Keresés

Részletes keresés

buta Elizabeth Creative Commons License 1999.11.14 0 0 topiknyitó
A szülés, terhesség topicban merült fel a gyerekek névválasztásának problémája. Jómagam elméleti nyelvész vagyok, bár inkább az alkalmazott nyelvészet érdekel,többek között a névadás problémája.
Ma Magyarországon Ladó János:Magyar utónévkönyv c. műve az irányadó, ha a szülők ettől el kívánnak térni, a MTA Nyelvtudományi Intézeténél kell kérelmezni és szakmailag elbíráltatni a vita tárgyát képező nevet. Amíg ez le nem zajlik, a gyermek anyakönyvi kivonatába az "elbírálás alatt" bejegyzés kerül.(Talán ismeritek az RTL Klubban nemrég bemutatott-talán a Fókuszban?-esetet, ahol az édesanya a Kisherceg nevet szeretné adni a gyerekének, aki immáron öt éves és még mindig nincs rendesen anyakönyvezve). Legfeljebb két utónév adható , a jegyzékben szereplőktől csak akkor lehet eltérni, ha valamelyik szülő nem magyar állampolgár, ilyenkor az ő hazájában használatos nevet is lehet adni a kicsinek.
Ami a választáa szabadságát illeti, néha égnek áll a hajam, olyan ötletekkel is találkozom. Ami első hallásra jópofának tűnik, mintha nem tudatosulna a szülőben, hogy az a gyerek NEVE lesz,amit többezerszer le kell majd írnia, ki kell mondania.
Felmerülhet a kérdés, hogy az én gyerekeimet hogy hívják, kezdjük hát az otthoniakkal. Annyit még megjegyeznék, hogy minden alkalommal közösen választottunk a férjemmel, ki-ki húsz nevet és utána egyeztettünk. Csak ahhoz ragaszkodtam makacsul, hogy két neve legyen mindegyiknek-ez később variációkban felhasználható.
A nagyfiamat először Péter Imant névre akartam anyakönyvezni, ő Rigában született az egyetemi évek alatt és az apukája nem magyar volt, de végül a Péter Ádám mellett voksoltam. A Péter görög eredetű, a jelentése kőszikla. Az Ádám pedig egy Régi szerelmem neve, de utalt elsőszülött voltára is. Azonban péter apja elhagyott, s ajelenlegi férjem, György a nevére vette a fiamat,így, mivel az apu Tóth György, a fiam új neve Tóth Péter György lett. A változást pedig ugy magyaráztuk el neki, hogy ő nemcsak új apukát, de tőle új nevet is kapott ajándékba.(Péternek vagy Pétergyörgynek hívom, utóbbinak akkor, ha bepipultam).
Második fiunkat Károly Barnának hívják. A Károlyt fiatalon meghalt apám emlékére kapta, a Barnát mi választottuk. A szülés, terhesség:negatív oldalon írtam róla, ő azóta is olyan kis mindenem-barna gyerek, mindenki Barnának hívja.
A harmadik fiunknál már nagy volt a dilemma, őt Marcell Dávidnak hívják, ez a konszenzus tipikus esete, az elsőt a férjem, a Dávidot én választottam.A Marcell jelentése Mars istennek szentelt, ő egy igazi kis harcos, a két nagyobb úgyis mindig el akarja nyomni.
Leányunk neve gyermekkorom óta eldőlt: Zsuzsanna, jelentését csak most tudtam meg:liliom. Így hívták a testvérem keresztmamáját, egy nagyon intelligens, jólelkű asszonyt, aki fiatalon öngyilkos lett és akkor elneveztem róla a kedvenc babámat és eldöntöttem, hogy a lányom neve is ez lesz.Utána derült ki, hogy apósom édesanyját is így hívták, úgyhogy ő külön örült neki. Második nevét-Vera- a felejthetetlen szülésznőnk, Gombás Vera tiszteletére kapta.
Nos, várom a kérdéseket és a történeteket, ha valaki szeretné, nagyon szívesen segítek keresni is. Jókora gyűjteményem van nevekből, és szívesen utánanézek a vezetéknév eredetének is, ha szeretnétek.
Üdv
Elizabeth

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!