A Matizom szélvédőjére pattanó kő kicsit most késleltetni fogja a "vasutasdit",pedig jövő héten vettem volna néhány dekódert. Az Erkel utcába érkeznek ROCO deksik.
Nem, programozáshoz gagyi vagyok. Egy ismerőst kértem meg, aki meg is írta a programot. De azt ne kérjétek tőlem, mert már rég nincs meg....
Akkor előkeresem, scannelem a rajzot.
Ha nincs optocsatoló vagy a booster bemenete nincs megfelelően védve negatív vezérlőfeszültség ellen (amit gyárinál kizártnak tartok), akkor éppen a booster fog lefeküdni, mivel a soros port +-12V szintekkel dolgozik! Szerencsétlenségre "adásszünetben" pont -12V...
Egyébként mivel ez egy bemenet a boosteren, vissza nem igen jön a PC felé semmi.
Regebben terveztem egy kapcsolast, mi tobb, meg is epitettem, ami a soros portrol tette lehetove a valtok kapcsolasat. A soros portot egy optocsatolo valasztotta le a valtokrol, nehogy a tekercsek "visszarugasa" gondot okozzon. A dolog mukodott, 5V-al lehetett kapcsolni a 16V-os valtokat. Ha erdekel, megkeresem es bescannelem a miniatur kapcsolast.
Valami egyszeru optocsatolos, vagy valami masmodszerrel nem lehet elvalasztani a gepet a boostertol... Igaz hogy ha a soros portom kipurcan, ott a masik, de akkor is :-) Nem akarom az alaplapomat hanyattvagni....
Az az igazsag, hogy az ICE vezerlokocsiban sajat dekoder csucsult, sajat cimmel (ami ugye szerencses esetben megegyezett a vontatofej cimevel :-)) )...
Még nem szóltam hozzá a topichoz, bár a kezdetektől olvasom.
A "digitális" inkább érdekel mint a "vasútmodellezés".
Eme rövid bemutatkozás után egy apróság a Direct Drive-hoz, ha már port füstölgést emlegettetek.
A soros port 2(txd) és 7(gnd) lába a 25 pólusú soros dugóra vonatkozik (ma már nem igen divat)! Ezek a 9 pólusún a 3(txd) és 5(gnd) lábak.
Nekem is van digi készletem 3 db. Az ICE2 böl, amiből a vonatokat el is adtam, mert 1:100asok voltak, viszont a kérdésem a következő lenne:
Mi a teendő azokkal a váltó világítással rendelkező záró személyvonatokkal, amiket a digipályára felhelyezve, egyszere világit a piros és a fehér lámpái?
A ROCOnál azt mondták nincs hozzá semmi kütyüjük, viszont ma a MARKLINnél láttam, hogy jól működik, de hogyan?
Azt mondja, hogy NMRA DCC kompatibilis de a következő rendszereket lehet használni.
Digitrax, Intellibox, Lenz 2.0, Märkln
MGB/MZS
A lényeg, hogy a soros port 2,7 lábát rá kell kötni az erősítőre és ha nem füstőlt el a port akkor lehet abajgatni a mozdonyokat, jelzőket, stb.
Nyílván nagy hátránya hogy csak a saját szoftvere támogatja, de jó az ötlet.
Használt dolgokat érdemes a német ujságokban nézegetni vagy esetleg az osztrák, német boltokban érdeklődni.
Az áttérés szerintem alapvetően pénz és elhatározás kérdése.
Ha már az alapset-et megvetted a váltóállítás a legkisebb költség (LS100 ez visszajelzést is tud ennek van egy butább változata -visszajelzés nélkül- LS110 azt hiszem (a Roco-nál 10771))
A várakozás idejére találtam valamit.
Direkt Drive a program neve, max 5 gépet lehet vele vezetni (2 game port). Nem kell hozzá semmi különleges, csak a soros portra egy egyszerű booster. A game portra 4 poti és néhány kapcsoló, 1 gépet meg az egérrel lehet irányítani.
Mindenesetre, szerintem meg varni kene a dologgal... nagyon sok dolgot meg nem, vagy csak korulmenyesen tud a rendszer, amit elobb-utobb ugyis fillerekert megoldanak. Pl vonatbefolyasaolas, ne piros jelzo elott, hanem utanna "vagjon le" a biztber. Most jelenleg erre aranyaru kutyu+booster kell jelzonkent. Biztos kesobb egyszerusodni fog a dolog, szerintem egy generaciot meg ki lehet huzni jatszani a Digital is Cool-lal, a komolyabb dolgokra meg lehet varni....