" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Lehet keveredtek a dolgok valahol, mert a Wells meg ugye nem önporzó! :) Köszönöm, már kaptam tőled oltóvesszőt, mind meg is eredt amit oltottam vele! Annak ellenére ugye, hogy már szinte virágzott az oltóanyag, tehát nagyon könnyen és biztosan oltható.
Mindenesetre kissé furcsák ezek a hazai beszerzésű pawok! :) 100 darab a kicsivel nagyobb, de nem önporzó és egyedülálló Wellsen, 2 darab az egymás mellett(+prima) álló önporzó Sunfloweren. Mindegy, hála a fórumtársaknak, és így köztük neked, ha nem is biztos hogy azt a fajtát mint amit gondolunk, de biztosan jól termő kipróbált genetikákat szaporítunk így tovább. Mert hiába a címke, ha rossz növényre rakták. A homoktöviseimről is kijelenthetem, hogy mindkettő termős, mert mindkettőn van termés, és nagyon ritkásan, szóval messziről porozza be valami. Ez is ugyan onnan van mint a "furcsa" Sunflower. :)
Azért merek beleszólni mert azt írod. '..ez a papau nem egy nagy szám'...Ezzel vitatkoznék mert én is jó 10 évet szántam rá igaz.De nagyon bejött, és mivel sokat utaztam nyugdíjas életem előtt Délkelet-Ázsiában és Dél Amerrikában.Piacra is jártam ezekben az országokban , bizton állítom,hogy a megbízható forrásból származó növények az említett orszáokból származó fáról szedett gyümölcsökkel bizton felveszi a versenyt.Az igaz, hogy eltarthatósága korlátozott és csak teljesen érett termésekre vonatkozik.Feleségem dzsemként el is teszi és meg leg utoljára jó minőségű fagylatot kreáltam.Fantasztikus volt.Az igaz ,hogy a füge fínom, főként ha idős fát tudsz nevelni és megtartani.De a füge az nem hozza vissza az Asimina triloba filingjét.mellékelek a fagylaltos dologból is egy képet.
Az egzotikus dísznövényektől vettem azt hiszem 9.000 ft-ért 2005-ben. Másfél méter forma volt, most 2.2m. Tavaly 1 virág volt rajta ami kinyílás előtt leesett. Idén több virágja is volt, csak 1-2 nem kötött, sok kis gyümölcs lehullott mikor kezdett nőni. 1 szem maradt, ez a 6 dekás.
Jövőre biztos terem az Overleese is, illetve virágzik. Az kisebb, és a dmkertből való. Ha nem egyszerre virágoznak és nem lesz kötés, túladok rajtuk mert nekem a füge többet ér. Évek óta várok rá, nem vagyok már fiatal, a füge meg már az ültetés évében terem és nagyon szeretem. Ez a paw banán nem egy nagy szám. Finom, de a fügét, málnát többre becsülöm. :)
Honnan van az a Sunflower? Nekem egyre furcsább a dolog. Mert Jánosnak nem termett idén se, az enyéimen 2 fából egyen volt termés, de az is csak 2 darab, miközben 70 darab virág körül volt rajta és ugye önporzó, na meg egymás mellett van kettő, plusz egy Prima is nem messze. A termése hozzád hasonlóan 80-100 gramm körüli, miközben az átlagsúlya ennél kétszer több! Ja és az én fám már olyan 3.5 méter körüli, ekkora fán már legalább egy tucat kéne hogy legyen, ugyanis az egyik legnagyobb termőképességű fajta a Prima1216 után!
Csak nem magról keltet kaptunk mindannyian? :)
Egyébként a Prima1216 idei oltásom már most 4 virágbimbót hozott, pedig vagy csak 30-35 centi az egész növény. :) Tehát nem maradok sokáig elégséges mennyiségű paw nélkül, de azért nettó parasztság egy olyan növényt oltványként árulni aminek a magról kelt növényei sokkal később teremnek, plusz nem önporzóak és ráadásul még bokrosra hagytam, tudván, hogy a fa alsó részén köti a legtöbb termést.....csodálatos lesz átoltani ha bizonyosságot nyer, hogy magról keltek. Mindezt 7000 forintért 5 évvel ezelőtti pénzértéken.
Hali, jó kérdés.De nem tudom.Nekem egy oltványom van/ Overleese/ ésmellette vagy négy fajta más azonos korú/ 8-12 évesek/.Így nem tudom, milyen hatással vannak egymásra.Mert nagyjából egykorúak.Ezt megelözően mikor még csak egy növényem volt a telkem másik felében az ma már egy nagy fa, az porzás nélkül is termett ! De magról kaptam és kisebb a gyümölcs ,de fínom.Valami késöbbi fajtára hajaz mert még kemények a gyümölcsök és még nem is pottyantott.De mostani helyzetben már minden-mindent porozhat a telken belüliek közül .
Nálam az Owerlise idén csak bimbókat hozott, melyek nem nyíltak ki. Most ismét látszik sok jövő évi virágrügy rajta.
Azt szeretném kérdezni, az Owerlise-hez szükséges-e másik növény. Nálam van mellette egy Sunflower ami most teremte az első szemet, mely 6 dekás volt 5 szem maggal. Ha nem kellene ez a fa az Owerlise mellé, azt hiszem kiveszem és füge menne a helyére. :)
A porzós kivim már törzsileg olyan 4cm átmérőjű . Fagykáros lett a mostani télen. Egész nyáron halódott. Most a nyár végére elhalt az alsó 10cm feletti rész végleg és két rügyből pillanatok alatt akkora erőteljes hajtásokat hozott, hogy a szemem kigúvadt amikor megláttam. :) A halott részt levágtam. Örülök !!! Locsolom tovább. Kérdés az , hogy ebből a hajtásból mi fog beérni ősz végéig?
Az Asimina Triloba 6 éves és igen jól mutaja már idén a termést.Egy hete kezdte a potyogtatást.Oltvány.Ami terem az a 6 éves magonokból nevelt fácskák , 'mango' névvel kaptam itt a forumon a magját.Gyönyörőek és a 'Overleese1 meg szinte fantasztikus méretű és nagyon fínom.
Szépek. Várom az Egerági érését, remélem hamarosan kezdi.
Közben Kurdi Lacitól is kaptam mailt, melyben megerősítette hogy barna aszalódásra hajlamos fügét adott, tehát biztos hogy nem Egerági. Az egyetlen első szemből nem is biztos hogy kitűnik, pontosan milyen is lesz ha sok terem. Ezt az első szemet még fent hagyom, megvárom hogy aszalódjon kicsit. :) Van még rajta 6 szem, de azok még nem mozdulnak. :)
Az elég baj lesz ha szeptember közepén vagy utána kezd érni, mert akkor nálam esélytelen. A hideg éjszakák, langyos nappalok és az esőzés miatt ha érik is nálunk a füge, nem jó az íze. De adok neki egy esélyt, a legjobb helyre ültettem a tied, ahol 8-9 órát éri a nap. Esetleg tudod hogy aszalódik vagy cefrésedig, esetleg lehull ha érés után még a bokron hagyjuk?
Az a fajta amiről képet mutattam, Kurdi Laci régi fórumbejegyzésében azt írta, kevés az első termése, lepotyog. Na ez sem előny.
Jelenleg 3 olyan fajtám van, ami az itteni körülmények között szeptember közepére beérleli az összes másodtermést.
Kedves Nino! Szerinted a most érni kezdő fügém nem egyezik az általad mutatottal? vagy esetleg be tudod azonosítani? Természetesen más véleménye is érdekel: