Amíg parlagon hagyják a termőföldet (EU termelési kvóta), addig lehet mindenféle alapanyagot gyártani (erőművekhez fa, gázolajhoz repce, napraforgó, etanolhoz kukorica), amit fel lehetne használni. Csak figyelni, hogy ne menjen az étkezési termények rovására a dolog, mint tavaly.
Most pár évre le fog állni a bio-üzemanyag láz, mert 40 dolláros olajár mellett egyszerűen nem éri meg. Majd akkor indul újra, amikor 80-100 dollár környékén (vagy felette) leszünk.
Annál nagyobb luxus már csak az, amikor semmire nem használják. Pl. a parlagfű helyett biodízel-alapanyagot termelni kifejezetten hasznos dolog. Ráadásul munkaerő is lenne bőven... Vagyis a világ boldogabbik felén, ahol a termőföldön alapértelmezett módon termelnek, ott teljesen igazad lenne. Itt csak korlátozottan. Amúgy a megújuló energiaforrások szerintem a legjobb lehetőségünk, ha nem akarjuk elégetni a légkörből az oxigént.
Még ha csak a műanyagok halnának meg! De gondolj bele, hogy az adagoló halálosan precízen illeszkedő felületei mit szólnak a legkisebb korrózióhoz! És egy adagoló ára nem forintban többezer...
Teljes mértékben igazad van. Már azzal is gond lesz, ha 10%-ot kell bekeverni Más viszkozitása és sűrűsége van, nagyobb a megengedett szennyezőanyag tartalom.
A másik, hogy ezeknek más az oldóképességük. Addig nincs gond, amíg valaki csak ezt tankolja, de amikor felváltva tankol tömény FAME-t és gázolajat, ha akkor halnak meg a műanyagok.
Érdekes méréseket végeztünk anno különféle módon elkészített hidegen sajtolt (észterezett) napraforgóolajjal. Nem volt rossz, nem volt rossz, de ha azzal járnának a buszok a városban, a világon mindenütt emlegetnék a lángost. Illatról minden turista pontosan ismerné, no meg azok is, akik a hazautazást követő hónapban szélirányban észlelnék az innen hazatérőt. Az egyetlen baj ezekkel az anyagokkal az, hogy sok oda nem illő alkotórészük van, amelyek a (benzines motoroknál lényegesen érzékenyebb) dízelmotor alkatrészeit károsítanák. Ráadásul az összetétele messze nem olyan állandó, mint a lepárlással készült gázolajé, tehát sem a károsítóhatást, sem a teljesítményt nem lehetne úgy kézben tartani.
Én úgy tudom, hogy a mai jogszabályi környezet csak a saját termelésű biodízel használatát teszi lehetővé. A Torgyán doktor által átadott, nagy támogatással épült biodízel-üzem is németbe gyárt, mert itthon nem tudja eladni.
Még valami: Érden tankoltam, a László téren. A bio-etanol is olcsóbb lett. Én 1/3 arányban keverem, a Szuzi nem haragszik érte. A fele-fele nem tetszett neki.
Tehát: Valaki kérdezte a nyáron, a legjobb utat Jászberénybe. Mint a Fricy által feltett térképen is látható, el lehet menni az M 0 új szakaszán kb Ecser magasságáig. Ott jobbra bedönteni a gépet, mert ki van táblázva. És már nem kell a 4-es, meg Gyömrő, stb. Az út jó, forgalmi viszonyok is. Kb. Tápiószecsőig karcos, legalábbis estefelé.
Szép hetet, balesetmentes közlekedést mindenkinek. Sziasztok.
sziasztok. Novajba mostanság értem ide. Érdről 3 órányi az út. Kényelmesen. (de elkerültem az M 5 - M 0 közös szakaszát.) Bocs, kicsit lassú az átvitel, műholdra kapcsolt a Pannon.
Hát ja. Valami halovány összefüggést (egyenes arányosságot, sicc!) vélek felfedezni a határidők csúszása és a beruházási költségek között. Ha ez igaz, az érdi csatornahálózatot unokáink se fogják még használni :( De ne legyen igazam!
Amikor egy fehér maszkos embert látsz egy másik gyomrában matatni, minek nevezed? Pedig munkát végez. És neki kemény jattot fizetsz esetleg, még akkor is, ha a biztosítód kifizette (mellesleg a Te pénzedből) a munkáját. Annak az embernek a munkáját pedig, aki a lámpát programozza, annyira nem ismerik az emberek (nem csak Te, de rendszerint a döntéshozók sem), hogy a legtöbben azt hiszik, értenek a munkájához. Mindenki "tudja", hogy hogy kellene kialakítani egy csomópontot. Mindenkinek van véleménye arról is, hogy hogy kell kivenni egy vakbelet, vagy levezetni egy szülést? Pedig állítom, hogy ez a két dolog sokkal kevésbé bonyolult, mint egy jó menetrend megírása. És más az, amikor egy szakember nem ért egyet a másikkal, meg más, amikor egy laikus akarja jobban tudni. Sajnos a közlekedési szervezést elég alaposan lejáratták azok a döntéshozók, akik sokszor szaktudás nélkül hoznak olyan döntéseket, amelyeket még a szakember is csak alapos felmérés és tervezés után mer meghozni. Persze azok a "szakemberek" is hibásak ebben, aki esetleg hajlandóak "politikai megrendelésre" is dolgozni (azaz azt az eredményt hozni ki, ami "oda kell").
Erre mondtam, hogy a kommunikációt még tanulni kell. Érdemes a nagyoktól tanulni, erre írtam az autópályás példát.
(Persze oktatott már ki engem újságíró elégszer, hogy mi köze neki egy szaknyelvhez ... pl pöce-derítő-emésztő-zárttartály, engedély-hozzájárulás, önkormányzat-polgármesterihivatal, átadás-forgalombahelyezés, hungarocell-polisztirolhab, építkezés-építés, környezetvédő-természetvédő-zöld, stb. ... de hát az élet mindig bizonyítja, hogy egy félretájékoztatás a hozzáértőkből és a laikusokból is hamis várakozást képes kiváltani ... s a kkor a tökéletes teljesítés is negatívumként jelenik meg.)
"Külön tetszenek a süllyesztett járdaszegélyek (egyáltalán: városunkban ritka az akármilyen járda, meg szegély)." Van ott két telek, ahol gondolom a tulajdonosokkal egyeztetve, de jópár méterrel a jelenlegi bejáró mellett van a járdába épített átjáró. Minden esetre addig elég mókásan néz ki.
"Vagy egy "munkás" csak kevéssé iskolázott munkavállaló lehet? :(" Nem. De egy okleveles mérnököt "munkásnak" titulálni olyan, mintha a doktornőnek azt mondanád a kórházban, hogy "aranyoskám, ideadná a kacsát?" Pláne, hogy "egy fiatalember felügyelete" mellett említeni, holott lehet, hogy épp tanította a "munkás" a "felügyelőt". :o) (Vagy épp a segéderő várt arra, hogy a hozzáértő befejezze a programozást, és futhasson körbe megnézni, hogy minden rendesen működik-e. :o) ) Persze bármi lehetett, csak tényleg nem árt tudni, hogy a jelzőlámpák programozása nem épp szakipari munka, hanem mérnöki tevékenység.