Csak dugványozással szaporítható vagy vízben is gyökeresedik? Mert ha vízben is, akkor szerintem szinte bármikor meg lehet próbálni, a víz se pöttyed meg olyan hamar, mint nyáron.
Gazdaboltokban, vagy olyan Praktiker, Obi és hasonlókban. Én a www.gazdabolt.hu n szoktam rendelni, sokkal olcsóbb, ha nagyobb kiszerelésben vesszük, najdnem félár és bizony fogy rendesen, sajnos. Ilyenkor összegyűjtöm mi kellhet a nyárra, tápszerek, permetszerek, akár virágföld, bármi...,és megrendelem, a férjem elhozza, de kiszállítva sem csap földhöz, igaz, akkor kb. amennyit spórolok a vámon, annyit vesztek a réven, de legalább kényelmesen az asztaltól intézem:-)
Ezen már én is gondolkoztam, hogy miért jönnek. A lakásban szinte állandó 20-21 fok van, nappalra megy kicsit alá, mikor a fűtés lekapcsol, de akkor se lehet kevesebb 18-19 foknál.
De az Actarában bízom nagyon, csak jussak hozzá :)
Addig meg razziázom és rendszeresen ellenőrzöm a kényesebb növényeket, és mechanikusan lemosogatom róla a kis kártevőket.....
Igen, Actaráról már sok helyen hallottam, csak az a kérdés, hogy hol tudok hozzájutni? Auchanban pl. nem tartanak.....csak a hagyományos, szinte semmire se jó aeroszolokat.
Merre próbálkozzak beszerezni? Komolyabb virágbolt esetleg gazdabolt?
Inkább a lakás melege az, ami vonzza őket. Mindenhol vannak kis mennyiségben kártevők, és ha kedvező feltételekkel találkoznak, elszaporodnak. A növények ellenállnak egy ideig - mindenféle kártevő riasztó anyagokat termelnek, de csak egy ideig bírják, hiszen télen ők is sínylődnek a fényhiánytól, a fűtött lakás száraz levegőjétől vagy éppen a hideg lecsapódó párától, ha ingadozó hőmérsékletű helyiségben vannak.
Mindenféle rovarkártevőt ki tudsz irtani a növényeidről Actarával. A szobában / az előírás szerinti töménységű oldat/ a növények földjére locsolva is használ.
Hát, nem értek hozzá, milyen pajzstetved van, de egyes viaszos pajzstetvek a gyökérzeten is szoktak élősködni. Attól függ, melyik fajt "tartod". Ha a gyökérzetet is megtámadták, akkor hiába tisztogatod a növény föld feletti részeit. Én megnézném a gyökereket is.
A repkedő kis izék valószínűleg tőzeglegyek. A gyökereket, gumókat eszik a lárvái, de nem a földdel hoztad őket. Ha a megtámadott gyökérzetű növényz új földbe ülteted, a felnőttek odapetéznek, és már fertőzött is a földed. De nem azzal hoztad be. Magában a földben nincs a számukra táplálék, mert korhadó, rothadó - ha ez nincs, akkor élő - növényi részekkel táplálkoznak.
De kártevőkhöz nem értek, lehet, más mond valami okosat.
Már magam se tudom....több féle élősködő lakik a növényeken: van a pajzstetű (ilyen szőrös kis izé, előszeretettel szokott ücsörögni a citromfámon, nem egy társaságkedvelő, mert 1-1 darabot kell leszednem csak szerencsére), de ami jobban idegesít, az a viaszos pajzstetű (bár még hezitálok a viaszos és a liszteske között, mert a végeredmény hasonló, de nem látok fehét bogárkákat röpködni).
A viaszos pajzstetű nagyon garázda nálam: 1 cserép kivételével ki kellett dobnom a korallnövényeimet (az az 1 tő is elkülönítve és szigorú megfigyelés alatt lakik), megpróbálták megkajálni a majomfámat és a fokföldi ibolyáimat és már mindenütt őket látom....ezek ellen se nagyon tudok mit csinálni, csak lemosom vízbe mártott vattapamaccsal, lejön szépen, ilyen vöröses foltot hagy a vattán maga után, csak hát ez elég babramunka....
Viszont ami virágföld gyanús, az a következő: vannak ilyen repkedő barnás-feketés valamik, úgy néz ki, mint a muslica, de nem az, viszont a virágok tövéről, a virágcserépből szoktak "rajzani". Sajnos a virágföldet többnyire nagy áruház kertészeti osztályán szerzem be, ott meg össze-vissza tárolják, tehát nem vagyok benne biztos, hogy nem-e a virágfölddel érkezik a lakásba. Sajnos nem tudok egyelőre semmit se tenni, csak próbálom a kiváltó okot megszüntetni.
