E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
János Evangéliuma 14. fejezet
23. Felele Jézus és monda néki: Ha valaki szeret engem, megtartja az én beszédemet: és az én Atyám szereti azt, és ahhoz megyünk, és annál lakozunk.
24. A ki nem szeret engem, nem tartja meg az én beszédeimet: és az a beszéd, a melyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, a ki küldött engem.
25. Ezeket beszéltem néktek, a míg veletek valék.
26. Ama vígasztaló pedig, a Szent Lélek, a kit az én nevemben küld az Atya, az mindenre megtanít majd titeket, és eszetekbe juttatja mindazokat, a miket mondottam néktek.
27. Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek: nem úgy adom én néktek, a mint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!
28. Hallottátok, hogy én azt mondtam néktek: Elmegyek, és eljövök hozzátok. Ha szeretnétek engem, örvendeznétek, hogy azt mondtam: Elmegyek az Atyához; mert az én Atyám nagyobb nálamnál.
Szerény véleményem szerint a 24 és 28-as vers azt bizonyítja, hogy Jézus nem egyenlő az Atyával, a 26-ik vers pedig, hogy a Szent Lélek nem egyenlő Istennel sem pedig Jézussal.
"Mitöl tolakodó az ha a Tanúk felkínálják a folyóiratokat."
Én nem a "Tanúk"-ról írtam, hanem általában a házaló missziózásról. A "Tanúk" felekezeti dolgainak megvitatására pedig több topik is nyílt. Arra kérlek, hogy azokat ott tárgyaljátok meg, és ne itt.
"Hogy lehet akkor felekezetmentesen értelmezni a Bibliát? Megmondom. Sehogy."
Vajon Jézus értelmezte e az Írásokat?... és milyen felekezetű volt?
Az üdvösséget előtérbe helyezve kellene értelmeznünk a Bibliát, az üdvösség pedig nem attól függ, hogy melyik felekezetbe tartozol, hanem attól, hogy engedsz e Istennek...
A mai missziózás azért folyik, hogy még a nagy nyomorúság kezdete elött be lehessen gyűjteni a ma élő tisztaszívű embereket.
"A kéretlen, tolakodó és zaklató missziózást méltatlan dolog Krisztussal kapcsolatba hozni..."
Mitöl tolakodó az ha a Tanúk felkínálják a folyóiratokat.
Ez így zajlik:
Csengetés. Kinyilik az ajtó. Barátságosan a következőket mondom: Szép jó napot kívánok, x y vagyok és egy önkéntes világméretű munkában veszünk részt aminek a lényege, hogy az emberekhez eljuttatjuk Isten üzenetét ill. a Bibliának a legfontosabb gongondolatait. És ilyenkor ha van rá alkalom akkor egy két Biblia idézetet felolvasunk, megbeszélünk. Esetleg ha a házigazda elfogadja, átadjuk neki az Őrtorony és az Ébredjetek aktuális számát.
Ha ingerült vagy nem érdeli a dolog akkor megköszönjük a türelmét, elköszönünk és elmegyünk a következő emberhez.
"E topik témája: Egyedül a Biblia... Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról: - Eredete - Tartalma - Értelmezése..."
Mivel minden bibliafordítás egyben az "eredeti bibliai iratok" értelmezése is, így a topikleírás szerint témája e topiknak a "fordítási" értelmezések megvizsgálása és estleges pontosítása is... Természetesen felekezet mentesen... Azaz, ezen a topikon nem az a téma, hogy ki fordította és használja az adott fordítást, hanem pl. az, hogy mit állít, és hogy mire alapozza az állítást...
Mert lesz idő, mikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint gyűjtenek magoknak tanítókat, mert viszket a fülök; És az igazságtól elfordítják az ő fülöket, de a mesékhez oda fordulnak.
