Nem, nem perelheti vissza, ugyanis a Társasház felelőssége, feladata, hogy ne parkoljanak a mentési útvonalon. El kell intézni, el kell tudni érni valahogy és pont. Ez úgy néz majd ki a gyakorlatban, hogy kijönnek, megbüntetik a társasházat, és a következő hónapban mindenki, minden lakás 1000-1500 Ft-tal több közös költséget fizet majd (vagy max lemondjuk a takarítást, szemétszállítást 2 hétre, hogy fizetni tudjuk a büntit). Mindezt azon kedves lakótársaink miatt, akik figyelmen kívül hagyják a kresz táblákat. Minden társasházi gyűlésen szépen el lesz mondva, hogy milyen rendszámú autók miatt kaptunk büntit, és nyílván kukoricára térdepeltetjük azon nyomban a vétkeseket! DE! Vonatkoztassunk már el egy picit a kersz táblától, büntitől stb. Ezektől függetlenül se álljon már senki az útra, pofátlanság, foglalják a helyet, és tényleg nem parkoló, hanem park vagyunk!
Remelem nem perelheti vissza es remelem minden honapban megbuntetnek bennunket, mondjuk legalabb 400-ra. Majd amikor 180 lakas utalja a bentparkolokat, akkor nem ok fognak fenyegetozni...
Tegnap, hazafelé jövet a következő dolog történt, mikor behajtottam a parkba. Láttam, hogy kint a fenti bejárattal szemben várakozik egy autó, és ahogy kinyitottam a kaput, és elkezdtem behajtani egyből beállt mögém és ő is behajtott. Megálltam a kapu után és jeleztem neki, hogy csukja be maga után a kaput, de nem tette, ezért elengedtem, bezártam a kaput és utána mentem (szerencsémre nem garázsban, hanem az úton parkolt le) Mondtam neki, hogy legyen olyan kedves, és zárja be maga után a kaput, mert nem záródik be magától. A válasz az volt, hogy neki még nincs távirányítója, ezért nem zárta be. Erre nem mondtam semmit, de mondhattam volna, hogy akkor miért jön be, és hogy fog zárt kapukon kimenni? De nem tettem, mert sajnos lehet ilyen cipőben (bár nem helyes) Szóvá tettem azt is, hogy miért parkol le (2-es 5-ös között) az úton, és hogy itt nem lehet parkolni, mint ahogy ezt a táblák is jelzik Nah, hát ennél a pontnál gyorsan letegeződtünk, és megkérdezte tőlem, hogy miért szívózom vele, és hogy mindjárt beba**a a szélvédőmet, mert különben is, ő csak gyorsan kipakol 5 perc alatt és el fog állni. Szerencsére sikerült szóhoz jutnom nekem is, és elmondtam Neki azt, amit lehet, sokan nem tudnak:
Ha oda parkol bárki, akkor nem őt fogja megbüntetni a hatóság, hanem a Társasházat, mégpedig százezres nagyságrendben. Így bármilyen igazságtalan is, az is fizet, aki teljesen vétlen.
Ezt mindenki jegyezze szépen fel magának, és ebben a szellemben kérek mindenkit, hogy szóljon annak, aki az útra parkol. Erre az a válasz született, hogy DE MÁS IS OTT PARKOL. Hát igen mási is ölt már embert, én még sem teszem
Lehet, hogy tényleg rossz embernek szóltam rosszkor. Lehet, hogy az Úr tényleg csak most az egyszer csinált ilyet. Ez esetben elnézést, rossznak szólt a lecseszés! (ha nem akkor meg legyen olyan kedves, szerezzen be távirányítót, és ne parkoljon 5 percre sem, mert ha abban az 5 percben jön ki ellenőrizni a hatóság, vagy abban az 5 percben jönnénk tüzet oltani, embert menteni, akkor nagy szívás lesz).
De vannak notórius járdán/úttesten parkolók, akiket kérem, nem parkoljanak ott! Nagy kedvencem ezek közül a hármasnál parkoló új fehér Opel Corsa, aki nem elég, hogy ott parkol, de nem zárja be maga után a kaput, és kb 60-nal rallizik fel az úton.
