Ennyi maradt. Sajnos homájos a kép, az izé az a bumszli maradt meg a végén egyik oldalon az éppen idnuló picike hónaljhajtás, a másikon meg a kapaszkod izé, de az is leesett. Tehát ami a bumszli után volt vesszőrés az levált.
Oltottam szőlőt zöldbe zöldet. Lusta voltam elolvasni hogy hogy kell ezért mentem a saját felyem után. Szóval vágtam olyan darab nemest aminek a közepén van a hónljhajtásos izé, (bocsi nem jut a neve eszembe) és összeraktam. Most pár nap elteltével, talán egy hét, annál az izénél kettévált a nemes, vagyis az izé utáni részt eldobta. Az izé előtti rész viszont zöld. Normális?
Én pár "cm"-rel délebbre lakom, szintén közel a Zagyva, a mostani télen elfagyott a fiatalabb telepítésüek közül a Cardinálé, Attila, keményen megzakkant a Szőllőskertek.., Pannónia, Éva ill. a Blauburger /borszőlő/. Amit javasolnák az a Néró, Moldova, Fanny, Narancsízű, nem egy nagy szám, de Zalagyöngyéről még mindenévben ettünk. Ezek miatt sok tőkét le fogok cserélni az ősszel.
A 'Teréz' és a 'Palatina' is jó fagytűrő. Nálunk az Alföldön is erős, hideg telek szoktak lenni, ezek még sose fagytak el. A 'Moldovát' is érdemes megpróbálni.
El fagynak.Nógrádba lakok a Mátra északi oldala ,itt folyik a Zagyva is 150 m-re,elég huzatos hely.Pár éve mindig oltogattam,vettem szőlőt de nagyon-nagyon kevés maradt meg ami meg maradt az is 2-3évig birta csak.Idén oltottam megint (Éva,Eszter,Bianka,K-P-né ,Moldova)most még fainak.Szeretnék sok csemegeszőlőt a gyerkőcök végett de elég nehezen megy.
Lehetne-e még zöld oltást csinálni?Talán még utoljára megpróbálnám.Mondjuk az öregek azt mondják a mi vidékünkön csinálhatunk akármit csak az ottelló,bakó,noa,merlot marad meg.De nekem csemege szőlő keeeeel.Őrület mennyi kín van.
Nagyon szépen köszönöm a képeket, most már értem, hogy "működik". A zöldbe-zöld oltás alternatívája lehet. Ha jól sejtem a "lényeg" itt is a jól záródó kötözés, árnyékolás, esetleg a zacskó lehet.
A dobozon az a szem a vad alany szeme. Csak a szemvágás formája végett fotóztam le. Többet is szemeztem, van olyan is, amelyik be van zacskózva, csak egy mást fotóztam le, sőt 1- 2 öt csak kötővel kötöttem be próbából. Van olyan is ahol a hónaljhajtás már két leveles.
Ime én így szemeztem. Ezen a képen az alany amire majd szemzek. Itt már ki van vágva a szem ahova majd szemzek. Ez már be van szemezve és beis van tekerva náylon szalaggal. Itt láthatő a szem beillesztés előtt meg a szerszámok. A végét gyertyával leszigeteltem.
"A múlt héten szemeztem 4 darabot".... ha lehet írnál kicsit bővebben, hogy kell szemezni (mármint a szőlőt :-), esetleg 1-2 képet... lehet kipróbálnám én is.
Eddig csak a zöldbe-zöld és zöldbe-fás oltást próbáltam, de kíváncsi természetű vagyok :-)
Az idei zöldbe-zöld nem sikerült túl jól (2 jó, 2 nem, egynél még reménykedem), talán túl korán próbáltam és a naptól sem védtem eléggé, viszont a 6 zöldbe-fás próbám elég jónak tűnik. 3 elég jól kihajtott, 2 megindult, elég biztató, és egynél még semmi.
Hát akkor trónfosztás lesz, úgy látszik, leváltódik a királyné.
Ma szemeztem 5 drb szőlőt. Kíváncsi vagyok az eredményre. A múlt héten szemeztem 4 darabot és most láttam, hogy az egyikről a levélnyél tőből letörött. Vajon ez kel bekövetkezzen, mint a más szemzéseknél is?
Igen, van néhány Szőlőskertek királynéja, olyan 15 évesek, 3 évből 2-ben csak pár fürtöt teremnek telelési gondok miatt (idén 1 fürt az átlag, tavaly 2, tavalyelőtt 3) aztán éréskor meg elkapja a szürkerothadás, ezeket oltogatom át.
Szuvenírt még nem kóstoltam, de most több tőkén is van 2-3 fürt.
Tavaly júniusban csináltam ezt a zöldbe-fás oltást egy maradék vesszővel. Kb. 10-15 cm-t hajtott őszig. A tetejét már az első fagyok elvitték, úgy gondoltam, az oltócsap alvórügyéről talán kihajt. Erre az alsó 2 rügy túlélte ezt a telet. (Fűtetlen épület falától 2 méterre.) Nem egy különösen téltűrő fajta, hanem Szuvenír.
A lemetszett csonkon látni, hogy az áttelelt vessző bő 2 mm vastag volt.
Elképzelhető, hogy az alany kihajt, ezt jövőre már zöldbe fásoltással vagy ha sikerül még az idén zöldoltással vagy később szemzéssel átolthatod a kívánt fajtára.
Tehát összegezvea dolgokat:- egy oltás estén először a forradás jön létre a nemes és az oltvány között, majd elkezd gyökerezni és a bogból hajtani.
Az én esetemben tehát, ha van egy életképes vesszöm de nincs rajta bog (szem), de ha adott a kökülmény legalább is a föld alatt, elkez gyökerezni, majd végül mégis elpusztul, mert nincs hova fejlödjön.
Sajnos a gyökérképződés nem jelenti azt, hogy az oltás sikerült. Azt jelzi csak, hogy az alany él és élni akar.
Előhajtatásnál a forradás általában előbb következik be mint a gyökeresedés.
Elképzelhető, hogy a nemesed nem volt életképes, de az is lehet, hogy kiszáradt.
A kiszáradás elkerülésére magas páratartalmat kell biztosítani, pl. fóliatakarással(penészedés ellen kezelni kell) vagy parafinnozni kell az oltványokat.
A nemest jobb frissen szedni és úgy felhasználni(persze csak, ha nem fagyott el), mert a tárolás során elkövetett hibák végzetesek lehetnek.
A kézben oltásokat jobb március végén készíteni és meleg, párás helyen előhajtatni, mert így biztosabb a forradás.