Es ez az ido nem hogy mar el is jott, hanem regota itt van. Az emberek ma sem igen szeretnek a halallal es az azon tul levo dolgokkal foglalkozni. A szerencsesebbek(?) oreg eveik alatt dobbennek ra, hogy egesz eletuket elvesztegetettek, es mar nem maradt idejuk az ujrakezdesre. Ha ez nem tragedia, akkor nem tudom mi.
Olvastam arrol is, es az elet is bizonyitja, hogy a a magukat muveltnek mondo emberek nemelyike vonzodik a termeszetfeletti dolgokhoz, az asztrologiahoz, kartyaveteshez, varazsvesszohoz, meg ki tudja meg milyen okkult gononszsaghoz, mikozben kineveti azokat, akik sorsukat es jovojuket Istentol varjak.
A gonosz termeszet jellemzoje, hogy irtozik az igazsagtol es a vilagossagtol. Mert ezekben meglatszik tetteinek rutsaga, es ez egyszeruen irritalja oket. Amikor Jezus visszajon, vajon talal-e hitet? Vagy az emberek nagyja meztelennek fog elotte bizonyulni? Ha Isten kijelentette, hogy sokan vannak a hivatalosak, de kevesen a valasztottak, akkor jo esely van ra. Amit az elet es ez a topik is igazol.
Szerintem tényleg kár itt vitázni. Jézus megmondta, hogy az Ő követőit üldözni fogják, ami lehet ugye szóbeli bántás is. Az meg, hogy egyre kevesebben keresztelkednek meg azt jelenti, hogy az emberek többsége már állást foglalt valahol. Ez a lényeg. Mellesleg a Szent-Háromság nem Bibliai tanítás, nincs benne az eredeti szövegben. Az egyházak pedig a saját tanításaikat védik. A hatalmukat féltik, az igazság nem mindig érdekes!
II. Péter levél 3. fejezet:
9. Nem késik el az ígérettel az Úr, mint némelyek késedelemnek tartják; hanem hosszan tűr érettünk, nem akarván, hogy némelyek elveszszenek, hanem hogy mindenki megtérésre jusson.
10. Az Úr napja pedig úgy jő majd el, mint éjjeli tolvaj, a mikor az egek ropogva elmúlnak, az elemek pedig megégve felbomlanak, és a föld és a rajta lévő dolgok is megégnek.
"csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról: - Eredete - Tartalma - Értelmezése - Ige magyarázatok"
Hogy lehet akkor felekezetmentesen értelmezni a Bibliát?
Megmondom.
Sehogy.
Akkor a topic egy lényeges része így kimoderálható.
Ha gondolod tedd meg, ez már a te felelősséged, én eddig is a Bibliával összhangban szóltam mindenütt.
Nap mint nap tapasztalom, hogy a Biblia (Isten szava) élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál.....
Érdekes idézet jutott eszembe a Bibliából:
kérlek benneteket senki ne vegye sértésnek!
II. Timóteus levél 4. fejezet:
1. Kérlek azért az Isten és Krisztus Jézus színe előtt, a ki ítélni fog élőket és holtakat az ő eljövetelekor és az ő országában.
2. Hirdesd az ígét, állj elő vele alkalmatos, alkalmatlan időben, ints, feddj, buzdíts teljes béketűréssel és tanítással.
3. Mert lesz idő, mikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint gyűjtenek magoknak tanítókat, mert viszket a fülök;
4. És az igazságtól elfordítják az ő fülöket, de a mesékhez oda fordulnak.
