Keresés

Részletes keresés

schgy Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7385
"have you thought about what would have happened if Truman did opt for your blockade option? It is not easy to enforce a blockade around a nation the size of Japan."
nem is kellett volna nagyon blokádozni, mert, mint Juanhu írta nem volt már erejük visszajönni a gödörből. Még persze húzhatták volna valamennyit, de nem érdemes elfelejteni, hogy az oroszok lelkesen elvégezték volna a véres munkát (minimális amerikai áldozattal ugye).
Talán csak azért lehetnek a japánok hálásak ez ügyben, hogy az USA nem az oroszokkal verette szét Japánt, miután a csendes-óceáni hadszintéren lényegében egyedül megverte, bár Hirosima előtt nem tudta kapitulációra kényszeríteni őket. Lényegében pár hónap kérdése volt a dolog, így is, úgy is.
Persze az oroszok szívesen elcsatolták volna Hokkaidót is, ha tehetik. Na ezt úszta meg Japán, meg az ezzel járó "körítést", amit pl. nálunk Magyarországon többeknek volt alkalmuk kipróbálni és nem hiszem, hogy örültek neki.
Ezzel együtt én is azt hiszem, hogy az atombomba ledobása inkább az oroszoknak szólt, mert a japán kapituláció tényéhez nem volt erre szükség (meg amerikai áldozatokra sem azután, hogy az oroszok, no meg Kína épp "ráért").
schgy
Előzmény: Philadelphian (7380)
juanhu Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7384
Kedves Philadelphian

The Japanese were not completely out of fuel obviously.
Persze... nem teljesen, a tábornokok kocsijába talán még volt valamennyi... de ahhoz, hogy érdemben katonai ellenállást tanusitsanak repülökkel vagy hajókkal - nem volt.

It is not far-fetched to say that 200,000 or so more Japanese could have easily died had the war continued without the introduction of atomic weapons.

Ez csak képzelgés. Nem tudhatjuk mi lett volna. A történelem tényeken alapszik, márpedig ez nem tény. Elhiszem, hogy jó érv megnyugtatni a háborgó lelkiismeretet, de talán mégiscsak jobb szembenézni az igazsággal.

Az igazság pedig az, hogy mocsok egy dolog volt bevetni az atombombát. Igaz, hogy maga a háború mocskos dolog, és a Japánok se voltak túl tiszták - de ez nem mossa le az atombomba mocskát.

It is American political thought based on the British tradition that civilized both Europe and Japan after World War II.
Na nem. Európa éppoly civilizált volt a háború elött mint után. Japán is. Amerika semmit se mutatott meg egyiknek se. A náci Németország is civilizált volt ám! Igaz, hogy ezt a civilizáltságot, tudást rosszra használta. Mint ahogy Japán is.
Japánnak az jött nagyon-nagyon jól, hogy nem lehetett hadserege. Ezért azt a hatalmas összeget, amelyet más országok hadseregre forditanak Japán fejlödésre tudta felhasználni. Látszik is, hogy mit ért el.

Megkérdezhetem egyébként, hogy miért angolul irsz?

Előzmény: Philadelphian (7383)
Philadelphian Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7383
The Japanese were not completely out of fuel obviously.

It is not far-fetched to say that 200,000 or so more Japanese could have easily died had the war continued without the introduction of atomic weapons. Unlike in Juanhu's analogy, the fact that there already was a war is a given. The war in the Pacific was going to end one way or another and more lives would have been lost no matter what anybody does. Having said that, I would tend to agree that Truman could have tried attacking a military base or something of the sort before going after cities.

And the Japanese should be grateful. They should be grateful that the Americans showed them how to organize a mass of humanity, consisting of men with character flaws, into civilized society. It is American political thought based on the British tradition that civilized both Europe and Japan after World War II.

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7382
Ha Kína az USA-ba harap akkor ott megint lesz éhinség, nyomor, meg ami volt.
Azt sem szabad Kínávaal kapcsolatban elfelejteni, hogy csak a városokban van változás, a falu a régi.
Még valami: Miért nem szabad az Internet Kínában?
Előzmény: Törölt nick (7377)
juanhu Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7381
Obviously, the Japanese would have attacked the American ships taking part in the blockade and the war would have continued in the seas around Japan

Persze... megtámadták volna... ha lett volna benzinük, csak már épp felszállni se tudtak a repülök. Nyilakkal meg szamurájkardokkal hiába támadják az amerikai hajókat.

