Olvasom, hogy több helyen nem vagy alig gyökeresednek a tavasszal vízbe tett vesszők.
Én 2, illetve 3 hete a vízzel megtöltött üvegekbe tettem 6-7 db levágott vesszőt, amelyek a délelőtt napos szoba ablakába kerültek, de semmi nem történt eddig.
A vizüket két naponta cserélgetem.
Meddig érdemes várni? A sikeres gyökereztetésnek mi a legbiztosabb módszere?
nálam a nem fás és fásodott szárak egyaránt kb két hónapja üdülnek 20-21fokra temperált (vagyis hol fűtött hol nem) helységben a világos ablakban és nem gyökeresednek :(.
Igazából nem fontos, hogy hány gyökeresedik meg mert van elég csak egyetlen leanderért izgulok amit még Olaszországból hoztak nekem anyuék. Kibírta az utat, itthon gyökereztettem és már pár éve szépen virágzik de levágtam, hogy bokrosabb legyen. Viszont a nagy eszemmel nem jelöltem melyik az. (Remélem nem az amin átmentem a fűnyíróval pár hete véletlenül. :) ) Ő lenne az, még a pontos nevét sem tudom.
Még nyár végén tettem vízbe Doki hajtásokat. Ami gyökeres lett, elültettem még ősszel, pár darab meg maradt a vízben egész télen. (Fűtetlen hely, pince, kb 10 fok) Tavasszal kerültek földbe, szép gyökérrel.
Érdekes, nekem általában jól gyökeresednek napfényes, de nem fűtött helyen, de most egy hideg helyiségben vannak a földön, és nem csinálnak semmit. De nem katasztrófa, úgysem érek rá velük foglalkozni, metszeni viszont kellett.
Új tapasztalat. Annyira lenyirbáltam a leandereket tavasszal hogy többféle helyre tettem a levágott szárakat. Amit nem fűtött de napos helységbe tettem abból mind kuka, amit bevittem egy teljesen sötét fűtetlen helységbe szinte mind (kb 25-30 szár) megfakadt. Még várok kicsit az elültetésükkel de szerintem megmaradnak. :) Van ami még gyökeresebb mint amit a képhez kivettem. Nem tudom nektek mi a tapasztalatotok de hátha van akinek így sikerül.
Nagyon jól megy nálad. :) Nekem most totálisan megálltak, rosszabb esetben fel is rohadt - pedig azt már ültethettem is volna lassan. Márciusban jobban ment, a benti meleg megtette a hatását. Ami akkor tétovázott, az azóta is szinte ugyanott áll. VVB, többek közt - láttam, pont téma volt a nemrég a gyöngyöm.
Én régebben lefektettem a fűbe a leandereimet, és slauggal locsoltam erősen a levelek alját. Kicsiket fejjel lefelé betettem a vízzel teli hordóba és a kezemmel is rásegítettem az atkapeték lemosásában..., ideig, óráig hatásos, ha nincs sok leandered, érdemes ezt kipróbálni, az atkák utálják a vizet. De ha már sok a leander, akkor egyszerűbb és hatásosabb a permetezés...:-(
Ez a vízbe mártás nagyon érdekelne. Nekem is van tavam, meg esővíz tárolóm és atkás leanderem is. Lehet hülyeség amit kérdezek, de mi a jó technika? Tavaly már próbáltam, fejjel le, akkor kiszóródik a föld a cserépből.
Az a baj, hogy az eső csak felülről áztatja a leveleket, az atkák főként a levél fonákján vannak. Ez a slagozás már sokaknak bejött. Én belemártom a tóba a növényt, ha csak kisebb és 1-2 db-ról van szó, de ilyenkor mindig permetezek Nissuronnal, ami júli közepéig kitart.
Sajnos ez is atka. Ez a levél már ilyen marad. Ha nagyon zavar, vissza kell vágni a növényt, de mindenképpen Nissuron-Sanmite kombó (Sanmite-tel pár nap múlva még egyszer). Vegyszermentes megoldás vízbe mártás (egész növényt naponta 2-3-szor egy hétig), slaggal fürösztés, hogy a levelek fonákja is vizes legyen. Bővebben a topik neve alatti két linken.
Ez az oldal is általában úgy működik, mint az olaszok, de ott sem állunk mindig készen a válaszra, ám van olyan is, hogy regényeket írunk egy-egy témában.
Ha nem kaptál volna választ, biztosan írok, de így csak okvetetlenkedésnek tűnt volna pár szóval ugyanazt leírni, amit megtettek a többiek. Többre meg az este nem tellett tőlem. Örültem, amikor megláttam a nevedet, de láttam, hogy segítenek, nem éreztem, hogy bele kellene avatkoznom. Mert hogy én leginkább ha elkezdek egy témát, nehezen hagyom abba..., de ez tegnap nem ment volna.
Tudom, bevezetésként pont ezzel a kérdéssel akartam indítani, mármint Fiumicino- Termini,
ennek ellenére gondoltam egyszer talán én is kérdezhetek, de nem offolom szét a topikot, kár volt idejönnöm. Fátylat reá, és persze non c'é promlema, baci :)
ne sértődj meg! kis túlzással itt ez azért kb azzal egyenértékű kérdés, mint ott pld az, h. hogyan lehet eljutni Fiumicinotól a Terminiig. Ráadásul a topic ismertetőn ott a link, ami segít