Új kivit fedeztem fel Tatabányán. A képek még a nagy melegben készültek. Gyakran járok arra és csak most vettem észre, ez is azt bizonyítja, hogy csak jobban körül kell nézni, amennyiben ilyen növényi példákat keresünk. Korábban Komáromban fedeztem fel egyet: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=111770533&t=9181283
Régebben voltak olyan vélemények, amelyek inkább a kivi termeszthetetlenségét voltak hivatottak bizonyítani, vagy inkább termeszthetőségének nagyon szűk régióra való korlátozottságát. A tokaji(http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=125565348&t=9181283), bakonyi és egyéb bemutatott példák cáfolják ezt a véleményt.
Oszt hogy gondolnád észrevenni, hogy meszes a talajod? Nem látszik az, nehidd hogy a meszes talaj hófehér ám :-)))
Nálam meszes, de barna a föld, a meszesség csak a kémhatás miatt játszik. Ami meszes, az lúgos. Kis ecetet ráöntöd, ha nagyon habzik, akkor lúgos/meszes a talajod.
A mésztartalmat kémhatásméréssel tudnád megállapítani. De szerintem ezzel ne is foglalkozz most még, ha láthatóan rendbe jöttek.
Azért a Solo esetén még metszetlen, vízszintes vesszők esetén sem biztos a termés. Ha mégis terem, akkor a cseresznye és dió közötti méretben, szőröset.
A kivi felfelé törő hajtásait nem szabad lemetszeni mert ezzel a jövendő terméseket vágod le.
Csak a tavalyi letermett felesleges részeket kell eltávolítani a metszéssel. Azokat a felfelé törő uj hajtásokat pedig csak le kell húzni kb vízszintes helyzetbe és azok fognak teremni.
Kedves topikozók. 3 éve ültettem egy kivit. Hivatalos neve: Actinioda chinensis Solo. Öntermékenynek adták el. Az első tavaszon virágzott, de a virágok lehullottak róla. Amásodik évben apukám sajnos megpermetezte, melynek következtében levelei sárgulni kezdtek. Ebben az évben nem lett megmetszve. Idén tavasszal a leírások szerint (4-6 szemre) megmetszettem, sajnos most sem virágzott. Gyönyörű 2-2,5 m-es hajtások vannak rajta. Mi lehet az oka annak, hogy nem virágzik?
Kiültetés gondosan előkészített, tőzegben gazdag ültetőgödörbe, bőséges locsolás, és majd széles, sátor forma takarás a kemény fagyos téli időszakban.
Ha most jól megerősödik a gyökerük a tél beálltáig, akkor tavasszal sokkal erősebben fognak hajtani, mint frissen kiültetve, de a takarás ilyenkor még nagyon fontos, ha nem fagyvédett helyen (domboldal, városi hősziget stb.) laksz.
Szerintem.
(Mert döntened neked kell, én csak "felelőtlenül és névtelenül" osztogathatok itt tanácsot, még ha jószándékkal teszem is.)
3 Hayward és 1 Tomouri boldog új gazdája vagyok. Egy hete jöttek, kb 50-60 cm magasak. Szerintetek kiültessem még most őket, vagy marad a cserép, 0 fok körüli átteleltetés és tavasszal ültetés, vagy ősszel lombhullás után ültetés?
Az öntermékenynek nem dőltél be? A locsolás nem csak az első években kulcskérdés, jobb, ha erre készülsz valahogy.
Az olaszok-görögök minden kiviültetvényt locsolnak, jéghálóval védenek. Előírás az olaszoknál az ültetvényekben a metszőolló folyamatos fertőtlenítése és a nyesedék megsemmisítése is. Ezek itthon is hasznosak lennének.
Nekem 3 evesek a kiwi csemetek. mar mint az elso peldanyok, mert vannak iden vasaroltak is. Az elso evekben en is "bedoltem" azon leirasoknak, hogy a kiwi igenytelen, nem szukseges vedekezni nala, talajra es tapanyagra nem tul kenyes. Ezeke lehet, hogy igazak ha azt nezzuk mi a minimum igenye a kiwinek. De az egeszseges, gyors, eros fejlodeshez azert tobb kell, szerintem.
elso evben en is csak ugy szilajtartasba vettem a kiwi csemeteket, nottek is mint a gomba. masodik evben meg semmi, szinte meg alltak. Iden erosen locsolom oket, osszel szerves tragya, mutragya, vas potlast kaptak. iden folyamatos lomtragyazas. Brutalis a valtozas...
Eleg rossz, kemeny, kotott vulkanikus alaptalaj, koves feltalajjal. A loscsolas az elso evekben kulcskerdes. Foleg ilyen evbe mint az idei...