A mikrózás nem pusztítja el a tápanyagokat, ettől ne félj. De tényleg nem valószínű, hogy a bolti föld lenne a ludas. Ha mégis félsz, szerintem inkább tedd be a sütőbe, az biztosabb.
szerintem nem volna szabad h legyenek benne, főleg ha minőségi virágföld. De hát kitudja. Mikrózással viszont a tápanyagokat is kiölöd belőle, úgyhogy nem tanácsos. A mikrózás fertőtlenítésre szolgál, nem a kártevők kiírtására. Ha mégis előfordulna benne, akkor lepermetezed vmilyen szerrel is elég is.
Jah én a jácintomat nyakonöntöttem a permettel, és úgy néz ki mostmár nem hemzsegnek benne a lárvák:) regel még volt benne pár db, de azok is kaptak a koktélból:)
Az ágacskákon zöld bogyók, melyek kifehérednek, vagyis kivirágoznak, majd megbarnulnak - ha van mellette másik nemű növény, megtermékenyíti - és magot hoz. Tehát a virága az a szakasz, amikor fehér bogyókat látsz rajta.
megnéztem a többi növényt, amik melette voltak, azok is tele vannak ilyen lárvákkal... kevertem be keveset abból a permetből, és spricelés helyett meglocsoltam vele... így került a föld belsé rétegeibe is. Úgy néztem 2-3 óra elteltével már kevesebben mocorogtak rajta, remélem hamarosan mind kimegy... tavasszal pedig átültetem az összes növényt a biztonság kedvéért.
Sziasztok! Nem tudja valaki, hogy néz ki a gyompálma virága? Idáig mindig eljutok vele (világos zöld ágacsákon kicsi bogyók) de aztán ezek lebarnulnak és kész. ki kell, hogy nyíljon, vagy ez normális? Mag lehet belőle? Köszi!
A spray szerintem csak a föld tetejéről irtja le őket, esetleg ha nagyon sokat fújsz, akkor lehet reménykedni, hogy 1-2 napon belül, ameddig hat a szer, addig mindegyik állat szétnéz a felszínen, hogy milyen az időjárás, és akkor megdöglenek. Ha nekem lenne ilyen gondom, beöntözném pl. Actarával.
Nagy bajban vagyok. Van egy jácintom cserépben, már egy ideje kibújt, mosmtár hétvége óta hozza a virágait...viszont ma fedeztem fel mitől vannak muslincák a lakásban már jóideje. El nem tudtam képzelni honnan vannak, mire ma megláttam , h az cserépalátét tele van döglött muslincával...vagyis lehet nem is azok, kicsit csíkos a hátuk, de hasonlítanak rájuk, meg talán kicsit nagyobbak. Hát nézem a földjét, hemzsegnek rajta ilyen kis icipici fehér lárvák, vagy mik... most kitettem kertbe, holnap lefújom őket vmi permettel.. van tetűre való permetem, hátha megöli őket... ez a szer eddig leandertől kezdve paradicsomig mindneről leirtotta a tetveket. Csak a baj h ezek sztem nem tetvek... érdekelne, nincs e vmi ötletetek, micsináljak vele, mert kint megfagy, bent meg tele a lakás ezekkel a dögökkel... jah, ősszel ültettem cserépbe, friss virágföldbe....
Nincs semmilyen hideg helyiségetek? A Crassula igazából nem is szobanövény, nyáron a szabadban, télen épp fagymentes helyen, szárazon tartva lesz szép. Ha hidegben van, az se baj, ha kevés fényt kap.
ő a dracaena deremensis,magyarul dracéna,sárkányfa.nagyon igénytelen kis jószág,szereti a világos,de tűző naptól mentes helyeket,átlagos,15-20 fokos meleget kiván,évente,max kétévente át kell ültetni egy kb 4-5 cm-mel nagyobb cserépbe.agyonöntözni sem kell,télen elég 1,5 hetente,nyáron viszont akár 2-3 naponta is igényli,de csak akkor szabad locsolni ha legalább 2 cm mélyen szárasz a földje. nyáron ki lehet tenni a szabadba egy félárnyékos helyre,és ha elég türelmes vagy,és vársz 20.25 évet,akkor virágozni is fog cserépben 2,5 3 méterre nő,ha már túl nagy akkor le lehet vágni, a levágott részt laza tőzeges földbe elültetve 5-6 hét alatt meg lehet gyökereztetni.
Ma nekem kéne egy kis segítség. Ki ismeri ezt a virágot? Mi a neve? A képek nem a legjobbak, de én is úgy kaptam e-mailben, úgyhogy másik nincs róla. elöre is köszi
Ha nemrég készült a kép, ne aggódj érte, jó színben van :-)
A növénycsoport jobb szélén mintha több lenne a fény. Ott az ablak? Tedd át oda, és az sem baj, ha magasabbra tudod tenni, hogy közelebb legyen a fényforráshoz.
Különben meg nemsokára itt a tavasz és megerősödik - bár állítólag a maci ma visszabújt a barlangjába :-(