Bocs, természetesen a legmesszebbmenőkig figyelembe veszem az állásfoglalásodat, mint topik gazdáét. Azt viszont meg szeretném kérdezni a jövőre nézve, melyik bibliafordítást, bibliafordításokat használhatjuk úgy a topikban, hogy az ne kapcsolódjon felekezetek sajátos teológiai tanításához, vagy ne ellenezze egyik a másikat. Mert éppen az általad említett felekezetnek van olyan saját bibliafordítása, amely a többi felekezet tanításával szöges ellentétben áll, és egyetlen más felekezet sem használja a sok száz ferdítés miatt, amivel a Teremtő Isten valódi mondanivalóját teljesen eltorzítja. A saját tagsága számára a más fordításokat nem ajánlja, sőt nyíltan-burkoltan tiltja. Csak egy példát emelnék ki: Filippiekhez írt levél, 2. fejezet 6. vers
A JT. „Új Világ” fordítása szerint: „ Aki, noha Isten formájában létezett, nem foglalkozott az elbitorlás gondolatával, tudniillik azzal, hogy Istennel egyenlő legyen”
Ez a fordítás a Pál által használt nyelvezetet összhangba kényszeríti ennek a felekezetnek az unitarizmusával, azzal a nézettel, hogy Jézus nem volt egyenlő Istennel, és elutasította, hogy egyenlővé tegyék vele.
Nézzük a több felekezet által elfogadott Ökumenikus fordítást: „Mert ő Isten formájában lévén, nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel.”
J. H. Thayer neves tudós „Újszövetségi görög szómagyarázata” a következőképpen fogalmazza meg: „Istennel való egyenlőségét mégsem tekintette zsákmánynak…” (Azaz más szavakkal, nem ragaszkodott hozzá mindenáron)
Arthur S. Way, a görög és latin nyelvű klasszikusok képzett és nagy tudású fordítója igen hasonló nyelvezettel fordítja a Fil. 2:6-ot: „… mert Ő még amikor Isten formájában létezett, akkor sem ragaszkodott önző módon ahhoz a kiváltságához, hogy egyenlő Istennel…”
J. B. Phillips körülíró fordítása is egybecseng Way fordításával: „… mert Ő, aki természeténél fogva mindig is Isten volt, nem ragaszkodott előjogaihoz, amelyek Istennel való egyenlősége folytán megillették, hanem megfosztotta ezektől magát, saját döntése alapján szolgai természetet öltött magára és halandó emberként megszületett”
Tehát látható, hogy az „Új Világ” fordítású Biblia kivételével az összes többi egybehangzóan, egyértelműen, helyesen közli a Teremtő Isten mondanivalóját. Az említett fordítás annyira hemzseg a ferdítésektől, hogy a Magyar Biblia Tanács a következő állásfoglalást adta ki vele kapcsolatban:
„A Magyar Bibliatársulat Alapítvány Kuratóriuma 2001. január 19-i ülésén foglalkozott a fent nevezett kiadvánnyal, amely a Biblia Jehova Tanúi által készített kiadása. Ez a magyar nyelvű változat az 1950-es „New Wold Translation” angol nyelvű kiadásának a fordítása. A Magyar Bibliatársulat az általa képviselt tizenkét tagegyház és a megfigyelő státusú intézmények nevében felelősséget érez a Biblia magyar nyelvű fordítása iránt, ezért ettől a bibliatudomány és a bibliafordítás nemzetközi, valamint hazai szinten elért eredményeit semmibe vevő fordítástól – amely Jehova Tanúi tanítását hivatott megalapozni – elhatárolja magát, és felhívja tagegyházai figyelmét arra, hogy terjesztését ne támogassák”
No comment.
Na már most, ha ennek a felekezetnek a tagja rendszeresen reklámozhatja saját magát és a szervezete „igazságait” ezen a topikon, egy ilyen bibliafordításból merítve ismereteit, akkor a katolikusok, reformátusok stb. vajon miért nem tehetik? Vagy határt kellene szabni, hogy melyik, nagyjából mindenki számára elfogadható bibliafordításokat lehet használni és melyiket nem. Határt kellene szabni annak, hogy ha tényleg csak a Biblia felekezetmentes elemzése a topik célja, akkor sem nyíltan, sem burkoltan ne tudják becsempészni a saját felekezetük teológiai tanításait. Ennyi jutott most az eszembe.
Arra kérek mindenkit, hogy a hozzászólások megírásakor vegye figyelembe a topikleírás következő részét is: "Felekezet mentesen csak a Bibliáról..." (Pl. a "Jehova tanúi" is egy felekezet...)