Nekem a valódi visszamenőbe van építve a hőmennyiségmérő, és az előremenőre van ráírva hogy "V". Igazából az órának tökmindegy hogy melyikbe van belerakva mert az csak a víz áramlási mennyiségét méri, az meg ugyanannyi mindkét ágban. Kilóg belőle két vezeték ami a hőmérsékletkülönbséget méri, és abból a melegoldalit kell az előremenő csőbe beletekerni a hidegoldalit pedig a másikba. Hiába meleg mindkettő azt azért érzed kézzel is, hogy az egyik melegebb.... :P
Meg tudnátok mondani, hogy pontosan melyik cső a visszamenő cső? Az, amelyiken a hőmennyiségmérő óra van, vagy a másik, amelyikbe az a fekete vezetekék megy bele? Nálunk mindkettő elég forró fűtés közben.
Az alsó csavarok egy-egy golyósszelep, csak nincs karja hanem csavarhúzóval nyitható-zárható. Akármennyit tekergetheted nem fog kiesni. Függőleges állásban nyitva van, vízszintesben zárva. Ahhoz hogy a radiátor működjön mindkettőnek nyitva kell lennie. Legcélszerűbb teljesen kinyitni mert így a legkisebb a nyomásveszteség és így kínlódik legkevesebbet a kazán szivattyúja.
Az alsó csavarok nálam eleve nem is mozdultak sokat, max egy fél fordulatot. De hallhatóan elzárták a vizet. Egyszer-kétszer elzártam-megnyitottam, visszaállítottam az eredeti állásába, és a fenti termosztát elkezdett normálisan működni...
gpz, köszi a jó tanácsokat! Holnap kipróbálom, most már alszik a család. A légtelenítésen túl vagyok, de megpróbálom újra. Az alsó csavarokhoz még nem volt szerencsém, de holnap velük is megpróbálok összeismerkedni:) Csak piszkálni kell egy kicsit őket ide-oda/ki-be?
Amelyik folyamatosan tűzforró, ott meg én a csőbekötéseknél (alul) lévő csavarokat csavargattam meg egy kicsit (szintén csavarhúzóval). Ez megoldotta a dolgot, azóta tökéletesen működik. Valószínűleg csak fel volt akadva valami azokban a szelepekben.
Amelyik nem működik, azt valószínűleg csak légteleníteni kell. A termosztáttal szemközti végén a radiátornak van egy csavarhúzóval működtethető légtelenítőszelep. Egy rongyot csavarj köré, nagyon óvatosan nyisd meg egy csavarhúzóval. Amíg picit sziszeg és büdös levegő jön belőle, addig tartsd nyitva, majd ahogy mocskos lé kezd belőle folyni, gyorsan zárd el.
>Ezenkívül a hőmennyiségmérő óránál az a cső amelyre nagy piros V van írva (gondolom V mint visszatérő), sokkal melegebb mint a másik cső.
Paco, akkor te jól fogsz járni, mert ezek szerint mínuszban fogyasztasz hőt :D
A radiátorok egyébként nálunk is érdekesek: jelen pillanatban egy egyáltalán nem működik, kettő meg folyamatosan tűzforró - akkor is, ha teljesen le vannak csavarva...
Valószínűleg itt is ez lesz a helyzet, mert most megnéztem és teljesen kinyitva tényleg jóval halkabb. Ezenkívül a hőmennyiségmérő óránál az a cső amelyre nagy piros V van írva (gondolom V mint visszatérő), sokkal melegebb mint a másik cső. Viszont nem zakatol, csak ha nyitva van a szelep akkor egy csúnya sistergő hangja van. Hmmmm... Asszem Kupai Albertnek ezt is jeleznünk kell.
ha már radiátor: én is csak vagy elzárva, vagy maximumon tudom tartani, mert iszonyat hangosan sziszeg. Ez minek tudható be? Így vagy fázom, vagy megsülök :)
Nálam a gondot az jelentette, hogy fordítva kötötték be az előremenő- és visszatérő ágakat a fűtésszerelők. Ezért "zakatolt" a fűtés. Erre az volt az egyszerű "megoldás", hogy az egyes radiátorokat csak maximum vagy minimum (teljesen elzárt) állapotban lehetett üzemeltetni.
