Keresés

Részletes keresés

taormina001 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 2504

Erre mondtok még valamit?

Az is érdekelne, hogy a füszernövényeket hogyan szüretelitek?

Most, amíg szép, tarra vágni, és szárítani-fagyasztani, vagy annak is jobb, ha a fagyokig kint marad?

Az is érdekelne, hogy a rebarbara nyelét ilyenkor miért nem lehet már megenni?

 

Előzmény: taormina001 (2494)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.14 0 0 2503

pontosabban chutney :)

Előzmény: Törölt nick (2502)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.14 0 0 2502

a linkelt recept nagyon jó, hasonlót csináltunk mi is, igaz mazsola nélkül

pontosabban 2 fajtát is csináltunk összesen lett vagy 30 üvegnyi őszibarackos chutnyi

Előzmény: stapika (2501)
stapika Creative Commons License 2014.10.13 0 0 2501

Hát azért még csak van.:-)

Előzmény: Törölt nick (2500)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.13 0 0 2500

ez rendben van, csak éppen már nincs őszibarack

Előzmény: stapika (2499)
stapika Creative Commons License 2014.10.13 0 0 2499
Előzmény: Törölt nick (2498)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.13 0 0 2498

ja a válasz lemaradt, nincs blogunk

csak ide szoktam írogatni ill. a társtopicba

néha dolgozni is kell

most azt találtam ki, hogy megpróbálok olyan szószt készíteni, mint az UNCLE BENS édes-savanyú, na majd kiderül sikerült e

Előzmény: islamorada (2496)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.13 0 0 2497

persze minden relatív, nem ürült ki teljesen, de ezt írtam is mi az ami maradt még :)

a savanyú káposztát nem tervezem felfuttatni, sőt...

elég az amit terveztem, az is kevesebb mint tavaly

én nem a pénzért csinálom, egyszerűen örömmel tölt el, ha valakinek ízlik amit készítettem, legyen az savanyúság vagy éppen kész étel

 

Előzmény: islamorada (2496)
islamorada Creative Commons License 2014.10.13 0 0 2496

Alig hiheto hogy kiurult a kerted! Rengeteg mindened volt, elvezettel kovettem nyomon a befozeseidet. Lehet hogy nagyon bespajzoltal de gondolj arra hogy jovore is terem a kert, tehat majd a felesleget erdemes ertekesiteni. Egyaltalan, ha neked elojegyzesed van a savanyitott kaposztafejekre akkor en jovore nagy hordokban keszitenem, amennyit csak lehet, elkelne mind. Csak a nagyon finom savanyukaposztara szoktak sorbaallni az emberek! Jo erzeketek van a kert termenyeinek a feldolgozasahoz! Blogotok van?

Előzmény: Törölt nick (2488)
islamorada Creative Commons License 2014.10.13 0 0 2495

Lehetseges hogy jovore lesz feherrepam is? Koszonom a tanacsot! Eddig csak a petrezslyemzoldig jutottam el, illetve gyufaszal nagysagu gyokerhez!

Előzmény: Törölt nick (2492)
taormina001 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 2494

Sziasztok, érdeklödnék, hogy a sárgarépát és céklát érdemes-e minél tovább a helyén hagyni, vagy inkább fölszedni, és ha utóbbi, akkor hogyan tároljuk? Én homokkal töltött vödörre gondoltam.

-balu28- Creative Commons License 2014.10.13 0 0 2493

Egy másik fórumról származik:

 

Rántott sütőtök

 

A sütőtököt felszeleteljük, kicsit besózzuk (kevés levet ereszt), bepanírozzuk és kisütjük.

 

Állítólag még azok is két pofára tömik, akik amúgy nincsenek a sütőtökkel túl nagy barátságban. :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.13 0 0 2492

A fehérrépa azért nem nő meg nagyra, mert sokára kel ki, és addigra elmúlik (lerövidül) a hűvösebb, nedves idő,

- amit szeret, és bejön a meleg, - amit csak elvisel, de lassan fejlődik.

