Ja, és így lehet agyoncsapni arroganciával a jó ügyeket: "A hatóságok szerint mindenképpen lesz ambulancia a városban, mert "társadalmilag sokkal fontosabb, mint néhány butikos véleménye".
Olybá tűnik, hogy a média - pontosabban az ÚN - viselkedése számunkra kedvező irányban változik. Az alábbi üzenetet kaptam az ÚNszerk-től az ÚN fórumán:
"T. Sarkany!
Számunkra már az is hír, hogy február 5-én alakuló ülését tartja a Kassai Sörözőben a Szolnoki Polgári Engedetlenségi Mozgalom.
Az erről szóló rövid beharangozót még ma elküldhetné a titkárságvezető e-mail címére (miklosij@axels.hu) ÚNszerk címzéssel.
Üdv.: ÚNszerk "
Arról nem is beszélve, hogy a város megcélozta az e-ügyintézést 2007-re, ami nem tud névtelenül működni! Botkáné legalább is ezt mondta abban a győzelmi jelentésében, amiben a megnyert pályázati pénzekről lelkendezett! Ha ezt a 2007-es időpontot komolyan gondolták, haladéktalanul lépni kell, mert nem lesz a dologból semmi!
Mindekettőtöknek igazat adok. A névtelenségnek sok előnye, de ugyanakkor sok hátulütője van. Mindazonáltal az a véleményem, hogy egy komoly rendszernek mindkét verziót tartalmaznia kell.
Egy internetes közvélemény-kutatásnál nem sok értelme van az identifikálásnak, hiszen pont az a lényege, hogy anoním módon bárki, szabadon kinyílvánítsa a véleményét. Megjegyzem: a lehetőséget meg kell adni, ha valaki tudatni akarja személyének kilétét. Ilyen alapokon működik a SZPEM honlap.
Az e-önkormányzati projekt lényege, hogy egyértelműen beazonosított legyen a felhasználó, s más ne tudjon intézkedni a nevében. Persze nem mindenki akarja/tudja majd az ügyeit interneten keresztül intézni. Épp ezért az e-önkormányzati regisztrációt egyedileg kellene igényelni. Jó példa, ahogyan a magyarorszag.hu fórum-regisztrációja működik.
"a beazonosíthatatlan, de garantáltan egyedi (egyszeri) véleménynyilvánítási lehetőség technikailag megvalósíthatatlan"
Janina, IceWall! Ha én regisztrálom magam a szolnokinaplo.uw.hu-n, vagy a szpem.uw.hu-n, és ott folyik egy "szavazás", be tudjátok azonosítanai, hogy az én nickem igennel-nemmel-miegyébbel szavazott?
De mi van, ha a jutalmat nem kapott pm-eknek már az alapjövedelme is több mint a másiké jutalommal együtt? Nem tudhatjuk. Épp ezért az egész Axeles (mert nem néplapos, hanem axeles) cikk így egyoldalú.
És persze mi van, ha aki nem igényelt jutalmat, "megtalálta másképp a számítását"? Nem tudhatjuk. Várhegyinek sem hiányzott anno a jutalom.
Pontosan azért nem lehetne nicket hamisítani, mert minden egyed csak egyszer regisztrálhat (személyesen, mondjuk a személyi-, adó, vagy TAJ-száma alapján).
Szétoffolásról meg azért nem lehetne szó, mert itt elsősorban nem topikokról, hanem ügyek, rendeletek, tisztségek véleményezésérő lenne szó. Mint a honlapokon a szavazás. Támogatod, nem támogatod, feltétellel támogatod, hagyjanak békén, stb válaszlehetőséggel. Vagy a sok számú verzió közül melyiket támogatod, vagy milyen sorrendben, stb. Szóval nem dumagépek, hanem voksolók. Érted?
Kár, hogy így reagálsz. Tök mindegy , mi lesz Szita sorsa. A két város kb azonos nagyságú, de Kvár sokszorosan sikeresebb. Mindkét városban azonos színű pm regnált kb 10 évig . 10 szeres a különbség jutalomban! Többszörös más , nagyobb városokénál is. Abban egyetértünk, hogy túlfizeti Bnét a KÖZGYŰLÉS, nem a VÁROS. Talán viszonzásul saját TANÁCSNOKSÁGUKÉRT. Ez az összefüggés nem ugrik be? Gratulálok a mozgalomszervező tevékenységedhez. Magánügy, hogy voltam-e egyáltalán ciánmegemlékezésen . Ott sem voltam, ahol vélted.
Értsd már meg, hogy a demokrácia nem egyenlő a névtelenséggel.
A tapasztalatok alapján a névtelenség feltétlen biztosításával nem a demokrácia hatékonyságát növeled, hanem korlátlan teret adsz az anarhiának, lásd pl. a korábbi fórumok szétoffolását (hú de szép kifejezés), vagy a nick hamisításokat.
Azt már nem is igen boncolgatnám, hogy a "névtelenül (vagyis beazoníthatatlanul), de garantáltan egyedi (egyszeri) véleménynyilvánítási lehetőséggel" technikailag megvalósíthatatlan.
A helyi e-demokrácia első lépésnek a Kumin Feri féle "anonim e-identifikációnak" kéne lenni. Többszáz, esetleg idővel néhány ezer netező szolnoki polgár mondhasson (akár szavazhasson) véleményt névtelenül (vagyis beazoníthatatlanul), de garantáltan egyedi (egyszeri) véleménynyilvánítási lehetőséggel.
