nem én keverem a dolgokat, mert igen is a biztosítás mellett vinni kell magunkkal egy bizonyos papírt, amit a TB bocsát ki. Tisztában vagyok azzal is, hogy Izland nem EU tag, de attól még nem fordulhat elő olyan eset, hogy ott is kérnek a biztosításon kívül egyéb iratot? Ha jól tudom, ez az oldal azért jött létre, hogy az utazni vágyók megosszák egymással élményeiket és segítsenek a másikon. Ha ezt te nem tudod megtenni kioktatás nélkül, akkor inkább ne írjál. Majd válaszol más, aki türelmesebb.
kissé kevered a dolgokat; a magyar TB formanyomtatványa az EU-beli országokban nyújtott bizonyos EÜ szolgáltatások ingyenes igénybevételéhez kell; ha biztosításod van, akkor semmiféle formanyomtatvány nem szükséges sehol, az EU-n kívül meg egyébként sem merül fel a kérdés
Nem volt szándékomban biztosítás nélkül elmenni, mert elég sokat utazunk és az az első az út lefoglalása után, hogy megkötöm a biztosítást. Csak hallottam, hogy külön formanyomtatványt kell vinni magunkkal és azt kitöltetni, de a biztosító biztosan tud erre választ adni, hogy mi a teendőm, ha eü szolgáltatást kell igénybe vennem.
sztem eszedbe ne jusson, hogy nem kötsz normális utasbiztosítást; Izlandon semmiféle ingyenes ellátásra nem vagytok jogosultak; de a legtöbb esetben még érvényes utasbiztosítás megléte esetén is fizetni kell (nem keveset) az e.ü. szolgáltatásért, amit a biztosító itthon megtérít neked (feltéve, ha engedélyt kértél tőle előzetesen telefonon a kinti szolgáltatás igénybevételére); egyik utitársunkkal két éve pont ez történt --- komolyabb gyalogtúra közben bekövetkező baleset esetén (pl. a hegyi/helikopteres mentés) természetesen nem elég az alapbiztosítás, ott kiegészítő/sport biztosítást kell kötni
nem vagyok benne biztos, de mivel izland nem eu-tag, így szvsz erre nem vagyunk jogosultak (amúgy is elég körülményes az ügyintézés és jogérvényesítés). mi a magunk részéről biztosítást kötünk.
Július 16-án indulunk Izlandra. Felmerült bennem egy kérdés: ha betegek leszünk, vagy kórházba, orvoshoz kell majd mennünk, akkor kell-e vinnünk itthonról bármilyen formanyomtatványt az egészségügyi pénztárból, hogy ingyenes ellátásban részesüljünk? Mi a teendőm? Tud nekem valaki segíteni?
Nekem egy teljesen más természetű kérdésem lenne.Mi szeretnénk kimenni dolgozni Islandra.Ha valakinek van ilyen jellegű tapasztalata akkor légyen szíves ossza meg velem itt,vagy e-mailben.Előre is köszönöm. reni13@eircom.net
Megnéztem a képeket és irigykedtem. Már nagyon várom, hogy mi is ott legyünk. Úgy néz ki, hogy július 16-án indulunk a Smyrill-line hajóstársaság programjával. Egyébként én is jogász vagyok Budapesten egy cégnél.
szia, gratulálok hogy sikerült és úgy néz ki lesz két magyar autó a hajón, hiszen szintén ugyanezzel a járattal megyün. ha visszaolvasol, látod a mi programunkat is. (az teljesen saját szervezés) viszlát a kompon a (ja@lgm.hu)
Végre eldőlt és megvan, hogy mikor és milyen módon utazunk Izlandra. Az elmúlt két hónapban nagyon sokat gondolkodtunk és jártunk annak utána, hogy hogyan lenne a legjobb és a leggazdaságosabb kimenni és ott tölteni pár napot nászút gyanánt. Július 16-án indulunk és két hét múlva jövünk vissza. A Smyrill-line (dán társaság) programjával megyünk:
Szombaton Hantsholmból indul a hajó (odáig saját autóval megyünk itthonról), a hajón töltünk két éjszakát, majd kiköt Feroer szigeten, ott két éjszakát töltünk, utána értünk jön a hajó, egy éjszakát ismét a hajón töltünk, majd megérkezünk Izlandra, ott 7 éjszakát leszünk, majd a 8. nap reggelén visszaszállunk a hajóra és két nap alatt visszaérkezünk Hantsholmba (ekkor már nem áll meg a Feroer szigeten). És végül Dániából jövünk haza autóval. Persze a hajó az autónkat is viszi, és ezzel fogjuk körbejárni Izlandot. A társaság egy csomagot árul, benne van a hajóút kétszemélyes külső kabinnal. Feroer szigeten négycsillagos szállodában két éjszaka reggelivel, Izlandon 7 éjszaka hotelekben és reggeli. Valamint a visszaút hajón is benne van. Nem volt túl olcsó, de még mindig sokkal kedvezőbb, mint repcsivel elmenni és ott autót bérelni.