 

A fehérrépa kelésének gyorsítására van egy módszer, a javorizáció. (Németországban, és nyugatabbra ismert, nálunk nem igazán...)

Ez csak annyit jelent, hogy jégen tartják 5 hétig, kiültetés előtt.

 

Én -jég híján - 5 héttel a kiültetés előtt egy vászonzacskóba rakom, amelyet egy homokkal töltött műanyag ételhordóba teszek.

Az ételhordó alján lyukak vannak a pangó víz ellen.

És  alatta egy kistányér hogy ne csöpögjön össze-vissza.

   Szóval ezt az egészet benedvesítem, majd a hűtőbe teszem 5 hétre.

(Közben 1-2 hetente újra benedvesítem, átöblítem, ha lecsöpögött vissza a hűtőbe)

 

Az így kezelt petrezselyemmag 5 nap alatt kikel, hamarabb mint a sárgarépa!

És mivel a hűvöset szereti, szép nagyra megnő, majdnem akkorára mint a sárgarépák -locsolás nélkül is,

ha az egyelést szépen megkapják még kelés után hamar. ( 7 cm-enként maradhat csak egy db!)

 

Én már sok éve így csinálom, és azóta mindig szép a petrezselymem.

Annyi, hogy előre kell gondolkozni, mert ha március közepén akarunk  ültetni, akkor ezt a kezelést

már február elején el kell kezdeni.

  Öt hétnél tovább tárolni így nem jó, mert kicsírázik, még a hűtőben is.

Kis csírakezdeményekkel még kiültethető, de egy-másfél centis csirákkal már nem.

 

Előzmény: Apóca polca (2489)
krnemarika Creative Commons License 2014.10.13 0 0 2491

Csak a nagydobosinak kell a dércsípés. A másikat inkább vidd be!

Előzmény: TINTUS (2490)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.13 0 0 2490

sütőtökök :

 

a 3 nagydobosi 6 szép termést adott  a 4 orange meg vagy 14-et .

Viszont még mind az indákon  várják hogy a dér megcsípje őket :))

 

Ettetek már tökfőzeléket sütőtökből?

Előzmény: Apóca polca (2489)
Apóca polca Creative Commons License 2014.10.12 0 0 2489

Igen , te nagyon ügyes voltál ahogy olvasgattalak.

Nekem nagyon sok árnyék van a kertben, a szomszédnak 10 m magas akácfái vannak a csapáson ezért a paprika nem érett be és cukkini bár gyönyörű bokros lett nem virágzott.

Viszont a kelkáposzták szépek, azok maradhatnak is még mert enyhe fagyot bírnak.

Azonkívül cékla van, és sárgarépa.

Petrezselymet nem tudok termelni, mindig pici marad. Majd veszek a piacon.

Előzmény: Törölt nick (2488)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.12 0 0 2488

bár nagyon vártam( vártuk sokan) ennek a szezonnak a végét, mind tudjuk az okot.....a szélsőséges időjárás miatt

ennek ellenére most kicsit szomorkásan sétálok a telek végébe, és felmérem mi az ami még hasznosítható

igan, lassan kiürül a kert

de pl. van még rengeteg póréhagymám, nem győzöm elajándékozni, ugyan évelő, de tavasszal már nem az igazi

pár szem málna, eper is akad még

a maradék céklát már nem osztogatom el, megmarad nekünk,jó helye lesz a vízóra aknában

lesz még 3-4 melegebb napunk, addig még a padlizsánok is beérhetnek, (a saját nevelésú palántákon kilós nagyságú termések vannak)

a fűszerparika sem érik már be sajnos, van még némi paradicsom, de az már jelentéktelen

a kápiák, pritaminok, kaliforniaiak még okozhatnak örömet

na kb. ez a kép, igen vagyes, de ez van

ennek ellenére azt gondolom, hogy a a kertből a konyhába igen sok dolog bekerült, soha ennyi minden( nem sorolnám fel) még nem volt a nyári konyhánkban, ha 2015-ben semmit nem raknék el, akkor is maradna 2016-ra, így nem lehet ok panaszra, a visszajelzések pozitívak a minőséget illetően, különösen a ketchup és az indiai szósz aratott nagy sikert

kívánom mindenkinek, hogy hasonlóan érezzen

Előzmény: Apóca polca (2487)
Apóca polca Creative Commons License 2014.10.12 0 0 2487

Ma megfőztem az utolsó adag mángoldot főzeléknek és rántott kelkáposztát és almás -mákos pitét tálaltam .

