Logikusan hangzik, a motor szerintem olyan n x 10-100K Ohm ellenallas lehet, sosem mertem.
Probalkozzal meg azzal, hogy a motor helyett egy 10-100 kOhm-os ellenallast (lehetoleg ne 1/8 W-os ellenallassal, min 1/4W).
Garanciat nem vallalok az otletert. ;)
Ha mar vegre felismeri a dekodert, akkor a CV51-53 allitja a vilagitast.
A 8-as csatlakozót levágtam. A dekóder kábeleit forrasztottam össze a világítás és a betáp kábeleivel . Most beszélem egy ismerőssel, neki az a véleménye, hogy a motor nélkül nincs terhelés a dekóderen ezért nem találja a rendszer ! Lehet a motort valami ellenállással vagy egyéb eszközzel helyettesíteni ?
Akkor egy otlet.
Probald meg resetelni a dekodert, ekkor elmeletileg visszall a gyari beallitas.
Tudom, hogy otletnek nem sok, de megneztem a leirast az LH-hoz es azt mondja, hogy az ERR2 akkor jon elo, ha a dekoder nem valaszol.
Itt a leirasa:
"When programming or reading a decoder, no decoder
acknowledgement was detected. That could mean that
the decoder is not correctly connected to the
programming output on command station LZ100 (for
example the digital locomotive may not be properly placed
on the programming track) or the decoder is not
functioning properly."
Gondolom ettol nem lettel boldogabb.
Egyebkent nekem is volt ERR2-m, teljes tap le + fel megoldotta, ha jol emlekszem.
Ez már részletkérdés lenne, ha működne a dolog. A te verziódban annyi plussz van, hogy bármelyik mozdonnyal össze lehetne rendelni (multiple unit)a vezérlőkocsit egy egyszerű paranccsal. Én azért gondoltam azonos címre, mert az ingavonat, amihez szánnám állandó mozdonnyal üzemelne (DB101). A baj az , hogy nem találja a redszer így a dekódert, olyan, mintha ott sem lenne, pedig ott van, mert próbalámpával leteszteltem a kötéseket. A kommunikációhoz a vezérlővel, úgy gondoltam, elég , ha a dekóder fekete és piros szála van lekötve a két sínhez ????
Nem probaltad meg azt, hogy mas cimet adsz a vilagitas dekodernek es a ket dekodert parhuzmosan mukodteted ??
Lenznel van arra lehetoseg, hogy osszefogjal ket dekodert es akkor ugyanazt csinalja a ket dekoder.
Kérném a segítségüket az alábbi ügyben:
Vettem ma egy H0-ás DB vezérlőkocsit (ICE festésű), amiből a Roco kifelejtette a világítást digitális pályára alkalmassá tevő tengelykapcsolót (gondolom a régi sablon lett előbányászva hozzá)
Gondoltam, hogy egy digitális dekódert (Roco 10745) belefarikcsálok, és így ugyanazon a címen, mint a mozdony, tökéletesen fog működni.
A dekóder fekete és piros vezetékét összekötöttem a sinekről érkező kábelekkel. A kék kábelt sorbakötöttem a két izzó pozitív végével, a sárga és fehér kábelt pedig külön-külön a két izzó negatív pólusával. A motor vezetékeit (narancs és szürke) elvágtam és leszigeteltem, továbbá a zöld (funkció)vezetéket is.
Ezekután sínre tettem a művet és vártam, hogy történik valami. Az eredmény nulla. A lenz még a dekódert sem ismeri fel (még a program-vágányon sem, ERR 2 hibát ad vissza). A kötéseket próbalámpával leteszteltem, a dekóder előtti sín felől érkező kötésen még megvan a 16V.
Ötleteket várok, hogy hol baltáztam el. (kipróbáltam egy másik deksivel is, azzal is ugyanez a helyzet)
Köszi
martisz
A Viesmann trafót én is tudom ajánlani -szintén lenzel használom-, múlt héten én is vettem. brutál ! ha jól emlékszem az Erkelben egy érdeklődőnek azt mondták, hogy megy a RocoNet-el is.
Szerintem jó ahhoz is. Én is azért írtam a LENZ-nek, mert nem volt kedvem elfüstöltetni az LV101-et. Legjobb, ha megdobod egy mail-el a Roco supportot és ha biztos vagy a dologban mindenképp megéri !
Figyelem ! Meleg szívvel ajánlom mindenki figyelmébe a Viesmann új giga-trafóját. 150 VA 9,7 A -t tud, ami pozitívum még, hogy kapcsoló van rajta, nem kell a konektorból kirágatni a villásdugót, vagy kapcsolót gyártani hozzá. Nálam a LENZ már erről működik, de előtte leleveleztem velük, hogy mi a véleményük: melegen ajánlották.
Erkel utca: 24500 Ft, hogy máshol van-e, azt nem tudom.
Sziasztok!
Köszönöm az eddigi jótanácsokat.Most szabadságra megyek.Július elsejétől (a Matávnak hála)az internet kapcsolatomat megszüntetem.Továbbra is elérhető leszek a badics_z@freemail.hu címen.Ha valakinek van ideje és a téma engem is érint kérem küldje el levélben a részemre.Átgondolva valószínű a Lenzet választom.Kb. karácsonyra össze is tudom hozni a rendszer első részét.Ha lesz fejlemény majd megpróbálom itt is tudatni.Üdv:
Zoli
Ha az Erkelben akartal informaciokhoz jutni, akkor az egy eleve kudarcra iteltetett kuldetes volt. Bar nekem a multkor a szoke holgy keszsegesen elmagyarazta, hogy amit keresek, az nincs, vegyek talan mast, megkoszontem es kijottem.
