Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Ráadásul terhelés nélkül, a kioldott nyomódörgőnél is így visít tehát valami belső mechanikai áttétel baja lehet.Jó a soproni cég se tehet róla mert egy kapcsokkal lezárt doboz csomagot kaptak ők csak tovább küldték nekem némi egyéb rendeléssel.Szerintem annak kell lennie, hogy a cég leküldi az ujat és én mikor átveszem a futárnak odaadadom eredeti csomagolásban a mostani gépet minden alkatrészével együtt.Így korrekt és elvárható egy ilyen márkától.
Elküldtem a cégnek is a videót, ők a szakszervize az esab gépeknek(sopron)ez az ország lehető legtávolabbi sarka.Gondolom csak hétfőn kapok rá választ.Nekem is volt pár fogyós gépem meg próbáltam is sokat de ez feltűnően hangos.ha megszokott lenne mert minden előtolónak áttételnek van hangja, nem is verném a blattot de ez feltünő.Ez egy durva erőlködös hang.
Na ma direkt megnéztük megint asszonykával full terhelésen az előtolót. Nekem nem tűnik hangosabbnak vagy másabbnak, mint mondjuk fél terhelésnél.
Ilyen hangja tuti nincs, mint Neked a videón. Hát ez visít, mint egy éhes malac :) A ventilátornak nekem is ilyen hangja van, de az előtoló az nem ilyen.
Meg épp azt mondta a barátnőm (kicsit szakavatott, mert az öccse 15 éve awi-zik meg fogyóval is keni) hogy venti hangja el is nyomja az előtoló hangját.
Passz, szerintem ne olajozz, hanem beszélj a bolttal vagy az ESAB-bal! Hogy mi a bré ez egy negyed millás gépnél!?
Szeritem is hangos,de még várom Pete-weld és Zolloka válaszát hogy mit mondanak rá.A soproni cégnek is elküldtem ahol vásároltam, és az a hivatalos Esab szerviz.Remélem mihamarább válaszolnak.
Nekem még nem volt fogyósom, nem tudom, hogy milyennek kellene lennie, de én csak egy motoros mechanika hangját hallom. Lehet, hogy hangos, de egyenletes, egyéb mechanikus zajt, rastogást, ropogást, köszörülést nem hallani. Nem lehet, hogy ez gyárilag ilyen? Pete weld kolléga is azt mondta, hogy az övé is nyüszít.
Ha nagyon zavar, szerintem érvényesítsd a garanciát. A helyedben felhívnék egy hivatalos Esab szervizt, ők azonnal meg tudnák mondani, hogy ez természetes-e.
Metabo-ból most az a két szerszámom van.Egy akkusfúró ami érdekes módon nicd aksis lenne,de mivel csak egy kis műa pecket kell kireszelni a gépen máris litium aksis géppé válik.A motorjuk meg úgy mindenük egyforma.(metabós szervizes haver intézte)
a másik egy egyenes köszörű Ge700 basic.
Volt metabo flexem is da azt egy havernak eladtam.
A Metabo-ban a 220-as tábkábel a király, ezt szeretem benne legjobban mert még más gépeknél minusz 10-ben olyan mint a rúgó az övék simán hajlékony.És nemcsak a prémium,ipari gépeknél.
Nem, nem csak az esab, bármelyik önvédő porbeles megteszi, DE a kis spulnis, 0,7, 0,9 kg tekercsben árult porbeles huzalok 5-7000Ft/db, és minőségben nem érik el az esab szintjét.
Az esab 12500-14000Ft közt van (4,5kg 200-as dobon) ezért 2-3 kis (100mm) spulnit kapsz más márkából gyengébb minőségben.
Görgőt lehet kapni, teflon minden boltban van (a porbeleshez nem feltétel simán jó a gyári huzalvezetővel is)
Pár kivétellel 200-as vagy 100-as dobon (alapból ezek mennek a gépbe) nagyjából minden fajta (alu, inox, CuSi, porbeles ...stb) huzalt be lehet szerezni 0,8-asban. Igaz hogy kicsit drágábban mint ha nagy dobon venné az ember, viszont az 5kg dobbal megpakolva már nem olyan könnyű a gép.
