Keresés

Részletes keresés

martisz Creative Commons License 2002.01.11 0 0 213
Nálam 3 mozdony dolgozik Roco-val 1 pedig LENZ dekóderrel egyszerre a pályán, úgyhogy tapasztalatból mondom, bárhogy lehet őket variálni.
MAREZ Creative Commons License 2002.01.11 0 0 212
A Roco dekóder Lenz termék. Tehát működik.
Előzmény: Uplink (210)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.11 0 0 211
Főleg azután, hogy 8000-ért hozták a dekóderek darabját... (Idehaza elkérnek érte legalább 10-et is..)
A váltókon még gondolkodom, ha holnap börze után lesz időm, bemegyek a Modell Kit-be megnézni, érdemes-e átalakítani digitalra a kapcsolókat..
Előzmény: Uplink (210)
Uplink Creative Commons License 2002.01.11 0 0 210
Ezt en nem mondtam, de ;)
Azt azert erdemes lenne kiprobalni, hogy a Rocco-s dekodereket a Lenz vezerlo szereti-e vagy sem, mert akkor a mozdonyokhoz legalabb nem kell hozzanyulnod....
Előzmény: Törölt nick (209)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.11 0 0 209
Na, lassan kiderítitek, hogy cseréljem le a ROCO-t LENZ-re.--
Előzmény: Uplink (207)
Uplink Creative Commons License 2002.01.11 0 0 208
Tapkerdes 1.

A lenz LV100-as 3A kimenoarama eleg 4db LE077-es mozdonydekoderhez, ha minden extra funkciot hasznalunk (motor 500mA + 2 funkcio 2x100mA). Egy dekoder 700mA max, azaz 4x700mA=2.8A, ami meg a limit alatt van, na most, azt vesszuk, hogy egy TT-s mozdony motorja nem tobb, mint 200mA-t vesz fel normal korulmenyek kozott, akkor a 4 dekodert fel lehet tornaszni 6-7-re.
Ugyanez a nagyobb, LE103-as dekoderrel mar annyira nem kerek, mert ott a motor 1A es az egyeb funkciok 3x100mA aramot vehetnek fel max.
Igy az egy dekoderre juto max aramfelvetel 1.3A, azaz max 2 mozdony szambazhat egyszerre egy taprol.

Egyebkent szerintem nem is igazabol jo a nagyobb palyakat egy tapegysegrol jaratni, mert a palya meretibol fakadoan egy tapegyseg eseten nagyon nehezkes barmifele hibakereses rovidzar, szakadas eseten.

Előzmény: Uplink (207)
Uplink Creative Commons License 2002.01.11 0 0 207
Szia Matiz,

Az orok kerdes a tappal!!!
Lenznel no problem, mert az LV100/200-asokat ossze lehet kotni az LZ100-al. Osszesen amit tenned kell az az, hogy el kell szakaszolni az egyes LV100/200-okat egymastol a palyan. De ezt mar leirtam egyszer az lx-en.
De mivel tudom, hogy neked Rocco-d van, ezert erre tovabbra sincs otletem ami boldogga tehetne...mi a Rocco webcime?

A homepage nem rssz otlet, rajta,rajta...

Előzmény: Törölt nick (206)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 206
Nincs ilyen oldal, de mind így indult, csak végül senki sem készítette el a leírásokat. Én szétszedtem anno az összes Gützold mozdonyomat, és lefotóztam minden alkatrészüket, mondván ebből egyszer cikket csinálok, de idő...idő...idő, ami nincs.

Hogy ON is legyen: rajzokat kellene berakni, hogy mi-mivel van összekötve, akinek megvan minden cucc otthon ekvivalens, de aki csak a www.lenz.com-ot nézegeti annak nem biztos...

Pölö: alap asztal, körben, egy vágányos, állomással. Mi kell a foglaltság érzékeléshez, váltók vezérléséhez. Aztán, mit tud a foglaltság érzékelő? Mi van, ha "elfogy" a táp? (Jelen pillanatban engem például ez érdekel...)

Előzmény: Facsiga (205)
Facsiga Creative Commons License 2002.01.10 0 0 205
Köszönem a reagálásokat.

Én sajnos azt tapasztaltam hogy nincs olyan vasútmodellező oldal (pláne nem magyar) ahol csak gyakorlati építési témában lennének megvalósítható ötletek.
A legtöbb oldal inkább az egyszerűbb utat választja. (fényképek, kiállítási beszámolók, stb.)
Persze ilyen oldalak is kellenek de én nem adom fel továbbra is gyűjtöm az anyagokat.

