Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Aha akkor ezek szerint ami az én gépemen van az ( 1/8 coll. mert a menet átmérő 9.1 mm ) Többet így nem rendelek az már biztos. Remélem kicserélik mert szinte bontatlan könnyen kibújtatható a csomagolásból.
Nah hali :) Nekem a kis tesója van 160A-es. Én is 16-rol használom lakások többségében egyébként is ez van. 150A-en tesztelgettem de ott sem verte le. De általában max 90A az ami játszik nálam főleg zártszelvényes melókat szoktam csinálni meg 2.5 elektróda. De most már egy ideje pihen sok az egyéb elfoglaltság talán majd télen. Egy lenyíló szétcsúszó padlásfeljáró létra építése lesz majd. Az uccsó képen egy motoremelő van fél colos cső meg asszem 1mm-s falvastagság. Nah ez szivattyú volt jobb lett volna a 2-es elektróda hozzá vagy inkább awi, de azzal dolgozunk ami van.
Sajnos nem 1/4-s az enyémnél ezek szerint. Segíts légyszíves, hogy ez akkor hány col ? A menet mérve alig 10 mm. Az 1/4 -nél (jobb oldalt a 3 kép.) a menet átmérő 13 mm. Hülyét kapok ezektől a különböző méretű coll-tól. )
Az én 200A-es Ergus WIG 201 HF gépem adattábláján 27A áramfelvétel szerepel, de a C16-os biztosítékot még sohasem verte le. Még a hálózatot sem húzza meg bekapcsoláskor, nem pislog a világítás. Gondolom lágyindító lehet benne.
Nálam az Ergus manuáljában 20A hálózati biztosíték van megadva (nyilván ez csúcson értendő) de 2,5-es esab pálcával hegesztettem vele 10A-es kismegszakítóról is 80A-en.
Van egyébként ilyen rilon a fórumon pár embernek (talán ívhegesztő77, meg szab1990), ők tudnák megmondani a tutit, hogy 130A körül simán megy-e 16-osról.
Nekem a stahlwerk arc 200 volt régen. 16 os elbirta.viszon pla jasic mig 200 már csapkodta . Állítólag az mma nak másabb a karakterisztikája azért birta a 16 os
Ma próbáltam két kipufogó csődarabot összehegeszteni (anyagvastagság kb 1.mm, igaz saválló volt),hát ahol nem ért össze rendesen simám átégettem 0,8 huzallal kb 2,5-2,5 beállítással (amper -sebesség) palást felületen néha egész jó lett.Kocsimon kéne rezgéscsillapítót (harmonika csövet) cserélni.
nem akarok kötekedni na:) csak én még úgy tanultam hogy 1 kg cseppfolyós co2 ből 540 liter gáz nyerhető, tudom hogy azt irtad hogy kb 500 liter , csak azért egészítettem ki mert nincs jobb dolgom:))
A co2 cseppfolyós halmazállapotban van a palackban, így 1kg "cseppfolyós Co2-ből lesz kb 500 liter gáz" na ebből kiindulva 20 kg co2 az 10.000 liter gáz. Ez ugye eddig tiszta. Ezt osztva a beállított átfolyással kijön a hegesztési idő, az általad említett 8l/perccel ez 1250 perc.
Argon gáz halmazállapotban van a palackban 150, 200, esetleg 300 baron. Ezt m3-re kapod. 20 literes palack általában 4,3m3. Ez 4300 liter. 8l/perc átfolyással 537,5 perc.
Nem, nem úszod meg a több palackot, ha több anyagcsoportban gondolkozol. Argonnal lehet ugyan acélt hegeszteni fogyóssal de nem lesz jó. Azt Co2-vel a leggazdaságosabb.
lemértem a palackomat digitális mérleggel, és az jött ki hogy az egész 20kg os töltetű palackból 5kg co2 fogyott el. és 15 kg huzal ment le a gépről, 3 db 5 kg os. ez mennyire számít szerinted jó vagy rossz fogyasztásnak ?
Argont hogy számolják,mert ebből kiindulva többnek kéne lenni a 20 literesnek.
Úgy látom nekem egy 10l argon palack elég lenne ha mindenre lehet használni.
"Ja egy kiló folyékony co2-ből kb 500 liter szénsav nyerhető.Ha megvan a co2 tömege és mondjuk 8liter/percel hegesztel ki tudod számolni hogy hány hegesztőpercre lesz elegendő a gázod. "