Viszont nem csak én voltam ilyen szerencsés, hanem az egész strang, és így nem csak nálam kellett megcserélni az ágakat, hanem a kiindulási pontjuknál,a kazánnál...
Laikusként nem tudom, h nálatok is ez jelentheti-e a problémát, de egy próbát megér...
Ez engem pl érdekelne. Mondjuk nem annyira gáz hog yremegjen a radiátor de amikor fűt akkor kifejezetten hallható hangja van. Nem nyilvános a megoldás, hogy levelet küldjek, vagy itt is meg tudod osztani velünk?
Ez a zaj, amit többen is hallanak a házban bizony a kazánból jön, olyan mintha egy ultra hangos mosógép berregne, majd néha centrifúgálna, megspékelve azzal, hogy berezonálnak a radiátorok és még a falakon is érezhető a rázkódás. Mások nálunk szerencsésebbek lehetnek, kinek csak a fürdőszobában lehet hallani, kinek az egész lakásban. A radiátoraink kifogástalanul működnek. A közös képviselő ígérete szerint ma is kijönnek a szerelők megjavítani a problémát. Ez már a harmadik kísérlet lesz...
Ez a közös képviselet csöppet sem a ház érdekeit képviseli, megítélésem szerint nem is nagyon akarnak dolgozni az ügyeinken.
Sajnos ma éjjel 3-5-ig újfent úgy zörgött a kazán, hogy a radiátoron elhelyezett párologtató csak úgy táncolt, a wc-ben pedig az a fedő, amelyik a kapcsolókat fedi, szintén pattogott. Elviselhetetlen ez a helyzet, immár a harmadik éjszaka ezen a héten, amikor nem lehetett aludni... Érdekes módon ez idáig semmi gond nem volt vele, ezen a héten történt valami, még az is lehet, hogy felrobban egyszer, mert annyira erőlködik, legalábbis a hangok erről árulkodnak.
Sajnos egyelőre Mérész Andrea nem válaszolt az utolsó levelemre így nem tudom megmondani, hogy csak nem gondolta át miről is nyilatkozik (ami valljuk be kapitális hiba egy üzemeltetőtől), vagy tényleg úgy gondolják, hogy lenyeljük azt hogy kétszer annyit fizetünk mint kellene. ( Ez ha lehet fokozni még nagyobb hiba.)
Azzal hogy májusig fizetem ennyivel akár tudom, hogy visszakapom akár nem több gond is van. A társasház bevételei és kiadása sajnos nem ad hoc vannak, kell lennie egy előre tervezett cash-flow rendszernek. Ha ebbe nem tervezik bele azt, hogy májusban több millió forintot vissza kell fizetni a lakóknak, felhasználják a többletpénzt másra vagy ahogy írtad elsikkad az elszámolásban (ezt egyelőre ne tételezzük fel, remélem hogy ezt a többletpénzt a Liliomdomb egyéb dolgaira akarták fordítani) majd eljön az elszámolás akkor kib* nagy bajban lehet a társasház. Tegyük fel ki tudjuk fizetni a lakóknak visszajáró pénzt, de akkor már tutira nem marad arra, hogy a bejövő gáz és egyéb számlák is ki legyenek egyenlítve. Magyarul vagy becsődöl a ház, vagy nem kapjuk meg a pénzünk.
Teljesen igazad van ezzel az gázköltség-elszámolással kapcsolatban. Én azért még reménykedem benne, hogy Mérész Andrea csak félreértette a dolgot, illetve nem gondolt utána, hogy igazából nekik kétfajta elszámolást kell csinálniuk.
Egyrészt azt, amit írt, azaz az átalánydíjasoknak az órák alapján meghatározni, hogy mennyi volt a valós fogyasztásuk, és ez alapján pénzt visszatéríteni ill. behajtani.
De csinálniuk kell egy másik elszámolást is, amelyben a valós gázfogyasztás alapján felülvizsgálják az 1440 és a 15 Ft-ot. Én egy ilyen elszámolást a következőképpen képzelek el:
1. Az elszámolási időszakban a gázfogyasztás: ... m3 Ennek a díja: x Ft
2. A fentinek (valamilyen módon meghatározott) y %-a fűtésre ment el, (100-y) %-a pedig használati melegvízre.
3. Az összes lakó által elszámolt hőmennyiség: Q kwh. Tehát 1 kWh-ra eső költség: x*y/Q Ft. (És ez tuti nem 1440 Ft lesz!)