Előzmény: Törölt nick (201)
crash__override Creative Commons License 2002.01.10 0 0 204
En tamogatom a dolgot.

Mi, (LAVA) tervezzuk a honlapunkon a magyar modulrendszert, aq modulepitest bemutatni. Emellett persze tippek&trukkok is lesznek. A gond az, hogy az anyagok nagy resze 80%-os keszenleti allpotban van, es igy semmi sem kerulhet fel a netre... Ido pedig nincs, mert ha minden jol megy, akkor februarban ket kialitasunk is lesz... Szoval, ha gondolod szovetkezhetunk.

Crash_

Előzmény: Facsiga (200)
martisz Creative Commons License 2002.01.10 0 0 203
Viszont az LS100 kipróbáltam úgy, hogy egy másik külső tápról adtam neki 16 voltot a = jelű bemeneten ez táplálja az állítóművet és a feedbacket függetlenül a rendszertől. Az LV101 csak egy pillanatnyi impulzust ad ilyenkor, annyit ami a kimenő adatforgalmat biztosítja, így nem terheli le a rendszert.Ez jó olyankor, amikor 7-8 mozdony mozog a pályán (világítással),és a számítógépen keresztül pl.vágányutat állítok, ilyenkor van, hogy 10 váltó is kattan sorba az asztalon 1/2 sec.követési idővel. Trafót egyébként Viessmann-t ajánlok 3,25 A-t tud, nagyobbat már nem szabad a leírás szerint a LENZ-re rákötni. (Van egy házi 10A-os tápom a világításokra, de nem merem ráengedni)
martisz Creative Commons License 2002.01.10 0 0 202
Nos, hogy ne csak súroljam a témát megosztom veletek múlt heti élményemet: Eljutottam oda hogy a terepasztalom alatti tárolópályaudvar váltóit bekötögessem. Lenz rendszer+LI100F freiwald féle trainCo.val vezérelve. ROCO váltók vezérlése LS100-al.Első négy váltó, első LS100.Minden rendben. Következő négy, következő LS100 és kezdődik a programozás.Az első lépés az LS100 J,K bemenetét az LZ100 P,Q kimenetére. Első problem: Az LV101-ből kihúzom a két kábelt J,K kimentből, ugyanazzal a mozdulattal be a P,Q kimenetbe. A két csatlakozó, (ha egymáson van az LZ100 és az LV101) pont egymás felett van, így pofon egyszerűnek tűnik az átrakás.Próba..hiba..kinyitom az LS100 német leírását,12.oldal..fél óra és rájövök, hogy az LV101-ből kihúzott két vezetéket átlósan kell az LZ100-ba bekötni...programozás..F-8-ENTER-REG-R-1 az új R szám a 14 oldalon lévő táblázat szerint 2-es, ehhez tartozó négy váltó címe 5-8 ig, a feedback-címe 9-16-ig, tehát beütöm, hogy kettő...visszakábelezés...próba...a két LS100-as egyszerre mozgatja mindkettő 1.helyre bekötött váltóit..4 óra szarakodás, ide-oda kábelezés, újraprogramozás, LS100 csere(gondoltam rossz, és nem engedi átprogramozni magát), míg végül kipróbálom, hogy az R-t nem 2-re, hanem 5-re adom meg...csodák csodája minden gyönyörűen működik. A végeredmény: mielőtt egy új LS100-at bekötünk a rendszerbe, át kell programozni, mert 1. az alapbeállítás mindegyiken, és az R-re az első váltócímet nem a dekóder kódját kell beírni, tehát az 1-nek 1-et, a 2-nak 5-öt, a 3-nak 9-et és így tovább 253-ig. Ennyi velősen.
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.09 0 0 201
Az a rossz az egeszben, hogy mar szamtalan ilyen oldal letezik. Mind ennek indult, es mind nagy remenyekkel. Sajnos egyetlen sem mukodik kozuluk. Nem akarom a kedvedet elvenni, de inkabb egy, mar meglevo oldalt kellene boviteni, tovabb vinni! Pl. a BoGar altal mukodtetett Vasutmodelles webzin-t; jo alap lenne. Ha kell, a Vasut&Modell lap webjen is van hely boven.
Előzmény: Facsiga (200)
Facsiga Creative Commons License 2002.01.09 0 0 200
Ismét jubilál a forum (ez a 200. hozzászólás) és visszanézve úgy látom hogy rengeteg mindenről volt szó de mindent csak épphogy érintettünk.

