Elkepzelheto hogy nem mindenki. Nem tudom pontosan. Ugy velem valoszinu hogy az akkori "fiatalabb" ertelmisegi generacio kozul sokan.
De egyebkent nekem van egy olyan erzesem hogy Moszkvaban mindig is ereztek hogy a Kaukazust lehetetlen lesz beolvasztani. Ott "afgan mentalitasu" nepek elnek. Pl. a csecseneknek mar akkor is rossz reputaciojuk volt. Allitolag izgaga, duhos nep, nekimegy az embernek a legkisebb nezetelteres eseteben is (Moszkvaban sok el, jo reszuk a droguzletben uszik). Ha komolyabban megbantodik, teljesen normalis hogy megol. Persze Sztalin is sokat tett azert hogy ez igy alakuljon biztos.
Ja, Afganisztanban is ez van. Nem erdemes eleteket felaldozni ott. Csatarozzanak egymas kozott. Letelemuk az oldokles, a harc.
Kaukazusrol meg csak annyit hogy a szeparatizmus az nagyon nepszeru manapsag a nyugat szemeben, de persze csak addig amig nem baszkfoldrol, korzikarol vagy neadjisten (mert mar allitolag ilyen hangok is vannak) Kaliforniarol vagy Texasrol van szo. Ugye Reagantol megkerdeztek a 80-as evekben hogy mi lenne ha Texas levalna. Erre o: "Mennenek a tankok".
Kaliforniaban hoztak olyan torvenyt hogy a spanyol mellett kotelezo angolul tanulni dolgokat, s ezt a latinok "diszkriminacionak" tartjak. "Elangolositasnak". Ugye-ugye? Eloroszositas - elangolositas.
Persze a szeparatizmus addig nem csap at terrorba amig nincsenek komolyabb gazdasagi, tarsadalmi problemak...Akkor azonban...
A bokkeno csak az hogy az orosz kotelezo volt, igy mindenki beszelt.
A ciganyok a Kadar-rendszerben nem azert eltek jobban amiert irod. A Kadar-rendszerben a ciganyokat kenyszeritettek hogy dolgozzanak. Erovel. Persze "ëmberi jogaik" megserteset jelentette hogy kenyszeritettek oket. Attol meg teny marad amit irtam.
Nade miert eltek jobban? Gondolkozzunk csak el egy kicsit jobban, hogyan is volt az... Nem volt ott semmilyen csoda ugyebar... Hangsulyozom, most nem arrol a tovabbi 3-4 millio emberrol beszelek aki "szinmagyar" es nem tud maganak heti 1 liter tejnel tobbet megengedni a rendszervaltas utan! Most csak a ciganyokrol beszeltunk!
Nem tudom honnan veszed hogy a Szu-ban a rasszimus megszuntetese "latszolagos" volt. MIvelhogy a Szu-ban mar a 60-as evekben is volt "affirmative action"- hoz hasonlo dolog (amivel egyebkent nem ertek egyet), ahol maximaltak az egyes nemzetisegek felveteli letszamat bizonyos egyetemekre. S kulonben meg eloroszositani, homogenesiteni probaltak mindenhol, pl. akit Moszkvaban nem vettek fel egyetemre azt Taskentben vettek fel, stb. Eppenhogy az oroszok celja egy homogen orszag letrehozasa volt, s ez tapasztalhato azert is mert Litvaniaban, Lettorszagban, stb. stb. mindamainapig jelentos orosz(ul beszelo) lakossag el.
Ja, meg egy gondolat: valamiert a ciganyok a mult rendszerben jobban eltek. A "latszatintezkedesek" ellenere.
Megjavult az index! Megolajozták a szervert Igen, én is észrevettem :)
Ha összetákoltak vona egy atombombát akkor nagyon sajnálnám öket. Iraq népe annyit szenvedett már ezalatt a szaddani rezsim alatt hogy nem érdmelné ezt meg. Mert tudod hogy ez mit jelentene nekik gondolom Igen, egyetértek. Ettöl persze még lehet, hogy pl. Izraelre küldené rá, vagy amerika csapatokra, még akkor is, ha neki annyi utána.
