Most már azt gondolom, jobb is, hogy nem fog Szerbiában fellépni. Ha még tovább feszegetik ezt az ügyet, senki nem mossa le Björkről, hogy konkrét politikai véleményt nyilvánított, ne adj' Isten Koszovóért kampányolt.
Pedig a mellékelt ábra szerint is az van, amire elsőként gondoltam: a szabadságot és függetlenséget, mint minden embernek kijáró egyetemes jogot éltette, ezért kiáltotta a szakadár állam nevét.
Ez bizonyára sértheti a szerb emberek nemzeti érzéseit, de jó lenne felülkerekedni a lokális helyzeten, és elgondolkodni a függetlenség és a szabadság egyetemleges értékén...
"I have been asked by many for a statement after dedicating my song 'Declare Independence' to both Kosovo and Tibet on different occasions. I would like to put importance on that I am not a politician, I am first and last a musician and as such I feel my duty to try to express the whole range of human emotions. The urge for declaring independence is just one of them but an important one we all feel at some times in our lives. This song was written more with the personal in mind but the fact that it has translated to its broadest meaning, the struggle of a suppressed nation, gives me much pleasure. I would like to wish all individuals and nations good luck in their battle for independence. Justice!"
Furthermore, Björk's management has stepped forward to counter recent claims made by EXIT Festival representatives that suggest a proposed Björk performance at the festival was not cancelled due to the singer's Kosovo remarks.
Management shared an email from EXIT's general manager Bojan Boäkovi, which Boäkovi sent after learning of Björk's Kosovo dedication. In the email, amid concern for the well-being of festivalgoers and Björk herself, Boäkovi puts forth the following ultimatum (emphasis his):
"We hope Bjork does not relate to Kosovo on other concerts here in Europe, nor in her intervievs, because if she does we need to cancel the concert; if this happens, we may as well look for some other artist..."
In reference to the Kosovo dedication in Tokyo, the festival manager also asks Björk's management "to deny that Bjork has ever done this."
"This is a very sensitive issue," writes Boäkovi in closing.
Björk, however, wasn't having it, and thus she will not be playing EXIT. That festival, as previously reported, happens July 10-13 at Novi Sad, Serbia's Petrovaradin fortress. The Sex Pistols, Paul Weller, the Hives, and Nightwish will perform.
Ezek után már csak az érdekelne, hogy ha valóban a biztonsági feltételek miatt mondták le a fesztivál-fellépést, akkor vajon Björk támaszt magasabb igényt a biztonság terén a többi fellépőhöz képest? A többiek miért nem mondták le?
A trianonos hasonlatot kicsit erősnek tartom, mindenesetre Björk sem nem albán, sem nem szerb, tehát ezügyben bármely oldalon foglal állást, az egyik oldal haragját kivívja.
Mindenesetre a DI arról is szól, hogy van saját egyéniséged, azt vállald büszkén, és ne függj senkitől. Valszeg a koszovói albánoknak is van szabadságvágyuk, bár azt már soha nem fogom megérteni, mennyivel jobb egy államhatár, mint egy tartományi határ.
Szerintem Björk is csak a függetlenségi elvért (egyfajta liberalizmusért) lelkesedve kiáltott Koszovót...
Azért ez nem sima emberi korlátoltság. Ha holnaptól Kelet-Magyarország Romániához csatlakozna, és Budán Björk azt kiabálná, hogy éljen, éljen, akkor nem kéne csodálkozni azon, hogy megkergetik. Itt most lényegtelen, hogy kinek van igaza. Az Exit egy szerb fesztivál, a szerbek többsége pedig épp sokkban van. Egy szlovák fesztiválon sem lenne előnyös trinanonos katonanótákat előadni. Nincs ezzel semmi baj.
Teljesen megőrültek az emberek. Björk nem énekelhet függetlenségről, mert az egységes Szerbia híveitől félni kell. De vajon ha most Lennon élne, ő elénekelhetné-e egy szerbiai koncerten az Imagine-t, amiben ugye arról van szó, hogy nincsenek országok...? Az ellen nem tiltakoznának mondjuk a koszovói albánok, akik végre kiharcoltak maguknak egy új államot? Hazánkban meg simán lekommunistáznák Lennont, és kész.
Bocs az OFFért, de engem annyira elszomorít az ilyen emberi korlátoltság...
"Az Újvidéken rendezendő idei Exit-fesztivál szervezői levették a műsorról Björk fellépését, miután kiderült, hogy az énekesnő egy tokiói koncertjén a koszovóiaknak dedikálta Declare Independence című dalát. A hír hamar eljutott Szerbiába, ahol Björk pillanatok alatt nemkívánatos személy lett.
"Talán egy szerb ellátogatott a koncertre, és azonnal hazatelefonált, hogy mindenkinek elmondja a hírt" - ironizált Björk.
A fesztivál szervezői biztonsági okokból törölték a koncertet, mert attól tartottak, hogy ezek után nem tudják megvédeni Björköt az eseményen."
Mondjuk annyiban más, hogy egy saját koncerten nincs ott több száz ember, aki csak azért megy, hogy megnézze a gyagyás nőcit, és ne dumálja végig a koncertet a nyakadba lihegve. Ilyeneket pedig nagyon könnyen ki lehet fogni.
Én meg olyan fesztivál keretében voltam tavaly Björk-koncerten, ahol egy nap csak egy koncert volt, tehát effektíve saját koncert volt, és én is kellemesen csalódtam.
Mennyiben lenne más a Björk-koncert ha külön lenne, mint ha mondjuk a Sziget keretében? Azon kívül, hogy nyilván az utóbbi esetben nagyobb a közönség.