Lassan kiürül a kert.

Előzmény: Törölt nick (2485)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.12 0 0 2486

a tegnapi terveket nagyjából teljesítettem, az enyhén csípős ketchup elkészült, ez már tényleg az utolsó adag

megcsináltam a zakuszkát is, hát elég strapás dolog, de legalább a család szerint finom lett

mára az almapaprika eltevése maradt még ( ha lesz kedvem)

Előzmény: Törölt nick (2485)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.11 0 0 2485

mostanában pihen ez a topic

én tegnap délután körülnéztem mit is lehet még bevinni a kertbők a konyhába, sietnem kellett mert nagyon korán sötétedik

találtam is még szép mennyiségben padlizsánt, amit megláttam a félhomályban leszedtem, és még vannak rajta kissé éretlenek is, azokat a töveken hagytam, nem tudom hány kg.-ot sikerült leszedni, de az biztos, hogy a 12 literes vödörbe nem fért el, így ma padlizsános csirkemell  steak burgonyával lesz az ebéd, a maradékot már méregetni kell a recept- csinálok belőle zakuszkát, mert paprikák is vannak még bőven

éppen most tettünk fel még egy adag ketchupot is, szóval ma is lesz mit csinálni, de legalább szép az idő

az almapaprikákból is van még bőven, talán az a legegyszerűbb ha vödrösen elrakom, és gyorsan végzek vele

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2484

nálam úgy tűnik szépen száradnak a paprikák, aztán majd kideül az igazság, penészes e vagy sem

Előzmény: TINTUS (2482)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2483

Én pedig aszalom a fügét. Már több tepsivel elkészült, de folyamatosan fogy. Aszalva finom édes. Ma kint napozik az udvaron. Frissen csak én eszem. Lekvár idén nem lesz, nem aratott nagy sikert így nem erőltetem. 

Előzmény: TINTUS (2482)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2482

Szerencsére most szép őszi napjaink vannak , és szépen folyamatosan lehet szedni a fügét,  ma is be kell főznöm egy adagot. 

 

Kentaur tanácsára a teraszról levittem a műhelybe a fűszer  paprika füzéreket , megvédve a hajnali párától és penésztől.  Köszi.

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.05 0 0 2481

Tintus, ez gyönyörű, gratulálok

mi is szoktunk kenyeret sütni, de csak télen

olyankor behúzódunk Debrecenbe a gázért átalányban fizetünk, szóval mehet a sütő bármennyi ideig :)

nálunk a párom ebben a szakértő, én csak segítek

Előzmény: TINTUS (2480)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.04 0 0 2480

( azért ilyen az alakja mert jénaiban sült :)))

TINTUS Creative Commons License 2014.10.04 0 0 2479

Annyira szerettem volna egy jó kenyeret enni amelyiknek a héjája se okoz rágási gondokat..... kertből a konyhába.....krumplit a kenyérbe.

 

Tehát kreháltam egy napokig friss burgonyás kenyeret íme:

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.04 0 0 2478

ahogy írtam is én ugyan csináltam szárítottat, de mostanság már nem

egyébként a napon, igen, de jobb a nyers

Előzmény: szocske_ (2477)
szocske_ Creative Commons License 2014.10.04 0 0 2477

szia!

A szárítását hogyan csinálod ennek a házi vegetának?

Esetleg sűtőben vagy egyszerűen csak kiteszed a napra?

Előzmény: Törölt nick (2461)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.01 0 0 2476

hát nem tudom tanultál e, ez a zeller téma feladja nekem is a leckét, nem biztos, hogy tudtam segíteni

Előzmény: TINTUS (2475)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.01 0 0 2475

Köszi, tanultam :)

 

Előzmény: Törölt nick (2468)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!