastam.

Amit tudok:

Lk 10.20
De mégse annak örüljetek, hogy a gonosz lelkek engedelmeskednek nektek, inkább annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyben."

Iz 43.1
Most hát ezt mondja az Úr, a teremtőd, Jákob, az alkotód, Izrael: Ne félj, mert megváltalak; neveden szólítalak: az enyém vagy.

Nem értem egyébként a kérdésedet, hogy mi a különbség abban, hogy eleve fel vannak írva a nevek, vagy hogy Jézus menet közben írja fel?

Előzmény: magyarpityu (269)
nazuna Creative Commons License 2008.11.22 0 0 270
Hát, .. eléggé:-) Első műferítésem lesz kezdőként, és a Pink Floyd szövegei eléggé elvontak, de hát nem szószerint és nyersen (és elsőre:-) ... két adag vöröskáposzta között (Weöres Sándor jobb!)

Látod, hogy napjaidat szétveri a sötétség?
Igaz, hogy öklödet a padlón vered?
Behatolnak a magány világába
Míg a borostyán benövi a szobát

És kinyitom az ajtót az ellenségeim előtt
És az mondom nyissunk tiszta lapot
De ők azt mondják "eridj és b+ magad"
[és] Te tudod, hogy nem győzhetsz ...

- Sors, Végzet, Keleteurópa ..... amiről beugrott.
Előzmény: Jávorfácska (268)
magyarpityu Creative Commons License 2008.11.22 0 0 269

Ezekután is szívesen olvasom a gondolataidat, és az már tényleg az én dolgom, hogy mikor mit kezdek vele.

Tényleg, a 222-beli gondolatsorral kapcsolatban miként vélekedsz? Van sors könyve, ha igen, akkor abban eleve benne vannak a nevek, vagy Jézus írja bele azokat menet közben?

Előzmény: Jávorfácska (264)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 268

Nagy gond lenne a tartalmát elmondanod magyarul is?

Előzmény: nazuna (266)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 267

Szerintem ez sem fog tetszeni neked, Msmks:

Elkezdtem kicsit utánaolvasni, egyáltalán katolikusként miben is hiszek...ha jól értem, amit eddig olvastam, Isten direkt meg akarta próbálni az embert, a terve része volt a rossz és jó tudásának fája. Hogy ez mire volt jó, majd annak is megpróbálok utánaolvasni...

Előzmény: msmks (243)
nazuna Creative Commons License 2008.11.22 0 0 266
Akkor marad a dallam :-) Lálálálá, lálálálllááááá ... (közben párolt wöröskáposztát főzök ebédre)
Előzmény: Jávorfácska (265)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 265

Én sajnos nem tudok angolul...

Előzmény: nazuna (263)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 264

Nem, dehogy , egyszerűen csak nem láttam értelmét  a  téma további ragozásának, mivel te kizárólag Bibliai alapon szerettél volna beszélgetni, én meg nem:)

Ezekután is szívesen olvasom a gondolataidat, és az már tényleg az én dolgom, hogy mikor mit kezdek vele.

Előzmény: magyarpityu (262)
nazuna Creative Commons License 2008.11.22 0 0 263

......

Can you see your days blighted by darkness?
Is it true you beat your fists on the floor?
Stuck in a world of isolation
While the ivy grows over the door

So I open my door to my enemies
And I ask could we wipe the slate clean
But they tell me to please go fuck myself
You know you just can't win

http://www.youtube.com/watch?v=qV7cWhmoG9w&feature=PlayList&p=8369D77D58056D58&playnext=1&index=9

Előzmény: Jávorfácska (261)
magyarpityu Creative Commons License 2008.11.22 0 0 262

Jó, zárjuk le a vitát, bár nem nyugtattál meg! Azért jó ha tisztázod magaddal, miben hiszel, kinek hiszel?

Nem nyaggatlak ezzel többet, de tudd, hamis a katolikus elképzelés a purgatóriummal és az elhunytak üdvösségbe imádkozásával kapcsolatban, és a katolikus teológia sem a Bibliából vezeti ezt le ezeket (legalábbis a kek-ben ezt olvastam), de ne rám hallgass, mert nem értek a teológiához (sem) és nincsenek olyan ismereteim, amilyenek Jézusnak vannak, aki azokat meg is osztotta velünk. Ezért ha valamit tudni akarunk a földi léten túli dolgokról, akkor két lehetőségünk van. Vagy attól informálódunk, aki járt ott és ott lesz akkor is, amikor odakerülünk, vagy maradunk az emberi spekulációk mellett. Ám ha a tiszta forrás nem ad teret a spekulációnak, vagyis a Bibliától eltérő magyarázat ellentmondásba kerül Jézus tanításával, akkor már nem több lehetőség közül választunk, hanem igaz és hamis között választunk. Válaszd azért az életet, hogy élhess!