It is quite possible that Truman saved Japanes live by using the atomic bomb (which doesn't necessarily justify its use).

Ja... a japánok azóta is hálálkodnak :)))
Ne viccelj már, ennyi erövel lehetséges, hogy Hitler megmentett egy csomó embert, mert igaz ugyan, hogy 40 millió ember meghalt, de lehet, hogy ha nem indit háborút, akkor pl. a Szovjetunió inditott volna, és sokkal több ember meghalt volna. Fantáziálni lehet... de a valóság az más. A valóságban bizony USA ledobta az atombombát és megölt rengeteg civilt ezzel. És a valóság még az is, hogy messze nem egyértelmü, hogy szükség volt az atombomba ledobására a háború minél kevesebb áldozattal való megnyeréséhez. Szomorú, de ez van.

Előzmény: Philadelphian (7380)
Philadelphian Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7380
Juanhu, have you thought about what would have happened if Truman did opt for your blockade option? It is not easy to enforce a blockade around a nation the size of Japan. Obviously, the Japanese would have attacked the American ships taking part in the blockade and the war would have continued in the seas around Japan. And even if it would have been clear that the Americans would eventually win, the Japanese had a fanatical mindset of fighting till the bitter end. It is quite possible that Truman saved Japanes live by using the atomic bomb (which doesn't necessarily justify its use).
juanhu Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7379
Kedves Tibor,

Akkor te biztos hadaszati tervezo vagy, hogy te ilyen egyszeru tervel megnyerted volna a Japanok elleni haborut.
Az mindenesetre valószinü, hogy nem volt szükség katonai szempontból az atombomba bevetésére. Sajnálom ez egy sötét folt amerika múltjában, az eddig egyetlen ország, amelyik atombombát vetett be, ráadásul polgári lakosság ellen. Ezt lehet magyarázni, szépiteni, de attól még tény marad.
Más országnak is van sötét folt a múltján, USA-nak is. Ezen még az se segit, ha feltesszük a kérdést, hogy "Jobb lett volna, ha a náci Németországnak lett volna elöször atombombája?".
Nem, természetesen nem lett volna jobb. Na és?

Kepzeld el, milyen vilag lenne most, ha Hitler es Japan nyerte volna meg a II-ik vilaghaborut!
Persze, szörnyü lett volna, és örülök, hogy a szövetségesek gyöztek! Ez azonban még nem változtatja meg azt, hogy az atombomba bevetését el lehetett volna kerülni jelentös többletveszteség nélkül.

Előzmény: Tibor Arato (7374)
Tibor Arato Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7376
Latom tisztalodot a dolog az atom tamadas rem hir ugyeben.
Gondoltam elejetol kezdve, hogy biztos valmi szenzaciot kereso hirugynoktol szarmazik.

Az oroszok egyet ertenek Amerikaval a terrorizmus eltaposasaban.
Na meg atomfegyver leepites is lesz. (Sergej Ivanov targyalt Washington-ban)

Nyugalom es csiga ver! Kutyabol nem lesz szalonna... Hat nem igy van Pisti Bratyo?!

Tibor Arato Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7375
Valoban vannak ilyen egyenek Magyarorszagon?
Ilyesmi aztan igazan nem egeszseges az orszagra nezve.
Előzmény: pistagazda (7373)
Tibor Arato Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7374
Akkor en is igy kezdem, Kedves Juhu; Akkor te biztos hadaszati tervezo vagy, hogy te ilyen egyszeru tervel megnyerted volna a Japanok elleni haborut.
Emlekszem ra,iskolas gyerek (12 eves) voltam a haboru utan Magyarorszagon es kotelezo volt, ill. osztalyonkent vittemk el benunket a moziba megnezni a filmet Hirosimarol-Nagasakirol. Olyan borzaszto pusztitast meg nem lattam eletembe.
Valosaggal beteg lettem.
Aztan Americaba kerultem es volt alkalmam olvasni es latni tortenelmi dokumentum filmeket. Ugyan csak beteg lettem a pusztittas lattan amit Jappan csinalt Hawaii-tol elkezdve Kina, Philippines,meg nem akarom felsorolni a sok szigetet.
Egy haborut nem lehet csak a csatamezon megnyerni, hanem el kell menni az ellenseg hazajaban es tonkre bombazni az utanpotlast, gyarakat ahol a hadigepezet keszul.
Kepzeld el, milyen vilag lenne most, ha Hitler es Japan nyerte volna meg a II-ik vilaghaborut!