Ahhoz hogy a megszerzett tudás mások számára is használható legyen szerintem összedobhatnánk írásos formában amink van.

Én a meglévő anyagaimat felteszem egy oldalra és ha valaki csatlakozik a kezdeményezéshez elküldi nekem és feltöltöm.

Úgy látom hogy vagyunk egy jó páran akik egy ilyen oldalt fenn tudunk tartani.

Elképzelésem szerint (egyébkénet ez már régen érlelődik bennem) egy olyan oldal kellene amely a vasútmodellezés gyakorlati oldalát mutatná be részletes, egyszerűen megépíthető megoldásokkal.

Egy pár témajavaslat:
-Analóg vezérlés soros és párhuzamos porton.
-Analóg digit rendszer összehasonlítás
-Léptetőmotor vezérlések
-Digitális rendszerek
-A Lenz rendszer lehetőségei
-Sínrendszerek áttekintése
-Vágányépítés
-Terepépítés
-Feebback
-Foglaltságjelzők
-Dekóderek
-Váltóállító művek
-Tervezőprogramok
-Vezérlőprogramok
-Tájépítés
-Mozdonytesztek
-PC vezérlések
-Felsővezeték építés
-Kész pályatervek
-Szerelvényvilágítási megoldások
-Jelzők/szemafórok
-Külföldi oldalak
-Üzletek itthon és külföldön
-Online rendelsés
-stb.

Kb. ennyi jutott eszembe első szusszra.

Első körben is a véleményeteket kérem hogy összetudjuk-e dobni a kezdéshez a dolgokat, mert
annyi anyagom nincs még hogy egyedül elkezdjem.

Üdv

Uplink Creative Commons License 2002.01.09 0 0 199
Szia Facsiga,

Nekem korrekten megjott meg Karacsony elott a SET 01 + dekoderrel (Modell&Hobby). Kb 2 hettel a rendeles utan hivtak, hogy mehet erte.

Karacsony masnapjan, mar ment is a tesztuzem. :)

Udv

Előzmény: Facsiga (198)
Facsiga Creative Commons License 2002.01.09 0 0 198
Postázták a Lokshop-os rendelésemet (SET 02+LA 152+LI 100F)
Ha a karácsonyt leszámítjuk (gondolom nem dolgoztak) akkor kb. 1 hét alatt postázták.
Ha megjött megírom az árakat és akkor össze lehet hasonlítani a hazai Lenz árakkal.
Itthon még mindig várhatnék (Modell & Hobby)

Facsiga Creative Commons License 2002.01.09 0 0 197
Szia MAREZ!

A Wintrack-ben tudsz a flexibilis sínre több töréspontot tenni ha kétszer rákattintasz az adott
hely és akkor szabadon tekerheted.
Bocs ha ha nem erre gondoltál.

Előzmény: MAREZ (196)
MAREZ Creative Commons License 2002.01.08 0 0 196
Csak egy megjegyzés: A WinTrack-nek van angol verziója. Szerintem a kategória egyik legjobb terméke személy szerint én ezt használom. Egyetlen hátrányaként róható fel, hogy a flexibilis sineket nem kezeli túl intelligensen.A 3rdPlanit szerintem túl bonyolult bár sokkal több mindent is tud pl 3d-ben.

A klub/találkozó ötlete szerintem jó, csak ne egy börze szintű dolog legyen.

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 195
Mint peldaul valtok vezerlese a soros portrol... meg mindig nem kerult elo a kapcsolasi rajzom :-(( Rajzolok egy ujat.
Előzmény: Facsiga (194)
Facsiga Creative Commons License 2002.01.08 0 0 194
Azért van a forum hogy megosszuk egymással amink van. (főleg a sokéves tapasztalat)

Nem vagyok egy elektronikai guru de megkerestem
azokat az infókat és legegyszerűbb megoldásokat amivel megépíthetők a dolgok.
Pl. sose gondoltam volna hogy valaha nyákot fogok
csinálni pedig hulla egyszerű a dolog.

Röhej de időközben megvehettem volna mindent de
úgy egyáltalán nem vonz a dolog.