Ha csinál az ember hegesztő kocsit a gépnek, akkor érdemes rajta kialakítani helyet külső dobnak, (én megcsináltam, fogalmam sincs mennyit fogom használni) mert nem sok + pénz, és munka.
Utolsónak hagytam a választás kérdését. Passz. Az IWELD-nek talán jobb a háttér támogatása, az alfaweldre meg 2 év garancia van. Azt kell megvenni ami jobban tetszik, vagy amelyiknél jobb alkut tudsz kötni. (kedvezmény tartozékokra stb)
Látom megy az eszmecsere itt a kis Esabról!Nekem a 200i volt!Személyes tapasztalatomat leírva én is azt mondom hogy patent kis gép!És igen az előtoló nekem sírt!DE ez azért már hegesztő,mondom ezt úgy hogy külföldön nyomtam fogyóssal!Igaz nem egy EWM vagy fróni de otthonra hibátlan ,kicsit bánom hogy eladtam!Arra mondjuk figyelni kell hogy ha plazmával vagy avival ívet fogsz a kis esabnak ne legyen rajt a testkábele a vason satupadon !Aluminiumot is nyomtam vele,miután beállítja magát elég jól lehet vele varrni!!
Alfaweld MIG 185 és IWeld Gorilla Pocketmig 185 között van-e lényeges különbség? Értem ezalatt a minőséggel kapcsolatos tapasztalatokat, kezelhetőséget, és főleg a "hackelhetőséget" (külső dobra alakíthatóság, görgőcsere alkalmasság), meg ami a legfontosabb, tefloncső van-e gyárilag és persze a huzaldob méret (200mm/5kg mindkettő?). Szeretném porbelessel használni, hordozgatós gépnek. Tényleg csak az Esab CoreShield 15 jöhet szóba önvédő porbelesek közül?
Nyilván :-) mind maradunk a hagyományos módszernél, csak érdekességképp linkeltem hogy Metaboéknál nagyon kreatívak mostanában, és olyasmikkel is előjönnek ami nem volt eddig a kínálatban.
Amúgy meg, kis barkács hajlammal 50-ért megveszi az ember a legnagyobb (1700W 4Nm) új kompakt sarokcsiszolójukat. Csináltat rá egy marófejet M14-es menettel (mint az asztalos felsőmaróknál) és akkor ugyan nem olyan hiper-szuper állítgathatós a cucc, de 60-70-ből van élmarója az embernek.
Hát a rozsdamentes az megint más,tudod-fúrni sem olyan egyszerű aki.......!Én tegnap raktam össze az enyémet,3-as lemezt azt még viszi szépen,szerintem még a 4-es rövidebb lemezeket meg mondjuk a 4x30-as 40es laposvasakkal még elbirkózna.(33kg)
Hasonló ollóm van. 2,5-es rozsdamentest vágtam volna...nem ment (pedig megtoldottam az erőkart egy méteres rúddal) 0,5-1,5-ig viszi nagyon szépen, a 2-esnek már eléggé neki kell feszülni.
Ha elképzelem hogy van egy tábla 4 es lemezem akkor annak flexel állok neki természetesen,de valamire való ollók azért a 6-os 8-as köracéllal simán elbirnak,sőőt 3-4 milis laposvasakkal is.
Köszi, elmentettem legközelebbre, nekem jövő héten jön meg a kis 1kg-s 0,8-as. Az elég lesz egy darabig. (főleg így hogy alapanyagom sincs itthon hozzá)
Gondolhatod, hogy nem viszem ki a garázsba. Azóta csak a nappaliban hegesztek :-))
De a viccet félretéve, három napon (estén) át dolgoztam a pedálon, és mivel szar idő volt, hideg esős, nem akartam a garázsban fagyoskodni, így az étkező üvegasztal egyik felét kisajátítottam és ott méregettem, forrasztgattam, kábeleztem. De tök rendes voltam, mert festeni a garázsban festettem :-)