Keresés

Részletes keresés

V46 021 Creative Commons License 2002.03.19 0 0 306
Nekem is volt gondom az Le 130-al. Világítással meg sem indult a mozdony, anélkül ment de elég csúnyán.
Hál ist. sikerült visszacserélnem az üzletben, és azóta csak ESU dekódereim vannak. Nyár óta a ROCO ezeket adja 745-ösként.
Előzmény: Törölt nick (301)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.19 0 0 305
Megjott az LE130 leiras, koszonom. Kiderult a furcsasag: el lett keverve a dekoder, ez nem az aminek latszik. Csere lesz. (HUHHHHHHH megnyugodtam.)
rezgaras Creative Commons License 2002.03.19 0 0 304
jjani írta:

> Mi a különbség a DC, az AC, és a digitális táplálás között

A DCC-ben a sínben alapvetôen egyfajta váltóáram van, de nem színuszos, hanem négyszögjel-szerű. A jelek hosszúsága hordozza az információt. A DCC NEM szuperponált jelekkel dolgozik!

> Hol lehet erről olvasni valamit?

Attól függ, milyen nyelven értesz.

Előzmény: jjani (298)
Uplink Creative Commons License 2002.03.19 0 0 303
Nem olyan rossz az a lap, egy kicsit rendezetlen, ha nem kaptad volna meg, MAREZtol, akkor irj egy sort es elkuldom a LE130.pdf filet.

A szimptomak egyebkent ismerosek, nekem is ilyet produkalt a NOHABom LE130-as dekoderrel. Zug, zorog, csattongni ugyan nem csattog, de hangos.Azota is... :(

MAREZ Creative Commons License 2002.03.19 0 0 302
átküldöm neked a le130.pdf-et. remélem segít.
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.19 0 0 301
Nos, megneztem tuzetesebben is a dekodert (tegnap nagy oromomben csak bedugtam es mar probaltam is.
A dobozban egy LENZ LE130-as dekoder volt. Megprobaltam kideriteni, mi ez a dekoder, es vajh miert ez lehet benne, de semmit nem talaltam. A LENZ (amugy sem tul jo) holnapja:

Not Found

The requested URL /products/decoders/olddecoders/le130.htm was not found on this server.
No, errol ennyit. Aki tudja, hogy kellene mukodnie ennek a dekodernek, esetleg azt is tudja, miert ez volt a ROCO 10745 dobozban, szanjon mar meg es arulja el...

udv

Előzmény: Törölt nick (300)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.19 0 0 300
Help me!
ROCO 10745-os dekodert hoztak tegnap. Berakva a modellbe a kovetkezot produkalta: eloszor el sem akart indulni, semmit sem csinalt. Elkezdtem programozni, ujbol beallitottam a cimet 03-ra, gyorsulas, lassulas max. seb, min. seb. beallitva. Ekkor mukodott, de egeszen furcsa hangja van a modellnek. Nem olyan, mint a tobbi ugyanilyen dekoderrel szerelt mozdonynak, sokkal hangosabb, valszeg mas frekvencian mukodik. Tovabbi problema, hogy 128 lepeses uzemmodban meg sem nyikkan. Az osszes tobbi 10745-osom minden gond nelkul megy. Ezek szerint, a dobozban nem 10745 dekoder van??
Facsiga Creative Commons License 2002.03.19 0 0 299
A villanyos válaszokat meghagyom a szakemberekre de a 4.-re tudum a választ. A Lajtán túl.
Előzmény: jjani (298)
jjani Creative Commons License 2002.03.19 0 0 298
Sziasztok!

Új vagyok (a végigolvasott) topicban, valamint vasútmodellezésben is (Fiam kedvéért vágnék bele.).
Lenne néhány kérdésem:
1. Mi a különbség a DC, az AC, és a digitális táplálás között a tápfeszültség jelalakja és nagysága szempontjából? E két utóbbi ugyanolyan tápfeszültséget kap, csak rászuperponálják a digit jeleket? Egyáltalán ezek 3 féle rendszer, vagy a két utóbbi ugyanaz?
2. Ha háromféle rendszer, akkor hogyan szabályozzák az AC esetben a mozdonyokat?
3. Hol lehet erről olvasni valamit?
4. Hol van olyan modellbolt, ahol tudnak is válaszolni a kérdésekre, nem csak az árat ismerik?

jjani

V46 021 Creative Commons License 2002.03.19 0 0 297
Martisz!
A Roco 10745 dekóder a LokPilot névre hallgat, regiszterei nem azonosak a LokSoundal.
A honlapukról leszedheted a regiszterek funkcióit.
BT.
Előzmény: martisz (295)
martisz Creative Commons License 2002.03.17 0 0 296
MAREZ és mindenki, akit érdekel !