A többihez nem is tudok hozzászólni igazán, egyetértek veled. Igy aztán nem lesz beszélgetés :))
Csak egy kiragadott apróság, annélkül, hogy mondandóddal vitába szállnék. off:
Hogy mi van a magyar cigányokkal? Ugyan azon jogok megilletik őket, mint bármelyik magyart, plussz még egy csomó más. Az átlag cigány abból él, hogy csinál 5-6 purdét, felmarkolja utánuk a segélyt, és esze ágában sincs dolgozni. Amelyik tanulni akar, azt meg pumpálja pénzel az állam, csak azért, mert cigány. Nem butábbak nálunk, arra van eszük, hogy lehet fejni a magyarokat, csak dolgozni nem szeretnek. Lakatos Menyhért egyszer azt mondta: "A magyarok előtt két út áll, vagy eltartanak bennünket, vagy kiírtanak" No comment.
Sajnos jelenleg a magyar meggondolja, vállalja-e a második gyereket (fogyunk is rendesen), a cigánynak meg üzlet, ha szaporodik.
Emellett az első adandó alkalommal elmennek oda, ahol mégtöbbet potyázhatnak, és kígyót-békát mondanak Magyarországra. Azért nevetséges, hogy az "üldözött", politikai menedékjogért folyamodó zámolyi romák hazajártak a havi segélyért, és néhány már haza is települt, mert Strassburgban dolgozni kellett volna.
Persze mint mindenhol, köztük is vannak kivételek, akiket a világért sem akarok megbántani,de az ő helyzetüket a saját fajtájuk nehezíti meg, nem mi.
István azért lett szent mert pogányokat gyilkolt. Igen, igy van, de ez nem menti fel a múltbeli hibák alól USA-t. István módszerei is elitélendöek mai szemmel, és USA módszerei is. Miért baj ez? Egyik gyilkost sem menti fel, hogy más is gyilkolt.
Nekem nem rossz szavam van Amerikára, hanem csak azt mondom, hogy "Igen, követett el hibákat és ronda dolgokat, mint bárki más."
Az elsö hogy amikor az USA-rol beszélsz akkor az más mint Amerikárol . Legalább is a függetlenségig. Igazad van... de hol nem figyeltem erre? A XIX században már független USA volt, ugye? Akkor bizony még javában volt rabszolgatartás, és akkor adta ki Colorado és Kalifornia állam kormányzója az indiánok kiirtására vonatkozó utasitásokat.
A másik meg az hogy bizonyára tudod hogy nincs egy olyan hely a világon ahun annyira elismernék a mult hibáit mint itt. Nem tudom, hogy igy van-e, ha igen, akkor az nagyon dicséretes és elismerendö dolog. Örülök neki, ha igy van. Csak vannak külföldre szakadt hazánkfiai (itt is a topicban), akik kötelességüknek érzik védeni az USA-t olyan dologban is, amiben még Eisenhower is elismerte, hogy hiba volt.
Persze nem kell azonositani öket USA-val, én ezt értem, nem is akarom USA-t a sárga földig lehordani - ahogy irtam is sok nagyszerü és jó dolog van itt, és sok remek dolgot is csinált.
Itt felszámolták a rasszizmust Sajnos nem olyan könnyü felszámolni, talán az utóbbi 10-20 évre lehet ezt mondani, de elötte biztosan nem. 10-20 év pedig nem nagy idö.
Igazad van az indiánokkal kapcsolatban, és elismerem, hogy USA sokat igyekezett tenni a feketékért és indiánokért. Magyarországra ráférne egy kis tanulás ebben az irányban a cigányokkal kapcsolatban. Ám ez nem teszi semmissé sem a rabszolgaságot, sem az indiánok kiirtását. Ahogy irtam is, ha valaki levágja a kisujját, utána hiába siránkozik. USA is hiába tesz meg mindent az indiánokért - már nem lehet visszahozni öket. A lehetöségeihez képest azonban valószinüleg mindent megtesz - és ez a fontos!