"erdekes lenne egy eredmenykimutatast csinalni, hogy mennyi helyre csengettek be egy evben es mennyivel tobb tagotok lesz egy ev mulva. ebbol szamithato, hogy milyen eredmenyesen dolgoztok... illetve mennyi "igeny" van az ilyen modon valo missziora."
Van ilyen kimutatásuk. Minden évben megjelenik egy Évkönyv Jehova Tanúi tagsága számára, amelyből ki lehet mazsolázni az adatokat.Lássuk hát az 1999-2000-es szolgálati év adatait.Eszerint a 21.253 hírnök 3.432.485 órát (!) töltött prédikálással, kiadványok terjesztésével, bibliatanulmányozással, illetve újralátogatással. Ugyanakkor abban a szolgálati évben csak 962 embert kereszteltek meg. Eszerint a magyar Tanúknak átlagosan és fejenként, abban az évben 3568 órát, azaz 148 napot (!) kellett teljesíteniük azért, hogy egyetlen embert megkeresztelhessenek (a kisegítő és általános úttörők nyílván az átlag felett, sokak helyettis teljesítettek). Ez a módszer - a keresztény missziótörténet múltját és jelenét ismerve - rendkívül alacsony hatásfokúnak tűnik. Gondolj bele, az első századi tanítványoknak miért nem volt szükségük ilyen intenzív képzési módszerre, 12 kérdéskörre, vagy 124 kérdésre, kereszteletlen hirnökökre, hirnökkárttyára, területkijelölésre, kerületkongresszusokra és egyáltalán: a Biblián és a Szentlelken kívül bárki, vagy bármi másra? Mi volt nekik, amit az Őrtorony Szervezet ennyi erőfeszítéssel próbál pótolni?
"Mát 24,14. És az Isten országának ez az evangyélioma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég"
ebbol nem az kovetkezik, hogy amig nem hirdetik minden orszagban a evangeliumot, addig nem jon el a veg? Akkor pedig hibas dolog az hirdetes, mert jozan esszel ki varja a vegiteletett?
erdekes lenne egy eredmenykimutatast csinalni, hogy mennyi helyre csengettek be egy evben es mennyivel tobb tagotok lesz egy ev mulva. ebbol szamithato, hogy milyen eredmenyesen dolgoztok... illetve mennyi "igeny" van az ilyen modon valo missziora.
Most még az evangéliumot (jó hírt) visszük ki, az embereknek, mert még tart Isten türelmi időszaka
Ez csak nektek jó hír vedd már észre, egy terroristával szívesebben elbeszélgetnék he becsöngetne. Csengessen be jézus személyesen ha akar valamit, de ne ilyen jellemtelen senkikkel üzengessen, mint a bandátok. Elnézést kérek.
"De azért a biztonság kedvéért kiküldte 70 tanítványát..."
Csakhogy 2000 év alatt kissé megváltozott az emberek "vendégszeretete" is. Nem mondom, hogy csak kárt okoz a házaló missziózás, de szerintem sokkal (!) többet, mint 2000 évvel ezelőtt... És a 70 tanítvány sem biztos, hogy úgy mutatta be a Krisztust követőket, mint a mai kereszténység...
Szerintem nem szabad figyelmen kívül hagyni a Biblia tanácsainak megfogadásakor azt a változást, ami annak leírása óta született... Ha ezeket a változásokat nem vesszük figyelembe, akkor nyugodtan állíthatnánk pl. azt is, hogy az LSD élvezeti cikként való fogyasztása nem ellenkezik Isten akaratával, hiszen a Bibliában nem található meg az LSD fogyasztásának konkrét tiltása...
"akik megkérdezik, hogy nincs-e jobb dolgod, csodálkoznának ha mosolyogva válaszolál nekik valamit."
Félreértettél... Nem a provokálók, hanem az őszinte érdeklődők voltak azok, akik mindig kaptak választ Jézustól...
