Keresés

Részletes keresés

viharboszorka Creative Commons License 2009.02.10 0 0 5504
Csak dugványozással szaporítható vagy vízben is gyökeresedik? Mert ha vízben is, akkor szerintem szinte bármikor meg lehet próbálni, a víz se pöttyed meg olyan hamar, mint nyáron.
Előzmény: taormina1 (5502)
viharboszorka Creative Commons License 2009.02.10 0 0 5503

hmmmm, praktiker és obit megpróbálom, úgyis megyek arra a héten :) Köszönöm a tippet!

Azért biztos ami biztos alapon a nagymamát már megkértem vidéken, hogy a helyi gazdaboltban szerezze be :o)  

Gazdabolt.hu-ra tegnap találtam rá, de még nem térképeztem fel, hogy mit tudnak, de ami késik, nem múlik.

Előzmény: anblock_italia (5500)
taormina1 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 5502
Nagyon sok növényem csúnyán fölkopaszodott. Szerintetek ilyenkor már lehet visszavágni? Mi a helyzet a dugványozással? Korai még, vagy lehet már?
hannabori Creative Commons License 2009.02.10 0 0 5501
Orchidea
anblock_italia Creative Commons License 2009.02.10 0 0 5500
Gazdaboltokban, vagy olyan Praktiker, Obi és hasonlókban. Én a www.gazdabolt.hu n szoktam rendelni, sokkal olcsóbb, ha nagyobb kiszerelésben vesszük, najdnem félár és bizony fogy rendesen, sajnos. Ilyenkor összegyűjtöm mi kellhet a nyárra, tápszerek, permetszerek, akár virágföld, bármi...,és megrendelem, a férjem elhozza, de kiszállítva sem csap földhöz, igaz, akkor kb. amennyit spórolok a vámon, annyit vesztek a réven, de legalább kényelmesen az asztaltól intézem:-)
Előzmény: viharboszorka (5498)
viharboszorka Creative Commons License 2009.02.10 0 0 5499

Ezen már én is gondolkoztam, hogy miért jönnek. A lakásban szinte állandó 20-21 fok van, nappalra megy kicsit alá, mikor a fűtés lekapcsol, de akkor se lehet kevesebb 18-19 foknál.

De az Actarában bízom nagyon, csak jussak hozzá :)

Addig meg razziázom és rendszeresen ellenőrzöm a kényesebb növényeket, és mechanikusan lemosogatom róla a kis kártevőket.....

Előzmény: Len (5497)
viharboszorka Creative Commons License 2009.02.10 0 0 5498

Igen, Actaráról már sok helyen hallottam, csak az a kérdés, hogy hol tudok hozzájutni? Auchanban pl. nem tartanak.....csak a hagyományos, szinte semmire se jó aeroszolokat.

Merre próbálkozzak beszerezni? Komolyabb virágbolt esetleg gazdabolt?

Előzmény: Lora1213 (5496)
Len Creative Commons License 2009.02.09 0 0 5497
Inkább a lakás melege az, ami vonzza őket. Mindenhol vannak kis mennyiségben kártevők, és ha kedvező feltételekkel találkoznak, elszaporodnak. A növények ellenállnak egy ideig - mindenféle kártevő riasztó anyagokat termelnek, de csak egy ideig bírják, hiszen télen ők is sínylődnek a fényhiánytól, a fűtött lakás száraz levegőjétől vagy éppen a hideg lecsapódó párától, ha ingadozó hőmérsékletű helyiségben vannak.
Előzmény: viharboszorka (5494)
Lora1213 Creative Commons License 2009.02.09 0 0 5496
Mindenféle rovarkártevőt ki tudsz irtani a növényeidről Actarával. A szobában / az előírás szerinti  töménységű oldat/  a növények földjére locsolva is használ.
leptopelis Creative Commons License 2009.02.09 0 0 5495

Hát, nem értek hozzá, milyen pajzstetved van, de egyes viaszos pajzstetvek a gyökérzeten is szoktak élősködni. Attól függ, melyik fajt "tartod". Ha a gyökérzetet is megtámadták, akkor hiába tisztogatod a növény föld feletti részeit. Én megnézném a gyökereket is.

A repkedő kis izék valószínűleg tőzeglegyek. A gyökereket, gumókat eszik a lárvái, de nem a földdel hoztad őket. Ha a megtámadott gyökérzetű növényz új földbe ülteted, a felnőttek odapetéznek, és már fertőzött is a földed. De nem azzal hoztad be. Magában a földben nincs a számukra táplálék, mert korhadó, rothadó - ha ez nincs, akkor élő - növényi részekkel táplálkoznak.