Ettől függetlenül nem tartalak kevesebbnek magamnál, csak mert mást hiszel mint én, de többnek sem, amiért nem csak a Biblia van neked, hanem a szent hagyományok is. Remélem, nem bántottalak meg.

Előzmény: Jávorfácska (254)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 261
Előzmény: nazuna (259)
nazuna Creative Commons License 2008.11.22 0 0 260
És mi "belgák" hová áljunk?
Előzmény: Shinitai (258)
nazuna Creative Commons License 2008.11.22 0 0 259
Az életünk vasuti váltóiról egy szakállas példázat:

A medve halállistát készít.
Arra megy a farkas és megkérdi:
-Medve rajta vagyok a listán
- Igen!
- Haza mehetek elbúcsúzni mielőtt megölsz?
A medve beleegyezik a farkas haza megy elbúcsúzik a medve megeszi.
Jön a róka:
- Medve rajta vagyok a halállistádon?
- Igen!
- Haza mehetek elbúcsúzni?
A medve megengedi, majd vele is az történik mint a farkassal
Jön a nyuszika ...
- Medve rajta vagyok a halállistádon?
- Igen!
- Nem lehetne kihúzni onnan?
- Dehogynem ...
Shinitai Creative Commons License 2008.11.22 0 0 258
Mint Mengele.
Előzmény: magyarpityu (250)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 257

Hogy megértessem miről beszélek, megpróbálom a dolgot egy hasonlattal szemléltetni. Képzeljük magunkat egy nagy vasúti pályaudvarra, ahonnan a sínek minden világtáj felé futnak. Életünk vonata azonban ezek közül csupán egyetlen sínpárt használhat. Tekintsük ezt a sínpárt a sors által előírt életpályánk szimbólumának. Mindaddig, amíg rajta maradunk ezen a sínpáron, nincsen róla letérés. Bármi történik közben velünk, minden bizonyos mértékben előre meghatározottnak tűnik. Mégis létezik alternatíva. A pályaudvaron minden sínpárhoz tartozik legalább egy váltó, amellyel a vonat egy másik sínpárra irányítható. Mindannyiunk számára fennáll a lehetőség, hogy amikor szükségét látjuk, állítsuk át a váltót egy másik sínpárra. Ez szimbolikusan azt jelenti, hogy változtathatunk az egyéni sorsunkon.A sors életünkben hányszor engedi meg  a váltó átállítását nem tudhatjuk előre. De az sem biztos, hogy egy másik sínpáron jobban alakul majd az életünk. 

Előzmény: Jávorfácska (256)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 256

Steinhauser egy szemléletes példával magyarázta meg a dolgot: a helyzet ugyanolyan, mint a sakkozásnál- mondta. A királyi játék menete ugyanis az óindiai hagyományok szerint a sorshoz hasonlít. Kezdetben a sakkparti kimenetele még teljesen nyílt.A játék minden egyes lépése új helyzetet teremt és valamilyen irány felé mutat. A játékosok ennek ellenére mégis többféle lehetőség között választhatnak egészen a mattig… 

Előzmény: Jávorfácska (255)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 255
Előzmény: msmks (243)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 254

Nem a Bibliából tudom, maradjunk ennyiben:)

Előzmény: magyarpityu (253)
magyarpityu Creative Commons License 2008.11.22 0 0 253
És mindenzt honnan tudod? Amit én írtam, azt attól tudom, aki járt ott és aki ott lesz akkor is, amikor odakerülök. Nem szívesen vágok vissza ilyen olcsó vallfiles fogással, de kérlek támaszd alá igével az állításodat! Nem megszégyeníteni vagy fölényeskedni akarok, de tisztázzuk, honnan van, amit hiszel. Tudod, én és a házam népe az Urat szolgáljuk, ezért nekünk a Biblia kijelentését kell igaznak elfogadnunk.
Előzmény: Jávorfácska (252)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 252

A szembesítés szvsz a következőképen történik:

Lepereg előtted az életed, minden, ami történt veled, furcsa érzés, HKÉ élményekben olvashatsz erről, valósággal újraéled az életedet a pillanat törtrésze alatt, mivel valóban  nem az időben történik mindez. De máshogy éled újra. Krisztus, a "Fénylény" jóvoltából felsőbb megvilágításban látod az életedet, és máshogy szembesülsz a cselekedeteiddel, mint a földön bármikor is. Ma még csak tükör által látunk, homályosan, akkor pedig Krisztus fényében látjuk egész addigi életünket. Ez az utolsó lehetőség a megtérésre.