Előzmény: juanhu (7367)
pistagazda Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7373
Szerencsére csak a könyvekből. Mintha fel akarnának támadni valahogy vagy azok vagy hozzájuk hasonlóak. A gyászos fekete ruhájuk, az antiszemita dumájuk nem nagyon hiányzik. Nem tudom honnan bújik elő ez a sok marha már megint. Csak pofáznak meg uszitanak. A Csurka volt a falumban is, meghallgattam annak idején, pár éve. Nem értem, mi a nyavaját akar. Buta, annyit ki tudtam silabizálni.
Előzmény: Tibor Arato (7372)
Tibor Arato Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7372
A nyilasokat emlitetted Pisti. Mennyi idos vagy, hogy tudsz a nyilasokrol. Vagy csak a tortenelem konyvben olvastad?
Előzmény: pistagazda (7366)
pistagazda Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7371
Ne fortyogj, öreg huligán. Nizd inkább a TV-t. Vagy vegyé illemtany és táncleckiket.

Pista bátyád

Előzmény: Törölt nick (7369)
pistagazda Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7370
Kedves Vata !

"Viszont az árpádsávos zászló egy legitim történelmi szimbolum, melynek legfeljebb annyiben van köze a nyilasokhoz, mint a déli zászlónak a bőrfejűekhez. "

Akik azokat a zászlókat lengetik, vajmi keveset tudnak a történelmi szimbólumokról és buta indulatokkal vannak tele. El vannak avulva.

"És nem állitottam olyat, hogy lehazaárulóznám az ország felét. Ugyanakkor tényleg vannak/voltak/valószinűleg lesznek is olyan felelős pozicióban levő egyének akik ezeket a poziciókat saját anyagi gyarapodásukra használják ki ahelyett, hogy az ország érdekeit tartanák szem elött. Hegedűsökre jobb szó nincs. "

Ezt a hazaárulózást az ország hivatalban levő miniszterelnöke kezdte, ami egy baromság is meg röhejes is. Talán neki is leheten más dolga.

"Én tizből kilenc esetben ha beirogatok ide általában azokat az elvakult egyéneket próbálom okitani, akik most Moszkva helyett az USA-t hibáztatják mindenért. Viszont ennek az ellenkezője is előfordul, amennyiben vannak emberek, akik szemében Amerika tökéletes és rosszat nem tehet, Mo-ra meg fröcsögnek. Az sem fair. "

Én tinyleg egy paraszt vagyok, jó milyrül gyüttem. De ha mindig csak mást szidtam vóna naphosszat, éhendöglöttek vóna a lovaim. Mindenki ganyézon a saját istállójában. Na. :)

Pista

Előzmény: Vata (7368)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7369
Pityuli,
Te velem szemben állsz?
Nem láttalak. Gyere ki a gödörböl te ülö kutya.
Klinikai eset, mert nem veszi be a sok kétszinü dumádat?
Végeztünk aranyom. Mehetsz a búsba.
Vata Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7368
Tökéletesen igazad van. Kevesebb nagy magyar fájdalom, némileg több pragmatizmus és a dolgok másképpen fognak kinézni.

Viszont az árpádsávos zászló egy legitim történelmi szimbolum, melynek legfeljebb annyiben van köze a nyilasokhoz, mint a déli zászlónak a bőrfejűekhez.

És nem állitottam olyat, hogy lehazaárulóznám az ország felét. Ugyanakkor tényleg vannak/voltak/valószinűleg lesznek is olyan felelős pozicióban levő egyének akik ezeket a poziciókat saját anyagi gyarapodásukra használják ki ahelyett, hogy az ország érdekeit tartanák szem elött. Hegedűsökre jobb szó nincs.

Én tizből kilenc esetben ha beirogatok ide általában azokat az elvakult egyéneket próbálom okitani, akik most Moszkva helyett az USA-t hibáztatják mindenért. Viszont ennek az ellenkezője is előfordul, amennyiben vannak emberek, akik szemében Amerika tökéletes és rosszat nem tehet, Mo-ra meg fröcsögnek. Az sem fair.

juanhu Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7367
Kedves Tibor Arato,

A TBombaval a Jappanok ellen,rengeteg amerikai elet lett megmentve.

