Úgy tűnik, valaki idő előtt kiszivárogtatta a hírt, miszerint a város megkísérli, Szolnok történetében másodszorra, egy Drogambulancia felállítását.
Forrás: www.radio.hu
Részletek: http://www.radio.hu/?cikk_id=123330
Tessék mondani, drogambulanciát csak titokban szabad létesíteni? Fenti írás kezdő mondata ezt sejtteti. Arról nem is beszélve, hogy szerintem tárgyi tévedés az, hogy a drogambulanciát a város kívánja felállítani!
Remek "kommunikáció"! Mindegy mit írunk, csak írjuk valami szenzációt!
A Civil kerekasztalok delegáltjai min. 1 éve részt vesznek az Önkorm. bizottságainak ülésein, Egyes civil szarvezetek már korábban, erőszakosságuk folytán,kivívták ezt a jogot. Pl a Városvédő E. kb 6 éve vesz részt a Városüzemeltetési B. ülésein tanácskozási joggal. (pl jómagam) A formák változhatnak, a tartalom a lényeg. A civil szféra a szavazati jog megszerzését tekinti célnak, nemcsak a tanácskozásit. Ez ellen a politikai szféra egyelőre tiltakozik, legitimitás hiányára (választás) hivatkozva.
Erdeivel egyetértek nagyjából a város kitörési pontjai vonatkozásában.
Köszi a részletes és kimerítő válaszaid. Amennyiben megengeded, a bejegyzésed elküldeném az említett egyesületnek, mivel érintve vannak a témában. A szakácsverseny engem is izgat, szeretek én is főzni. :-)
Az első kérdés könnyű: a civil szférát a civil házon keresztül szervezték be a bizottságokba, vagyis a könnyebbik de még működő végén fogták meg a dolgokat. Nyílván valahogy úgy kellen működnie, hogy a civil kerekasztalnál leülnek, (leültek) a civil szervezetek és megnevezik delegáltjukat a bizottságba. Nyilván valahogy szakmai alapon, de erről terla bővebben tudna írni. Én egyébként nem erre felé látom a működés "társadalmasítását" hanem pl. a "Városfejlesztési Tanács" " Szociális Tanács" stb. megszervezésében. De ez már más téma.
A második kérdésre bővebb válasz illik. A Gulyásfesztivál Egyesület támogatása nem is kérdés, mintha tavaly is kapott volna az egyesület az idegenforgalmi alapból. Ez az alap ha minden jól megy idén is lesz, és gondolom az egyetértés megmarad a rendezvény támogatásában.
Az idegenforgalmi adó visszaforgatása azonban csak olyan helyeken reális és van hozama, ahol az adó mértéke olyan, hogy a bármilyen módú "visszatérítése" az ágazatba jelentős. Egyszerűbben fogalmazva, évi 10 ezer forintot nem éri meg visszajuttatni - forgatni a vállalkozásokba. A forrás ésszerű felhasználásról szóló minden szabályból az fog következni, hogy a források megfelelő mértékű koncentrálása szükséges. Egyszerűbben 100 ezer forintot nem érdemes valamire elkölteni, mivel nem lesz látszatja, míg 1 milliónak igen.
Ezért jobb megoldás Szolnokon, hogy az "összedobott" és állami támogatással megfejelt idegenforgalmi adóbevételeket központosítva költik el, megtalálva a helyes érték koncentrációt. Ez az elvi alap.
[Ha gyárad lenne és be kellene ruháznod, ott is érték - haszon - megtérülést elemeznél, de azt is tudni kell., hogy nem érdemes szétszórni a forintokat alkatrészekre, inkább össze kell gyüjteni egy komplett gépcserére a pízt :)) ]
Azonban minden képpen egy alapvető félreértést szeretnék szétfoszlatni, mégpedig azt, hogy attól, hogy mi azt hisszük, hogy az idegenforgalom húzóágazat lehet Szolnokon, még nem feltétlenül látja így a beruházó tőke. Márpedig szinte az egyetlen biztos mérce a tőke hajlama a beruházásra. [Kb. mint az országszerte üres ipari parkoknál, ahol áll a park, és nincs beruházó].
Egy másik megoldás a fejlesztésre a központi és helyi közösségi források bevonása, de szerintem Szolnokon ez olyan nagyságrendű, hogy vajmi kevés rá az esély, én 5 - 10 Mrd (!) forint körülire taksálom.
Ha ez így megáll, akkor ez azt jelenti, hogy az idegenforgalom Szolnokon csak kiegészítő ágazat lehet, ami nem baj, és nem jelenti azt, hogy nem kell rá áldozni, de jelenti azt, hogy csak lassú fejlődésre lehet számítani.
