Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A 14763-mal zárult a 2011.évi azonosítási kísérlet, nem megnyugtatóan, hanem jobb híján:
"Végül: Sweet Lime Citrus limettioides Tan. változatainak felsorolásánál nagyvonalúan megemlít 3 változatot, amiből az egyik "'Soh Synteng'a strongly acid variation in Assam with new shoots and flower buds briefly pinkish." Azért ez már elég szélesre tárja az édes lime-ok körét, ha erősen savanyú változat is van köztük, nem?
A kisebb eltérésekbe, amit Chez-nek leírtam a 14753-ban, akár az ismeretlen alany is belejátszhat.
Végülis jó név lesz ez: Sweet lime/Citrus limettioides Tanaka/Sharbati lime"
Valaki tudna segíteni hogy milyen fajtájú citrom lehet ? kozepesen savanyú ízű , vastag masfel centis helya volt , es kis híján fel kilora nott meg , az oltvány nincs egy éves mivel mult év májusában oltottam kecskeláb ékeléssel és két hétre ra hogy megfogant viritott is
amit 2008-ban Tahiti lime-ként vettem, 15000 Ft-ért Rappaitól, majd mikor nem bizonyult Tahiti lime-nak, de ragaszkodva ahhoz, hogy valami köze van a lime-hoz, találtam hasonlót a Sharbati lime-ban, és végül 10 év után eljutott az édes narancsig. A narancs az a citrusok közül, amit soha nem jutott eszembe tartani.
A formája, héja, a növény habitusa narancsos, a termés mérete viszont kisebb. Az íz tényleg egész Shamouti, jó édes, lehet valami narancs hibrid, passz. Mag nálam nem volt benne, de ez csak 1 termés volt eddig.
Szeretnék a termő narancsfátokról ágat kérni, hogy gyökereztessem. Cserébe nagyon szívesen adok gyökereztetett citromot. Eddig 6 db-ot láttam megindulni, de lehet, hogy több is megered, mert gyökereztető hormonba mártottam. Azt ne kérdezzétek, hogy milyen fajta, mert nem vagyok citrom szakértő, én csak a gyerekek miatt tartom a fákat, hogy tudjak nekik egészséges limonádét adni. 5 db nagy fám van, és az ágát is sajnálom kidobni, amikor metszem őket, úgyhogy ezeket mindig gyökereztetem. Vegyesen vágtam, úgyhogy nem tudom megmondani, hogy melyik fáról való, ami megeredt.
Érdekes tapasztalat. Ezek szerint én 10 éve nem várom be a teljes érését. Most várok még a leszedéssel, és végre talán én is megkóstolhatom 10 év után, milyen is valójában. Eddig nem voltam elájulva a termésétől.
Tavaly rendesen tápoztam, hihetetlen méretű hajtásokat tud hozni, folyamatos virágzás mellett. Még a bepakoláskor is tele volt virággal, amiket nem dobált le, talán tavasszal folytatja.
Megkóstoltam a Sharbati-t, mert besárgult szépen. Azt hittem savanykás, de nem. Teljesen édes, a normál narancsnál is édesebb, jó leveses gyümölcse van, rég ettem ilyen jót.
Ez sztem valamilyen narancs, a levele is olyasmi, íze egész közeli a Jaffa narancshoz. Teljesen magmentes volt.
Ezzel kapcsolatban itt a topikban a szokásos eljárás az volt, hogy hagyjuk az ágakat, amíg megáll a visszaszáradás (keletkezik egy narancs színű gyűrű a károsodott hajtáson), ne vagdossuk folyamatosan, nem ér semmit.
Megjegyzem, a kumkvatok nálam egyáltalán nem kapnak vizet a teleltetőben, az állapotuk pont olyan, mint bevitelkor, semmi levéleldobás, a termések is állnak egyhelyben.
Megnéztem a két új könyvemben is, mit írnak a Bergamottról, nehogy kimaradjon valami, de semmi. Sok érdekeset leírnak, de a felhasználási lehetősége ugyanaz: parfüm, tea.
A legutóbbi beírásomban "kivesézett" kumkvat az elmúlt időben nem kapott vizet, a levélhullás is lassult egy kicsit, viszont egyik-másik, zömében fiatal hajtás vége feketedik/barnul, ezek nem a "vázágak"...
Szabad/érdemes-e ezeket a feketedett/barnult hajtásvégeket levágni most és ha igen, akkor meddig?