Szert tehetsz egy mai Photoshopra, én nem akartalak meggyőzni semmiről. Nem zavaró a több program használata, a Nikon jobban kezeli a saját NEF
képeit, de nyilván egy Photoshop is elboldogul vele.
,,Van valami előnye a tiff-nek a raw-hoz képest?"
Természetesen, a tiff az egy nyílt, mindenki által szabadon használható formátum, a RAW kezelésére pedig csak néhány program képes. Azt a kérdést is fel kell tenned, mi lesz 20-30 év múlva. Semmi garancia nincs és a RAW jövőbeni szabad, és ingyenes használatára. A lényeg itt az, ha én készítettem egy filmet, az az , enyém, használatát soha senki nem korlátozhatja. Nagyjából ennek kell megvalósulnia a digitális fotózás esetén is. Ha a felvételed RAW- ban tárolod, akkor mindig kell hogy legyen alkalmas operációs rendszered és programod a jelenlegi RAW formátumod kezelésére. Később pedig más RAW-jaid is lesznek, amelyek csak a nevükben lesznek azonosak a jelenlegi RAW-oddal. A RAW képek bárki általi ingyenes kezelhetősége hosszú távon (és jelenleg sem) nem garantált, ezért számomra a Raw csak egy átmeneti formátum, a megtartandó vagy eladott képeket mindig TIff formátumra konvertálom.
A cél épp az lett volna, hogy egy programmal, mentegetés, konvertálgatás nélkül tudjam feldolgozni a képeket. Nem kell menteni, konvertálni, bezárni itt, megnyitni ott, ...
Eddig csak a ViewNX-et használtam, most megtetszett a Camera Raw. De csak úgy tudom használni, ha előbb ViewNX-ben átkonvetálom a képeket jpg-be. Csak így nem sok értelme van raw-ban fényképezni.
Egyszerű lenne Bridge-ben válogatni, Camera Raw-ban feldolgozni és kész. Utána esetleg lehet Photoshopban maszatolni, de csak akkor, ha tényleg kell (ezt egyelőre nagyon ritkán használom, m nem még csak most kezdem megtanulni a PS-t).
Szóval épp a folyamat egyszerűsége vonz. (Bridge - Camera Raw, kész)
Tiff formátum: megint konvertálgatni kell, vagy menteni tiff-be (nem tudom, hogy működik a Capture NX2), utána rohanni PS-be. Van valami előnye a tiff-nek a raw-hoz képest?
Adobe üzletpolitikája: ha most valaki upgradel a Photoshop6-ra (76eFt), akkor amíg nincs PS7, az addig megjelenő új fényképezőgépek raw-jait támogatja majd. Ha 2015-ben lesz PS7 és én 2015-ben veszek új vázat, akkor a PS6 még jó lesz az új váz rawjaihoz. Ha 3 évig használom a vázat, akkor 2018-ig a PS6-tal nem lesz gond. Tehát 6 évig használhatom.
De győzzetek meg az ellenkezőjéről.
A legjobb lenne kipróbálni a szoftvereket és az alapján eldönteni, mi szimpi. Lehet, h leszedem a Capture NX2 próbaverziót és kipróbálom.
Nem szoktuk felgradelni, fekete listán van az Adobe. Pontosan az ilyen üzletpolitikája miatt. Akármilyen régi, megvásárolt photoshop is megteszi úgy ahogy van. Végy egy Capture NX2-t, olcsóbb, jobban kezeli a RAW-ot, kellemes program, csak jó számítógépet igényel. GYengébb gépen (nálam) csak kötegelve lehetett gyors munkára bírni. Amikor a kép már TIFF formátumban van, megnyitod a photoshopban, és azt csinálsz vele amit akarsz.
Nem, a CS4-hez már nincs olyan Camera Raw, ami megnyitja a D7000 raw-jait, azt hiszem, legalább CS5.5 kell.
És a PS mindig tartalmazza a Bridge-t vagy külön kell megvenni? Mert a "CS 6 Design Standard" csomagban külön fel van tüntetve a PS és a Bridge is, mint alkotóelem, ezért kételkedem.
Az adobe.com-nál vásárolt licence nem lesz jó neked, csak a hivatalos európai viszonteladó jogtiszta itthon.
De ha külön a Camera Raw-ot frissíted (ingyen az adobe honlapról), akkor kezelni fogja a D7000-et is. (Bár nem esküszöm meg rá, hogy ezt a CS4-el még lehet, de majd az okosak megmondják.)
Így van, ő az egyetlen eladó a képeken. Van viszont egy másik vásárló is (homályban), aki meg egy évvel fölöttem járt az egyetemen, őt is ismerem (na jó, a feleségét ismerem jobban... :-) ) Pedig én nem is járok Marosra.
Nyugalom! Minden csoda 3 napig tart...majd elmúlik. Hasonló eset, amikor valaki compakt képről vált bridge-ra, bridge-ről dslr-re...DX-ről FX-re és így tovább.
D800 36Mpixeljének sincs sok értelme, de az E verzióval a Nikon végképp lovat adott a pixelbuzerátorok alá. Aki nem tud jó képet csinálni az legalább nagyítgathatja a sz@rt :D
No skacok, talán nem vagyok egyedül azzal, hogy nagyon várom a D800 és a D800E összehasonlítását. Nem mondom, hogy ez a teszt teljesen exakt, de minden esetre a legjobb, amit eddig olvastam.
Mivel a srác egy általam nem ismert RAW konverter béta verzióját haszálta, és szerencsére az első kép leszedhető NEF-ben is, így nekiestem LR4-ben, és az ecset eszköz moiré funkcióját kihasználva, pamacsoltam egy kicsit a kék táblán, a sapkákon a kirakatban, és a motorblokkon is. A végeredmény az alábbi linken megtekinthető:
A 32GB (95MB)-os verzió az kapható, de a 64GB-os (95MB) az nem, legalábbis a hivatalos magyarországi disztribúció forgalmazásában a Hamától. Tudom mivel forgalmazom és most kaptam meg a legfrissebb ápr. 25-i árlistájukat abban nincs benn ez a típus. Más kérdés ha valaki más forrásból hozza be az adott kártyát és úgy értékesíti.