Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Jó gépek, de az egyik egy teljes értékű ac/dc awigép, egy 50A-es plazmával, a másik egy egész jó kompakt inverteres MIG/MAG gép, ami mellesleg tud egy egyszerű Dc awi funkciót is. Előbbi nagyon helyhez kötött technológia, a másik kicsit mobilabb dolog.
A kettő nagyon nem egy kategória, és nem tudom mire lenne inkább szükség? Mire használnád?
nem értettelek félre, tudom az alfa mellett döntöttél, csak leirtam azért miért jobb az alfa, ráadásul rahedli is leirta a véleményét , amit én is helyeslek. a strausz az egy gagyi márka, jobb kerülni.
A Straus nem, hogy hobbi márka, hanem tömören fogalmazva, az átverés netovábbja. Függetlenül attól, hogy hegesztőgépen, vagy fűkaszán díszeleg a "márka". Ezek annyit hazudnak, hogy egy normális országban már betiltották volna. Semmit ne higgy el, ami rá van írva.
Az átbaszás csúcsa az pl. a fűkaszájuk. Rá van írva, hogy 52 cm3, 3,5 LE. Nem a kereskedő állította, hanem ez van ráírva, ez van a dobozán és s gépkönyvében is. Gyanús volt, hogy a másik kaszám, a Husqvarna egyik csúcsmodellje sem tudott papíron ennyit, holott a gyakorlatban meg félgázon leverte. Szétszedtem a Straus motorját puszta kíváncsiságból. Lemértem a furatát, löketét ás kiszámítottam a valós hengerűrtartalmát. A 42 cm3-t sem érte el! És hallottam már egyéb termékeiről is hasonlókat. Gagyibbnál gagyibb megoldások, trehány kivitelezés, szar anyagok. Straust csak az vegyen, aki szeret kibaszni magával.
meg kell védjem az alfát:) ennél a strausznál a munkakábel szerelt, nem eurós. és az alfára 2 év gari van. valamint már bevált márka. ezért drágább is kicsivel de megéri.
oké de leghamarabb tavasszal mert nem mindenkinek van fűtött műhelye:))
hétfőn megyek Debrecenbe állásinterjúra lakatos szakmában, mert ahova telóztam azt mondták hegesztő most van elég. aztán meglátjuk. mondtam az illetőnek hogy nincs sok gyakorlatom, de mégis behívott. ebben bízom hogy kezdőket is felvesznek.valahol el kell kezdeni. mondjuk inkább lakatos munkát végeznék a szemem miatt is, tavasszal meg akarnám lézereztetni látásjavító lézerezéssel. kb 250 000 ft.
A reduktorodon Co2/argon beosztás van, de valószínű jelezted hogy co2-höz kell, így ezzel a hollanderrel kaptad. (nem úgy mint a legelső Kayser-t amin régi argon/corgon hollander volt - G1/2 az új szabvány szerint már rég nem ennek kéne lenni de én még csak ilyen argonnal találkoztam)
Neked ugye Co2 palackod van, az más menet minta corgon vagy argon, de ugye ezt már kismilliószor kitárgyaltuk hogy semmi nem biztos menet ügyben :-)
Az adapter nem olcsó, gázcseretelepen, vagy hegesztési boltban, vagy esztergáltatsz.
Nagyjából így van, annyi hogy a 3,5 m teflon olyan 2500-3000 közt, és kell még aluhoz való áramátadó (más a furat rajta) az olyan 2-300 Ft/db, ja és az argonnak más a menete mint a co2-nek, tehát vagy + egy reduktor, vagy közdarab. (a corgon és az argon menete azonos)
Jó sokba kerül akkor nekem is majd a tuning. A teflonos nem 700ft ugy látom de lehet nem jól néztem. A corgon 82 %argon és a többi co2. Azért nem fröcsköl úgy mert sok benne az argon. Az argon semleges gáz ezért nem lép reakcióba a varratfémmel. Tiszta argonnal persze lehet hegeszteni acélt co2 helyett.csak drága.
Nekem még olyan kérdésem lenne nem lehet sima argont használni vas hegesztéshez is?A Cargon tudom jobb a co2-nél de abban csak 20 százalék körül van az argon ha jól tudom.
Csak mérlegéssel tudod megállapítani.A szelep alján egy műa lapocskán írják le a palack tömegét.Ráteszed a mérlegre levonod a palack tömegét és már megis kapaod a benne lévő co2-t.
Ja egy kiló folyékony co2-ből kb 500 liter szénsav nyerhető.Ha megvan a co2 tömege és mondjuk 8liter/percel hegesztel ki tudod számolni hogy hány hegesztőpercre lesz elendő a gázod.
Szinte semmi.Mig az utolsó deka ki nem fogy(folyékonyból légneművé változik) addig ezeket a nyomásokat fogja mutatni az órád,ilyen hőmérsékleteknél.
ha a széndioxidot sűrited,cseppfolyóssá válik (mint a PB)Ezért van az hogy a co2-tőt kilóra adják.Pl:a fütött műhelyből 18Celsius-ból kiviszed a minusz 10 celziusba télen más primér értékeket fog mutatni az órád.De a palackod ugyanúgy tele van.
Túl sokat adsz nekem.Már most is néha becsurran.Különösen az olyan napokon.No itt nem az un."nőnapokra"gondolj hanem mikor mattrészeg vagyok.Pl:tegnapról mára virradóra.Bár most tiszta maradt a pelus,csak a wc környéke nem.