Ennél a dán társaságnál interneten keresztül foglaltam le a helyet és nagyon rendesek voltak, még a pénz kifizetése előtt elküldték a pontos programot és azt, hogy Izlandon melyik városban és melyik szállodában fogunk lakni. Meg persze egy lehetséges útvonalat is adtak, hogy mit érdemes megnézni, de olyan szinten, hogy az utak pontos számát is leírták, meg azt is, hogy melyik bokornál merre kell fordulni. Nekem nagyon szimpatikus volt ez a megoldás, ezért választottuk ezt a lehetőséget.
Ha valakinek van egyéb más tanácsolnivalója utazás előtt, kérem írjon.
Mobima, én is kíváncsi vagyok, hogy Ti mivel-merre töltöttétek az öt napot.
Időközben nyakamba szakadt a rengeteg munka, de most gyorsan leírom zanzásítva az 5 napot:
1. nap - dugig tömött késő charterrel helyi idő szerint 4re voltunk Keflavikban. A Reykjavikba vezető busztranszfer során megállás Bessastadirban, majd szállás elfoglalása. Mi a Hotel Cabinban voltunk, ami szerintem nagyon jó helyen van, kb 20 perc séta a tengerparton a belvárostól, két csillagos, tiszta, rendes hely, csak iszonyú picik a szobák.
Utána jött egy városnézés, Höfdi ház, Tjörnin-tó, főtér, Parlament, Hallgrimskirkja, Perlan.
A városnézés után mi sétáltunk még egy nagyot, vacsorázni szendvicsfélét vettünk.
2. nap - Arany körút . A 'szokásos program': Thingvellir nemzeti park, Gullfoss, Geysir. Itt volt ebéd a hotel geysirben. Aztán Skalholt, és Kerid vulkán.
Este szintén belvárosi séta, a főutcán (nem tudom a nevét hirtelen, 'main shopping street') vacsoráztunk egy olasz étteremben.
3. nap - Eyrarbakki, a 'Ház' megtekintése, majd a Sólheimajökkul széle, kis gleccserséta:) Ebéd Vikben, aztán a viki partszakasz, Dyrhólaeyi madárszikla. Utána Skógar, skanzen, majd Skogafoss (természetesen felmásztam a tetejéhez), és Seljalandsfoss (itt pedig természetesen átmentünk alatta:). Ez lett a leghosszabb kirándulás, este 9 óra körül értünk vissza Reykjavikba.
4. nap - Bálna-fjord megkerülése, Snorri fürdője, majd Lávavízesés és Gyermekek vízesése (Barnafoss:). Utána a Deildartunghveri hőforrás, döbbenetes volt a 97 fokos feltörő víz. Végül pedig Grabrok vulkán.
Este szintén Reykjavik city, vacsora.
Eddig végig ragyogó idő volt, este kb 3 fok, napközben 10 körül, szeles, de tiszta, napos.
Utolsó nap reggelre már esett.
Ekkor kaptuk az infot, hogy visszafelé is sokat késik a gép, ezért ráérősebb lehetett az utolsó délelőtt.
Az egyetlen fix program a Kék lagúna volt. Ott legalább a vízben nem zavart, hogy esik:)
A Travel servicevel mi sem jártunk túl jól, de azért ennyit nem késett, odafele fél órát, visszafele egy órát. Fel is norult volna az utitervünk, ha időben nem vagyunk a Keflaviki reptérem. Látom a jó idő tovább tartott nektek is. ( én az előtte levő héten voltam ). Kivácsi leszek a benyomásaidra, márcsak azért is mert nem egy útvonalon jártunk :))
na hazajöttünk. Írok majd egy részletes élménybeszámolót is, most csak annyit, hogy szép volt, jó volt, szépeket láttunk és az idő is velünk volt.