A ROCO fordítókorong 60e Ft. Én 10 E-ből
kihoztam igaz ráment egy fél évem de beépítve
senki nem mondja meg hogy egyedi darab.
Egy vágányeltoló szintén megvan 10e-ből és
hulla jól néz ki egy pályán.
A szökőkúthoz egy olcsó vízforgató kell és még
sehol nem láttam. Még sorolhatnám.

Szóval jó ötletekkel rengeteg melóval minden
(majdnem minden) megoldható.

Most jut eszembe hogy egy-egy témában írhatnánk egy átfogóbb anyagot hogy más is használni tudja.

Előzmény: Törölt nick (193)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 193
Ez mind OK es egyertelmu, de nagyon keves az az ember, aki meg TUDJA epiteni maganak a szukseges eszkozoket egy digitalis asztalhoz.
Előzmény: Facsiga (191)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 192
Vedd meg a tavaszi >Vasút és Modell< újságot, abban lesz egy meglepetés, kispénzű de igényes kollégáknak. (Persze, ha minden összejön...)
Előzmény: Facsiga (191)
Facsiga Creative Commons License 2002.01.08 0 0 191
A PIKO-t én is szeretem mindegyik mozonyom megvan és nem felejtettem el azt a 10 évet amikor PIKO-ztam. A börzével sincs semmi gond én csak azt fájlaltam hogy a digitális modellezés témakörében nem talál az ember semmit.

Nem goldoltam én 1 hetes Lenz cuccokra féláron de legutóbb nem találtam 2.1-es Roco síneket (ami volt azt nem építi be rendes modellező a pályára)

Erre mindenki azt mondja hogy persze, mert az embereknek nincs pénzük a drága cuccokra.
Korábban azt is kifejtettem hogy a digitális modellezést nem csak a gazdagok engedhetik meg maguknak!!!

Aki igazán komolyan veszi a dolgot rászánja azt a pár évet (én pl. 3 éve gyüjtöm a hozzávalókat és még nem kezdtem el az asztalt)
Vannak dolgok amiket töredék áron meg lehet építeni. (feedback, elektronika egy része, fordítókorong, váltóvezérlés stb.)

Szóval az igényesség alapvetően nem pénzkérdés.

Várom az ellenvéleményeket

Csá

Előzmény: Törölt nick (190)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 190
Uplink!

Udv itt is :-)
A keptaramban van par kep, amit a Wintrack-al keszitettem, amikor a jelenlegi palyamat terveztem. Nezd meg. A netrol le lehet tolteni a progit, egy kiprobalast meger szerintem. (Nemet nyelv tudas kell hozza sajnos!)

Facsiga!
Azert meg vannak jo dolgok a borzen, a terepasztalomhoz pl sok apro kiegeszitot ott szereztem be... Csikos Pista bacsi barmilyen mozdonyt megszerez, ujonnan, a bolti arnal olcsobban. (Pl a BRAWA Ludmillam is tole szarmazik!) Ha masnal nem, nala talalsz jo minosegu modelleket. Szoval en nagyon jo dolognak tartom. Barmilyen modellrol van szo, szivesen nezegetem oket, attol, hogy szamomra elerheto lett a digitalis modellezes (sokak szamara sajnos csak alom!!) meg nagyon szeretem a regi PIKO modelleket is...

udv

Előzmény: Uplink (188)
Facsiga Creative Commons License 2002.01.08 0 0 189
Én régebben amikor még nem volt progi mindig számoltam a pályáimat, az is macerás volt de
a sablon mindig pontatlan volt.
(Egyszerű koordináta geometriával)

Ezt a PIKO sínekkel meg lehetett tenni mert pontosak voltak és a PIKO katalógus minden kitérő szögét és hosszát közölte.
(Láttam a ROCO katalógusban sablont az biztos pontos de az illesztéseknél elcsúszhat az ember)

Én már írtam hogy szinte minden progit kipróbáltam és a Wintrack 3d-t használom.
Nem egy mai darab és látszik hogy a régi verziót
fejlesztgetik (lassú a render, apróbb bug-ok, stb.) de a 2D-je jó.

A flancos progik pl. 3rd PlanIt tudnak 3d-s rövidülést számolni de én megszoktam a WinTtrack-et, ja és van hozzá törés.