Minden esetre már a wellnessről is lekésőben vagyunk (ráadásul a lehetőségeink, forrásaink sem akkorák, mint Debrecen vagy Hszoboszlóé), talán a környezettúrizmus, kulturális turizmus lehetne a hosszútávú fejlődési lehetőség.
És ebbe illik bele a gulyásfesztivál, azzal a megkötéssel, hogy sajnos nem a turista szezonban van. Talán, ha elgondolkodna az egyesület a tevékenysége helyi bővítésén, nekem pl. nagy álmom egy nyári, hivatalos szakácsverseny :)))))
Kérdés mi a szakmám??? Van hat.Meg van egy éretségim,és egy nemzetközi
növényvédős szakvizsgám.Azonkívül hiv.jogsi.+ nemzetközi.elhejezkedni nem birok
mert bőrrákom van és az arcomon hordom.Élni abbol élek amit találok.A netre a neten megkeresem a pénzt.És egymagam nevelem a kislányom,mivel a feleségem 3-éve meghalt rákban!!! Ja a szakmáim müszakiak. Aster
De jó hogy ilyen sokan vannak akik munkaidőben tudnak internetezni!
BAAEL most mi is a szakmád? Mert mintha nem egészen lenne tiszta a dolog amiről korábban írtál!!( Kórházi ápoló, nem tudom,hogy ennyi lehetősége lenne ennyit internetezni vicceskedvű haverom)
Kell emelni a kommunális adót, hisz a polgármester úr megint jutalmat akar valószínû felvenni, mint az elõzõ év elején is tette. Igaz, megszavazta a testület, mert mint õ mondta önmaga munkája alapján, annó, - megérdemelte! Igaz, nem jogellenes, de etikus? Csak a terhek nõttek eddig Ajkán. pl. parkolási díj.
Rdi két kérdést szeretnék neked címezni, hamár látom a bejegyzésed.
Azt szeretném megkérdezni tőled, hogy a civil szervezetek (szakosodottak) képviselői az önkormányzati bizottságokban megtalálhatóak külsős tagként? Bevallom őszintén, hogy nem nagyon hallom a "nyüzgést", ezért érdeklődöm nálad.
A másik nagy kérdésem, hogy egy egyesület, amely nagy idegenforgalmi bevételt hoz az önkormányzatnak minden évben (Gulyásfesztivál), annak miért kell támogatásért könyörögnie az önkormányzatnál? Nem kéne a befolyt profit nagy részét automatikusan visszaforgatni egy ilyen kezdeményezésbe? Vagy az idegenforgalom minden országban jó üzlet, csak Szolnok kivétel ezalól?
Tisztelettel várom képviselői és személyes véleményed a dologról.
MEGOLDOTTAM A REJTVÉNY!!! Botkáné beregizett ide, és V. néven akarja elérni, nehogy politákol essen szo a szolnokiak között... IP cim IP cim IP cim sssöööööötttt FELTÖRÉS! Jo berugást kivánok, a számlát majd a cimemre küldjétek:))) IP ciiim
Sárkány hidd el bennem nincs harag se irányod ban sem máséban milyen jól ellevelezgettünk!Sajnos nem megy részemről a megbeszélés mert kocsink sincs ami bevihetne!! Tudod csak akkor érti meg az ember ezoknak a gondját baját ha maga is abba kerül!! Kívánom ne éld meg!!
Van tűzfal de mégis keresztülmentek FIDESZES barátaink.Egy kicsit Én is utánna néztem a dolgoknak! De én nem akarok senki számítógépébe bejutni!!Ez már egyiniség kérdése Én nem vagyok kíváncsi senki magánéletére!! Mert ez a legroszabb időket idézi az emberben van aki ahatalomért mindenre képes!!!Máskülönben Sárkány hozzászólásában megjelölt honlapcím egyértelműen FIDESZES! Ez Nem jelenti azt hogy nekik nem lehet igazuk, de a módszereik alpáriak!! Van homorérzékem!!Máskülönben ne tőllem félj, hogy feltöröm a géped, van akikre utaltam, hacsak nem tartozol Te is közéjük bár a humort tudom értékelni!!
El kell menni reggeli takarítás előtt néhány lépcsőházba,és megnézni mennyi fecskendő és fecskendő tű van eldobálva.Sokáig nem lehet titkolni.Akinek meg
kiskorú gyermeke van,ha még nem is de később érintett lessz a témában.
Talán jobb előre gondolkodni!!!Jó volna ha a belügyi szervek is kicsit komolyabban vennék ilyen téren a munkájukat.Bár ebben nekik nincs nyereség
így nem teljesen érintettek a dologban!!! (sajnos)