Már leirtam ma egyszer, de leirom megint. Az atombombával nem lettek amerikai életek megmentve, a japánok maguktól is kapituláltak volna, nem volt már benzinük, nem tudtak a repülök se felszállni. Ha partraszállnak az amerikaiak, akkor kétségkivül sok amerikai meghalt volna. De nem kellet volna partraszállni, egy egyszerü tengeri blokád simán térdrekényszeritette volna a japánokat. Csak az még 3-4 hónap lett volna, és ez jó ürügy volt az atombomba demonstrálására. De egyáltalán nem volt szükséges.

Előzmény: Tibor Arato (7365)
pistagazda Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7366
Kedves Vata,

Azt hiszem, alapvetően érted félre a hülye dumámat. :)

Nem állok én szemben senkivel eltekintve Ragikától, de ő klinikai eset.
Viszont Magyarországon egyre többet találkozok elvakultan Amerika, Nyugat stb. ellenes emberekkel. Személyesen. Ez mára már egy komoly politikai erővé vált. Rádiómüsora van, pártja van stb.
Az árpádsávos zászlót(kat) a magyar tévében láttam egy tüntetésen és a nyilasokra emlékeztet.

Szerintem rengeteg olyan dolog van Mo-n, amit jobb ha mi magyarok megoldunk, nem pedig másokat baszogatunk és hibáztatunk folyamatosan. Sokkal több ilyen dolog van, mint olyan, amiért másra kellene mutogatni. Ehelyett folyik az ellenség keresése, a primitiv uszitás, a hangulatkeltés.

Csupán azt próbáltam érzékeltetni, hogy minden országnak lehet a fejére olvasni dolgokat. Amerika alapjában véve egy sikeres ország. Vannak dolgok, amit meg lehetne tőle tanulni. Sok. Vannak, amit nem szabadna. Szerinted ezekben az elvakult emberekben túlteng a tanulási vágy és azért irkálnak ide ?

Az nem tetszik azért, hogy esetleg te is lehazaárulóznád az ország egyik felét innen távolról (nem tudom, ismered e a sztorit). A sört meg vedd elő és húzd le egészséggel.

Én meg menek megjáratom a deszkámat oszt iszok e sört ugyszinté. Na.

Pista bátyád

Előzmény: Vata (7362)
Tibor Arato Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7365
Baba; America nepe megallitotta a vietnami haborut.
A vilag haboru meg mas lap ala kerul.
A TBombaval a Jappanok ellen,rengeteg amerikai elet lett megmentve.
A Jappanok abban az idoben fanatikussak veszedelmessek voltak.
Előzmény: barbibaba (7330)
Tibor Arato Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7364
Pisti; A burokracia kereke lassan forog Amerikaban is. De remellem ezek utan felebredtek.

INS mart kezdi szedni ossze a nepet, akiknek lejart a vizumja.

A mexico-iak akik meg belogtak ide, azok meg zold kartyat kapnak, mert Bush-nak meg bratyojanak szuksege lesz a latinok szavazatara.
Előzmény: pistagazda (7327)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7363
Abszolutely nincs igazad.

Ementem.

Előzmény: Vata (7362)
Vata Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7362
Alapvetően, mi az, hogy "ti"? A te nagyapád milyen nemzetiségű? Hanyadik generációs amerikai vagy?

"Mit csináltatok Ujvidéken ?" Rendet. Lehet, hogy a szerb kommunisták, partizánok, terroristák és ezek különböző kombinációi közé bekeveredett egy-két ártatlan ember is de az ezért felelős tiszt hadbiróság elé került. A 40 ezer magyart legyilkoló szerb közül szerinted hány került hadbiróság elé? És te komolyan azt hiszed, hogy az amerikai hadsereg nem követett el tömeggyilkosságot soha? Korea? Vietnám? Rémlik valami? Minden hadsereg követ el hibákat, hiszen fiatal srácokat küldenek fegyverrel ölni más fiatal srácokat. A gikszer előbb utóbb becsúszik. Ami számit az a hadvezetés hozzáállása.

"Miért támadtátok meg az oroszokat ?" Azért mert kellett.

"Hogy álhattatok egy elnyomó hatalom oldalán évtizedekig ?" Úgy hogy az elnyomó hatalom nem kérdezte meg a véleményünket. Ezért volt elnyomó. Egyáltalán miről beszélsz?

"Mit hazaárulóztok megint ?" Talán azért, mert vannak.