De kártevőkhöz nem értek, lehet, más mond valami okosat.

viharboszorka Creative Commons License 2009.02.09 0 0 5494

Köszi :)

Már magam se tudom....több féle élősködő lakik a növényeken: van a pajzstetű (ilyen szőrös kis izé,  előszeretettel szokott ücsörögni a citromfámon, nem egy társaságkedvelő, mert 1-1 darabot kell leszednem csak szerencsére), de ami jobban idegesít, az a viaszos pajzstetű (bár még hezitálok a viaszos és a liszteske között, mert a végeredmény hasonló, de nem látok fehét bogárkákat röpködni).

A viaszos pajzstetű nagyon garázda nálam: 1 cserép kivételével ki kellett dobnom a korallnövényeimet (az az 1 tő is elkülönítve és szigorú megfigyelés alatt lakik), megpróbálták megkajálni a majomfámat és a fokföldi ibolyáimat és már mindenütt őket látom....ezek ellen se nagyon tudok mit csinálni, csak lemosom vízbe mártott vattapamaccsal, lejön szépen, ilyen vöröses foltot hagy a vattán maga után, csak hát ez elég babramunka....

Viszont ami virágföld gyanús, az a következő: vannak ilyen repkedő barnás-feketés valamik, úgy néz ki, mint a muslica, de nem az, viszont a virágok tövéről, a virágcserépből szoktak "rajzani". Sajnos a virágföldet többnyire nagy áruház kertészeti osztályán szerzem be, ott meg össze-vissza tárolják, tehát nem vagyok benne biztos, hogy nem-e a virágfölddel érkezik a lakásba. Sajnos nem tudok egyelőre semmit se tenni, csak próbálom a kiváltó okot megszüntetni.

Előzmény: leptopelis (5493)
leptopelis Creative Commons License 2009.02.09 0 0 5493
A mikrózás nem pusztítja el a tápanyagokat, ettől ne félj. De tényleg nem valószínű, hogy a bolti föld lenne a ludas. Ha mégis félsz, szerintem inkább tedd be a sütőbe, az biztosabb.
Előzmény: viharboszorka (5490)
hannabori Creative Commons License 2009.02.09 0 0 5492

Jázmin:

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.06 0 0 5491

szerintem nem volna szabad h legyenek benne, főleg ha minőségi virágföld. De hát kitudja. Mikrózással viszont a tápanyagokat is kiölöd belőle, úgyhogy nem tanácsos. A mikrózás fertőtlenítésre szolgál, nem a kártevők kiírtására. Ha mégis előfordulna benne, akkor lepermetezed vmilyen szerrel is elég is.

Jah én a jácintomat nyakonöntöttem a permettel, és úgy néz ki mostmár nem hemzsegnek benne a lárvák:) regel még volt benne pár db, de azok is kaptak a koktélból:)

Előzmény: viharboszorka (5490)
viharboszorka Creative Commons License 2009.02.05 0 0 5490

sziasztok,

a virágföld (bolti zacskós) lehet a forrása mindenféle tetűknek és kártevőknek?

Ha igen, akkor pl. mikrózás (mielőtt ültetnék bele) segíthet?

szilkszilky Creative Commons License 2009.02.05 0 0 5489

Niamano,

Az ágacskákon zöld bogyók, melyek kifehérednek, vagyis kivirágoznak, majd megbarnulnak - ha van mellette másik nemű növény, megtermékenyíti - és magot hoz. Tehát a virága az a szakasz, amikor fehér bogyókat látsz rajta.

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.05 0 0 5488
megnéztem a többi növényt, amik melette voltak, azok is tele vannak ilyen lárvákkal... kevertem be keveset abból a permetből, és spricelés helyett meglocsoltam vele... így került a föld belsé rétegeibe is. Úgy néztem 2-3 óra elteltével már kevesebben mocorogtak rajta, remélem hamarosan mind kimegy... tavasszal pedig átültetem az összes növényt a biztonság kedvéért.
Előzmény: Flanell (5486)
niamano Creative Commons License 2009.02.05 0 0 5487
Sziasztok! Nem tudja valaki, hogy néz ki a gyompálma virága? Idáig mindig eljutok vele (világos zöld ágacsákon kicsi bogyók) de aztán ezek lebarnulnak és kész. ki kell, hogy nyíljon, vagy ez normális? Mag lehet belőle?
Köszi!
Flanell Creative Commons License 2009.02.05 0 0 5486
A spray szerintem csak a föld tetejéről irtja le őket, esetleg ha nagyon sokat fújsz, akkor lehet reménykedni, hogy 1-2 napon belül, ameddig hat a szer, addig mindegyik állat szétnéz a felszínen, hogy milyen az időjárás, és akkor megdöglenek.
Ha nekem lenne ilyen gondom, beöntözném pl. Actarával.
Előzmény: Törölt nick (5485)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 5485

Sziasztok megint!