Sikerült az LR101,LB100,LB050 és PC segítségével egy próbapályán (3 foglaltságjelzővel) kipróbálnom a TrainControllert tudását. Hihetetlen, hogy miket tud ez a program ! Valóban full automatikusan mükszik minden.Bárhol, bármikor, bárhogy tudsz a mozdonyoktól, szemaforoktól, sorompóktól kezdve a szétkapcsolókig mindent automatizálni. A mozdony (vagy vonat) fékez, lassít, leáll, megfordul, szétkapcsol, világítást, hangot be- és kikapcsol egyetlen érintés nélkül úgy, hogy a monitoron mindent nyomon tudsz követni. Ráadásul pofon egyszerű a programozás. (Csak az első pár lépés tartott 6-7 óráig, amire rájöttem az egész szisztémájára a leírásokból)
Szóval ,most már megtapasztaltam a dolgokat, akit érdekel, most már kérdezhet, igyekszem majd az alapvető dolgokat a marTRAIN-en bemutatni.
Hello

martisz Creative Commons License 2002.03.11 0 0 295
Tapasztalt valaki olyat, hogy digitalban lassúmenetnél valamelyik mozdonya berángatott? A hét digitális dekóderrel ellátott gép közül 5 újabb szerzemény, viszonylag keveset futottak, azok gyönyörűen mocorognak a 28-as tartományban az 1-es sebességnél is, 2 viszont (ezek többet mentek már analógban a régi asztalomon) 5 alatt megállnak úgy, hogy a motorjuk búg, erőlködik, de mozdulni nem akar a mozdony, csak ha kézzel megbököm egy kicsit. Lehet ez koszolódás az abroncsokon, vagy az áramszedő érintkezőkön?
csotibi Creative Commons License 2002.03.11 0 0 294
Megtörtént. Most már csak idő kérdése a dolog.
Tibi
Előzmény: Törölt nick (293)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.08 0 0 293
Javasolnám, vedd fel a kapcsolatot csikosháTTú kollégával!
Előzmény: csotibi (292)
csotibi Creative Commons License 2002.03.08 0 0 292
Üdv fiúk!
Végigolvastam a topicot, mint rendes újonc, és úgy érzem, kérdeznék-mondanék pár dolgot. Először magamról: még sosem volt vasútmodellem, pedig... Jelenleg elektroműszerészként tengetem a napjaimat, főleg PIC típusú procikkal küzdök, és pont ilyenek dübörögnek pl. a MiniDCC nevű cuccban is. Aztán a neten találtam pár alkalmazást is, pont ebben a témában. Mindezt csak azért írtam ide, mert nem hiszem, hogy ne lenne olcsóbb összerakni egy dekódert, mint külhonból behozatni. Ráadásul még csicsázni is lehetne, ezzel-azzal. Ha rámozdulnátok a dologra, akkor részemről benne lennék némi barkácsolásban. Vélemény?

Csorba Tibi

martisz Creative Commons License 2002.03.04 0 0 291
A martrain-en elkészültek a digitallal foglalkozó fejezet első lapjai.
http://web.axelero.hu/martrain
Facsiga Creative Commons License 2002.03.03 0 0 290
Örülök, hogy más is fantáziát lát egy ilyen jellegű oldal elkészítésében. És persze a rengeteg energiát sem sajnálja.
Előzmény: martisz (288)
V46 021 Creative Commons License 2002.02.27 0 0 289
Szép és szinvonalas. Facsigával együtt elég nagy lukat kezdtek befoltozni a hazai kínálatban.
Azét a padlásért meg olyan vagyok mint a villamos.
(sárga)
Üdv BT.
Előzmény: martisz (288)
martisz Creative Commons License 2002.02.27 0 0 288
Jelentem: vasútmodellezéssel foglalkozó site-om első oldalai mai nappal felkerültek az axelero serverére. Cím:
http://web.axelero.hu/martrain
Szívesen vennék mindenféle kritikát vagy hozzászólást, (esetleg dicséretet is), amivel még jobbá lehetne tenni. Az anyag folyamatosan bővül, amint időm engedi teljes lesz a dolog.
Köszi és jó böngészést..
MAREZ Creative Commons License 2002.02.24 0 0 287
Érdekes link a 2002-es ujdonságokról (Lenz, Roco...)
http://www.mackaymodels.co.uk/nbg02.htm
crash__override Creative Commons License 2002.02.18 0 0 286
A többieknek két más hátrányuk is volt az NMRA elött:

Vagy egy modellgyárhoz kapcsolodtak (Motorola-Márklin, SALOTA-SELECTRIX), ami nem éppen jo kisérölevél.

A Selectrix eleg jo rendszer, tud vezerelni DCC mozdonyokat is, es a accessories dekoderjei eleg jok.

Ami viszont nem tetszik, az a Fleischmann digital. Igaz, van a Twin rendszeruk (Fleischmann + DCC), de valahogy nem az igazi. Havernal lattam, es nem az igazi.

Az Arnold Maerklin-t hasznal?

Előzmény: etwg (285)
etwg Creative Commons License 2002.02.15 0 0 285
Szia Facsiga,

ha sarkos is a dolog, de igaza van rézgarasnak. Az NMRA mellett müködö digitális SIG bizony mindent megvizsgált ebben az ügyben, de a döntö dolog tényleg az lett, hogy a LENZ nyilvánosságra hozta a rendszerét, igy labdához engedte a többieket is (amit eddig kivüle senki igazán nem tett meg).