Én akkor kezdtem el programokat használni amikor az eredeti ROCO pályatervek is hibásak voltak. Nehezen hittem el de elég sok a pontatlan terv.
A legritkább esetben építik meg őket inkább csak papíron léteznek.

ui:
Emlékszem még hogy AutoCad-del is terveztem, sőt m
ég a legelső CorelDraw-al is. (2.01) :-)

Előzmény: Uplink (188)
Uplink Creative Commons License 2002.01.08 0 0 188
OK, hogy a kezi tervezes pontatlan, de vhogy csak meg kellett anno tervezgetni a palyat. Akkor meg se tervezoprogram sem pedig PC nem volt - legalabbis nem igy, mint most.
A pontossag, meg nem hogy tizedmilimeter de inkabb a milimeter pontossagu volt.

Facsiga, ajanljal vmi jo tervezoprogramot, ami angol nyelvu es enged 30 elemnel tobbet lerakni mondjuk eg 4.5x3.5 -es alaplapra 2-3 szint melysegben.

Facsiga Creative Commons License 2002.01.08 0 0 187
A kézi tervezéssel az a baj hogy nagyon pontatlan!!!
Akárhogy csinálod nem tudsz század milliméter pontossággal dolgozni. (talán még tizeddel sem)
Az meg a halálom ha a géppel megtervezett ívek nem találkoznak. (Fuggerth és a hasonló trágyák stb)
Persze komyoly gyártónál ilyen szóba sem jöhet. A ROCO minden íve pontos így a Wintrack-el precízen lehet dolgozni.

Ismeri a TT-t, N-t Z-t, stb csak nem lehet őket keverni érthető okoból.

A 3D-je szerintem hervadt de nem is ez a lényeg.

Előzmény: Uplink (184)
Facsiga Creative Commons License 2002.01.08 0 0 186
Az a bajom a szombati börzékkel hogy nagyon sokan vannak és nem igazán alkalmas szerintem egy digit összejövetelre.
(én kiütést kapok a kiváncsiskodóktól, mert itt már komoly értékekről van szó)
Én többször is voltam még PIKO-s koromban de szerintem a szinvonal megmaradt azon a szinten.
(persze azt is lehet profin űzni de aki a digitális modellezés mellett döntött nem nagyon talál semmit)

Előzmény: Törölt nick (182)
martisz Creative Commons License 2002.01.08 0 0 185
Megnéztem a Wintrack leírását, TT méretben Tillig/Pilz rendszerben tud dolgozni. 13 szinten épületekkel, fákkal, stb, a kész művet 3D-ben meg lehet nézni... Akit érdekel a martisz@axelero.hu címen megtalál
Előzmény: Uplink (184)
Uplink Creative Commons License 2002.01.08 0 0 184
Udvozlet az egybegyulteknek.

Az egyik szemem sirt a masik pedig nevetett, ahogy a topicot vegigolvastam. Annyi jo es eletrevalo otlet volt, hogy csak amultam.
En gyerekkorom ota foglalkozom terepasztal epitessel, sajna az elmult evekben (cca 10 eve)az ossz cucc helyhiany miatt pihen a polcon, de talan iden vegre eljon a varva vart alalom es ujra osszeall a terepasztalom.
Ezert is dontottem ugy, hogy digitalizalom az eddigi mozdonyaimat. A Lenz teljes aruskalajanak katalogusait atragva dontottem mellettuk.
Jelen pillanatban egy Lenz Set 01 -em es egy plusz dekoderem van, de a kozeli jovoben szerepel az oly sokat emlegetett LI100-as beszerzes is.

Sokan irtatok palyatervezo proggyikrol, lehetseges az, hogy vki megdob egy olyan tervezovel, amellyel TT-s palyat is tudnek tervezni.
Eddig ugyanis a papiron, sablonnal valo tervezest gyakoroltam, de egyreszrol maceras, masreszrol pedig helyigenyes, az sk. sablonom ugyanis 1:5 a TT merethez kepest, igy egy normalis terepasztalt meg sem lehet vele tervezni, csak az allomasokat.

Arra nem gondolt senki, hogy a palyaterveket megoszthatnank egymas kozott, tobb szem tobbet lat alapon.

Bender Oszinak:
A jelzo vezerles lenne egy otletem, azt kellene megvizsgalni, hogy milyen forgalmi eseteid vannak a jelzonel. Nem fontos minden lampat kulon kimenettel vezerleni, egy kis extra - reles - megoldassal biztosan "kozositeni" lehet oket.
Meg gondolkodom rajta...

Udv mindenkinek,
Laci

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!