"... Ha meg valakit nem érdekel, nyugodtan mondja meg..."
A tolakodás akkor is tolakodás, ha jót akarsz. A tolakodás viszont nem jó, mert rossz gyümölcsei vannak... A kéretlen, tolakodó és zaklató missziózást méltatlan dolog Krisztussal kapcsolatba hozni...
"Ma nagy a közöny és a durvaság és szerintem, azok, akik megkérdezik, hogy nincs-e jobb dolgod, csodálkoznának ha mosolyogva válaszolál nekik valamit."
Pont a közelmúltban volt egy hasonló tapasztalatom: Megkérdezték. Maguk sosem dolgoznak, hiszen állandóan látom, hogy csöngetgetnek?
Erre mindig azt szoktam válaszolni: De igen mi ugyanúgy dolgozunk mint a többi ember, ezt a tevékenységet a szabadidőnkben végezzük. A múltkor egy igen agresszív egyénhez sikerült becsöngetnünk. Egy katona ember lehetett, mert így reagált amikor az őrtorony egyik példányát próbáltuk neki felkínálni: Ha mégegyszer meglátlak itt titeket, lelőlek benneteket mint a kutyát.
A válasz részünkről teljesen barátságosan így hangzott: Nézze, mi csak azért kerestük fel önt, hogy elhozzuk önnek Isten üzenetét, hogy a jövőben ön is részesülhessen az áldásaiból. Megköszöntük a türelmét, elköszöntünk és otthagytuk.
"De ennek a munkának is vége lesz egyszer. "
Igen. Most még az evangéliumot (jó hírt) visszük ki, az embereknek, mert még tart Isten türelmi időszaka. Ha ez a türelmi időszak lejár....
Máté Evangéliuma 13. fejezet:
36. Ekkor elbocsátván a sokaságot, beméne Jézus a házba. És az ő tanítványai hozzámenének, mondván: Magyarázd meg nékünk a szántóföld konkolyáról való példázatot.
37. Ő pedig felelvén monda nékik: A ki a jó magot veti, az az embernek Fia;
38. A szántóföld pedig a világ; a jó mag az Isten országának fiai; a konkoly pedig a gonosznak fiai.
39. Az ellenség pedig, a ki a konkolyt vetette, az ördög; az aratás pedig a világ vége; az aratók pedig az angyalok.
40. A miképen azért összegyűjtik a konkolyt és megégetik: akképen lesz a világnak végén.
41. Az embernek Fia elküldi az ő angyalait, és az ő országából összegyűjtik a botránkozásokat mind, és azokat is, a kik gonoszságot cselekesznek,
42. És bevetik őket a tüzes kemenczébe: ott lészen sírás és fogcsikorgatás.
43. Akkor az igazak fénylenek, mint a nap, az ő Atyjoknak országában. A kinek van füle a hallásra, hallja.
Nem véletlenszerű. Ez szervezett kereteken belül folyik. Minden gyülekezetnek van egy saját területe, ést ezt a területet járjuk (házaljuk) kettesével olymódon, hogy két hónapig egy részterületen hírdetünk, majd a két hónap után ezt a részterületet mások házalják tovább.
"De azon nem szabad ilyenkor csodalkozni, hogy nagyon ellenerzest kelt majd a viselkedesed masokban."
Nem is csodálkozunk. A Biblia az ilyen esetekkel is foglalkozik:
Máté Evangéliuma 10. fejezet:
12. Ha pedig bementek a házba, köszöntsétek azt.
13. És ha méltó a ház, szálljon a ti békességtek reá; ha pedig nem méltó, a ti békességtek rátok térjen vissza.
14. És ha valaki nem fogad be titeket, és nem hallgatja a ti beszédeteket, mikor kimentek abból a házból, vagy városból, lábaitok porát is verjétek le.
Az igazi minőségi munkát már a tanulmányozás fázisában lehet elérni.