Előzmény: magyarpityu (250)
jahorka Creative Commons License 2008.11.22 0 0 251
:-))
Előzmény: Jávorfácska (249)
magyarpityu Creative Commons License 2008.11.22 0 0 250
Amint vége a testi létnek itt a földön, Jézus elé állunk, aki vagy jobbra, vagy balra irányít, de valamerre biztosan. Ez az ítélet azonnal készen van és egyértelmű. Ki-ki azt folytatja, amit a földi lét végével félbehagyott, aki Jézussal volt, az marad Jézussal, aki Jézus nélkül volt, az marad Jézus nélkül. Hogy mennyi idő kell a szembesítésre bűneinkkel és az ítélet kihirdetésére, nem tudom, ahogy azt sem tudom, akkor már beszélhetünk-e egyáltalán a mi fogalmaink szerinti időről?
Előzmény: Jávorfácska (248)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 249

Szia Jahorka!

Örülök, hogy itt is látlak:) Hát csak éltesd is a reményt!

Reményteli a sorsunk, tudod, én így gondolom:)

Előzmény: jahorka (247)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.22 0 0 248

Jó, most közelítsük meg a kérdést kicsit másfelől. Légyszi írd le, hogy szerinted a lélek megítélése mikor és hogyan  történik.

Előzmény: magyarpityu (246)
jahorka Creative Commons License 2008.11.22 0 0 247

Szép napot, Mindenkinek!:)

Gratulálok, Kedves Jávorfácska!:))) Rohanok a Reményhez!

Teller Ede:  Minden este várlak  

Minden este várlak.
Nem kell hogy siessél.
Tudom, hogy lassan jössz.
Hisz régóta várlak.
Mindenkihez eljössz.
De nem várt még senki
Ennyi reménységgel
Ennyi nyugalommal
És ha fájt az élet.
Tudom, hogy majd egyszer
Jóságos kezeddel
Minden bajt elsimítsz.

Előzmény: Jávorfácska (-)
magyarpityu Creative Commons License 2008.11.22 0 0 246

A szembesítéskor még előfordulhat, hogy valaki olyan erős megbánást tanúsít, hogy befér vele a szűk kapun.

De mire alapozod ezt? Jézus szeret, ezért adja a kegyelmet. Eddig oké. Jézus szeret, ezért tiszteletben tartja a szabad akaratunkból meghozott döntéseinket, melyek ugyebár az Istentől kapott szabad akaratunk gyümölcsei. Ha úgy lenne, ahogy írod, akkor ellentmondásra jutnánk. Mert most adja vagy ne adja? Szóval azt gondolom, adja, de csak addig fogadhatjuk azt el, amíg a lehetőséget is adja vele. Itt bezárult a kör, szembesítés után már nincs hit, akkor már látásból eredő bizonyosság van. De a hit szükséges Isten kegyelmének elfogadásához, ami Jézus elé állva megszűnik, ezzel megszűnik a lehetőség bármit is hit által elfogadni. Ezért nem lehet a testi halál után megváltoztatni az állapotunkat. Persze Isten számára semmi sem lehetetlen, de én mégis ragaszkodok a Bibliában kijelentett igazságokhoz.

Előzmény: Jávorfácska (242)
magyarpityu Creative Commons License 2008.11.22 0 0 245

Nem akarok okoskodni, nem vagyok biológus, csak ami érdekel, arról szívesen olvasok. Ha furcsaságot látok, akkor eltörpengek, mi lehet az oka, egyszerűen a néhány napos olcsó hírnévért az emberi butaságot meglovagoló szenzációgyanús hír sajtó szárnyaira eresztése, esetleg fricska (mint az olajfaló lény volt), hogy szembesüljünk, mennyire védtelenné tettük magunkat az alapvető természettudományos ismeretek hiányával? De a másik linkhez is van hozzáfűzendőm :))

Az öregedés szintén kódolt bennünk. Kódmásolás után az m-RNS kap egy poli-A farkat, ez egy néhány száz adenin nukleotidból álló molekulalánc. Ennek a láncnak a hossza szabályozza a m-RNS kijutását a sejtmagból a riboszomákhoz és ennek a faroknak a hossza szabályozza, hogy egy-egy m-RNS-t hányszor lehet fehérjeszintézishez felhasználni (minden szintézis után lecsípődik a poli-A farok végéből valamennyi). Ahogy öregszünk, rövidül a poli-A farok, eleve kevesebb eséllyel jut ki a m-RNS a piboszomákhoz, ahol kevesebb szintézisre van lehetősége, így változnak a szöveteink felépítése, öregszik a testünk. Amúgy azért jó még a poli-A farok, mert energiatakarékos megoldásként hibás m-RNS-ről nem indul fehérjeszintézis, mert csak a legvégén kerül fel ez a lánc, mikor kész a m-RNS. És ha mégis egy hibás (mutálódott) m-RNS-re is felkerül ez a farok, akkor annak működését így nyomja el a több hasonló célt szolgáló, de jó m-RNS hatása, hogy a hibás m-RNS-nek előbb-utóbb elfogy a poli-A farka, tehát nem él örökké egyik m-RNS sem.

Előzmény: Jávorfácska (241)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!