"Miért van árpádsávos zászló a kezetekben ?" 1 Kinek van Árpádsávos zászló a kezében? 2 Mi a kifogásod az Árpádsávos zászló ellen?

"Mit akartok egyáltalán ?" Én egy sört. Te mit akarsz?

Eleinte még értelmesnek tüntél, de mintha kezdenél ragikanizálódni. Onnan pedig nincs visszaút...

Előzmény: pistagazda (7337)
Vata Creative Commons License 2002.03.14 0 0 7361
absolutly = absolutely

Előzmény: Törölt nick (7339)
schgy Creative Commons License 2002.03.13 0 0 7360
"A e heti Timeban olvastam hogy a nagy antiterrorista haboru kereteben az USA "tanacsadokat" kuld Gruziaba. Ezt eddig is tudtuk. Namost a fopoen csak most kovetkezik. A Time leirta hogy valoszinu ABHAZIABAN!!!!!!! Al-Qaeda terroristak vannak es ezt akarjak felszamolni a gruzokkal egyutt."
Valamire csak kell hivatkozni, ha egyszer szeretnének az oroszbosszantási monomániájukkal tovább foglalkozni :-).
Egyébként meg a grúzoknak nyilván nem tetszik, hogy az oroszok támogatják az abház szakadárokat (már grúz szempontból) és ezért bárkivel szívesen gazsulálnak. Egyébként érdekes a helyzet amúgy is, mert a grúzok oldalán a konfliktusban többször feltűntek már csecsenek, akiket az Al-Kaida pénzzel (is) elég nyíltan támogatott. Ami azért is érdekes, mert ebben a konfliktusban a keresztény grúzok oldalán harcoltak elvben a mohamedán abházok ellen. Amúgy meg az egész helyzet arrafelé a tévedések szomorújátéka leginkább. Kezdve attól, hogy nem kéne ilyen összekevert lakosságú területen nacionalista célokat nyomatni. Ez eddig sehol sem vezetett igazán jó eredményhez.
schgy
Előzmény: barbibaba (7331)
pistagazda Creative Commons License 2002.03.13 0 0 7359
Na, eztet akkó jó kitárgyaltuk. Megyek ebidünyi. Ennek itt löncs a neve, vagy mi a kutyaszar.

Isten áldgyon.

Pista

Előzmény: juanhu (7358)
juanhu Creative Commons License 2002.03.13 0 0 7358
Kedves Pistagazda,

Te ehhő nem értesz, én vagyok a paraszt.
Tényleg nem értek hozzá, ezért fordultam hozzád a -talán látszólagos- ellentmondás feloldásának az érdekében.

Szagód csak a kutyaszart, ha neked mindeggy
Nekem mindegy - ezért egyiket sem szagolom :)

A kutyaszar má föse tünik az illennek.
Persze, hogy nem. Megszoktam már, hogy térdig gázolok benne, lábat se mosok, minek, másnap úgyis csupa mocsok lenne megint.

Egyébként is egyszerü életet élek: ami üres megtöltöm, ami tele van, kiüritem.

Előzmény: pistagazda (7357)
pistagazda Creative Commons License 2002.03.13 0 0 7357
Te ehhő nem értesz, én vagyok a paraszt. Szagód csak a kutyaszart, ha neked mindeggy. Láccik városi leginy vagy. Ott sokka büdössebb va, azé mindegy neked. A kutyaszar má föse tünik az illennek.
Előzmény: juanhu (7356)
juanhu Creative Commons License 2002.03.13 0 0 7356
De nem tudom mit zavar téged a kutyaszar... hát ezt irtad, nem is olyan rég:

A trágyaszag meg nem zavar, meg is szerettem, az az igasság.

Jó, tudom, a marhatrágya nem azonos a kutyaszarral, de azért olyan oltári nagy különbség -büz szempontjából- nincs közöttük ;-)

Előzmény: pistagazda (7355)
pistagazda Creative Commons License 2002.03.13 0 0 7355
Ja, megtivettem. Párizsba még nem számutam meg. A kipembe meg az lenne a jó, hogy nem lenne ollan büdös min majd a kutyasza lesz a cipődbe. Azé csak ne felejdcsd , mit montam, ha maj benne ász.
Előzmény: juanhu (7353)
pistagazda Creative Commons License 2002.03.13 0 0 7354
Baca vagy. Komolytala, dologtala vinember.
Előzmény: Rabbika (7352)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!