Keresés

Részletes keresés

ganzler Creative Commons License 2010.07.31 0 0 451
Milyen folyton érő málnát érdemes ültetni?
fűvesítenék Creative Commons License 2010.07.19 0 0 450

Sziasztok.

Az idén szeretnék málnát ültetni.

Ha esetleg van olyan közöttetek aki ritkítja a málnáját és kidobná a felesleget nem-e kűldené el nekem?Temészetesen a postaköltséget kifizetem.

Ahogy számolgattam olyan huszonöt-harminc málnára lenne szükségem.

Köszönöm.

Szabó József

Flanell Creative Commons License 2010.07.01 0 0 449
Nem tudsz esetleg fotót csinálni? Sokféleképpen tud elszáradni a málna.
Előzmény: zsomica (448)
zsomica Creative Commons License 2010.07.01 0 0 448

Sziasztok,

van egy 2 éves málnabokrom, tavaly nem termett semmit, idén viszont többször is próbált, de sosem jutott el a gyümölcsérlelésig. Eddig 3x visszaszáradt a termőnek indult ág. Szerintetek mi okozhatja?

Köszi, ha tudtok segíteni

janijani Creative Commons License 2010.06.22 0 0 447

A málnát lehet még szaporítani bujtással is, lásd itt:

http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=166

Előzmény: Törölt nick (446)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.20 0 0 446
VÁ! Köszönöm szépen! Nézegettem én is oldalakat a neten,de ez kell nekem! Eza jó kis szájbarágós hogy is csináljam . A szétterjedést tapasztaltam,most onnan fogom kiszedni a dzsungelt.
Előzmény: janijani (445)
janijani Creative Commons License 2010.06.20 0 0 445

A málna szakszerű telepítéséről sokfele olvashatsz:

http://www.google.hu/webhp?rls=ig#rls=ig&hl=hu&source=hp&q=m%C3%A1lna+%C3%BCltet%C3%A9s&aq=2&aqi=g10&aql=&oq=m%C3%A1lna&gs_rfai=&fp=2a91cbb92699c907

Ilyenkor már nem lehet málnát ültetni, azt tavasszal vagy ősszel kell. De ha kellő méretű földlabdával ki tudod venni és áthelyezni azt bármikor lehet.

Én nem szoktam semmiféle talajelőkészítést csinálni, ások egy gödröt ahova lesz ültetve, ásóval jó mélyen körülszurkálom és minél nagyobb földlabdával kiveszem az átültetni kivánt málnát, beleteszem a gödörbe. Az a jó ha 5-6 cm-el mélyebbre kerül mint ahogy az előző helyén volt. Alaposan kitöltöm földdel a gödröt a földlabda körül és finoman megtaposom. Így lesz egy tányér a málna körül.Adok neki egy veder vizet és a tányért kitöltöm földdel. A tetejére még lehet teríteni szalmát vagy levágott füvet, hogy ne száradjon ki. Ha kicsi a növény vissza sem kell vágni, méteres vesszőt kb 40-50 cm-re érdemes visszavágni. Ha nem jön rá nagy aszály megmarad és jövő tavasszal beáshatsz vagy kapálhatsz mellé marhatrágyát.

Amúgy kapálógéppel szoktam kapálni a málna mellett, nem szabad csak 7-8 cm mélyen és nem szabad engedni szétterjedni a sort kb 40 cm-nél szélesebbre mert kezelhetetlen dzsungel lesz belőle. Amelyik nem jó helyen nőtt átülteted vagy kikapálod.

A málna között tavasszal egy hegyes betonvasdarabbal szoktam felszurkálni a földet 5-6 cm mélyen és kigyomlálni. Vigyázni kell az új hajtásokra mert azok lesznek a jövő évi termővesszők. Ősszel a letermett vesszőket tőből ki kell vágni.

Nekem lugas mellett van mint a szőlő, kötözöm és amikor felnőtt kb 2 m magasra levágom a tetejét hogy ne nőjön tovább.

Előzmény: Törölt nick (444)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.19 0 0 444
Köszönöm! A földet hogy készítsem elő? Jól meg kell trágyázni,felásni?
Előzmény: janijani (443)
janijani Creative Commons License 2010.06.19 0 0 443
Földlabdával átültetheted és vissza kell metszeni. Ha nem lesz nagy aszály jó eséllyel megmaradnak. 
Előzmény: Törölt nick (442)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.19 0 0 442
Szasztok!
Van a ház melett egy "sor" málnám.Azért írtam "egy"sort ,mert szépen burjánzik:) Szeretném átültetni,szépen rendbe tenni.Ezen a helyen már kb 10 éve itt van,és különöseben senki nem csinált vele semmit.Igazi bio málna ! :)Most megint sok van rajta. Sajnos nem értek hozzá egyáltalán.Segítsetek,mit hogy csináljak?! A mostani sarjak közt van már ami 1m vagy még hosszabb.Ezeket vissza kell vágni mielőtt átültetem? A talajt hogy készítsem elő ?Ja és egyáltalán mikor ültethetem,lehet már most elkezdeni vagy őszig várni kell mindenképen? Köszönöm!
Flanell Creative Commons License 2010.06.14 0 0 441
Ismeretlenek, az egyik már itt volt, amikor a házat vettük, a másik meg apámnál mászott át a szomszédból.
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.14 0 0 440
Azok milyen fajták ?
Előzmény: Flanell (439)
Flanell Creative Commons License 2010.06.13 0 0 439
Váratlanul nálam is beindult a két másik fajtám is.
Előzmény: Törölt nick (438)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.13 0 0 438
Nekem is érik/ javában/, de a többi is elkezdte: a Lucana /Resa/ ill. a Fertődi aranyfürt

wert
Előzmény: Flanell (437)
Flanell Creative Commons License 2010.06.09 0 0 437
Mai termés.
Autumn Bliss.
janijani Creative Commons License 2010.05.27 0 0 436

Nahát! Dél-Somogyban voltál málnát enni?