Ha info kell a donteshez, akkor hadd adjak en is tanacsot, mert kb fel eve ugyanilyen problemakkal kuzkodtem, mint te.
Tavaly merult fel az otlet bennem, hogy ossze kellene rakni egy digitalis palyat.
Eloszor is halvany lila ibolyam sem volt rola, de nemi keresgeles utan ratalaltam a LENZ honlapjara, valamint erre a forumra is.
A LENZ lapon mindent megtalalsz a rendszerukkel kapcsolatban, itt pedig sokszor meg tobbet.
Nalam a dontesben szerepet jatszott az, hogy elso lepesben a mozdonyokat akarom digitalizalni, ez mar folyamatban, majd a teljes palyat (jelzok lassitokkal, kiterok, stb)
Ehhez nekem a LENZ tunt a legjobbnak es penz/ido aranyaban modulosan bovithetonek.
Ja meg valami, nem kell mindent gyari (meregdraga) cuccokkal megcsinalni, hasznalhatsz PC-s IO kartyat is akar allapot figyelesre vagy allitasra. Ebben a temaban erdeklodjel facsiganal, az o lapjan sok-sok otletet talalhatsz.
Ha erdekel a jelenlegi - elmeleti - allapot, akkor le tudom irni, hogy a vegleges vezerles hogyan fest majd.
A DIY dekodert nem hiszem, hogy megeri megepiteni, mert sem a veszodest, sem pedig az idot, amit belefeccol az ember, nem eri meg.
Raadasul, ha meghibasodik, akkor lehet kergetni a hibat, mig a gyari cuccoknak van garanciajuk es raadasul megbizhatoan is mukodnek.
Köszönöm a tanácsot.Eddig az Erkel utcába jártam vásárolni,név szerint is ismernek mégis a múltkor valahogy szóba sem akartak állni velem.Úgyhogy ezentúl másik boltba kell járnom.Talán a Váci útiban is vannak Lenz dolgok.
Ha már barkácsolás - bocsánat, de teljesen elfelejtettem:
http://www.extra.hu/csaba_t/tmp/rajzocska.jpg
Megint elfeledkezdtem erről, bocsánat. Akit érdekel a leírás és hogy egyáltalán mit lehet ezzel kezdeni, szóljon. Alapvetően nagyon egyszerű kapcsolás, azt hiszem egyértelmű rajta minden. A rajz csak egy kézi vázlat, bocs a minőségért.
Hello, nekem csak egy egyszerű ROCO set-em van, erősítő + lokmaus + dekóderek a mozdonyban. Nincs visszajelzés és digitális váltóállítás, de még így is sokkal többet tud, mint az analóg rendszer. Az átállás nem került nagyon sok pénzbe, az asztal építésekor már tervben volt a digitális vasútüzem, a modelleket is eleve így szereztem be. Szívesen megmutatom, de nem hiszem, hogy elutazol érte ilyen messzire :-)
A döntésed alapvetően attól függ, hogy mennyire szeretnél komplex rendszert felépíteni, teljes funkcionalitást (visszajelzés, pc vezérlés stb). A Roco rendszere jóval egyszerűbb, a Lenz fejleszti/fejlesztette, sok minden csak a 2002 ujdonságokban jelent meg pl: vissajelzés, pc vezérlés stb. A Lenz egy sokkal teljessebb palettát tud nyújtani, bár az ára is magasabb. Magyarországon mindegyiket meg tudod venni, javaslom a Modellkitet Erkel utcában, ott általában van Lenz alapszett és segíteni is tudnak.
A házi barkácsolás dicsérendő dolog, de ma már az árak nem tartanak ott, hogy megérné a fűáradságot. nem beszélve a folyamatos új fejlsztésekről.
Én a Lenz-et választanám.
Sziasztok!
Hosszas töprengések után jutottam el odáig,hogy a vasutamat "digitalizáljam".Olvasva a hozzászólásokat,úgy veszem észre eléggé járatosak vagytok a dologban.Sokfelé jártam,sok mindent elolvastam és igazából nem tudom eldönteni melyiket válasszam.Leginkább a neten fellelhető magyar fejlesztésű rendszer tetszik a legjobban.(http://www.extra.hu/gpetya/vasut/vasut.htm)Ennek az a hátárnya,hogy a NYÁK-lapokat meg kell csinálni a processzorok programozni kell és ehhez egy kis profizmusra is szükség van.Beletekintettem a Lenz oldalába,elolvastam a ROCO-étis.Ha tudtok kérlek adjatok tanácsot hogyan induljak el.Megtiszteltetésnek venném ha valaki- akinek van működőképes digitális vezérlésű asztala- szánna rám egy pár órát és működés közben is megtekinthetném a technikát.
Előre is köszönöm.Üdv:
Zoli
Mi felénk ugyan nem szokás, de sok vasuton a mozodonyok elején vagy a vonat végén villogé fények is vannak (BACON-nak hivják a vonat elején villogo sárga fényt, FRED-nek az utolso vagonra vagy a szerelvény végére akasztott vörös villogot).
Ezeket meg hasonlo effektusokat lehet a dekoder villogo kimenetén imitálni.
De lehet idöröl idöre a kazánajto nyitását is szemlálteni egy vörös/sárga villogo LED diodával.
Ma vegre ki lett cserelve a "hibas" dekoder, ami tulajdonkeppen el lett cserelve a boltban. Beprogramoztam mindent, nagyon jo, futtattam is a mozdonyt (V180-as) jo par kort :-)
A reges-reg targyalt "valto/jelzo kapcsolo soros porton keresztul" vazlatom be van scannelve. Erdekel meg valakit?