Nem más típusú hajtások. Minél erőteljesebb kezdetben a hajtása, annál egyenesebben és annál inkább felfelé fog törni. Ahogy nő, elvékonyodik, és ha talál támaszt, akkor csavarodva próbál még feljebb jutni, ha nem, akkor meg hajlik el vízszintesbe, ill. lefelé.
A függőlegesen felfelé törő egyenes hajtás és az akár saját magára is rácsavarodó vékony tekergő vacak között folyamatos az átmenet, megtalálhatod ugyanazon az egy hajtáson belül is. (Pl. indul erősen fölfelé, akár ujjnyi vastagon, 1,5-2 m után vagy vagy ívben elhajlik magától, és elvékonyodik, vagy talál támaszt, és pár mm vastag hajtásként tekeregve még mászik rajta tovább föl.)
A függőleges erős és a tekergő kis vékony ugyanúgy nem fog virágozni, teremni. Termést elsősorban a közel vízszintesbe hajló, közepes erősségű szálvesszőkön várhatsz.
A talaj pontos meghatározását nem tudom, barna, kötött talaj, nem volt ásva, trágyázva, fű nőtt rajta és az is nyiráskor gyűjtőkosárral összeszedve. Most már rajta hagyom a levágott füvet. Meszesnek nem látom, az talán feltűnne még nekem is:-))) Ilyen helyen mégis kellene nekik adnom valami tuningot? Bár a vas most beválni látszik.
Nem csuklóvastagnak kell lennie a törzsnek, hanem arra képesnek, hogy erőteljes hajtást hozzon, amit vizszintesbe lehet lekötni. Amíg erre képtelen, vissza kell vágni a tövet tövig és várni egy évet. Nincs arra garancia, hogy a törzs és a termőkar 1 vagy 2 év alatt kialakul, több is simán elmehet a helytől függően. Attól nem lesz korábban termés, ha szenvedsz a vékony kis gyenge hajtásokkal.
Ez volt a kérdésem hogy van e más típusú hajtás. Akkor ezek szerint mégis van, ami nem kunkorodik. Majd megerősödik a törzs rögtön nem lehet csukló vastag törzsel indítani.
Még annyit: a fotón látható hajtások gyengék, azokat érdemes vizszintesbe vázkarnak lehajtani, ami kb ujjnyi vastag, jól fejlett. Azok nem is kunkorodnak. A függőleges törzs nem látszik, de szerintem az is vékony, nem elég erős törzsnek.
Ok most már értem! :) Akkor mindegyik hajtás csavarodó. Csak hely hiány miatt nem tudom kialakítani a vízszintes pergolettát tehát valahogy függőlegesen növesztem fölfelé a vázkarokat és esetleg fölkötözöm. De csatolok képet.
A minikivi nemcsak a geometriára nem kényes, hagyhatod magában vagy metszheted tetszésed szerint - csak ne épp a virágos hajtásokat - , de a fagyokat jobban viseli, a meszes talajt jobban tolerálja a szőrösnél. Sok helyen, ahol a szőrös termesztése nem megy, a kopaszok vígan élnek.
"eddig semmilyen kórokozója nem ismert és semmilyen vegyszer, vitamin, ásványianyag, permetezőszer, nem kell neki, káros"
Ezt kb.10-15 éve írták, azóta gyűlnek a tapasztalatok, de a régi internetes információk nem tűnnek el. Nem mindegy, mikori forrást olvasol, mennyi tapasztalat volt már mögötte, amikor megírták. Kellő kritikával kell a neten található anyagokat kezelni.
Nincs más jellegű, a kivi egy kúszónövény, más alkatrészek híján csavarodással kapaszkodik.
Fotót nem tudnál hozni?
A vizszintes vázkarból idén növő, többnyire felfelé törő hajtásokat, ha elég erősek, jól fejlettek, kell jövőre a karra merőlegesen, vízszintesen lekötözni. Ezek alkotják a pergoletta tetejét. Ezeken fog a következő év tavaszán sok összevissza hajtás, feltehetően sok virággal előtörni, ezeken lesz a termés. Ezeket hívják a következő tavasszal "letermett" hajtásoknak, amiket le kell metszeni, korán, mielőtt a vegetáció elindul.
Köszi szépen! Ha jól értelmezem akkor ezek a nyársas hajtások (amik a termők) más típusúak mint a csavaródó kacs jellegű hajtások. De ilyeneket még nem fedeztem föl, mert eddig mindegyik csavarodott. Akkor ezek szerint még jövőre sem terem?