Szóval csak arrol lenne szó, s nem is annyira a Te esetedben, hogy száljanak le az USA-rol azok a rosszindulatu emberek s bunkok akik ebböl sportot csinálnak itt Persze, én sem szeretem az indokalatlan USA kritizálást. Én elismerem az elönyeit és nagyszerüségét is sok dologban, ez azonban nem jelenti, hogy a hibákat megszépitem. Összeségében azonban -ahogy már ezt is irtam- örülök, hogy USA van a vezetö helyen a világban, szerintem mindenki más rosszabb lenne.
Még valami, az hogy az itt élö magyarok, vagy amerikai magyarok, védik vagy a magyarázzák a dolgokat nem jelenti azt hogy fanatikus amcsik lennenek Nem, persze, nem is akartam ilyet mondani, söt, azt is mondtam, hogy érthetö, hogy védik és szeretik ezt az országot, amely befogadta és otthona lett. Védjék is! Csak ez ne jelentse azt, hogy a hibákat elönyökké hazudjuk.
Mert ha nem mi akkor ki mondana ellent vagy magyarázna dolgokat mikor a sok " jóhiszemü" magyar szidja, hülyézi, stb az USA-t? Persze, igazad van, meg is kell magyarázni a dolgokat.
Vagy maradjunk csendbe s igy legyünk jó fiuk? Nem, ezt semmiképp se tegyétek! :)
Ha jobban körülnézel az index politikai foruman, láthatod hogy a nagy része azzal szorakozik itt hogy szapulja Amerikát. Van benne valami sajnos. Sokszor tényleg az irigység vagy nem tudom mi munkál az emberekben, nem tudom miért. El kell ismerni, hogy _ma_ USA egyike a legjobb országoknak (ha nem a legjobb, csak ne dobjon le megint atombombát!), vannak hibái, de ettöl még sokat lehetne tanulni töle. És kellene is szapulás helyett. Nem értem, miért nem lehet a jó dolgokat ellesni onnan, ahol már ki lett próbálva és müködik. Persze ezt ésszel kellene csinálni, és nem mindent gondolkodás nélkül átvenni, de hát azért ez csak nem lehet olyan nehéz.
S Árpád atyád frakkban jött be?
István azért lett szent mert pogányokat gyilkolt.
Mátyás talán szüzekkel hódított?
Arrafelé minden politkikus kezéhez vér is tapad. Meg money.
Nem lehet egy (kurva) szavatok sem Amerikára. Alig 200 éves.
Teljesen igazad van, nem a számok a lényeg, teljesen mindegy, hogy 1 vagy 60 millió rabszolga halálát okozta USA, és ugyanigy mindegy az is, hogy 1 vagy 100 millió ember halálát okozta a kommunizmus. Mindkét esetben elitélendö az a rendszer, amelyik ezt lehetövé tette. USA esetében annyival jobb a helyzet, hogy -ahogy irtam is- 100 évvel korábban történt a népirtás, és nem a múlt században. 100 évnyi fejlödés pedig sokat jelent manapság.
Meg tudod mondani, hogy mire alapozod ezeket a számokat? Olvastam.
Én úgy tudom, hogy az indiánok jó része az európaiak által behozott betegségekben halt meg, tehát nem ki lett irtva (ezzel még csak véletlenül sem állitom azt, hogy nem öltek meg SOK indiánt... A számot persze roppant nehéz igazolni (ha nem lehetetlen), de a módszerek mindenesetre holocausra emlékeztetnek: a XIX. században
Colorado és Kalifornia állam kormányzói hivatalosan szólították-e fel az állam lakosságát, hogy minden útjukba eső indiánt
kiirtsanak, miközben állami költségvetésből
finanszírozták a halálbrigádokat.
Amerika "felfedező" gyarmatosítói a helyi
csecsemőket (akkor még komoly készlet állt
rendelkezésre) kutyaeledelként használták, a
lemészárolt felnőtteket pedig széthasított marhákként lógatták fel a verandákra, hogy, egy-
egy női mellet leszelve, legyen mit főznie a rabszolga-szakácsnak a fehér betolakodó feinschmeckerek ebédjére, miközben, jeles szórakozásul, a férfiak herezacskóit pénztárcaként használták azok a conoisseurök, akik tudták értékelni az igazi egzotikumot (lásd Stannard könyvét).