Előzmény: benco7 (435)
benco7 Creative Commons License 2010.05.27 0 0 435
Kedves Mindenki!
Egy fantasztikus málnalelőhelyet találtam Dél-Somogyban, egy mesés farmon.
Friss málna áfonya ribizli eper kökény homoktövis AZONNAL! ez a vállalkozó jelszava és tényleg!Elmentem, és mindenből kitűnő és frissen fagyasztott zamatos első osztályú volt!
Weboldal: www.berryfarm.hu
Ajánlom mindenkinek teljes szívemből!
vulgaris Creative Commons License 2010.04.03 0 0 434

nekem van

igaz, nem túl sok, (tavaly-tavalyelőtt vettem egy-egy párat) de nagyon szívesen adok

most nem jut eszembe a neve "folytonérő"

Buda környékén vagyok északra

de postázhatom is, nem?

Előzmény: taormina1 (433)
taormina1 Creative Commons License 2010.03.25 0 0 433
Van valakinek Budapest környékén túlszaporodott málnája, olyan ami nem kifejezetten mészkerülö? Örülnék neki!
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 432
Aha,az hogy nagyon drága ! :))))
Előzmény: Hanga444 (431)
Hanga444 Creative Commons License 2010.03.12 0 0 431
Egyik katalógus áruház kínál lila színű málnát. Van vele valakinek tapasztalata?
Flanell Creative Commons License 2010.03.06 0 0 430

Ősszel lekéstem a málnatelepítést, így most ültettem át.
Egészen meglepődtem, hogy még nincs két hete, hogy a fagyos föld kiengedett a szomszéd házának északi oldalán (ahonnan áthoztam a sarjakat), de már ekkora az új hajtás. (Természetesen csak a zöld rész látszódott ki a földből.)
galamboska Creative Commons License 2009.11.25 0 0 429

Nagyon szépen köszönöm!

Közben a rokonaim is felkutattak állítólag nagymarosi fajtát. Ha mégsem válik be, akkor ősszel mindenképpen jelentkezem.

galamboska

Előzmény: Törölt nick (428)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.10 0 0 428
Sajnos idén már ebből a fajtából nem tudok küldeni,mert elosztogattam/nem nagy területen van nekem se/,de ha jövő őszig nem találsz előjegyezlek :) Én annak idején /több mint 10 éve/ a Haberlitől rendeltem,azóta ez megszünt ill. a Palesits faiskola folytatja,de ze a fajta valóban nincs sehol,pedig tényleg jó fajta.
Előzmény: galamboska (424)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.29 0 0 427
Ígértek nekem 50db Polka-t novemberre, az folytontermő (őszi) és nagyon finom. 10-15 db lesz felesleges. kb. 350Ft az ára.
Előzmény: galamboska (426)
galamboska Creative Commons License 2009.10.29 0 0 426

Köszönöm a tippet, megnézem náluk. : )

Eredetileg a Lucana Resa fajtát keresem, mert az állítólag finom és ősszel is teremde a Nagymarosi fajtáról is csodákat mesélnem. Emlékszem gyerekkoromban én is ettem Nagymaros környékén nagymarosi málnát.  Az út mellett vettük és isteni volt, bizonyára nemcsak az idő szépítette meg az emlékét. Elkeserítőnek tartom, hogy a mutatós "jól kinéző" málna kiszorítja a jóízűt a piacról, végülis én enni szeretem, nem nézegetni.

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.29 0 0 425
A Fertődi Kutatótól F. Vénuszt és F. Zamatost lehet még rendelni. Szép árut küldenek.
Előzmény: galamboska (424)
galamboska Creative Commons License 2009.10.29 0 0 424

Kedves Atifoci !

Láttam, hogy tavaly felajánlottál sarjakat valakinek. Nincs véletlenül az idén is felesleges sarjad ?

Égen-földön keresek Lucana Resa málnatöveket, de sehol sem találtam. Állítólag a Wiandt-nál volt néhány tő, ők okt. 27-től szállítottak én 28-án érdeklődtem, már hiába. Beszéltem több termesztővel is, volt aki azt mondta, hogy nincs most az országban egyetlen kereskedőnél sem. Mi most költözünk kertes házba és régi vágyam, hogy legyen málnánk, főleg mert az utóbbi időben alig lehet a piacon jóízűt kapni. Vagy van esetleg ötleted, hogy  hol érdemes keresni ?

Vagy bárkinek van javaslata ?

Előre is köszi a segítséget!

galamboska

Törölt nick Creative Commons License 2009.09.05 0 0 423
Nem reális,próbálkozz a www.rubusonline.com-on.Ez a fertődi kutatóintézet hlapja.Sokkal olcsóbb és tuti.
Előzmény: Mango111 (420)
majorita Creative Commons License 2009.08.30 0 0 422
Flanell, engem is érdekelne az elérhetősége, aki málnát szaporít, köszi.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!