Nagy bajban vagyok. Van egy jácintom cserépben, már egy ideje kibújt, mosmtár hétvége óta hozza a virágait...viszont ma fedeztem fel mitől vannak muslincák a lakásban már jóideje. El nem tudtam képzelni honnan vannak, mire ma megláttam , h az cserépalátét tele van döglött muslincával...vagyis lehet nem is azok, kicsit csíkos a hátuk, de hasonlítanak rájuk, meg talán kicsit nagyobbak. Hát nézem a földjét, hemzsegnek rajta ilyen kis icipici fehér lárvák, vagy mik... most kitettem kertbe, holnap lefújom őket vmi permettel.. van tetűre való permetem, hátha megöli őket... ez a szer eddig leandertől kezdve paradicsomig mindneről leirtotta a tetveket. Csak a baj h ezek sztem nem tetvek... érdekelne, nincs e vmi ötletetek, micsináljak vele, mert kint megfagy, bent meg tele a lakás ezekkel a dögökkel... jah, ősszel ültettem cserépbe, friss virágföldbe....

Len Creative Commons License 2009.02.04 0 0 5484
Látni fogod, ha jó neki, vagy inkább elszaladna :-)
Előzmény: vény (5481)
vény Creative Commons License 2009.02.04 0 0 5483

szia

hát max. a folyosóra tudom kirakni, de nem szertném ha épp ez eltűnne esetleg :)

Előzmény: CBNora (5482)
CBNora Creative Commons License 2009.02.04 0 0 5482
Nincs semmilyen hideg helyiségetek? A Crassula igazából nem is szobanövény, nyáron a szabadban, télen épp fagymentes helyen, szárazon tartva lesz szép. Ha hidegben van, az se baj, ha kevés fényt kap.
Előzmény: vény (5481)
vény Creative Commons License 2009.02.04 0 0 5481

szia

Radiátor. Minden ablak alatt radiátorunk van :) Lehet majd berakom közvetlen a datolya pálmám mellé, ott talán még elfér :)

Előzmény: Len (5480)
Len Creative Commons License 2009.02.03 0 0 5480
Miféle fűtőtest?

Ha radiátor, az nem olyan forró, ha konvektor, az már kevésbé jó. Sajnos az ablak alatt jó a fűtőtesteknek is :-) meg a növényeknek is :-(

Nincs másik ablak, ahová tehetnéd télire?
Előzmény: vény (5477)
növénybubus Creative Commons License 2009.02.03 0 0 5479

ő a dracaena deremensis,magyarul dracéna,sárkányfa.nagyon igénytelen kis jószág,szereti a világos,de tűző naptól mentes helyeket,átlagos,15-20 fokos meleget kiván,évente,max kétévente át kell ültetni egy kb 4-5 cm-mel nagyobb cserépbe.agyonöntözni sem kell,télen elég 1,5 hetente,nyáron viszont akár 2-3 naponta is igényli,de csak akkor szabad locsolni ha legalább 2 cm mélyen szárasz a földje. nyáron ki lehet tenni a szabadba egy félárnyékos helyre,és ha elég türelmes vagy,és vársz 20.25 évet,akkor virágozni is fog cserépben 2,5 3 méterre nő,ha már túl nagy akkor le lehet vágni, a levágott részt laza tőzeges földbe elültetve 5-6 hét alatt meg lehet gyökereztetni. 

hát kb ennyi

Előzmény: Törölt nick (5478)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.03 0 0 5478
Sziasztok!

Ma nekem kéne egy kis segítség. Ki ismeri ezt a virágot? Mi a neve?
A képek nem a legjobbak, de én is úgy kaptam e-mailben, úgyhogy másik nincs róla.
elöre is köszi

vény Creative Commons License 2009.02.03 0 0 5477

szia

akkor köszi, az a baj, hogy ha jobb oldalra teszem, ott a fűtőtest mellett lesz, az nem baj neki?

Előzmény: Len (5476)
Len Creative Commons License 2009.02.02 0 0 5476
Ha nemrég készült a kép, ne aggódj érte, jó színben van :-)

A növénycsoport jobb szélén mintha több lenne a fény. Ott az ablak? Tedd át oda, és az sem baj, ha magasabbra tudod tenni, hogy közelebb legyen a fényforráshoz.

Különben meg nemsokára itt a tavasz és megerősödik - bár állítólag a maci ma visszabújt a barlangjába :-(
Előzmény: vény (5472)
Len Creative Commons License 2009.02.02 0 0 5475
:D
Előzmény: Törölt nick (5469)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!