II. Korintus levél 4. fejezet:
4. A kikben e világ Istene megvakította a hitetlenek elméit, hogy ne lássák a Krisztus dicsőséges evangyéliomának világosságát, a ki az Isten képe.
5. Mert nem magunkat prédikáljuk, hanem az Úr Jézus Krisztust; magunkat pedig, mint a ti szolgáitokat, a Jézusért.
6. Mert az Isten, a ki szólt: setétségből világosság ragyogjon, ő gyújtott világosságot a mi szívünkben az Isten dicsősége ismeretének a Jézus Krisztus arczán való világoltatása végett.
Nem személyesen, a Biblián keresztül. Az első évszázadokban mindenki hírdette az Evangéliumot, aztán a III. századra kialakult egy papi osztály, átvettek különböző hagyományokat és szokásokat a "pogány" vallásokból, jól összekutyulták és a végén már nem lehetett ráismerni az eredeti tanokra. Jézus azt mondta: "Ingyen kaptátok, ingyen adjátok." "Aki a legnagyobb akar lenni köztetek, legyen a szolgátok." "Ne hivassátok magatokat tanítóknak,mert egy a ti Tanítótok" "Ha valamit kértek az ÉN NEVEMBEN Istentől.." "Szeressétek ellenségeiteket.." Mit látsz ebből ma megvalósulni at ún. történelmi egyházakban? Hierarchia, egyházadó, Különböző titulusok, szentekhez való imák, gyűlölködés, vallásüldözés. Nem véletlenül tiltották a Biblia lefordítását évszázadokon át az Egyház vezetői. Az 1600-as évektől elterjedtek a Bibliafordítások és sok csport levállt a Kat. egyháztól. Lettek adventisták, presbiteriánusok, stb., stb. akik felismertek bizonyos bibliai tanításokat. Megvolt bennük az ismeret, de nem a teljesség szerint.
De azért a biztonság kedvéért kiküldte 70 tanítványát párban, hogy hírdessék az evangéliumot. Mellesleg a "házalás" Isten Szavával nem egy könnyű dolog, amit az ember hobbiként csinál. Ma nagy a közöny és a durvaság és szerintem, azok, akik megkérdezik, hogy nincs-e jobb dolgod, csodálkoznának ha mosolyogva válaszolál nekik valamit. Ez egy bibliai parancs és erős hit nélkül nem is lehetne végezni. Én becsülöm azokat, akik naponta képesek ezt megtenni, bár idősek, betegek, vagy családosak. De ennek a munkának is vége lesz egyszer. Ha meg valakit nem érdekel, nyugodtan mondja meg, de azért jó, ha tisztában van vele, mi az ami nem érdekli.
"...kötelességünk "házalással" eljuttatni az emberekhez. Ha tudsz más megoldást arra, hogy ezt az ismeretet milyen más úton lehet eljuttatni az emberekhez akkor kérlek írd le..."
Azt hiszem, hogy már leírtam... Vajon Jézushoz miért mentek oda az emberek? És válaszolt e minden kérdésre, ami nem provokáció volt?... Ha valaki Krisztust követőnek vallja magát (azaz kereszténynek), és ez derül ki a cselekedeteiből is, akkor az emberek oda fognak hozzá menni (!), és meg fogják kérdezni, hogy ezt vagy azt miért is tette, vagy hogy miért van neki ilyen békessége stb.... Ekkor lehet(ne) Istenre irányítani a kérdezők tekintetét...
"A emberek ma annyira fáradtak és érdektelenek, hogy az ilyen célú előadásokra nem mennének el vagy nagyon kevesen."
Igaz. Illetve ez ugy igaz, ha erdektelennek probalsz eloadast tartani. Tudni kell, hogy kiket erdemes meghivni egy ilyen eloadasra. Es azt is kell(ene) tudni, hogy hogyan kell egy ilyen eloadast megtartani. Nekem az elso tapasztalatom a terito Jehovistakkal kifejezetten negativ volt, mert rogvest a pokolba akartak utalni, mert ifju eszemmel meg mertem emliteni nekik, hogy nem hiszek Istenben...