4. Az összes lakó által elszámolt HMV: V m3 Tehát 1 m3-re eső költség: x*(100-y)/V Ft. (És ez sem 15 Ft lesz.)
Ezt az elszámolást sajnos csak abban a bontásban lehet elvégezni, amilyen gyakorisággal az emberek lejelentik az óraállásaikat. Tehát az átalányfogyasztásosokkal gond van, de azt minden további nélkül meg lehet csinálni, hogy az éves vízfogyasztásukat simán elosztjuk 12-vel, a fűtési fogyasztásukat pedig az októbertől áprilisig terjedő időszakra (tehát 7 felé). Így pedig már lehet (persze utólag!) havi bontásban is adni az elszámolást.
Én egyelőre májusig, az elszámolásig fizetem az előzetes számok alapján számolt gázdíjat, de ha az Europea nem számol el a díjakkal legalább a fenti részletességgel, akkor kénytelen leszek azt gondolni, hogy a valós és tényleges költség közötti különbséget el akarják sikkasztani, tehát nem fizetek tovább.
Én még semmit, mert ez az első amit kértek tőlem, de amíg nem tisztázom, hogy túlfizetés esetén visszakapom-e a pénzem (és az 1440 forinttal számolva kb kétszeres túlfizetés lesz) addig nem utalok sehova semmit.
Amúgy az Europea letagadni nem tudja hogy utaltam neki, épp erre való a GIRO rendszer és a bankszámlakivonat.
Bocsánat,, lehet hogy hülyeséget kérdezek de érdeklődni szeretnék, hogy Ti milyen szerződés, vagy határozat alapján fizettek közös költséget, melegvíz és fűtési díjat az Europea-nak? Én azt tanultam az "élettől", hogy nem adok pénzt senkinek csak a két szép szeméért, vagy mert csak azt mondta hogy adjak már neki egy-két tízezret havonta. Nincs esetleg valamilyen dokumentum ami alapján be merjük fizetni a közös költséget a fűtéssel és melegvízzel? Kicsit félek elkezdeni ezen összegek átutalgatását a Mérész Andrea által adott bankszámlaszámra.... mi lesz ha egyzser csak fogják magukat és eltűnnek, vagy csak simán letagadják.... nem lesz semmi a kezemben ami alapján visszakövetelhetném a pénzem
Előre is köszi a válaszokat! Szép estét!
ui: én sem tartom korrektnek a jelenlegi úgynevezett közös képviseletet - és támogatom egy rendes, új társasházkezelő megválasztását ....sajnos az Europeánál eddig még nem találkoztam a mi , mint lakók érdekeinek a képviseletével a részükről, mindent magunknak kell elintézni
A tulajdoni hányadra osztással mi a baj? Jelenleg 270 ft/th az érték. Hogy sok vagy kevés, azt majd a közgyűlésen az elszámolás megmutatja, de az elvvel mi a gondod?
Nem, nem ezt mondom..... ezzel én is tisztában vagyok persze. csak egy elmélet volt. de nyilván van olyan kis- lakás, ahol tényleg 5- en vannak, és van olyan nagy lakás, ahol 1 ember él. Nem főre, hanem lakásra kéne osztani, csak ezt gondoltam...elmélet volt.
Ha 1 ember 1 egységnyi szemetet termel, akkor 5 ember 5 egységnyit. Azt mondod, hogy akkor ha ez az 5 ember egy lakásban lakik, akkor csak 1 egységnyi kukadíjat fizessenek?
Igen, de miért is kéne nekünk tudni,hogy egy 30m2 es-lakásban 5 ember lakik-é? vagy csak 1! Hiszen ők a saját fogyasztásukat kifizetik óráik mérői szerint. De a közös helyiségeket, a lépcsőházat,- tárolót- kukát azt gyakorlatilag egyformán használjuk nem? Minden lakás 1 egység alapon.