A málna virága, termése leszáradt, illetve a termés nagyon gyenge, pici, esetleg az is összeszáradt. A vesszőn foltok voltak, a levelek apróbbak, mint a megszokott, nem volt annyira dús a lombozat. A termő ágakat most kivágtam, mert nem teremtek a felsoroltak miatt, meg nem terjedjen a betegség, úgyhogy fényképet nem tudok mutatni. Csak a fiatal hajtásokat hagytam meg, azokon nem látszik ( vagy nem vettem észre) semmit. Mivel kéne permeteztem a megmaradtakat? Mi támadta meg a termőeket?
Előre is köszönöm a segítséget.
Érdekes, hogy a tőle kb. 3-4 méterre lévő újtelepítésű málnásomat (más fajták) nem támadta meg a kór (legalábbis eddig), ezért fontos lenne a védekezés.
Sziasztok! Tudna valaki finom málnaszirup receptet ajánlani? Annyifélét találtam már az interneten, de mindegyik más egy kicsit. Jó lenne egy recept amit már valaki kipróbált. Köszi elöre is
Hát ... éppen éréskor szívesen küldenék néhány szemet kostolónak,de nem tudom mire odaérne mi lenne belőle :) /ill. DE tudom.../ Egyébként igazad van,fontos a saját tapasztalat .
Ennyire. De a kíváncsiságomat ez nem elégíti ki. Képekkel és leírásokkal azért egy töltött káposzta ízét is nehéz elképzelni. Kell a saját tapasztalat.
Ha ez segít...a sárga,piros,fekete málnák ízversenyében ez a sorrend is...persze izlések és pofonok...de a nálunk megszokott málnaíztől eléggé eltér,mondjuk egy jó málnaszörpöt nehezen tudnék elképzelni a feketéből/...és kifacsarni sem egyszerű lenne,annyira nem lédús.../
Az üzletről beszélhetünk. Egyébként egy hete kaptam egy tő fekete málnát. A friss levelei rendesen bordópirosak. A termés csak jövőre várható. Addig tűkön ülök.
A Fertődi bőtermő a legstabilabb a meglévő fajtáim közül és mint a neve is mutatja a legtöbb is várható rajta /a többi ugyanakkor ültetett fajta a szomszédjában meg se közelíti.../
Nekem volt,de nem voltam elájulva tőle: igaz,hogy finom,érdekes ízü a gyümölcse,de elég keveset terem,vékony,nagyon törékeny a hajtása és nagyon tüskés.Ráadásul fagyérzékeny,minden télen takarnom kellett,leveles,fóli,föld ami volt.Aztán egyszerűen kiveszett,nem tudom mitől,de nem is fogom pótolni.Nem akarlak lebeszélni,mert tényleg finom,csak nekem nagyon macerás akevés terméshez képest./Ja nekem nem fertődi volt,hanem Tayberry/
A málnaszederről mit tudtok? Gyökérsarjat hoz, mint a málna, vagy fejbujtással szaporítható, mint a szeder? Tavaly vettem két tövet Fertődön. Eddig csak tősarjakat hozott, de ha bejön a gyümölcse, akkor nem lesz elég, venni meg nem akarok többet. Inkább magam szaporítanám.
A sárga sok sarjat hoz abból Ok,a fekete necces,mert az elég gyengén sarjadzik és már több helyre ígértem,az őszig majd meglátjuk./Pár éve mindegyikből csak 1-1 tövet hozattam-elég drága lett volna többet hozatni-és ennek a két "anyatőnek" a szaporulatával tudok gazdálkodni.
Béla ha pesti vagy akkor adok neked sárgát,úgy néz ki hogy van most 3 sarjam,ebből kettőt már eligértem apósomnak,a maradék 1et odaadom,ha kell.ez gold fajta,2szertermő,majdnem akkora a termése mint a nagyrédeinek vagy a malling-nak,és ízre finom,nem sokkal marad le mögötte.jó móka még október elején is ebből szemezgetni amíg a fagyok miatt tönkre nem megy.
Hát ez az, idén teremnek (bár kevesebbet és kisebbet, mint normál körülmények közt), jövőre viszont csak az a pár gyökérhajtás fog teremni. Ha már nem vágod ki most, akkor letermés után azonnal vágd, ne várd meg, hogy maguktól pusztuljanak el, és öntözd erősen, hátha még lesznek legalább méteres hajtások.
Csináltam képeket, itt láthatók a tövek. Igen, kb. 1,5 méteresen ültettem őket, és így eredtek meg, és hoztak sok bimbót... Gyökérhajtás viszont csak 1-2 van, de csak pár levelük van. Úgyhogy nagyon bízom benne, hogy idén már szüretelhetek ezekről a tövekről! :D Az utolsó képen látszik az az egy "csupasz" vessző, ami nem eredt meg, ilyen volt mind mikor egy hónapja ültettem őket...
A málna nem több éves növény.Amit az idén hajt új sarjat, azon fog teremni jövőre,jövő ősszel/vagy inkább letermés után/ ki kell vágni,mert meghal.A kétszer v. folyton termőknél annyi a különbség,hogy amit az idén tavasszal hajt,azon már a nyár végén -ősszel terem. Nekem az a meglepő /persze ha így volt/ hogy teljes növényeket ültettél.A faiskolákban,de egyébként se jellemző .Max 50 cm-es vesszővel ültetik és az új sarjak megjelenésekor azt is kimetszik,hogy a teljes energiát az új sarjak fejlődésére fordítsa.Persze ettől még lehet szerencséd,csak biztosíts neki sok vizet.