A rabszolgákkal kapcsolatban pedig az nem világos, hogy szerinted ennyit öltek meg, vagy ennyit hoztak be az országba? Ennynek okozták közvetve vagy közvetlenül a halálát.
Arról nem beszélve, hogy az USA már igencsak megfizetett ezért a bűnéért... Hogyan? Én csak a polgárháborúra tudok gondolni, mint fizetségre, ugyanakkor óriási haszont is produkát a rabszolgamunka, részben ennek köszönhetö, hogy gazdaságilag meg tudott erösödni. (Persze más tényezök is fontosak voltak ebben).
Ha tudtuk volna akkor, amit most tudunk, akkor magunk szedtük volna a gyapotot.". Most már késő. Értem én, de hát erre csak a vállamat tudom megvonni. Ha valaki levágja a kisujját, akkor utána hiába bánkódik, nem tudja visszaragasztani. Most már késö bánkódni - söt, nem is bánkódni kell, hanem szembenézni a múlttal, egyenesen, beismerni, hogy igen disznóság volt a rabszolgaság, Hirosima, stb. És nem magyarázkodni, hogy "de a japánok megérdemelték". Ahogy mondtam, USA nem lesz kissebb, rosszabb attól, ha elismeri a múltbeli hibákat, bünöket, ellenkezöleg, ettöl válik öntudatossá, hiszen melyik ország nem követett el hasonló bünöket a múltban? Nem sokat lehet mondani, azt hiszem.
Bocsi, tudom, hogy off, de azt a boszorkányégetést igazán kár volt abbahagyni. Nekem pl. lenne pár jelöltem. Asszem, ide is szokott írogatni egy példány.
Meg tudod mondani, hogy mire alapozod ezeket a számokat? Én úgy tudom, hogy az indiánok jó része az európaiak által behozott betegségekben halt meg, tehát nem ki lett irtva (ezzel még csak véletlenül sem állitom azt, hogy nem öltek meg SOK indiánt... de 30 millió az egy igen nagy szám). A rabszolgákkal kapcsolatban pedig az nem világos, hogy szerinted ennyit öltek meg, vagy ennyit hoztak be az országba? Arról nem beszélve, hogy az USA már igencsak megfizetett ezért a bűnéért... Hogy idézzek egy elterjedt mondást ezzel kapcsolatban: "If we had known then, what we know now, we would have picked the cotton ourselves.", magyarul: "Ha tudtuk volna akkor, amit most tudunk, akkor magunk szedtük volna a gyapotot.". Most már késő.
"Ha meg az ember otthon körülnézne, szintén kapna csinos kis számokat...
Jó is lenne... föleg, ha a fizetési számlámon lennének :)))"
A legyilkolt emberek száma tekintetében egyenes a fizetési számlák esetében meg forditott az arányosság valamiért... :). Lehet, hogy megint elszámoltunk valamit ?
Hihetetlenül értelmetlen és üres ez a topic. Van benne valami, igazán nem is akarom ebbe az irányba elvinni a témát, ezért felvetek egy újat.
Hallottátok, hogy Iraknak állitólag van atombombája, amit már ki is próbált? Elég ijesztöen hangzik. Lehet, hogy emiatt nem akarja beengedni a fegyverellenöröket?
USA-ban 30 millio indian + 60 millio rabszolga az "humanusan" lett legyilkolva. Azért van különbség, például az, hogy régebben volt. Annakidején, amikor az indiánokat gyilkolászták, Európában humánosan boszorkányokat égettek. 1 millió körül. Mások voltak a korkövetelmények, a korerkölcs és a tudás. Hasonló igaz a rabszolgaságra is, jóval a rabszolgaság után emberek millióit gyilkolták le - Európában.
Ezzel nem USA-t akarom felmenteni, hanem csak arra akarok rávilágitani, hogy mindenhol csináltak ronda dolgokat - USA-ban is.