Ez hatalmas elöny, mégha nem is fejezhetö ki sem a technologia elörehaladottságában, sem azonnali pénzügyi elönyökben. De ilyen volt valaha a magnokazetta is, meg a VHS szalag. Azzal, hogy azt a bevezetöi (PHILIPS, JVC) mindenkinek elérhetövé tették, könnyen elterjedtek és nem utolso sorban mindenkinek hasznot hoztak.

A Lenz igaz, hogy 1979 ota foglakozik a vezérléssel, de messze nem ö volt az elsö ilyen cég, és föleg nem Amerikában, ahol már mint korábban irtam a topicon kb. 1950(!!!!) ota foglalkoznak a gondolattal (még a tranzisztorok tömeges megjelenése elött), és van a könyvtáramban egy épitési leirás kb. 1955-böl, hogyan lehetne a problémát megoldani az akkori csucstechnologiát képezö miniatür elektroncsövekkel (!!!).

A Lenz csak jol látta meg az üzleti problémát, és szerintem is jol döntött. Az tény és valo, hogy amikor ezt a döntést meghozta akkor mérföldes elönye volt a konkurenciával szemben, igy biztos volt abban, hogy egy csomo olcso dolgokat gyárto cég nem fogja ellepni a piacot 1 dolláros dekoderekkel. (A kazetták esetében ez hasonlo volt - évek teltek el mire a honkogiak meg a taiwaniak piacra tudták dobni a legalábbis müködö cuccaikat). A DCC esetében is ez igy van, még a mai napig nem sikerült teljesen megoldani a technologia kérdéseit, igy a mai napig nincs dumping dekoder (habár, ha jol hallottam a ROCO probálkozik valamivel).

A többieknek két más hátrányuk is volt az NMRA elött:

Vagy egy modellgyárhoz kapcsolodtak (Motorola-Márklin, SALOTA-SELECTRIX), ami nem éppen jo kisérölevél.

vagy pedig nem egészen jo utakon jártak (mármint a digitális technologiában.

Előzmény: Facsiga (284)
Facsiga Creative Commons License 2002.02.15 0 0 284
Szerintem ez így nagyon sarkos. Nyílván azért választották a Lenz-t szabványnak mert, 1979!!! óta foglalkozik elektronikus majd digitális vezérlésekkel és gyanítom, hogy komoly pénzeket fordított a dologra, amikor még nem volt ennyire elterjedve.

A vetélytársak sok téren kb. ott tartanak mint a lenz 1996-ben, szóval ezt is meg kell fizetni.

Előzmény: rezgaras (283)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.15 0 0 283
Facsiga írta:

> több mint 1 millió dekódert adtak el eddig.

Hja, ha az amerikai vasútmodellezô szövetség, az NMRA ôket választotta referenciának...

(Egyébként úgy tudom, ennek az volt az ára, hogy a szabadalmaztatott kódolásukat fel kellett menteni a szabadalmi védettség alól - ez lett a DCC. Azt hiszem, megérte nekik! Ha nem szabadítják fel, a Lenz egy lenne a sok digitális vezérlés közűl, és sokkal kisebb üzletet csináltak volna vele!)

Előzmény: Facsiga (281)
Mekett_Elek Creative Commons License 2002.02.14 0 0 282
Sziasztok!
Bocs a zavarásért, de félhivatalos ügyben vagyok itt.
Van egy makettező site-unk és szeretnénk találni embereket, akik vasutat maketteznek (mozdomonyok, kocsik). Ha vkit érdekel a dolog (cikkírás, vagy saját fényképek), az a www.nik.hu/makettinfo/ -n találja az oldalt.
Sajna ez a téma eléggé el van hanyagolva, pedig vannak, akik maketteznének ilyesmit...
Előre is kösz
Üdv
Mekett
Facsiga Creative Commons License 2002.02.14 0 0 281
Ja és több mint 1 millió dekódert adtak el eddig.
Facsiga Creative Commons License 2002.02.14 0 0 280
A www.lenz-elektronik.de oldalon az újdonságok között a 3. pontban erről írnak.
Valószínükleg ez a legbiztosabb forrás.

megj: Fotó is készült a Lenz csapatról

Előzmény: etwg (279)
etwg Creative Commons License 2002.02.14 0 0 279
A 21 € ár egy egészen jo az kb. 20% az eddigi normális áraknak, habár 10% eddig is ki lehetett préselni. Remélem ezek az árak nem lesznek rövid életüek.
Előzmény: rezgaras (277)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.14 0 0 278
én írtam:

> De az is lehet, hogy az UART már nem működôképes.

Sajnos tegnap kiderült, hogy ez a helyzet, az UART-om döglött. Legközelebb csak húsvét táján jutok UART-hoz. Addig a kísérletek elnapolva.

Előzmény: rezgaras (276)
rezgaras Creative Commons License 2002.02.14 0 0 277
A német vasútmodellezô fórumon írták, hogy egyes kereskedôk csökkentették a dekóderek árát. Lehet pl. LE 130-at kapni 21 Euróért. (sorry, én nem tudom megitélni, hogy ez sok-e vagy kevés.)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!