"Személyes példaadás csak az ismerősöknél és a szomszédaim esetében lehetséges, és ezt így is teszem."
Gondolom Jehova Tanuihoz tartozol. Azt kell(ene) eldonteni (gondolom erre a vezetok tudnanak valaszolni), hogy menniysegi vagy minosegi elvaras van az igehirdetesben. Ha az a lenyeg, hogy nagyon sok helyre elvigyetek az iget, akkor jo ez a "hazalos" veletlenszeru dolog. De azon nem szabad ilyenkor csodalkozni, hogy nagyon ellenerzest kelt majd a viselkedesed masokban. Es akit igy "megbotrankoztattnak" az soha nem fog megterni, hanem utalattal fog ratok gondolni, mert ugy fogja ertekelni, hogy ez egy taho banda, aki az otthonaban is zavarta es eroszakoskodik vele. Lehet, hogy ezt akkor es elotted is kinyilvanitja, vagy lesz benne annyi udvariassag, hogy szep szavakkal el fog kuldeni, hogy majd elgondolkodik stb. a teman... Tremeszetesen igy is lesz egy bizonyos mennyisegu megtero ember, de azoknak (szerintem) nem a becsengetesetek inditja el a megterest, hanem a mar meglevo igenyet elegititek ki es igy jo alkalmat kap arra, hogy megterjen.
Ha pedig a minoseg illetve a valodi eredmenyesseg az erdekesebb, akkor celravezetobb a celzott marketing, azokat teriteni, akiket valoban erdekel a dolog. Akar ugy, hogy "eloadasokat" tartasz, meghivott embereknek, akar ugy, hogy egy bezselgetest terelsz a temara es ha erdeklodik, akkor folytatod.
Azt hiszem, nem kell mondanom, hogy szerintem melyik a helyesebb ut. De ez nem igazan mervado, mert en ateista vagyok...
Na látod te is tudod, hogy senkit sem éredeltek, akkor minek erőltetitek? Kétezer éve még bekopoghattál volna az emberek szakadt kunyhóikba, de ma már más a helyzet, jézus kora leáldozott.
A idézetben levő világosság alatt Jézus a bibliai ismeretet érti amit kötelességünk "házalással" eljuttatni az emberekhez.
Ha tudsz más megoldást arra, hogy ezt az ismeretet milyen más úton lehet eljuttatni az emberekhez akkor kérlek írd le.
A emberek ma annyira fáradtak és érdektelenek, hogy az ilyen célú előadásokra nem mennének el vagy nagyon kevesen. Ezért is egyre jobban ürülnek ki a templomok.
Személyes példaadás csak az ismerősöknél és a szomszédaim esetében lehetséges, és ezt így is teszem.
"A házról házra történő jó hír (evangélium) elvitele az embereknek, ez az ami lényeges... Jézus ezt parancsba adta, meg kell tenni...."
Akkor ezt is meg kell tenni, hiszen ezt is Jézus mondta: "Úgy fényljék a ti világosságtok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat." (Mt. 5:16) Vajon hány házban dicsőítik az Atyát a házalók miatt, és hányban nem?... Nekem az a véleményem, hogy az emberek többsége nem veszi a szeretet cselekedetének (azaz olyan cselekedetnek, ami miatt az Atya lenne dicsőítve) a kéretlen missziózást. Sőt, ha az otthonukban teszik ezt velük, akkor sokan zaklatásnak veszik... A Bibliának pedig az a tanítása, hogy ne botránkoztass...
Mennyire más pl. egy missziós célú előadás, hiszen arra csak az megy el, aki akar... (Bár ilyennel is lehet negatív tapasztalat, ha az előzetes tájékoztatás nem fedi le a valós tartalmat...) De a személyes példaadás (>> Mt. 5:16) lenne a keresztények legfontosabb feladata (ahogy balacy is említette)...