Bizonyara ezert kovetett el 30 fegyveres agressziot az utobbi 10 evben kulonbozo allamok ellen. Ezt nem lehet igy egybefogni. Az esetek többségében jogos volt az a fegyveres agresszió. De azért nem mindig.
bekes lakosok kazettasbombaval valo megszorasat ahogy azt NIS varosaban lathattuk 1999-ben.Ezt gondolom azért emeled ki igy, mert állitólag a kazettás bombát tiltják a nemzetközi egyezmények. Nos, nem igy van, csak egy részét. Az USA által használt kazettás bombák tudomásom szerint nincsenek tiltva.
Ne keverd a szezont a fazonnal. Vietnamban 3 millio civil, USA-ban 30 millio indian + 60 millio rabszolga az "humanusan" lett legyilkolva. Plusz a rabszolgak. Plusz Hiroshima es Nagasaki.
Mert ugye hallhattuk mar egyszer hogy az USA-ban sok a humanista. Bizonyara ezert kovetett el 30 fegyveres agressziot az utobbi 10 evben kulonbozo allamok ellen. Illetve bocsanat "teruleti szuverenitas megserteset" + bekes lakosok kazettasbombaval valo megszorasat ahogy azt NIS varosaban lathattuk 1999-ben.
A legnagyobbak egyike ami az emberiség elleni bünöket illeti tul a holocauston az az 60 millio emeber kit a dicsö CCCP komunistái legyilkoltak Van az 100 millió is. Legalábbis azon áldozatok száma, akik a kommunista számlára irhatóak. Az igazság kedvéért azért hozzá kell tenni, hogy USA sem sokkal kissebb számú aldozatokkal rendelkezik. Igaz, valamivel korábban tette ezt, ezért talán jobban elnézhetö (30-60 milló rabszolga, kb. 30 millió indián)
Tudomásom szerint.
Nehéz meggyőzni az amerikaiakat általában Igen, föleg az amerikaivá vált magyarokat. Teljes mellszélességgel védik új hazájukat, amit teljesen érthetö és normális dolog. Egészen addig, amig az ésszerü megitélés rovására nem megy.
Nem is itélem el USA-at, an block, csak arra kivántam rámutatni, hogy igen, USA is hibázott már, ugyanakkor elismertem azt is, hogy csinált egy csomó jó és nagyszerü dolgot. Söt, még azt is kijelenthetem, hogy jó, hogy USA a legerösebb hatalom a világon (az atombomba ellenére).
Ezért nem értem a reakciót, mert attól, hogy elismeri valaki, hogy igen, USA is hibázott már párszor, nem lesz kissebb vagy rosszabb ország. Az atombomba pedig hiba és egy ronda dolog volt. (S tudom, hogy kinos de ezt még Eisenhower is elismerte.)
Az viszont mindenképp gyanús, ha valaki körömszakadtáig védi új hazáját, hogy "Márpedig sose csinált semmi rosszat." Ilyenkor erös a gyanú az elfogultság irányában :-)
"Ugysem tudod meggyozni oket. Szamukra az USA szent. Elhiszik az 1 millio megmentett katonaeletet"
Nehéz meggyőzni az amerikaiakat általában. Nem könnyű ezt Mo-ról megérteni, ezek nincsenek úgy elidegenedve az államuktól, mint a magyarok. Az atombomba bevetésében egyébként inkább játszottak szerepet a Mo-ról elüldözött tudósok mint az itt jelenlevők.
"Tokmindegy hogy kisember vagy nagyember, ha nem azt csinalja amit a szivaros nagytokes mond akkor seggbe lesz rugva.
Ugyanez a helyzet a hadsereggel is. "
9/11 után a kisember is háborút akart, ez itt világosan érződött. El sem lehetett volna kerülni. Ha lenne még egy -esetleg sokkal jelentősebb -gaztett, szerintem az amerikai közvéleménnyel el lehetne fogadtatni egy ujabb atomba bevetését is. Ha nem lenne ilyen támadás, nem lehetne elfogadtatni.
Csak hogy tudjad. Te meg vagy el nézed, vagy nem. Itt egyiket sem lehet érzékelni.