Esetleg az önkormi (valami e-demokrácia pályázati pénzből akár) iksz százalékkal hozzájárulhatna azon magánszemélyek internet-előfizetéséhez, akik regisztrálják magukat a rendszerben és használják is. Elég lenne évi 10-egynéhány milla erre. De akár enélkül is működne.
Ész érvekre hallgatni szoktam, janinával egy gondolatunk van honlap-ügyben. Először hivatalosan állást kellene foglalnia az önkormányzatnak abban, hogy mit szeretne megvalósítani (rövidtávon, hosszútávon). Ezek után mi javaslatokat tehetünk le az asztalra, hogy ez miképpen valósítható meg, illetve mi mivel egészítenénk ki. Ehhez párbeszéd kellene...
Nézd az emberek szemléletén a legnehezebb választani... Konkrétan azonban két dolog mindenképpen gátolja a netes bázisdemokrácia :)) kialakulását: 1) a képviseleti demokráciába nehezen illeszthető; 2) a neten véleményt nyilvánítók kisebbsége bár hangos, azonban kicsiny. * Ellenérvek az 1 ponttal szemben: " nem kell törődni ezzel a véleménnyel, hiszen ezt ez "ellenérdekelt" képviselők mondják, stb, stb. Ellenérvek a 2 ponttal szemben: a demokratikus ellenzék is kicsiny volt, mégis mi lett belőle * persze ez csak keserű vicc, remélem érted...
egyben biztos vagyok: úgy nem lehet a döntéshozők szemléletén változtatni, ha egyébként lebüdöskommunistázzuk, lecsirkefogózzuk stb. őket.
Na Rdi ez szerintem baromira érdekes kérdés: Kinek kellene elfogadni?
Van ugyanis egy érvényben lévő civil stratégia, amely tudtommal formalizál bizonyos véleménybefogadási irányokat. Talán (új) életet kellene vinni valamely kerekasztalba:))
A másik az: ha igaz, amit RZ alpolgi mondott a Szalon Netegyesület Találjuk ki Szolnokot rendezvényén, akkor tényleg gyökeresen megváltozik minden. Van ugyanis egy rakat pénz az informatikai fejlesztésre.
De a kérdés az: mi lesz ezután? Akár a fenntarthatóság felől is indíthatnánk: egy rakás pénz nem fogja megváltoztatni a nettel, informatikával kapcsolatos nézeteket az önkorminál.
A. De legalább lesz a korunknak megfelelő minőségű és gyorsaságú, biztonságos portálja városunknak (eretnek ötlet, ha a honlapterveket meggyűrizhetné az érdeklődő közönség? - lásd még a díszkút zsűrizést a VZMK-ban)
B. Az e-közigazgatás, illetve a szükséges közig. innováció azért szerintem azért változtatni fog a ,,lassú víz partot mos" szemléleten.
Engem majd akkor hibáztassatok, ha : 1) én leszek a polgármester; 2) vagy alpolgármester, 3) ha nem vetettem volna fel többször, közgyűlésben , különböző bizottságokban a honlap (és az informatika) ügyét.
De fölvetettem: jegyzőhöz kérdés, bizottsági határozat kezdeményezése egy; bizottsági határozat kezdeményezése kettő, polgármesterhez kérdés, munkabizottságban részvétel, napirend előtti kérdés. Ráadásul "látványos javulásra számítok kb fél éven belül.
De csak ph oldalról. "Civil" oldalról nem tudom. Ha elfogadnátok a koncepciómat, akkor nyomulnék a "közösségi"portál irányába.
Bné az országban az egyik legnagyobb jutalmat kapta. Vastagon lehagyva sikeres, gazdag dtúli és más városok pmestereit. Pl 10x annyit kapott, mint Szita K. Kaposvárott!
A magam részéről nem tennék összhasonlítást más városok polgármestereivel. Szolnok túlfizeti Botkánét, ennyi a véleményem...
Szita egyébként rossz példa, most vált kegyvesztetté!
Még mielőtt politikailag és emberiléeg teljesen leamortizálódna, eljátssza még a bazári majmot és mindazt, amit Boros Imre is eljátszott. Nem csodálkoznék, ha a cilus vége előtt lemondatnák!
PS.
Nem láttalak a Tisza élővilágának emléknapján!
Persze lehet, hogy Te 17 órakor fogsz megemlékezni...
Olvasom az UN-ban az összeállítást a megyei közgy. elnökök és a polgármesterekjutalmáról. Tokár I. még belesimul az átlagba, de Bné az országban az egyik legnagyobb jutalmat kapta. Vastagon lehagyva sikeres, gazdag dtúli és más városok pmestereit. Pl 10x annyit kapott, mint Szita K. Kaposvárott! Jópáran pedig, pl. Toller Pécsett(!) nem is kaptak jutalmat. Mit szól ehhez a helyi mértékadó értelmiség? Ha csak a szolnoki weboldal sorsát nézzük, már akkor sem érdemelne komolyabb jutalmat.
A kampányba várható e a fidesz négy éves " uralkodása " során elkövetett rossz lépések , illetve pazarlások beépítése? Sajnos tapasztalatom szerint az emberek Schlet Csabástól , 1 milliárdos tüzijátékig nagyrészt mindent elfelejtettek. Emlékeztessük ÖKet ezekre a tényekre .
Válasz - végszó
#178 IceWall
A véleményem az, hogy el kéne kezdenie mindkét félnek valósan politizálni, nem pedig a sárdobálást folytatni. A sárdobálásból mindenki csak rosszul jöhet ki...