Én még csak most kezdek ezzel a növénnyel foglalkozni. Az eddigiekből azt szűrtem le, hogy ennek a növénynek is , hogy szép és termékeny legyen , ahhoz az előéletében összegyűjött powerre van szüksége (magyarán jól fejlett gyökérzetre és a hozzá tartozó "felépítményre") . E cél eléréséhez először minél magasabbra kell felfelé nevelni belőle legalább egy hajtást megfelelő vastagságúra úgy , hogy a tél beköszöntéig minél magasabbig tartson az a rész ami beérik és nekimehet a télnek. E cél eléréséhez megfelelő mértékű vízellátásra és felfelé vezetésre (függőleges spárga) van szükség.
Jövő tavasszal a hajtás felső részét a megfelelő magasságban kb vízszintes pozícióba kell fordítani úgy hogy a vessző ne törjön el.
E vízszintes szakasztól várhatjuk, hogy majd rövid virágos hajtások képződnek rajta , de képződni fognak rajta , ha jó erőben van felfelé törő nyársas hajtások is, amik már saját erejükből rakétáznak felfelé , mint az almafa hajtása, ezek már nem igényelnek felvezető madzagot. A harmadik éven ezeket a rakettákat kell lehúzni kb vízszintes helyzetbe, mert ezek lesznek a termő karok és a feleslegessé vált letermett részeket kell kimetszeni .
Megfigyelések :
- nem szereti a túl meszes talajt (mészkőzúzalékból biztos, hogy ki fog dögleni)
- meszes talaj esetén meghálálja a vaspótlást , de ezt a földjére kell önteni, nem a növényre
- kerülni kell a nitrogénes tuningolást, mert nem fog beérni a vessző.
- félárnyékban is jól érzi magát
-szereti a nedves klímát
A minkivi kevésbé igényes a geometriára , de a meszes talajt az is utálja.
Bocs a kissé provokatív írásomért , az vele a szándékom , hogy ahol tévedtem, azt majd a tapasztaltabbak reméljük, hogy kijavítják.
Igen van, tavaly ültettem. Már vízszintesben a kellő magasságban el van hajlítva az ága, és abból is új hajtások törtek elő, csak eddig még mindegyik csavarodó jellegű. Vagy nem tudom egyáltalán van e más jellegű?
Első kivim immár harmadik éves, Gyáli piacon vett, nem tudom milyen, nem csinált semmit idén sem. A következő évben tavasszal és augusztusban is telepitettem. A tavaszi fiú hozott idén két virágot. Azév őszén fiamtól visszakerültek páran hozzám. Tehát, több különböző időszaki ültetésem van.
Eleinte mindent végigolvastam. Azt mondták/irták, hogy "eddig semmilyen kórokozója nem ismert és semmilyen vegyszer, vitamin, ásványianyag, permetezőszer, nem kell neki, káros". Kiderült, hogy kb. 2 éve jelent meg országunkban az amerikai lepkekabóca, ami ellen mégis kellett védekezni. Ismerősöm, akinél tavaly kifagyott a 15-20 éves kivi, javasolta, hogy öntözzem be vassal, kaptam is egy fél zacskóval. Kb. 2 hete megtettem. Határozott, erőteljes növekedésnek indultak, minden nap gyönyörködöm a napi fejlődésüknek. Mégiscsak kell nekik valami? Előtte 2 évben sárgafoltosak voltak a leveleik. A kicsiket sajnos leárnyékoltam, leteritettem műnyag ládával, és megégett a levelük. Azóta kapják a vasat, kiméletesen árnyékolom őket, gyönyörűen fejlődnek.
A Hayward fajtára gondolok. Igazából azért érdekelne mert ezt olvastam idézem:
"mivel a magyar nyelven elérhető szakirodalom által terjesztett szomorú tévhit szerint járnak el, miszerint: „metszése a szőlőéhez hasonlóan történik”. Az ilyen drasztikus kezdeti beavatkozást követő hasonló továbbiak az évek múlásával egyre inkább túlzott vegetativitásra kényszerített növényt eredményeznek, aminek már nem vesszői, hanem indái nőnek, amelyeken a lehetséges termőrészek már a helyét kinőtt, kezelhetetlen növény kényszerből is eltávolításra kerülő részein vannak. Így az ilyen helytelenül metszett kivin egyre távolabb kerül a termőképesség lehetősége."
Pontosan mit értenek vesszőn, illetve indán. Az indára rájöttem, mert eddig mindegyik hajtása csavarodott. De ilyen "vesszőket" még nem tapasztaltam. Mi értenek ezalatt?