Vistával mentünk, panaszra nincs ok.
Travel Service és Ferihegy már kicsit gázabb, május 5-én az eredetileg 9.30-ra kiírt gép 13.30-kor már fel is szállt (még szerencse, hogy előző este értesítettek a késésről), de visszafelé ezeket az órákat tulajdonképpen visszakaptuk, mert akkor is késett a gép, így több időt tölthettünk a Kék Lagúnában.
Megvolt az Arany körút, egy másik nap Vik-ig mentünk délen, harmadik teljes nap pedig a Lávavízeséshez és Barnafosshoz.
Szuperjó információs anyagokhoz lehet ingyen jutni. Ami még tetszett a természeti látványosságokon túl, hogy
- nem voltak kátyúsak az utak
- nem szednek belépőt pl geysirnél
- nem igazán ismerik a borravalót
Ja és helyi pénzegységet végül nem láttam, mert csak a bankkártyát használtuk, köszi a tanácsot:)
Attól is függ, hogy akarsz-e jéghegyet, bálnát ilyesmit látni. Meg persze attól is, hogy amikor akarsz ilyet látni, olyan-e az idő, és ott vannak-e a látnivalók. Mindenesetre az összeghez képest kockázatos:-)
közvetlenül a smirylltől foglaltuk. a honlapon az árak csak odaútra vonatkoznak, szorozni kell kettővel! külön számolják az autót és személyenként az utasokat kabintípus szerint. vannak csomagok is, de nekünk a gyerekekre járó 50% miatt olcsóbb volt külön összeadni. fiz: 25% foglaláskor, többi 1 hónappal ind előtt. +3%-ért vehetsz útlemondási biztosítást is. amúgy jól értetted, 4ünknek+autó a biztosítással valóban 2670 Eur a jegy oda-vissza. Persze kusetban, vagyis külön 6személyes ffi-női kabinban, hálózsákban a legalsó fedélzeten. hát,nászutasoknak nem ideális, de kisebb vagyonért van dzsakuzzis lakosztály is:) mindig szombaton (este) indul és érkezik hanstholm-be (ény dánia). hétfő hajnalban kiraknak tórshavnbe (feröer), a hajó továbbmegy shetland szgkre és bergenbe, szerda du jön vissza, csüt reggel ér izlandra, onnan délben indul vissza és megállás nélkül megy vissza dániába (szomb du-ra) 4 személyre a repjegy, a londoni szállás+egyéb költségek, terepjáróbérlés 1 hét izland esetén is közel 600k huf, ez így 1 kicsit több, de sok előnye van (lentebb). ha 2 hétre mész saját autóval, már olcsóbb is.
Jól értettem, hogy a komp 600.000,-Ft-ba kerül? Ez oda-vissza értendő? Megnéztem a smyrill honlapján, hogy kb. 5 napig megy a hajó és ebből két napra megáll Faroer szigeteken. A honlapon foglaltátok le a kompjegyet? Vagy utazási irodán keresztül? A hajón kabinban fogtok aludni? Ne haragudj, hogy ilyen kérdéseket teszek fel, de próbálom szervezni az utat és már közel van az időpont.
a költségtervből kiderül. excelből másoltam be, úgyhogy kissé összevissza, de ott vannak az euro , dán és izlandi korona (dkk és isk) árak átszámolva ezer forintra (rövidítés: 30k= 30.000 huf) mindösszesen 4ünknek 400k huf költőpénzzel 1,7 milla lesz a 3 hét, ennek közel 1/3-a a komp. az izlandi szállások ált. a legolcsóbbak, nem is az a drága szvsz. motoros szán természetesen nyáron is van , ez eu legnagyobb gleccsere, mindkét linkről tájékozódhatsz. mondjuk elég húzós áron van ez is.
Még azt elfelejtettem leírni, hogy én is érdeklődtem a motoros szánozás után és azt mondták, hogy nyáron erre nincs lehetősége, maximum Grönlandon. Te mit tudsz erről?